Új ​élet Keddtől! 56 csillagozás

A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Montalván, az amerikai hadsereg többszörösen kitüntetett századosa, aki kétszer teljesített szolgálatot Irakban, soha nem hátrált meg a kihívások elől. Leszerelése után azonban sebesülései és a poszttraumás stressz egyre erősebben éreztették a hatásukat. Luis már nem nagyon bízott a gyógyulásban.

Aztán megismerte Keddet, a finom lelkű golden retrievert, akit sérült emberek ellátására képeztek ki. Kedd korábban börtönviseltek és fiatalkorú bűnözők között élt, ezért nehezen bízott meg az emberekben – de akkor jött Luis.

Az Until Tuesday két sokat szenvedett harcos története, akik alaposan ráfizettek túlzott szolgálatkészségükre, és végül egymásban leltek vigaszt. A könyv egyszerre szól háborúról és békéről, betegségről és gyógyulásról, lelki sebekről és spirituális megtisztulásról. Mindenekelőtt azonban egy ember és egy kutya barátságáról, akiknek sikerült kihúzniuk egymást a gödörből.

Eredeti cím: Until Tuesday

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633738849 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633738832 · Fordította: Molnár Edit

Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride IMP
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Alapvetően nem szeretem az iraki háborús históriákat. Ennek személyes oka van, a férjem közel 5 évet húzott le ott, és bár én itthonról figyeltem az eseményeket, tudom milyen az, ha megszakad a skype- beszélgetés a robbanások miatt, ha videót küld a bombáról ami a lába előtt hever, közben mondja, hogy ha ez eldurran, nekünk úgy is mindegy, ha nem akkor van róla emlék, vagy amikor hetek óta el volt tűnve és másik bázisról ismerős tőlem kérdezi, hogy megvan-e, mert az irodáját szétbombázták. Azt is tudom, mit jelent nem egy, hanem két alkalommal összekaparni egy embert, aki tudja, hogy iraki kollégáit valószínűleg rituálisan kivégezték a bázisok felszámolása után, vagy amikor egy 130 kilós tiszta izom férfi álmában zokog, mert nem tudja kitörölni a fejéből az éhező, szomjazó gyermekek képét, akiknek ő, az életét kockáztatva, éjszakánként raklapszám csempészett vizet és élelmet, de már nem lesz aki ugyanezt megtegye.
Luis Montalván elbeszélései és egyáltalán politikai elemzései, kritikája az egész iraki helyzettel olyannyira egybecsengenek a férjemével, hogy ez már megdöbbentett. Igazából épp erre voltam kíváncsi, hogy mennyire térhet el egy zsoldos és egy igazi amerikai katona meglátása az eseményekről, de fikarcnyit sem.
Kedd, a bohókás munkakutya pedig vitt egy színt a történetbe, külön imádom a négylábú örök gyereket, színt adott az valódi, háborús memoárnak, viszont nem misztifikált túl semmit, és az egész történet a száraz, kegyetlen valóság szintjén maradt.

7 hozzászólás
>!
Chrissie
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Imádtam ezt a könyvet! Több okból is: Egyrészt ajándékba kaptam egy itteni kedves Molytól, amit itt is nagyon szépen köszönök drága @h_orsi! :)
Másrészt segítő kutyusról szólt, ami a szívem csücske amúgy is.
De ennél sokkal többet kaptam a könyvtől. Nemcsak megismerhettem Keddet a gyönyörű és okos Golden Retrievert, hanem bepillantást nyerhettem az iraki háború viszontagságaiba és szembesültem a veterán katonákat sújtó PTSD-vel (Poszttraumatikus stressz szindróma) és hatásaival a leszerelt katonák mindennapjaiban.
Gyönyörű, szívmelengető történet volt, kutyásoknak jó szívvel ajánlom :)
Luis Montalvan százados és Kedd, Nektek pedig minden jót és szépet kívánok az életben! :)

