Mögötted! (Mögötted! 1.) 28 csillagozás

Ludányi Bettina: Mögötted!

„Ludányi ​Bettina mesterien használja könyvében a félelem és a rettegés elemeit.” – Anarchia Könyvblog

Mindig nézz a hátad mögé!

Scott C. Flynn nyomozót egy brutális gyilkossághoz hívják. Az áldozat egy húszas éveiben járó nő, akit a Herman Brown Parkban találnak meg. A rendőrség megkezdi a nyomozást, ám sajnos elegendő bizonyíték hiányában nem sikerül közelebb kerülni a gyilkoshoz. Amikor feltűnik egy újabb holttest, a nyomok egy szektához vezetnek.

Caroline R. Hutchinson szélhámosként éli az életét: lop, csal, hazudik, bárkit képes átverni. Egyik éjjel nagyon rossz áldozatot választ magának, így a sorsa megpecsételődik. Úgy tűnik, csak akkor menekülhet meg, ha a rendőrökhöz fordul segítségért.

Vajon mi az összefüggés Flynn nyomozó és Caroline esete között? Mit tesz a rendőrség, amikor szembetalálja magát egy szektával? Hogyan képes egy szektavezér mindenkit irányítani és átverni maga körül?

Ludányi Bettina Mögötted! című regényében… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
382 oldal · ISBN: 9786156145574
>!
Álomgyár, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156145567

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Ludányi Bettina minden újabb könyvénél érezhető a fejlődés, a plusz: törekszik arra, hogy jó, izgalmas és minőségi regényt adjon ki a kezei közül. Nem csupán a hasára üt és leír valamit, hanem minden dolognak utánajár. Szakkönyveket olvas el, kutatómunkát végez, pszichológussal konzultál, hogy történeteinek mondanivalója hiteles legyen. Számomra ez borzasztóan lényeges egy könyvnél, mert ennek hiánya miatt sokan megragadnak ugyanazon a szinten és nem tudnak többet adni. Ludányi szerencsére nem így működik, őt hajtja előre, hogy minél ütősebbet adjon ki a kezei közül. És most újabb vizekre evezve – hátrahagyva kicsit a pszichológiai thrillert és drámát –, egy izgalmas krimi könyvvel állt elő, amelyben nem kis szerepet játszanak a manipulatív emberek a destruktív tettek.
Őszintén megvallom, kíváncsi voltam. Kíváncsi, mert írt már romantikus regényt, pszichológiai drámát és pszichológiai thrillert. Erre most jön egy krimivel, ami azért lássuk be teljesen más, mint, amivel eddig foglalkozott. Amikor elküldte, tudta jól, hogy árgus szemekkel fogom végig bogarászni és mindenbe belekötök, amibe csak lehet. De nem igazán volt mibe. Megugrotta a lécet és hozta azt a szintet, ami egy jó krimihez kell. Nem fogom azt állítani, hogy tökéletes minden pontja, minden pillanata, de egy dologban biztos vagyok: soha nem adja fel, soha nem ragad le ugyanazon a szinten, és minden újabb könyvénél egy erősebb témával, erősebb mondanivalóval áll majd elő.
A Mögötted című könyv nem csak egy gyilkosságról szól, nem csak a szektákról, hanem arról is, milyen mélyen bennünk maradnak a gyermekkori traumák, mennyire szeretnénk eltemetni azokat. De ez nem megoldás, attól, hogy elnyomjuk, megpróbálunk megfeledkezni róla, az még ott van, és sokszor csak egy külső ember segítségével vagyunk képesek átlépni azt a pontot, hogy magunk Mögött tudhassuk és lezárhassuk azt. De ha nem kapunk megfelelő támaszt, akkor minden a visszájára sülhet, aminek soha nincs jó vége.

