Filozófiai ​vizsgálódások 12 csillagozás

Ludwig Wittgenstein: Filozófiai vizsgálódások

„Az ​alábbiakban gondolatokat teszek közzé, filozófiai vizsgálódásaim gyümölcsét, amelyek az elmúlt tizenhat esztendőben foglalkoztattak. Sokféle dologra vonatkoznak e gondolatok: a jelentés, a megértés, a mondat és a logika fogalmára, a matematika alapjaira, a tudatállapotokra és egyebekre. Megjegyzésekként, rövid bekezdések formájában vetettem papírra őket,. Hol hosszabb sorokká fűzve az ugyanazon tárgyra vonatkozókat, hol pedig szeszélyesen egyik tárgykörről a másikra csapongva. – Kezdettől fogva az volt a szándékom, hogy egyszer ezt az egészet egyetlen könyvvé gyúrom. A könyv formájáról különböző időkben különböző elképzeléseim voltak. Az azonban lényegbevágónak tűnt a számomra, hogy a könyvben a gondolatok természetes és töretlen rendben haladjanak egyik tárgyról a másikra. Néhány elvetélt kísérlet után, hogy eredményeimet ilyen egésszé kovácsoljam, beláttam, hogy ez soha nem sikerülhet. Hogy annak, amit írni tudok, még a legjava sem lesz soha több filozófiai megjegyzéseknél;… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mesteriskola Atlantisz

>!
Atlantisz, 1998
344 oldal · ISBN: 9637978941 · Fordította: Neumer Katalin
>!
Atlantisz, Budapest, 1992
342 oldal · ISBN: 9637978097 · Fordította: Neumer Katalin

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 2


Népszerű idézetek

Dora>!

Szívesen írtam volna jó könyvet. Nem így esett; de elmúlt az az idő, amikor még javíthattam volna rajta.
Cambridge, 1945 januárjában.

Előszó 13. oldal (Atlantisz Kiadó, 1992)

Dora>!

Gyakran csak akkor pillantjuk meg a fontos tényeket, amelyek azután vizsgálódásaink során válaszhoz vezetnek, ha a „miért” kérdést elfojtjuk magunkban.

I. rész. 197. oldal - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

„Nyelv nélkül nem tudnánk megértetni magunkat egymással” – egy így nem igaz; az viszont igen, hogy nyelv nélkül nem tudjuk a többi embert így és így befolyásolni; nem tudunk utcákat és gépeket építeni stb. És az is igaz, hogy a beszéd és az írás használata nélkül az emberek nem tudnák magukat megértetni.

I. rész. 201. oldal - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

(203.) A nyelv útvesztő, utak labirintusa. Jössz az egyik oldalról és kiismered magad; másfelől jössz ugyanoda, és nem ismered többé ki magad.

I. rész. 125. oldal - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

Ne tekintsd a tétova állítást a tétovázás állításának.

II. rész - X. (279. oldal) - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

(679.) „ De képes vagy-e kételkedni abban, hogy ezt értetted rajta?” – Nem; de arra sem vagyok képes, hogy bizonyos legyek benne, hogy tudjam.

247. oldal

Dora>!

(469.) És mégis azt lehet mondani, hogy a gondolkodás igazolta magát. Most kevesebb a kazánrobbanás, mint korábban, körülbelül azóta, amióta a kazán falának erősségé már nem megérzés alapján határozzák meg, hanem ilyen és ilyen számításokat végeznek. Vagy amióta minden mérnöki számítást egy másik mérnökkel ellenőriztetnek.

I. rész. 197. oldal - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

(128.) Ha a filozófiában téziseket akarnánk felállítani, úgy soha nem kerülhetne sor arra, hogy vitázzunk róluk, mivel mindenki egyetértene velünk.

I. rész. 83. oldal - Atlantisz Kiadó, 1992

Dora>!

(106.) Itt, mondhatni, nehéz megőriznünk a hidegvérünket – nehéz hideg fejjel belátnunk, hogy meg kell maradnunk a mindennapi gondolkodás dolgainál, ha nem akarunk kerülő útra tévedni, ahol úgy látszik, mintha azokat a végső finomságokat kellene leírnunk, amelyek viszont meglévő eszközeinkkel megint csak egyáltalában nem írhatók le. Olyan ez, mintha egy szétszaggatott pókhálót ujjunkkal kellene rendben tennünk.

77. oldal

Szelén>!

Az ellentmondás helye vagy rangja a polgári világban: ez a filozófiai probléma.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vermes Katalin: A test éthosza
Ullmann Tamás – Váradi Péter (szerk.): Sartre és Merleau-Ponty
Kenéz László – Rónai András (szerk.): A dolgok (és a szavak)
Gerardus van der Leeuw: A vallás fenomenológiája
Jiří Černý: A futballról – komolyan
Oláh Tibor: Felismert értékek életünk nyomán
Bacsó Béla (szerk.): Fenomén és mű
Jean-Luc Marion: A látható kereszteződése
Platón: A szofista
Jacques Derrida: Grammatológia