6 hozzászólás
>!
ggizi P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Érdekes és elgondolkodtató volt ez a könyv. Nagyon nehéz az otthon kényelméből átérezni egy háborús veterán szinte láthatatlan pszichés sérüléseit, még ha az ember tisztában is van vele, hogy ép ésszel képtelenség túlélni a borzalmakat. Most bepillantást nyertünk egy háborús veterán százados hétköznapi életbe való visszailleszkedésének az erőfeszítéseibe, a fizikai sérülésével és a PTSD-vel való örökös küzdelmébe és a Keddel kialakult kapcsolatuk erősödésébe. Nagyon érdekes volt látni, hogy egy speciálisan kiképzett segítő kutya mekkora támaszt tud nyújtani egy sérült embernek és milyen erős kapocs tud kialakulni, ha megvan köztük az összhang. Nehéz, de örömteli utat jártak be együtt, de nemcsak egymással kellett összeszokniuk, hanem a környezetükkel is el kellett fogadtatniuk magukat. Nagyon megdöbbentő helyzetekről írt a százados, amik akár a helyi buszon történtek vagy épp a széles nyilvánosság előtti gyanúsítgatásokról szóltak. Szomorú.
Luis Carlos Montalvan (Keddtől elválaszthatatlanul) civilként is egy felelősségteljes katona maradt, aki a figyelemfelkeltő cikkeivel, előadásaival nemcsak a saját, de a többi háborús veterán felépülését és utógondozását is szem előtt tartja.

>!
chhaya P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Másra számítottam, de nem volt rossz élmény.

A történet nem annyira Keddről szól, sokkal inkább Luis Montalván századosról – arról, hogyan válik a naiv hazafiból és tipikusan lelkes amerikai katonából az iraki háború borzalmainak hatására egy idegroncs, egy fizikailag és lelkileg is sérült ember, aki már csak árnyéka korábbi önmagának, és a mindennapok átvészelése is megpróbáltatásokat jelent számára. Itt lép a képbe Kedd, a lelkes és szeretetteljes segítőkutya, hogy a veterán hadirokkant számára elviselhetővé tegye az életet.

Érződik a stílusán, hogy írója elsősorban újságíró, nem regényíró. A történet nem időrendben halad, hanem fejezetekre bontva, ahogy a visszaemlékezés megkívánja (néhol nehéz is követni). Sok szó esik Keddről, a kiképzéséről, az egymásra találásukról és az együtt töltött időről, de legalább ugyanilyen hangsúlyos szerepet kap a háború, a háborúval kapcsolatos hazugságok és vezetői mismásolások, illetve a veteránok hátrányos helyzete is…

Szóval nem kimondottan kutyás könyv ez, de így is egyértelmű a szeretet és a rajongás, amivel az író az egyetlen és hűséges társához viszonyul.

1 hozzászólás
>!
ptagi P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Nagyon örültem, amikor megkaptam. Nagyon örültem, amikor végre eljött az idő, hogy olvassam.

Hát na… ha egészen finoman akarok fogalmazni, akkor ez egy háborús könyv, ami önmagában eladhatatlan lett volna (mint egy elszabott gagyi hálivúdi böszmeség), ezért írtak bele egy kutyát, így viszont garantált a siker.
Szóval aki azt hiszi, hogy ez a könyv a kutyáról szól, hogy hogyan épül fel az elejétől egy ilyen kapcsolat, hogyan telnek a napok onnan kezdve, hogy reggel felébrednek… egy szóval, aki azzal a várakozással veszi kézbe, mint én, az csalódni fog.
És ha kutyád is van, akit többnek/többre tartasz, mint egy bármilyen más jószágot, akit családtagnak tekintesz, akinek igyekszel akár fajtaspecifikusan biztosítani mindazt, amiben kiteljesedhet és jól érezheti magát… akkor fel is fogsz háborodni.
Ha pedig neked is golden retrievered van, akkor valahol félúton talán meg is szakad a szíved érte, és szeretnéd megmenteni ezt a kutyát a gazdája és kiképzője által jónak hitt életétől. Legalábbis én hamar erre az álláspontra jutottam.
Mert mi az, hogy egy kiskutya nem kötődhet? Mi az, hogy nem simogathatja meg soha(!) senki a gazdáján kívül? Mi az, hogy hároméves koráig egyszer sem futkározott póráz nélkül? Mi az, hogy egy retrievernek, akit apportozásra tenyésztettek, csak évek múltán használják ezt a képességét játékra? Mi az, hogy azzal kínozza a gazda, hogy direkt ott ülteti le a parkban, ahonnan nézheti a futkorászó mókusokat, de megtiltja, hogy utánuk fusson és játszon? Mi az, hogy napokig nem alszik, és hagyja, hogy a kutya se aludjon?
Kedd egy hős! Mert mindezt túléli, és azért néha úgy tűnik, öröme is van benne.
Próbáltam utána nézni, Magyarországon hogyan zajlik a segítőkutyák kiképzése. Az biztos, hogy a vakvezetők első éves korukig önkéntes családnál nevelődnek. Nem minden nap más ember keze alatt, hanem családban, szeretetben. És ettől nem lesznek bénábbak, nem fognak kevésbé segítőkészek lenni, nem fognak kevésbé kötődni a végleges gazdájukhoz. Terápiás kutyákat is egy szimpla tanfolyamon képzik, semmi nem-kötődő nevelés.
Tudom, a kutya nem gyerek (a gyerek pedig nem kutya), de erről az egészről az jut eszembe, hogy sírni hagyom, óra szerint etetem, óra szerint altatom, óra szerint játszunk, hogy megtanulja, mi a rend. Pedig azokból is rendes emberek szoktak lenni (sőt…), akiket megetettek, amikor éhesek voltak, megvigasztaltak, ha sírtak, és játszottak, amíg gyerekek voltak.
Ennyit a kutyáról. Tudnám még ragozni, de most visszafogom magam.