Ha esetleg nem tudlak meggyőzni, akkor íme egy könyvtrailer a hamarosan megjelenő Mögötted című könyvről, amely eszement jól sikerült:
https://www.youtube.com/watch…

Teljes ajánló:
https://prokontra.net/2020/09/26/ludanyi-bettina-mogotted/

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156145567
4 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Ludányi Bettina munkásságát folyamatosan követem. Anno a legelső könyvét a Colorcom kiadónak köszönhetően ismertem meg, s azóta töretlenül állok a történetei pártján. Kezdetben az írónő sokkal óvatosabb témákat vett előtérbe, sokkal szolidabban fogalmazott. A mostani regényei pedig túltengenek az egyes pszichológiai fordulatoktól, ráadásul szókimondóbb és bátrabb is a cselekményszálakat tekintve.

Az elején féltem, hogy a rengeteg szemszögben elvesztem a fonalat, de teljes mértékben követhető volt az egész. Sőt, hogy az áldozatok pillanataiba is belekukkanthattam, csak még frenetikusabbá varázsolta a művet.

Meglepődtem azon, hogy mennyire manipulálhatóak az emberek, mégis, ha jobban belegondolok, talán engem is ugyanígy befolyásolhatott volna bárki. Hiszen ha az ember nem kap szeretetet és törődést, ha folyton csak bántják, akkor naiv és bármit megtesz azért, hogy szabaduljon az adott helyzettől.

Lenyűgöző történet szédítő fordulatokkal, megspékelve az elmaradhatatlan pszichológiai szállal. Ludányi Bettina ezzel a regénnyel sem okozott csalódást, rendkívüli élményt kaptam. A zsigeremig hatolt, meghökkentett!

Teljes értékelés:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2020/10/ludanyi…

1 hozzászólás
Mert_olvasni_mindig_jó>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Mindig nézz a hátad mögé!

Ludányi Bettina írónő könyvei számomra azok, amiket ha a kezembe veszek, azok garantáltan olyan élményt nyújtanak számomra, amik elgondolkodtatnak, megráznak és kikapcsolnak.

Az írónő mindig egy fontos és figyelemfelkeltő téma köré írja a történeteit, amikről muszáj beszélni és tudni, hogy ezek igen is valódi problémák. Ebben a könyvben sem volt ez másképp, hiszen az írónő a történetét a szekták világához írta. A szekták ugyanis a mai napig valós problémák szerte a világban és bár nagyon jól hangzik az, hogy sok ember összejön egy helyen és együtt vannak, együtt teszik azt amit szeretnek, egy szektánál ez egy olyan dolog, amitől jobb menekülni, mivel ezek a közösségek veszélyesek!

Őszintén megmondom én még sosem ástam magam bele ebbe a világba, illetve tudtam róluk, hogy vannak ilyen közösségek, de valahogy sosem mélyedtem bele igazán a hátterébe és amikor megtudtam, hogy ez a könyv igazából-e köré építkezett, azonnal olvasni is akartam. Ezek a témák ugyanis engem mindig vonzottak és szerettem róluk olvasni.

A szekták szokásait, szervezetét, manipulálásait a történet csodásan feltárja előttünk, nem rejt semmit a véka alá, sőt, még valós példákat is felvonultat előttünk, olyan szektákat, amikor a mi világunkban is léteznek. Ezek pedig egyszerre felháborítóak és ijesztőek is egyben! Főleg, hogy a könyv megmutatja egy ember mennyire könnyen belekerülhet egy ilyen közösségbe! Egy szóval a könyv, tökéletesen bemutatja nekünk ezt a világot!

De mi van magával a történettel?

Számomra nem úgy haladt a story, ahogy azt már megszoktam az írónőtől. Egyszerűen nem éreztem eléggé pörgősnek az elején, hiába volt benne nyomozás, gyilkosság, szökések és álcázások, egyszerűen nem tudtam vele úgy haladni, ahogy szerettem volna. Az első 200 oldalig teljesen így is volt. Érdekesnek és izgalmasnak találtam a szekta témát, de számomra ennyi. Aztán a 200 oldal után mintha csak egy gát szakadt volna át. Beindult az egész, csak faltam folyamatosan a sorokat és le se akartam tenni.

