Festménybe ​zárt lelkek 82 csillagozás

Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

A lelkeket festményekbe zárja, hogy örökké ragyoghassanak

A rendőrség egy kivéreztetett női holttestet talál Houston egyik sötét sikátorában. Scott C. Flynn nyomozó kapja meg az ügyet, aki azonnal nekilát a rejtély felgöngyölítéséhez. Amikor végre áttörést ér el, Flynn ismét nehéz helyzetben találja magát.

John M. McGlothlin látszólag egy hétköznapi festőművész életét éli, a felszín alatt azonban szörnyű titkokat őrizget. Munkái a női szépséget és a nőies ragyogást ábrázolják, ám többek ezek hétköznapi festményeknél.

Egy festő. Egy nyomozó. Megannyi áldozat. És egy nő, aki közelről látta a gyilkost, mégis túlélte! Ő az álcázás mestere, egy agyafúrt szélhámos, és talán a kulcs a gyilkos elfogásához.

Ludányi Bettina legújabb regényében bepillantást nyerhetünk egy sorozatgyilkos megborult elméjébe. Izgalmas és brutális utazást teszünk a művészetek világába, és választ kapunk a valódi nőiesség kérdéseire.

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
398 oldal · ISBN: 9789635700134
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635700127

Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Azok, akik kizárólag a könnyed és szórakoztató krimit kedvelik, most nézzenek félre, mert Ludányi Bettina legújabb könyve, a Festménybe zárt lelkek nem a laza kategóriába esik. Ez a történet sokkal erőteljesebb és sokrétűbb, mint Bettina előző regényei. Nem szarozik, nem foglalkozik az érzelmeinkkel, kegyetlenül bán el velünk, olvasókkal. A Festménybe zárt lelkek minden tekintetben a kedvencem lett!

Minőségi és zseniálisan megalkotott krimi-thriller, amelyet az írónő igazán tartalmassá tett a több szálon futó cselekménnyel, az egymástól jól elkülönített karakterekkel. A krimi és a thriller mellett hangsúlyt kap a dráma is: egy gyermek, akivel nem foglalkozik az anya, sőt nyűgnek tekint rá a szülő. Bármit tesz, csak és kizárólag visszautasítást és megaláztatást kap. Mindez mit válthat ki a személyiségéből, milyen felnőtt válhat belőle?

Pláne, ha nem egy traumát él át kisgyerekként. A beteges kötődés megnyilvánulása, ahol már minden túlzásnak tűnhet, holott csak közelebbről kellene megvizsgálni a körülményeket, feltenni a kérdéseket, és a válasz ott lesz. Miért válik egy intelligens és tehetséges gyermekből brutális szörnyeteg? Mi késztet arra valakit, hogy gyilkoljon?

Ludányi Bettina nem árul zsákbamacskát a Festménybe zárt lelkek című könyvében. Már az elején tisztában vagyunk a gyilkos kilétével, de a tettei miértjére csak fokozatosan kapjuk meg a választ. Kegyetlenül hangzik, de sajnáltam Johnt, a festőt, bár az is lehet, hogy a szánalom a legjobb szó rá. Nem fogadom el, amiket tett, nem értek egyet velük, sőt elítélem érte, mégis Bettina jellemábrázolásának köszönhetően egy olyan erős karaktert kaptam John személyében, akit valami oknál fogva kedveltem. Mennyire hangzik ez hülyén? Nagyon! Mégis így van. Kötődtem hozzá, és talán Bettina pontosan ezt akarta elérni.
Szegény Scott ez miatt kissé a háttérbe szorult. Bár azt gondolom, a Festménybe zárt lelkek nem róla szólt, nem igazán rajta volt a hangsúly: John adta meg a történet igazi esszenciáját.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/09/29/ludanyi-bettina-festme…

13 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Ludányi Bettina történeteiben mindig női főszereplőkkel volt dolgunk, azonban a Festménybe zárt lelkek kivétel ez alól. Az írónő legújabb regényében a nyomozó és a gyilkos felváltva meséli el a történetet, így mindkét oldal érzelmi- és gondolati síkját tökéletesen megismerhetjük. A festőművész múltjának darabkáit eszméletlen lassan, mégis a szavak közé berobbanva lelhetjük fel. Minden kérdésre választ kapunk, s talán félve, de mégis megérteni kezdjük a gyilkolásának okát.

