Nyomodban (Nyomodban 1.) 97 csillagozás

Ludányi Bettina: Nyomodban

„Ez ​a történet csúnya játékot játszik az elméddel.” – GCK's Book Review Blog
„Az írónő az emberi lét igazi mélységeibe kalauzolja el az olvasót.” – Írógép blog

Te megszegnéd a törvényt, ha egy élet lenne a tét?
Daisy Carvalho Serra, a rendőrség tanácsadó nyomozója mocskos ügybe keveredik. Egy olyan gyilkosságban segíti a rendőrség munkáját, amelyben az elkövetés módja nagyon emlékezteti egy korábbi ügyre. Csakhogy az akkori sorozatgyilkos már halott.
Oliver Walsh, a helyi bűnszervezet, a Fantomok egyik vezető beosztású bűnözője, vádalku fejében segíti a helyi erőket az információszerzésben.
A nyomozás nagy erőkkel zajlik, ám van a rendőrök között valaki, aki sokkal többet tud, mint amennyit megoszt a hatóságokkal. Vajon ki az, és mi a célja a hallgatással? Hogyan birkózik meg Daisy a két gyilkosság között húzódó párhuzammal, és egyáltalán mi köze van az esetekhez? Milyen messze megy el a gyilkos, ha a bosszúvágy hajtja?
Ludányi Bettina írónő… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929601
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
406 oldal · ISBN: 9786155929618

Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

„A bátorság nem abban rejlik, hogy megmutasd, ki a tökösebb, hanem abban, hogy szembe tudj nézni a hibáiddal és a lelkiismereteddel.”

Azt a….leborult…!!
Nem véletlenül tartozik Bettina a kedvenc íróim közé. Mint minden történetét, ezt is imádtam.
A cselekmény jól felépített volt, a karakterek is nagyon szimpatikusak voltak. Végig izgalmas volt, lekötötte a figyelmem, kapkodtam a fejem az oldalak között és szinte az idegbaj kerülgetett egy-egy fejezet végén.
Tetszett, hogy a romantika is jelen volt, de nem vette el a hangsúlyt a nyomozásról.
Daisy egy nagyon erős és titokzatos személyiség, akinek megismerhetjük múltjának sötét foltjait.
Olivert pedig egyszerűen imádtam. Tökéletes párost alkottak.
Olvasás közben azon kaptam magam, hogy én is a rendőrséggel nyomozok és próbálom megfejteni, hogy ki állhat a dolgok hátterében. A könyv felétől már volt két gyanúsítottam és amikor kiderül az igazság felkavaró érzés volt szembesülni vele.
Csalódott vagyok, hogy a végére értem a könyvnek, olvastam volna még tovább és tovább, de sajnos elfogytak a lapok.
spoiler

klara_matravolgyi>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Annyi érzés kavarog most bennem, de talán a legerősebb mind közül a BÜSZKESÉG, hogy kicsiny országunkban van egy írónő, aki olyat alkotott, ami maga mögé utasítja a legtöbb ilyen jellegű könyvet, amit valaha olvastam.
Ez egy nagyszerűen felépített könyv volt, minden tökéletesen illeszkedett egymással. Ami engem a legjobban megfogott, sőt, padlóra tett, azok a SZAVAK, amelyek a történetet alkották. Nem tudom máshogy leírni, a szavak beszivárogtak a bőröm alá és kalapácsként ütötték a lelkemet. Borzasztóan kemény gondolatokkal találkozhatunk, tele volt a könyv olyan pillanatokkal, amikor szünetet kellett tartanom, annyira az elevenembe vágott.

Anarchia_Könyvblog>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Bettina regényeit már a kezdetektől fogva nagy becsben tartom. Minden egyes történetével mutatott és adott nekem valamit, ami nem sok műre jellemző. Maga a cselekményszálakra és a karakterekre is olyan hangsúlyt fektet az írónő, amiért le a kalappal előtte.
Izgatottan vártam, hogy a Nyomodban című regényt teljes valójában, nyomtatott formában is megismerhessem. Hiszen nyers formában már volt szerencséje megismerni a blogunknak, azonban ebben a kinézetben másabb már maga az érzés is, amivel a lapok rengetegébe csöppenünk.