A több szemszög tetszett a történetben, sokkal jobban beleláthattunk az egészbe!

Szóval számomra el ment egynek! Kíváncsi leszek az írónő következő könyvére a Festménybe zárt lelkek-re, ami 2021-ben fog megjelenni!

Köszönöm a kiadónak és az írónőnek is a recenziós példányt és a bizalmat!

Kedvenc idézetem a könyvből:

„Mindenki vágyik arra, hogy szeressék, elfogadják, dicsérjék, elismerjék.”

„(..) az érzelmek képesek elvenni az irányítást a józan észtől.”

amy_air_s_book>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

“Mindig nézz a hátad mögé!”

Mostanában viszonylag sok olyan könyvet olvastam, amelyeknél nem kellett, hogy járjanak a fogaskerekek, csak egyszerűen olvasni és élvezni kellett. Nos, igen. Ez pont nem az a kategória volt

Még nem olvastam ezelőtt a szerzőtől és kíváncsian vártam, hogy a krimi lényegét, hogyan fogja megragadni. Nem igazán vagyok jártas ebben a témakörben, de azért nem is új ez a műfaj. Leginkább AC jut az eszembe a műfaj említése során, de kinek nem? Szóval első részben az ő műveihez hasonlítgattam a könyvet. Nem kellett volna hiszen két különböző stílusban író egyént akartam egy kalap alá venni. Szerencsére hamar felhagytam ezzel, mert valóban nem volt értelme.

Szinte az első oldalaktól kezdve tetszett a szerző írásmódja, stílusa… könnyed, gördülékeny és most is a legfontosabb, hogy olvastatja magát. Szóval a későbbiekben biztos vagyok benne, hogy még fogok tőle olvasni.

A történet szintén nagyon tetszett. Nem hiszem, hogy olvastam volna szektákról eddig, szóval nagy érdeklődéssel követtem a sorokat, hogy mi egyebet lehet megtudni a számomra nem igazán ismert közösségről és annak működéséről.

Kicsit meglepett az első rész első szemszöge. Olvastam és azt hittem valami csoda folytán spoiler ami a fülszöveget tekintve kicsit lehetetlen. A lényeg, hogy még soha nem olvastam olyan szemszögéből, mint spoiler. A második eset, teljesen meglepett. Nem tudom miért, de nem gondoltam erre az eshetőségre, pedig így utólag tök logikus. Egy kicsit lehet elszoktam a gondolkodástól :) A férfi kiléte szintén meglepett. Gondoltam, hogy olyan személy lesz, aki már megjelent a korábbi oldalakon, de valahogy rá pont nem gondoltam.

Szóval, igen sok meglepetést hordozott magában ez a könyv, engem megnyert magának. Krimi rajongóknak ajánlom :) Igaz nem egy AC, szóval ne hasonlítsátok hozzá, de szerintem igenis szerethető és élvezhető. :)

Anita_Simon>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Imádom Betti könyveit, az írásai stílusát, a lényegre törő fő szálát a történetnek, ahogy a több apró eldugott részleteket.
Vártam, hogy hozzájussak ehhez a kötetéhez is.
Érdekes ez a szekta vonal, a manipulació és a manipuláció eszközei is. Érdekes volt Diana bőrébe bújni, de a gondolatai logikussága ellenére se lopta be magát a szívembe.
Sajnáltam az áldozatokat, hisz szerintem nagyon nem érdemeltek halált, de Diana szemszögét nézve akár…. nem, még úgy sem….
Scott, a nyomozó, erős karakter, logikus gondolkodással, imádni valóak voltak Helenával.
És a drága Daisy, jajjj úgy örültem, hogy belépett a történetbe, és éles eszével segítette a nyomozást.
Christy, na ő teljesen ledöbbentett, fiatal kora ellenére mennyire bátor és erős jellem. És nem mellékesen felnőtt gondolkodású karakter!
Caroline, sajnáltam a veszteségei miatt, es a múltja miatt. Megszakadt a szívem az övével együtt, mikor a riporter ráközelített az áldozatra.
Stan, nos őt sajnálom is, meg nem is…. rajta nem tudok eligazodni. Az élő példája annak, hogy kit mennyire és hogyan lehet befolyásolni, mit meg nem tesznek a rábeszélés hatására.
Sneed, egy öntelt seggfej, megérdemelte amit kapott!!!
Várom @Bettina_94 a többi történetedet, KÖSZÖNÖM ❤❤❤❤❤