Bettina páratlan megfogalmazásban, az izgalmi feszültséget minden percben fenntartva tárja elénk egy kiváló nyomozó, illetve egy őrült elme történetét.
A mű végéhez közeledve egyre nagyobb nyomást éreztem magamon – gombóc nőtt a torkomba, a gondolataimat teljesen az uralma alá vonta – mert az írónő az utolsó ecsetvonásokra hagyta a sokkoló és a mindent eldöntő pillanatokat, amik akár képesek mindent más sodrásba helyezni. S ez így is történt, mert a befejező oldalak igazi tornádóként söpörtek végig az olvasó érzelmein. Keserűséget és megdöbbenést váltottak ki.

Szinte biztos voltam abban, hogy Ludányi Bettina most is hatalmasat alkot, s ez be is bizonyosodott. Mert a pszichológia és a lélektan elemeit tökéletesen beleépítette az akciódús thrillerszál mellé. Olyan drámai megnyilvánulások tanúi lehettünk, amik szintén hatással voltak ránk. A mű magával ragad és a „vége” szócskáig egy percre sem ereszt el.

Köszönöm az írónőnek a bizalmát és az előolvasási lehetőséget!
A Festménybe zárt lelkek című alkotást ajánlom a pszichológiai thriller és a drámai krimi kedvelőinek, mert ez a mű a léc legmagasabb fokára helyezi az olvasási élményt és katartikus pillanatokat okoz!

A teljes értékelés itt olvasható:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/10/ludanyi…

Cukormalac>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Hazai viszonylatban, különösen az újdonságnak számító könyvek közül, ezen belül is a pszichothriller zsánert illetően a 2022-es év első komoly meglepetésével volt dolgom. Mindeddig nem olvastam még Bettinától, de a fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet annyira, hogy nagy lelkesedéssel vessem bele magam a regénybe, meg is lett az eredménye. Ez, kérem tisztelettel egy elejétől a végéig tökéletesen megírt könyv: érdekes és kellően beteg sztori, amit nem tanácsos lefekvés előtt olvasgatni, szimpatikus stílus, állandóan függővéges fejezetek, remek muzikális körítés, adrenalinszint folyamatosan az egekben… Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni és alig várom, hogy Scott és Caroline korábbi kalandját is megismerjem.

Bármiféle túlzás nélkül állítható részemről, hogy kevesen tudnak ezen a nehezen kezelhető hangszeren – nevezzük írásnak – olyan műgonddal játszani, pláne ebben a műfajban, mint Bettina, tehetségét éppen ezért becsüljük meg. Többször eszembe jutott közben A lepkegyűjtő, amit bevallom, nem szerettem, de erről a kötetről viszont csak jó emlékeim lesznek annak ellenére is, hogy nem egy felhőtlen, habos-babos valami. Megmutatja, hogy néha bizony még az elvetemült sorozatgyilkos is ember – lehet, hogy romlott és aljas, de attól még neki is van szíve, csak nem feltétlenül úgy gondolkodik vele, ahogy a többség. Izgalmas és érdekes kérdéseket feszeget ez a több nézőpontból íródott könyv, jó darabig elkísér majd, ebben biztos vagyok.

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635700127
2 hozzászólás
maya75>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Nem ismertem a szerzőt, ez volt az első könyvem tőle, de biztosan nem az utolsó.
Tetszett a fordulatos, váltott szemszögű thriller, noha az én ízlésemhez mérten, néhol túl brutális volt. Johnt nem tudtam megkedvelni, a nehéz gyermekkora se mentette fel a szememben az általa elkövetett szörnyűségek alól. A könyv vége nagyon meglepett spoiler

BarbyMalik0112 P>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Az a megtiszteltetés ért, hogy még a megjelenése előtt elolvashattam a Festménybe zárt lelkeket. Ludányi Bettina regényei eddig mind elkápráztattak, ám ezzel a történettel egy új szintre emelte a munkásságát. Az utolsó oldalak után hatalmas sokk alá kerültem, és csak annyit tudtam szavakba önteni: Ez brutális volt.

***

Ludányi Bettina ebben a kötetben igazán megtalálta a hangját. Egyre izgalmasabb és egyre összetettebb regényeket ad ki a keze közül, és ennek ékes példája a Festménybe zárt lelkek. Nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy egy pszichopata elméjét tárja az olvasók elé. Rendkívül érzékletesen mutatja be egy sorozatgyilkos lelki világát, gondolatait. Mindezt pedig egy kalandos nyomozásba csomagolja, így keveredik a regényében az izgalom és a mélységig hatoló lélektaniság.
Megrendítő, fordulatokkal teli műalkotás!
Az írónő festőien bánik a szavakkal, imádtam olvasni minden sorát. És amikor már úgy gondoltam, nem jöhet újabb csavar, megadta a kegyelemdöfést. Letaglóztak az utolsó oldalak, és kellett pár perc, mire felocsúdtam a döbbenetből. De hát mi mást tenne az olvasóval egy igazán lehengerlő könyv?