A külcsín számomra teljes mértékben megnyerő a regény esetében, hiszen tükrözi azt a kettősséget és a magában rejlő titkokat is. A Meghasadt valóság esetében is figyelemfelkeltő hatást nyújtott a piros-fekete szín kavalkád, azonban ez a borító még inkább azt sugallja az olvasónak, hogy ’Vegyél meg!’, ’Olvass el!’.
Egyszerűen imádom!

Az írónő olyan fordulatokat vitt a történetbe, hogy sokszor a saját szememnek se mertem hinni. Mert egy olyan világba hív minket, ahol az érzelmek fontos szerepet képviselnek. Mi számít bűnnek? Van különbség bűn és bűn között? Mi az, amit az emberi lelkiismeret még elbír és mi az, amire nincs bocsánat?

Korrupció, brutalitás és a pénz hatalma. Mindez a mi világunkban is megtalálható, de Daisy az élő példa számunkra. Nem szabad megengednünk magunknak, hogy a múlt rabja maradjunk. Minden erőnkkel a jelenért és a jövőért kell harcolnunk, hogy kitörjünk azokból a béklyókból, amiket a családunk vagy a saját múltunk miatt szereztünk.

A karakterek szimpatikusak voltak számomra. Szinte tökéletesen felépítette őket Bettina.

Ajánlom mindazoknak, akik olvastak már Bettinától, de azoknak is akik még nem. A krimi rajongók is nyugodtan ráugorhatnak, mert imádni fogják!

A teljes értékelésem itt olvashatod:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/06/20/ludanyi_be…

BarbyMalik0112 P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

A Nyomodban egy rendkívüli, gondosan felépített történet. Ludányi Bettina mindvégig mesterien szövi a szálakat, sosem tudhatjuk, mikor érkezik el egy újabb fordulat, egy újabb váratlan irány a cselekményben. Mindemellett gördülékeny, megragadó stílusával már az elején leveszi a lábáról az olvasót, kiszakítja a hétköznapok forgatagából, és aktivitásra készteti az embert: közös nyomozásra invitálja Daisyvel.

Kiszámíthatatlan történet, ámulatba ejtő írói stílus, páratlan műalkotás!

Azoknak ajánlanám a Nyomodbant, akik egy ellenállhatatlan olvasmányra vágynak, ami mindig képes meglepni, a bűvkörébe von, és onnantól teljesen a rabjává válsz.

Bővebb értékelés a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/08/ludanyi-be…

pribrgre P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Először is nem tudok szó nélkül elmenni az mellett, hogy a női főszereplőt Daisynek hívják, engem végtelenül idegesített ( bár nyilván ez legyen az én bajom :) ).
Először nem tetszett, hogy a könyv eleje kicsit kesze-kusza volt, de ezen hamar túlléptem, mert végül mindenre kaptam választ.
Nem olvastam még az írónőtől, így nem tudtam mire számítsak, de nálam ez sajnos csak az “egynek jó volt” kategóriába került.
Felesleges volt 100x leírni Daisy és David mennyire utálják egymást, ez kb az első öt szituációból is bőven eléggé átjött. Azt hittem legalább lesz valami jelentősége annak, miért rágták ezt ennyire a szánkba, de úgy tűnik csak tölteléknek kellett.
Szeretem ha egy krimiben van romantika is, viszont itt ezt feleslegesnek éreztem. Arról nem is beszélve, hogy Oliver eredeti szerepe a történetben elég hamar feleslegessé válik, de hogy legyen valami szerepe, utána is követi Daisyt ( még mindig jézusom :D ) mindenhova, mint egy pincsikutya, sőt még feladatokat is ad neki a rendőrség. Ráadásul volt, hogy ő hallgatott ki egy gyanúsítottat, ami teljesen hiteltelen szerintem. Ja és senkit nem érdekel a rendőrségen belül, hogy semmi keresnivalója nem lenne sokszor ott, ahol éppen bóklászik, mint akinek mindent szabad, holott egy bűnöző könyörgöm… Bár végülis egy ejnye-bejnyével elintézte a főni őket ezekért :D Totál semmi értelme nem volt, és semmi logika sem volt benne. Oliver egyszerűen csak bele lett erőltetve a történetbe, hogy legyen benne egy kis romantika is, más funkciója nemigen volt.
Szeretem ha a gyilkos szemszögéből is vannak fejezetek, ezeket meg is kaptam, viszont harmatgyengére sikerültek.
Nem volt rossz, de jó se, olyan semmilyen. A gyilkos kilétét nem sikerült kitalálnom, jó volt a csattanó, ezért viszont jár a hatalmas piros pont.
A legnagyobb problémám, hogy abszolút nem kötött le, annak ellenére sem, hogy a vége fele már kicsit izgalmasabb volt. Lehet, hogy én olvastam sok “túl jó” könyvet az utóbbi időben, de valahogy ez az egész nekem kevés volt.