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156145567
Vien P>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Nem is tudom, hogyan kezdjem, mivel még én sem fogtam fel igazán ezt az egészet. Az az érzés, amikor az egyik kedvenc magyar íród felkér, hogy olvasd elő a következő könyvét… na, az felbecsülhetetlen. Nem tudom elégszer megköszönni Ludányi Bettinek ezt a hatalmas megtiszteltetést és bizalmat! Aki azt hitte, már nem okozhat több meglepetést, téved: megint egy hátborzongató, elképesztő történetet alkotott.

Régebb óta követem Betti munkásságát, pontosabban azóta, amióta az Álomgyárnál ír. A Meghasadt valóság is felkeltette ugyan az érdeklődésem annyira, hogy eldöntsem, olvasok még tőle, de igazi áttörést a Nyomodban, majd a Függőség I-II hozott. Főleg az utóbbi könyvek óta tartom az egyik legnagyobb kedvenc írónőmnek, ezért is érzem azt hatalmas megtiszteltetésnek, hogy előolvashattam a Mögötted! történetét.

A könyv több részre van osztva, sokatmondó címekkel. A figyelmet felkeltő prológus után rögtön egy gyilkosság kellős közepében találjuk magunkat, aztán persze jön a helyszínelés, szóval elég addiktív olvasmányélményről van szó.

Ami nekem személy szerint különösen tetszett, az az, hogy több karakter szemszögéből is láttatja az eseményeket. Lucille, Kathy, Scott Flynn nyomozó, Caroline, Christy, vagy ahogy Bettitől megszokhattuk, maga a gyilkos. Persze a felsoroltak közül a legfontosabb az utolsó mellett Scott és Caroline szemszöge volt. Mindkettejük karakterét nagyon megszerettem, ennek az az érdekessége, hogy kvázi a törvény két oldalán állnak.

A Nyomodbanhoz hasonlóan itt is erőteljes a rendőrség jelenléte, vagyis pontosabban a nyomozói szál. Aki még nem olvasta volna, annak azért ajánlom, mert az ottani főhős, Daisy, az itteni ügy menetét is segíti, mint pszichológiában jártas rendőrségi tanácsadó.

„Mindenki vágyik arra, hogy szeressék, elfogadják, dicsérjék, elismerjék. Ez alapvető emberi szükséglet. Ha a fiatalok nem kapták meg az érzelmi hátteret otthon, de találnak egy helyet, ahol mindez megvan, ott fognak maradni. Mert szomjazzák ezt. És végső soron bárki manipulálható. Még az is, aki azt gondolja magáról, hogy ő bizony nem. Mert a manipuláció mindennapos. Manipulál a párunk, a főnök, a média, a munkatársunk, a szomszéd stb. Ezek azonban általában nem károsak. Ugyanakkor van a manipulációnak káros formája is, amikor már ártunk vele.”

Daisy előadása által mi, olvasók is tisztábban belelátunk abba, hogy mégis hogyan alakulhatnak meg olyan közösségek, mint a szekták, és egyébként a könyv egyik legnagyobb katarzist adó jelenetét képezi az, ahogyan a nő szavai nyomán a felismerés csírázik a nyomozó osztagban, ahogy rájönnek, hogyan függ össze az elmélet a gyakorlattal és mivel is állnak szemben.