Azoknak ajánlom a Festménybe zárt lelkeket, akik szeretnének egy igazán fordulatos nyomozás részesei lenni, valamint egy olyan irodalmi műalkotást olvasni, ami az elején elcsavarja a fejed, és egészen a végéig nem enged el a fogságából.

Bővebb értékelés » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2021/09/ludanyi-be…

2 hozzászólás
Beszterczei_Erika>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Az olvasás elejétől a hatalmába kerített és fogva tartott a könyv.

Fájdalmas gyerekkoral a hátuk mögött alakul ki az a személyiségük a karaktereknek, amit olvashatunk róluk, amivé váltak. Borzalmas szülők gyermekei, vagy épp árvák. Elhanyagolták, vagy épp bántalmazták őket. De a lelki sebek ebben a könyvben előtérben vannak is inkább ez ami kiváltotta John személyiségét, hogy bármennyire igyekezett a rengeteg bántás ellen sem tudott megfelelni anyjának. De azért az ledöbbentett amit, ahogy vele tett. Igazából nem mondom azt, hogy nem érdemelte meg, csak kevesebb brutalitással… Nagyon felkavaró és megdöbbentő részek voltak a számomra, a szertartásos részek. Hihetetlen és egyben megfontolt elmejáték volt Josh szemszöge. De nem tudom miért, nagyon megkedveltem a karakterét, mert egy sérült lélek… Talán ha az anyja, a környezete nem olyan amilyen, akkor ő sem… nagyon nagyon sajnáltam a végén őt is Carolinet. Eszméletlen kötelék alakilt ki Johnba iránta, hihetetlen.
„Mostmár együtt élünk tovább a vásznon.” Szerintem itt eredt el a könnyem.
Te jó ég még most is kiráz a hideg.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire át fog jönni, ennyire meg fog rendíteni és ennyire magával fog ragadi.
Nagyon megformált és erős karakterek vannak a könyvben.
Fájdalmas, de egyben gyönyörű történet volt. Fordulatokban és izgalomban gazdag.
Bevallom még a Mögötted c. könyvet nem olvastam, de most könnyedebb vizekre evezek míg az a könyve ide ér az írónőnek.

„Talán mindannyian azt kapjuk az élettől, amire szükségünk van ahhoz, hogy be tudjuk teljesíteni a nekünk szánt sorsot.”

Zoltan_Greenwood P>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Az első könyvem volt Ludányi Bettinától és meg kell mondjam kellemesen csalódtam!
Bár a közepe felé picit unatkoztam.
A történet nagyon jól ki lett találva, a szereplők karakterei tökéletesek nem lehet bele kötni semmibe.
És végül a lezárás hát az valami hihetetlen jó lett.
Erre nem számítottam egyáltalán!
Egy igazán jó krimi könyv lett!

Mert_olvasni_mindig_jó P>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Félelmetesen elképesztő!

Ezután a könyv után lehet érdekesen hangzik az a mondat, hogy „Elkezdtem jobban érdeklődni a képzőművészet iránt.” Igaz nagypapám festő, aki csodás és élethű képeket alkot és jómagam is próbálkoztam már ezzel a vonallal, de valahogy a régi rajztanárom annyira elvette az életkedvem is ettől a témától, hogy durván hat éve nem fogtam például ecsetet a kezembe, de most már szívesen eljárnék például kiállításokra és ki tudja, talán újra ecsetet ragadok.

Visszatérve a könyvre.