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Már előre éreztem hogy ez a könyv nagyon fog tetszeni nekem. :)

A fél csillag levonás csakis azért van, mert nem volt elég időm olvasni és mivel lassan haladtam, így nem tudtam maximálisan élvezni a könyvet. Ezt nagyon sajnálom, mert simán egy délután alatt elolvastam volna. :(
Már az első oldalaktól kezdve lekötött a történet, végig nagyon izgalmas és fordulatokkal teli volt. Nagyon tetszett a jól kidolgozott pszichológiai háttér és a karakterek is megfogtak. Daisy és Oliver párosa volt a kedvencem, de a mellékszereplők közül Lily is nagyon szimpatikus volt. A történet végén nem kicsit meglepődtem, teljesen másra számítottam, de ez így volt tökéletes.
A borítója igazán egyedire sikerült és figyelemfelkeltő lett. Szeretnék még olvasni az írónőtől, mert fantasztikus ahogy ír. :)

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Húú, ez nagyon tetszett !!
Első regényem az írónőtől, gondoltam egyet olvasok tőle.
No de most már tudom, hogy minden könyvét el fogom olvasni.
Az elején kicsit lassabban haladtam,de rákaptam az ízére, aztán le sem tudtam tenni.
Most akkor ki követ kit ?
No meg a kriminálpszichológusok a gyengéim,ők másképpen látják a testbeszédünket, olvasnak belőle, és ez nekem nagyon izgalmas.
Női kriminálpszichológussal még nem találkoztam az olvasásaim során.
Az én ízlésemnek teljesen megfelelt ez a könyv, és ez a lényeg.
Üdítően borzongós volt.

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Azta! Ez a könyv nagyon jólesett :) Első könyvem az írónőtől, de biztos, hogy nem az utolsó. Egyre több jó magyar író könyvét olvastam mostanában és igen egyre több jó, inkább nagyon jó írónő könyvét. Most már Ludányi Bettina is csatlakozott :) A történet egyszerűen szuper, soha nem tudtam, mi jön most. Általában zavar a sok tudományos nyelvezet, de itt ezt is nagyon jól kezelte az írónő, nem volt unalmas. A szereplők teljesen lenyűgöztek, Daisy és Oliver párosa verhetetlen :) Nagyon meglepődtem a végén és a legvégén is. Kár, hogy ahogy néztem, egyenlőre nincs folytatás, remélem lesz.

Sienna_Cole I>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Ludányi Bettinától ez volt az első könyvem, és rögtön nagyon kellemes meglepetés ért. Igazi thrillerhez híven azonnal a pörgős események középpontjában találjuk magunkat, és onnantól nincs megállás egészen a végjátékig. Faltam az oldalakat, mert a cselekmény ébren tartotta a kíváncsiságomat, tele volt váratlan csavarokkal, és sosem tudtam kiszámítani, mi következik.

