Az ​ősi lovagi jel (A vak madarak titka 2.) 5 csillagozás

Ludvík Souček: Az ősi lovagi jel

A ​Runa rider fantasztikus története a magyarul is már megjelent és nagy sikert aratott „A vak madarak titka” című munkához kapcsolódik, de önmagában is kerek egészet alkot, az előző mű főszereplőit: dr. Kameníket, a szellemesen vitatkozó prágai orvost, dr. Bjelkét, a szerény és rajongásig lelkes reykjavíki asztopszichológust, a víg kedélyú Kameníkné asszonyt és Leif Thorgunnt, a hegymászót, már az első könyvoldalak után szívükbe zárják azok is, akik „A vak madarak titkát” nem olvasták.
Dr. Bjelke ezúttal egy furcsa véletlen jóvoltából rádöbben, hogy a vikingek hajdanában a Rio Xingu vidékén is jártak. Ám hogyan kerültek a végtelen tengerek gyermekei a brazíliai szárazföld belsejébe? A kérdés nem hagyja nyugton, elindul a földgömb másik felére és megkezdődik az érdekfeszítő kalandsorozat, amelynek immár a dél-amerikai őserdők szolgáltatnak sejtelmes hátteret.
Mialatt doktor Bjelke a xingui őserdőben nyomoz, az Izlandon buzgólkodó tudósok a Snaefells egyik barlangjában… (tovább)

Eredeti cím: Runa rider – Cesta slepých ptáků II.

Eredeti megjelenés éve: 1967

>!
Madách, Budapest, 1972
188 oldal · keménytáblás · Fordította: Bártfai László · Illusztrálta: Kamil Lhoták

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

zamil>!
Ludvík Souček: Az ősi lovagi jel

A történet ott folytatódik ahol abba maradt, a rejtély ahelyett, hogy megoldódna, egyre nagyobb szabású lesz, egyre hihetetlenebb. A vak madarak nyomába eljutnak más földrészekre, és a végén kiderül,hogy a Földet is el kell majd hagyni a rejtély megfejtése ügyében.
Az élmény azonos az előző részel, köszönöm „Szerkesztő úr”.

mohapapa I>!
Ludvík Souček: Az ősi lovagi jel

Az a baj, hogy ez a könyv nem jó. Pedig nagyon akartam, hogy az legyen. Hogy legalább a nyomába érjen a zseniális első résznek, hogy kiegészítse, folytassa azt, kerekítse, továbbvigye a történetet.

(Fontos figyelmeztetés: senki el ne higyje a fülszöveg kijelentését, hogy Az ősi lovagi jel önmagában is kerek egész, ez nem igaz. Aki az első kötet ismerete nélkül feszül neki, egy hangot sem fog érteni, annyira az elsőre épül ez a második rész!)

Igen, a történet. Alapvetően az éppen ebben a kötetben nincsen. Megkedvelt főszereplőinkkel, akik a vak madarak körül sertepertéltek az első részben, gyakorlatilag nem történik semmi. De komolyan semmi. Na,jó,az elején még csak-csak egy iciripiciri, meg a közepén az Amazonaszos turné, de a többi egy szétcincált, elnyújtott, nekem valószínűtlen, de főleg érdektelen hipotézis-halmaz, amit a szereplők rágnak, cincálnak, szétnyújtva egy könyvnyi terjedelemre.

És az a baj, hogy ennnyi. Ehhez képest nem tudott lázba hoznia végső hipotézis, hogy spoiler. Valamikor azért el fogom olvasni a harmadik részt. De már nem akkora elánú érdeklődéssel.

Azt viszont, igen, most is megállapítom, hogy a könyv tipográfiája, képszerkesztése, fiktív dokumentáltsága most is zseniális, most is sokat nevettem és csodálkoztam a leleményességén. Bár ezt, ugye, az első részből már ismertem, még most is szórakoztatott.


A sorozat következő kötete

A vak madarak titka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jiří Brabenec – Zdeněk Veselý: Egy bolygó robinzonjai
Jiří Menzel: Hát, nem tudom…
Jiří Menzel: Hát, még mindig nem tudom…
Jiří Menzel: Hát, nem tudom… másodszor
Karel Čapek: Krakatit
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Karel Čapek: Abszolútum-gyár
Taťána Rubášová: Bámulatos robotexpedíció
Zdeněk Miler – Eduard Petiška: A vakond autója
Josef Škvorecký: Borůvka felügyelő szomorúsága