Az ​álom valósága 7 csillagozás

Luigi Pirandello: Az álom valósága

A XX. századi olasz irodalom egyik legnagyobb hatású alkotójának, a szicíliai nyelvfilozófusnak – aki már világirodalmi klasszikus is egyben – életművének hatalmas, a színművek előzményeit, fő motívumait is feltáró novellaterméséből első ízben kap most kézhez ilyen átfogó válogatást a magyar olvasó. 700 oldalnyi Pirandello, például a következők: Fogságban, Ki állja a lakodalmat?, Holdkór, Szalmatűz, Ártatlanok, Valaki nevet, Az álom valósága stb.

>!
Noran, Budapest, 2007
672 oldal · ISBN: 9789639716124 · Fordította: Lukácsi Margit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Lara
Luigi Pirandello: Az álom valósága

Különös, hogy én vagyok az első, aki ír itt erről a könyvről, pedig Nobel-díjas író műve, és valóban olyan színvonalú is ez az ötven elbeszélés. A szerzővel filmen találkoztam először; ebből a kötetből több novellát is adaptáltak, a leghíresebb talán a Taviani-fivérek rendezte Káosz*, ami négy, itt megjelent elbeszélést dolgoz fel (A másik fiú, Holdkór, A korsó, „Requiem aeternam dona eis, Domine!”). A film olyannyira jól sikerült, hogy képes az egyébként szintén csodálatos novellákat is felülmúlni. Az utazás c. elbeszélést pedig többször is feldolgozták, én Vittorio de Sica rendezésében** láttam.
A történetek hihetetlenül atmoszferikusak, erős karakter- és jellemábrázolással, ráadásul izgalmasak is – a feszültség növelése a történetek során nem csak az adott novella, hanem az egész kötet továbbolvasására ösztönöz.
Az ötven novella öt ciklusra van bontva, ami ötször tíz elbeszélést jelent; címeik sorrendben: Fogságban, Szalmatűz, Ártatlanok, Valaki nevet, Az álom valósága. Az adott ciklusok címeinek hangulata, ha homályosan is, de fellelhető a történetekben.

* http://www.imdb.com/title/tt0087537/
**http://www.imdb.com/title/tt0072364/

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Andukaphar

…a temetők sírfeliratait nem a holtak tiszteletére készítik, hiszen őket már úgyis a férgek falják, hanem egyedül és kizárólag az élők hiúsága miatt.

Két hitvesi ágy

>!
Andukaphar

…megcsodálta a ciprusok őrizte magányos villákat, az Aventius és a Celius domb kertjeinek csendes báját, a romok és bizonyos utak, mint az Appia tragikus ünnepélyességét, a Tiberis tiszta frissességét…

Csak csendesen


Hasonló könyvek címkék alapján

Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: A párduc
Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát
Umberto Eco: Öt írás az erkölcsről
Walter Audisio: Az olasz nép nevében
Giorgio Vasta: A megfogható idő
Jean Portante: Mrs. Haroy, avagy a bálna emlékezete
Leonardo Sciascia: A késelők
Dino Buzzati: A tatárpuszta / Egy szerelem története
Carlo Levi: Ahol a madár se jár