Természetesen nem ez az egyetlen ilyen, ami miatt erőszakkal is alig tudtam volna letenni, hanem ott van például Caroline vagy Christy szála, vagy annak a kapcsolatnak dinamikája, ami Scott és Daisy közt van (szakmailag, ahogyan együtt dolgoztak).

Úgy tapasztalom, az írónő könyvről könyvre briliánsabb, és hiába mondom most azt, hogy ez vagy az a kedvencem, mert van egy olyan érzésem, hogy a soron következő mindig lesöpri az aktuálisat a trónról. A Mögötted! olyan történet, ami megköveteli a figyelmed, és ezt azonnal teszi, az első sortól az utolsóig: lebilincsel, megsirat, libabőrőssé tesz, és amikor azt hiszed, ennél durvább már nem lehet, megmutatja, hogy dehogynem.

Hidegrázós, észvesztően felépített thriller, ami ijesztően lenyűgöző pszichológiai képet fest a szekták világáról.

Arabella>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

Nekem nagyon tetszett ez a könyv! Már ha csak a befejezés dátumát nézzük is, látszik, hogy mennyire :)
Számomra egyszerűen letehetetlen volt. Kicsit az szomorít el, hogy azóta mindenkinek mondom, akivel találkozom, hogy olvassa el, de mindenki leráz, mondván ez az én stílusom.
Az írónőtől az első olvasásom, de már beszereztem a többi könyvét is.

Ksari>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

A Nyomodban és a Függőség-duológia elolvasása után izgatottan vártam Ludányi Bettina új regényének megjelenését. Az előző könyvei óriási kedvenceim lettek, ezért nagy elvárásaim voltak a Mögöttedre vonatkozóan. A fülszöveg alapján egy lebilincselő krimire számítottam, amelyben betekintést nyerhetek a szekták működésének lélektanába is. Természetesen most sem csalódtam, az írónő ezúttal is nagyszerű történetet alkotott. Ha lehetséges, még a korábban olvasott könyveinél is jobban tetszett.

A Mögötted legnagyobb erőssége szerintem egyértelműen a két főszereplő Scott Flynn nyomozó és Caroline karaktere. Nagyon szimpatikusak voltak az egész történet folyamán, így annak külön örülök, hogy jövőre folytatása következik a regénynek és Flynn nyomozóval újra találkozhatunk. A váltott nézőpontnak köszönhetően mindkettőjük gondolatait megismerhettük és a cselekménybe is mélyebb betekintést nyertünk. Az különösen tetszett, hogy több mellékszereplő szemszögéből is rálátásunk nyílt az eseményekre, a könyvhöz készült novella pedig szuperül kiegészítette mindezt.

A cselekmény pörgős volt, minden fejezetben jöttek az újabb és újabb fordulatok, de a legnagyobb csavar a végére maradt. Számomra teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy hogyan fog befejeződni a történet, így az utolsó oldalakig izgulhattam a szereplőkkel együtt.

Az írónő stílusa a korábban megszokott színvonalhoz hasonlóan most is kiemelkedő volt. Könnyű volt haladni a könyvvel, mert nem csak rendkívül izgalmas volt, hanem nagyon olvasmányos is. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a lebilincselően érdekes történeteket. A Mögötted nem csupán a krimi műfajban kiváló, a szekták működésének hátteréről is mély pszichológiai elemzést ad. Csillagos ötös, az idei év egyik legjobb könyve.

1 hozzászólás
Heni1983>!
Ludányi Bettina: Mögötted!