Megfelelő ütemben adagolta a múlt eseményeit, melyek átszövik a jelent, és végül meghökkentő titkokat tárnak fel a szereplőkről. Senki sem az, akinek első pillantásra látszik, mindenkinek van rejtegetni valója, és mindenki védelmezi a saját érdekeit, miközben az érzelmek még inkább megkavarják az amúgy sem unalmas szálakat. Mindeközben tűpontos pszichológiai hátteret ad a cselekménynek az írónő, ami az ilyen zsánerű regények elengedhetetlen része, és nagyon könnyű hiteltelenné tenni. Nos, itt épp az ellenkezője történt: nagyon is életszerű indítékokat és személyiségeket ismertem meg, akik cselekedetei érthetőek, de cseppet sem kiszámíthatóak. A párbeszédeket külön élveztem olvasni, mert annyira természetesek, hétköznapiak, ugyanakkor illenek a beszélőkhöz.

Az egyetlen dolog, amiben biztos voltam, az a két főszereplő sorsának alakulása, de a rengeteg fordulat után még arra is ügyelt az írónő, hogy egy kicsit sem sablonos befejezéssel zárja a sztorit. Ez a lezárás nekem még egy plusz katarzisélménnyel gazdagította az olvasást, és nagyon örültem neki, hogy nem az „elvárt” befejezést kapta ez a szál. Így maga után hagyott egy csomó gondolatot, érzelmet, fantáziálást, hogy vajon hogyan tovább… :)

Amire még szeretnék kitérni, az a regény nyelvezete. Tele van érdekes és értékes gondolatokkal, kifejezetten szép hasonlatokkal és metaforákkal, ugyanakkor a zsánernek megfelelően olvasmányos, gördülékeny a szöveg. Ahol nyersnek kell lennie, ott kellően nyers, ahol pedig sejtelmesnek, érzelmesnek, romantikusnak, ott megfelelően árnyalt. Élmény volt olvasni. Szerintem Bettina nagyon tehetségesen forgatja a tollat.

Bár ez volt az első regényem, biztosan nem az utolsó. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti az izgalmas, fordulatos, kiszámíthatatlan krimiket/thrillereket, nem retten meg egy mindenre elszánt sorozatgyilkostól, de a romantika sem riasztja ugyanazon történeten belül. :)

Dorina_S>!
Ludányi Bettina: Nyomodban

Az írónőtől nem ez volt az első könyvem. Olvastam már tőle korábban is, ezért már tudom mire számíthatok a regényeivel kapcsolatban. Azt hittem a Meghasadt valóság után már nem tud meglepni, hát nagyon-nagyot tévedtem. Már megint behúzott a csőbe. Elhittem neki, hogy minden szép és jó lehet, de rá kellett jönnöm, hogy egy Ludányi Betti regény soha nem zárul „happy enddel”, nem lesz boldogan éltek míg meg nem haltak végezetű utolsó oldal…helyette egy orbitális nagy csavar, amely után még órákig gondolkodik az olvasó, hogy most MI VAN? NANE MÁR, HOGY ÍGY LETT VÉGE és hasonlók.

A könyv külseje szemet gyönyörködtető, imádom ezt a megoldást, ezt a fél borítot. A színekről nem is beszélve: a piros-feke kontraszt megspékelve egy kis fehérrel. Már a borító az üzeni, hogy vérben és sötétségben találjuk majd magunkat, de mégis van remény, van jóság, van igazság, amit a fehér szimbolizál.