Meglepő módon – a kutyás részektől sokkal jobban – tetszettek a katonai beszámolók. Jó egy kicsit szubjektív módon bepillantani a kulisszák mögé, főleg egy olyan eseménynél, ami még túl közel van ahhoz, hogy egyébként tárgyilagos véleményt lehessen megfogalmazni róla. Amit Montalván százados katonaként megélt Irakban, azért maximális tiszteletem. És amit azóta is megtesz azért, hogy a hadsereg fejlődhessen, hogy a gyermeteg vagy éppen súlyos és olykor álszent önzőségből adódó hibákat kiküszöböljék, az igencsak példa értékű. Ezért jó volt olvasni. És neki jár a 3 csillag.

4 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

A fentebb elsoroltakról mind szól. Pont úgy, ahogy szól a saját magunk korlatainak feszegetéséről is. Arról, hogy néha egy kutyabőrbe bújt angyal segíthet, hogy újra megtaláljuk a fényt.
És hogy milyen is ez az angyal?
"Igen, nagyon barátságos. És segítőkész. És melegszívű, és vagány. Céltudatos. Ragaszkodó. Magabiztos, mégis nyitott. Profi, mégis odaadó. Ő a mankóm. Ő a támaszom. Ő az ébresztőórám, az ápolóm, a pszichológusom és az érzelmi barométerem. A társam. A barátom. A vigaszom. A reménységem. (…)
– Ő Kedd. "

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2015/08/luis-carlos-m…

2 hozzászólás
>!
Amapola P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Nem lányregény, nem egy újabb „kedves kutyás történet”, inkább élménybeszámoló egy poszttraumás stresszel küzdő veterán mindennapjairól. Érzékletes írás, aminek örültem a kutyás részeknél, kevésbé a háborús emlékek felidézésénél [felnőtt! spoiler].
Montalván gondolkodó ember, fizikai és lelki fájdalmai közepette is keresi az okokat és felelősöket, segíteni szeretne a sorstársainak, sőt a hadseregnek is (amelyben változatlanul hisz, csak belátta, hogy nem mindig a dübörgő bakancsok jelentik a legjobb eszközt, néha a toll is fegyver).
Elképesztő és elszomorító, hogy hány embert nyomorítottak meg testileg és/vagy lelkileg a háborúk, azok a háborúk, amelyek eredménye jó esetben is kétséges.

>!
Dexter79 P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Egy nagyon megható és tanulságos történetre számítottam, és részben meg is kaptam.
Annyira imádtam Keddről olvasni. Nagyon tetszett az a rész, ahol csak róla írt Luis, ahogy elképzeli, hogy milyen volt kicsinek, hogy miként nőtt fel, hogyan képezték ki. Még az iraki, katonai részek is érdekesek voltak, amik Luisról szóltak.
Aztán jött a közös életük, az összeszokás, az együtt „tanulás”, a nehézségek és a sikerek. A munka, majd a barátság, és végül a lelki társ dolog. Mégis le kell vonnom egy csillagot, mert a könyvnek úgy a 70%-ánál kicsit már sok volt Luis siránkozása, hogy mennyire rosszul van, és milyen nehéz az élete. Tisztában vagyok vele, hogy a könyv igazából erre épül, és nem azt kérdőjelezem meg, hogy tényleg ilyen rosszul volt/van, csak egyszerűen nem volt jó már egy idő után a „nyomorát” olvasni.
Elmondhatjuk, hogy Kedd rajongó lettem, mindig mikor Luis arról írt, hogy mosolyog, akkor hátralapoztam a képekhez, vagy becsuktam a könyvet és néztem a borítót, de nem jöttem rá, hogy miért írja, mert nekem inkább szomorúnak tűnik Kedd a képeken. Ilyenkor mindig a nagyon irányított és számomra sokszor túl szigorú kiképzése jutott az eszembe, és sajnáltam őt. Bízom benne, hogy tényleg egy boldog kutyus, és örömét leli abban, ami a „munkája”.