Bettina könyvei azok, amik mindig annyira megráznak, hogy néha napoknak kell eltelnie ahhoz, hogy fel tudjak belőlük ocsúdni, ugyanis ő nem nyálcsorgatós, romantikus kisregényeket ad az olvasói kezébe, hanem inkább olyanokat, amiktől megfagy az ember ereibe a vér. Ha már szóba került a vér, amikor elolvastam a fülszöveget egyből egy másik durva story jutott eszembe, amiből lehet, de csak lehet, merített az írónő ihletet:
„A gyötrődő ember (Ismeretlen)
Sean Robinson örökölte nagymamájától 28 évvel ezelőtt az érdekes művet, melyről a nő azt állította, hogy egyfolytában sírt, s amíg le nem vitte a pincéjébe, hogy jól elzárhassa, egy sötét alak mászkált a lakásában. A nagymama azért gondolta, hogy unokájánál szeretné tudni halála után a hátborzongató művet, mivel a férfit gyerekkorában nagyon érdekelte az a különös kép, melyet függönyökkel és párnákkal fedett le. A legendák úgy tartják, hogy a képet gonosz szellemek őrzik, mivel festője saját vérét is bele alkotta a festménybe, majd miután elkészült, öngyilkos lett.
Miután Sean és családja felakasztották a falra a művet, nagymamája történeteihez hasonló jelenségek kezdek megjelenni életükben – a gyereke leesett a lépcsőről, felesége gyakran érezte úgy, mintha valaki simogatná a haját, illetve azt a bizonyos titokzatos fekete alakot is látták többször a házukban. A családfő úgy döntött, videóra veszi az érdekes jelenségeket, majd a legnagyobb videómegosztó oldalra fel is töltötte azt.” Ha gondolod nézd meg a képet google-on, én egyszer ránéztem és inkább ne tettem volna. Hátborzongató, még akkor is ha valaki nem hisz a természetfelettiben, vagy alattiban, még akkor is félelmet kelthet benne a kép. Érdekes, hogy azokat a képeket nagyon megnéztem volna, amiket John M. McGlothlin alkotott. A háttérstory nélkül biztos csodálatosokat lettek volna. Mondhatnám úgy is, hogy ijesztően gyönyörűek lehettek.

A történet maga olyan akár egy macska-egér játék. Folyamatosan vártam ki fog győzni a végeztével és nem mindig lehetett tudni ki tölti be a vadász, vagy a vad szerepét, ezt imádtam benne annyira és ezért tudtam annyira izgulni a kedvenceim miatt.

A történet számomra is nagy igazságokat tartalmaz, hiszen olyan nőkről is volt benne szó, akiknek az élet nem adott könnyű utat és voltak azok akik ebből ki tudtak törni és voltak akik nem. „Mindannyian más körülmények közül jövünk. Egyeseknek fájdalmas gyermekkor és szegénység jut, onnan kell kitörniük. Másoknak minden megadatik, és nem tudják megbecsülni. Persze olyan is van, aki látja a élet értékét, illetve aki megkapott mindent, majd el is veszítette. Nem vagyunk egyformák, az életutunk sem lehet tehát azonos. Egy valami azonban lehet közös bennünk: vagy feladjuk, vagy nem. Én azt vallom, hogy mindig van választásunk. Mindig.” Én magam is most hullámvölgyben vagyok az életemben, de elhatároztam magam, hogy nem adom fel önmagam, küzdeni fogok azért, hogy boldog legyek, mert minden csak akarat kérdése. Azért mert: „Azt mondta nekem, amikor ismét elértem a gödör alját, hogy rendben van. Teljesen oké, hogy most ott vagyok, mert szabad összetörni. Sőt néha kell is, hogy utána még erősebbé váljunk.”

A szereplők is tökéletesen lettek megfestve.

A véleményemet tovább olvashatod a blogomon:
https://mertolvasnimindigjo.com/festmenybe-zart-lelkek/

CressKriss P>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Jó látni – és olvasni –, hogy több magyar írónő is tud remek pszicho-thrillert alkotni.
Bettina egy másik könyve: Ludányi Bettina: Meghasadt valóság nem érintett meg igazán, de sejtettem, hogy kell még neki esélyt adnom.
A Festménybe zárt lelkek egy olyan sémával dolgozik, melyben már az elején tudjuk, ki áll a gyilkosságok hátterében. A gyilkos egy bizarr, különleges logika alapján szedi áldozatait, ő maga nem is nevezi magát gyilkosnak, hanem úgy érzi, felszabadítja az áldozatait, a meggyötört életüknek új értelmet ad, mégpedig a halállal.
A könyv szerzője már-már olyan tulajdonságokkal vértezi fel a gyilkost, amely néhány olvasóban, akár rokonszenvet is kiválthat.
Mint oly sokszor, a gyilkos itt is tele van gyerekkori traumákkal, a szülői gondviselés, szeret hiánya, nagy mértékben tette olyan emberré, amilyenné vált.
A könyv lezárása nem volt sablonos, ami szintén különlegessé tett a könyvet.

sarahangel P>!
Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Ez nem egy izgalmakkal teli krimi, a könyv sokkal inkább a lélektani folyamatokra koncentrál. Mi vezet ahhoz, hogy valakiből sorozatgyilkos lesz?