A történet fülszövege már első olvasásra megfogott, ezért is vettem meg az Álomgyár Kiadó által szervezett bemutatón, és dedikáltattam az írónővel, aki nagyon aranyos és közvetlen. Szigorúan csakis az ajándék könyvjelzővel olvastam. Miután megvettem elkönyveltem magamban, hogy hamarosan sort kerítek rá, de az utóbbi időben már egyre jobban piszkálta a fantáziámat, hogy jaj de kíváncsi vagyok és én ezt olvasni akarom. Hát végül el is kezdtem, és azt kell mondanom, hogy Ludányi Bettina ezzel a kötettel végleg letette az a bizonyosat az asztalra, méghozzá olyan minőségben, hogy az felülmúlhatatlan. Sienna Cole és Betti olyan műfajban alkotnak, ami nagyon is hiányzik a magyar könyvek közül. És az én új kedvenc műfajom lett. Pszichodráma a javából töménytelen kutatómunkával a háta mögött. Szinte átütött a lapokon a pszichológia, amely olyan szépen elvegyült a történet szálai között, hogy nem volt túl kirívó, hanem csak emelte a színvonalat.
Komoly mentális betegségek kerülnek bemutatásra a regényben, és ez nekem roppant módon tetszett, mindazonáltal nem megy el szakkönyv-stílusban, hanem továbbra is szórakoztató marad.
A történet egy rendőrségi tanácsadóról Daisy Carvalho Serráról szól. Ő egy kriminálpszichológus és a sorozatgyilkosok profilját dolgozza ki. Már önmagában a munkája sem hétköznapi, de az élete a sokkoló. Fokozatosan kapjuk a múltjáról a részleteket, hogy miért is vállalta ezt a munkát és választotta ezt a hivatást. Daisy egy rendkívül erős nő, én már beleőrültem volna abba, amit ő csinál. De olyan őserő lakozik benne, amellyel minden vihart képes túlélni, mert ő maga a vihar. Erős személyiségének köszönhetően határozott, nem ijed meg semmitől, és mindenkit helyre tesz, akit kell. Nem állnak távol tőle az őrült tettek sem, ha emberéletekről van szó. Egy tipikusan olyan szereplő, akivel együttérez az olvasó, és drukkol neki minden helyzetben. Társas kapcsolatai szinte csak a munkakapcsolatokra terjednek ki, amíg nem jön egy férfi, aki fenekestül felforgatja a lány életét. Daisy képtelen közel engedni magához bárkit, mert retteg attól, hogy elhagyják, de ez a történet előrehaladtával változik.
Oliver, a történet másik szereplője egy agyontetovált bűnöző, aki nem mellesleg egy bűnszervezet magas rangú vezetője. Vádalku segítségével hozza össze a sors Daisyvel, és egyből felforr közöttük a levegő. Ő sem olyan mint, amit elsőre elkönyvel róla az ember. Belül érző szív és segítőkész lélek lakik. De a külvilágnak egy magabiztos és lelketlen gengszeter álarcát mutatja. Düh és agresszió sugárzik róla, amelyet sokszor nehezen kontrollál. Ugyanakkor utat talál a lány lelkéhez, ahogy a Daisy is az övéhez. Vonzzák egymást, mert segítenek egymásnak jobbá válni. Imádtam Oli karakterét, igazán belevaló srác volt, akiért nekem is megdobbant a szívem. Szerettem a sok csipkelődős és forró, tüzes jelenetüket. Életet lehet a lányban, megmutatta neki, hogy az élet nemcsak gyilkosok utáni hajszából áll.

A regény komoly mondanivalókkal is rendelkezik. Egyrészt senki nem az, akinek látszik. Mindenki álarcot hord, és próbál a külvilág elvárásainak megfelelni, pedig az nem mindig éppen tökéletes választás. A sorozatgyilkosok és pszichopaták bemutatása zseniális és mesteri módon történt. Megtudhattunk róluk mindent, és sokszor maga a társadalom indítja be nálunk azt a folyamatot, amelynek következtében erre az útra lépnek. Mert nem mindegy hogyan is viselkedünk a másikkal, hogyan reagálunk és, hogy az mint indít el a másikban.
És ahogy Daisy is kijelentette, hogy bűn és bűn között is hatalmas különbség van. Sokszor a nagyobb bűncselekmény leleplezése érdekében szükséges a kisebb bűnt elkövetése. Mérlegelni kell, és a nagyobb jó érdekében kell dönteni.