4 csillag, amiért olvastatta magát és nem volt unalmas, és plusz egy fél csillag az utolsó 50 oldalért, mert az sok meglepetést tartogatott és egy nagyon kerek történetté formálódott a regény. Ludányi Bettina hozta most is a tőle elvártat, tetszik, hogy életre kelnek a leírásai a szemem előtt – olyan, mintha filmet néznék. Sallangmentes, de pörögni sem pörög követhetetlenül (vagy inkább életszerűtlenül) a történet. Szerethető karakterekkel dolgozott most is. Olyan nemesen egyszerű ez a regény. Jó volt olvasni. Köszönet érte az írónőnek!


Népszerű idézetek

Bookish_Moments_Blog>!

A testem mintha súlytalan lenne. A lelkem darabjaira szakadt, a szívem meghasadt. A gyomromban lévő fájdalom egyre jobban terjed. Nincs borzalmasabb érzés annál, mint amikor a lelked sír.

Bookish_Moments_Blog>!

A könnyek hangtalanul indulnak el a szememből. A fülem zúg. Érzem, hogy forogni kezd velem a szoba, de nem mozdulok. Pislogni sem pislogok. Meredek az előttem villogó képekre, és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, mi történt.

Bookish_Moments_Blog>!

(..) az érzelmek képesek elvenni az irányítást a józan észtől.

Bookish_Moments_Blog>!

Vannak emberek, akik érzékenyebbek a hazugságra, mint mások. Sokkal könnyebben kiszúrják az álarcokat, az árnyalatnyi különbségeket a hangszínben, a hanglejtésben, vagy egyszerűen csak érzik a zsigerükben, ha valakivel nem stimmel valami. Ezt hívják ösztönös megérzésnek. Ez az, amit a társadalom megpróbál kinevelni belőlünk, pedig az életünket is megmenthetné.

Bookish_Moments_Blog>!

Sosem hittem volna, hogy a saját elmém lesz a legnagyobb ellenségem. Illúziókat kelt, édes reménnyel dédelget, aztán meg az arcomba tolja a valóságot. Nincs ennél kegyetlenebb dolog a világon.

Bookish_Moments_Blog>!

Szélhámosként két dolgot kell szem előtt tartanom: az egyik a terv, a másik pedig az álca. Erre épül rá a jó emberismeret és a pszichológia. Ugyanis, ha te tudod, hogy az emberek alapvető igénye és képessége bízni a másikban, sokkal könnyebb dolgod van.

Bookish_Moments_Blog>!

Meg akarom tudni, milyen az élet máshol. Milyen az élet, ha nem vagy szélhámos. Ha nem vagy tolvaj. Ha nincsenek jelzők. Csak te. És mindezt veled szeretném átélni.

Bookish_Moments_Blog>!

Amikor mellettem van, minden teljesnek tűnik. Megfeledkezem a múltam sötétségéről, nincsenek elvárások, terhek, kötelességek. Csak ő van és én. Ha beszívom a bőre illatát, egyszerűen tudom, hogy a helyemen vagyok. Hogy ő az. És hogy bármilyen szar is épp a helyzet, úgyis minden rendben lesz, mert itt vagyunk egymásnak. Együtt. Csak mi ketten.

Bookish_Moments_Blog>!

Ha vele beszélgetek, mindig meglágyul a szívem, és béke költözik a lelkembe. Mellette elhalkulnak a gondolatok, eltűnik a sok mocsok a világból. Olyan ő nekem, mint egy védett kikötő.

Bookish_Moments_Blog>!

Mindenki vágyik arra, hogy szeressék, elfogadják, dicsérjék, elismerjék.


A sorozat következő kötete

Mögötted! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: A főnök 2.
Taylor Smith: Érted jöttem
Seres Gábor: A megszállott
George B. Marwell: Világok útvesztője
Mercy Varga's: Az elemi vágy arca
Aleatha Romig: Kiút a sötétből
Douglas Preston – Lincoln Child: Temetői tánc
Kathy Reichs: Minden napra egy halott
Páskándi Géza: Beavatkozás
N. Nagy Zoltán: Keselyű