>!
Zsófi_és_Bea P
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

A könyv Luis Montalván, többszörösen kitüntetett amerikai százados – aki kétszer teljesített szolgálatot Irakban – küzdelmét mutatja be. Küzdelmét a háborúban, küzdelmét a háborúban szerzett betegségeivel, a PTSD-vel és más fizikai sérüléseivel. Nehézségeit a mindennapi életbe való visszailleszkedésével, az amerikai egészségüggyel.
Küzdelme eljuttatja őt Keddhez, a segítő kutyává kiképzett golden retrieverhez, aki szintén hatalmas harcos, meglehetősen hányatott élettel.
Ez a könyv kettőjükről szól, arról, hogyan küzdenek tovább együtt, egymásért.
Kedd segít Luisnak a hétköznapokban, a betegsége elviselésében, javít az emberekkel való kapcsolatán, Luis pedig gondoskodik róla és minden szeretetét nekiadja. Érdekes volt egy amerikai katona szemszögéből belelátni – sőt egyáltalán belelátni – az iraki háború pillanataiba, megerősödni abban a hitben, hogy a háború értelmetlen dolog, hatalmas áldozatokkal.
Szívmelengető volt, ahogyan Keddel egymásra találtak, megkedvelték majd megszerették egymást, majd nélkülözhetetlenné váltak egymás számára.

Http://konyvutca.blogspot.co.ke/2015/06/luis-carlos-mon…

>!
ImagineNiki
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

Nem igazán tudok mit írni…
Szerető kutyatulajdonosoknak nyugodt szívvel ajánlom, azoknak főleg, akiket valamilyen szinten a háború is érdekel. Garantáltan nem ugyanúgy fogsz nézni a kutyádra a könyv olvasása után.
Rengeteg résznél lettem libabőrös, nem csak hamis kedvcsináló duma, hogy megindító és szívmelengető történet.

Őszintén szólva valami egészen másra számítottam, de pozitívan kellett csalódnom.


Népszerű idézetek

>!
Chrissie

Légy erős! Most vagy soha! Csak egy életed van.

136. oldal 10.Fejezet Társaság

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

6 hozzászólás
>!
Chrissie

MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ.

227. oldal, 19. fejezet - Ha Kedd, akkor kutyák

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

7 hozzászólás
>!
Chrissie

Nehéz dühösen vagy ridegen viselkedni, ha egy kiskutya ül a lábadnál.

37. oldal 2.Fejezet Kutyus rács mögött

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

Én abban hittem, hogy csakis önfeláldozással és kemény munkával lehet megváltani a világot, és ehhez cselekedni kell.

68. oldal 4.Fejezet Al-Valid

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

Nincs annál megnyugtatóbb dolog, mint ébredés után kutyát simogatni.

257. oldal 22.Fejezet Apróságok

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

Bárhogy is igyekszel, a múltat már nem tudod visszahozni.

64. oldal 4.Fejezet Al-Valid

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

A család mindig is fontos szerepet játszott az életemben.

165. oldal 13.Fejezet Hálaadás

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

Akkor tudunk és fogunk előrelépni, ha őszinték vagyunk, és tanulunk a hibáinkból.

227. oldal 19.Fejezet Ha Kedd, akkor kutyák

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

Kedd egy nagy boldogsággombóc volt, aki mindenkit megnevettetett.

144. oldal 11.Fejezet A neked való kutya

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

>!
Chrissie

A bizalmat nem lehet erőszakkal kikényszeríteni.

228. oldal 19.Fejezet Ha Kedd, akkor kutyák

Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti


Enciklopédia 15


Hasonló könyvek címkék alapján

William Wharton: Éjfélre kitisztul
Leon Uris: Meghalsz, tengerész!
John Grogan: Marley & Mi
Marie Lu: Champion – Bajnok
John Scalzi: Vének háborúja
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Adam Makos – Marcus Brotherton: Az óceán hangjai
Timothy Zahn: Hűség
Pat Conroy: A nagy Santini
Larry Niven – Jerry Pournelle: A szálkák