A váltott szemszög csak tovább fokozta a feszültséget, a történetvezetés szempontjából, pedig elsőrendű megoldás volt. Imádtam Oliver gondolatait olvasni, és hogy a tetőponton váltott nézőpontot az írónő az briliáns volt.

A Nyomodban egy brutálisan jól megírt lélektani pszichodráma váratlan fordulatokkal és számos nem várt eseményekkel, megspékelve romantikus szállal. Olyan mélységben merülhetünk el az emberi lélekben, a lelkiismeretben, hogy utána nehezen lehet kijutni a felszínre. Érzelmi cunami ez a könyv a lelkiismeretről, az önostorozásról és arról, hogy mi magunk alakítjuk a saját utunkat, életünket. Akármi is történt a múltunkban, vagy a családtagjainkkal mindig van új nap, új lehetőség.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Pati28 P>!

Veszek egy mély levegőt, és jó mélyre temetem a félelmemet. Az összes tettünk formálja a jövőnket. Úgyhogy jól meg kell gondolni, mi lesz a következő lépésünk.

67. oldal

Pati28 P>!

Amikor a féktelen gyűlölet elborítja az ember agyát, az olyan, mint a városra leereszkedő köd: pillanatokon belül olyan sűrű lesz, hogy még az orrunkig sem látunk.

276. oldal

Anarchia_Könyvblog>!

Az élet emberi játszmák sorozata. Ha nem játszunk, ha nem fogjuk meg a bábunkat, és nem lépünk, akkor már az elején elvesztettük a meccset. Játszani kell ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Én is pontosan ezt teszem most. Játszok.

Niki_Salamon P>!

Egyetlen pillanat képes megváltoztatni az egész életünket. Egy másodperc akár gyökerestül is ki tudja tépni a boldogság virágát a szívünkből. És a legrosszabb,hogy sosem tudjuk, melyik lesz az a pillanat, és hogy mikor jön el.

inci81 P>!

A boldogság kulcsa az, ahogyan a világra tekintesz. Vagy örülsz, hogy a pohár félig tele van, vagy azon keseregsz, hogy félig üres. Az pedig még kevesebb embernek jut eszébe, hogy még a pohárért is hálásnak kellene lennünk, mert ha teljesen üres is, legalább van, amit megtölthetünk.

179. oldal

Niki_Salamon P>!

Az emberi viselkedés baromira érdekes.
Sőt néha kiábrándító.
Ha rájössz, mi mozgatja őket, mi áll a tetteik hátterében, úgy manipulálod őket, ahogy akarod. Nem emberek többé, csupán figurák egy sakktáblán.

Pandaland P>!

A bátorság nem abban rejlik, hogy megmutasd, ki a tökösebb, hanem abban, hogy szembe tudj nézni a hibáiddal és a lelkiismereteddel.

392. oldal

BarbyMalik0112 P>!

Az ember nem választhatja meg a családját, nem igaz?

114. oldal

Vien P>!

A boldogság kulcsa az, ahogyan a világra tekintesz. Vagy örülsz, hogy a pohár félig tele van, vagy azon keseregsz, hogy félig üres. Az pedig még kevesebb embernek jut az eszébe, hogy még a pohárért is hálásnak kellene lennünk, mert ha teljesen üres is, legalább van, amit megtölthetünk.

Harriet P>!

Sosem lehet tudni, ki ver át bennünket, és ki az, aki valóban őszinte. Az emberek hazudnak. Mindannyian. Pont ezért olyan veszélyesek.


A sorozat következő kötete

Nyomodban sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Bleeding Bride: A téboly kertje
Anne L. Green: Heather vonzásában
Beth Flynn: Kilenc perc
Karen Rose: Halj meg értem
Lisa Jackson: Forró szívek
Lakatos Levente: Bomlás
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Angela Marsons: Ördögi játszmák