A gyilkos kiléte nem lesz meglepetés számunkra, mert már az elején megtudjuk a nevét, a foglalkozását. A fejezetek ugyanis a nyomozó szemszöge mellett a gyilkos gondolatait is bemutatják. Nyomozónknak elég hamar sikerül rájönnie, hogy nagy valószínűséggel ki a tettes spoiler; ami viszont nehézséget okoz, konkrét bizonyítékot felmutatni ellene, ami megállja a helyét a bíróságon. off

Flynn nyomozó mellett feltűnik egy másik ismerős is a Mögötted! c. könyvből, akinek ismét jelentős szerepe lesz.

A végére azért kaptunk egy kis izgalmat. spoiler De persze akkor nem lett volna min izgulni az olvasónak.
Ezen kívül is volt egy-két dolog, amit nem értettem. spoiler

A befejezés megdöbbentett és elszomorított. Ugyanakkor az epilógus a maga morbidságában briliáns lett. Bár azért jobban örültem volna, ha spoiler

Scott Flynn nyomozó egy nagyszerű ember spoiler. spoiler
Bosszantó volt, hogy a törvények gúzsba kötötték a nyomozók kezét, és emiatt nem tudtak előbb cselekedni, márpedig tudjuk, a sorozatgyilkosos eseteknél nagyon számít az idő.

A szomorúság mellett azért örülni is tudtam egy eseménynek, mégpedig mikor a végén feltűnik spoiler

Ritkán olvasok krimit, de ez igazán tetszett. Látszólag nem történik sok minden, de közben végig fenntartja az érdeklődést, és a vége rendesen odacsap. Ajánlom azoknak, akik szeretik a pszichológiai mélységű történeteket.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bookish_Moments_Blog>!

Muszáj falakat emelni a szívünk köré, különben elveszítjük önmagunkat. Napi szinten találkozni a halállal, pusztító. Felemészti az ember lelkét, ha nem óvja meg.

Bookish_Moments_Blog>!

Az ember azt gondolja, hogy csak a traumákkal és a gondokkal boldogulunk nehezen, de ez nem igaz. A jót éppúgy fel kell dolgozni, mint a rosszat. Abszurd, mennyire vágyják a változást, a gazdagságot, a szerelmet, egy jobb életet, aztán amikor elérik a küszöbét, hátat fordítanak mindennek. Félelemből. Persze ezt senki nem ismeri be. Nem látják, nem értik. A változás teher. Akár rossz, akár jó. Amint ezt megérti az ember, elfogadja, máris könnyebb lesz alkalmazkodnia hozzá.

Bookish_Moments_Blog>!

Az élet olykor tartogat olyan meglepetéseket, amelyekre nem tudunk felkészülni, bárhogy is szeretnénk. Illúzió csupán azt hinni, hogy mi irányítjuk a dolgokat. Lehetünk hatással a jövőnk alakulására, de a kontroll nem a mi kezünkben van. Az élet nem így működik.

BarbyMalik0112 P>!

A fájdalom az élet része, nem kerülhető el. Ám az már választás kérdése, hogy az ember beleragad a szenvedésbe és az önsajnálatba, vagy megtalálja a kiutat belőle.

Bookish_Moments_Blog>!

Úgy tűnik, néha katasztrófák és különös találkozások sorozata kell ahhoz, hogy meglássuk, mit is rejtegetünk a mélyben – még önmagunk elől is. És néha.. néha egyszerűen túl későn szakad fel az illúzió fátyla.

Bookish_Moments_Blog>!

Azt mondta nekem, amikor ismét elértem a gödör alját, hogy rendben van. Teljesen oké, hogy most ott vagyok, mert szabad összetörni. Sőt néha kell is, hogy utána még erősebbé váljunk.

BarbyMalik0112 P>!

De még az erős nőknek is kell valaki, akinek nekivethetik a hátukat.

Bookish_Moments_Blog>!

Olyan, mint a drog. Tudod, hogy árt, mégis egyre többet akarsz belőle.

Bookish_Moments_Blog>!

Kergetjük itt a boldogságot egy életen keresztül, és nem jövünk rá, hogy bennünk van.


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Darja Desombre: Halálos másolat
Lakatos Levente: Aktus
Michel Bussi: Fekete vízililiomok
Riley Sager: Akarsz velem játszani?
Alex Michaelides: Néma tanú
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Chris Carter: Kivégzés
Steve Cavanagh: Tizenhárom