A ​fülemüleerdő titka 36 csillagozás

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Elragadóan szövevényes történet barátságról, tündérmesékről és családi titkokról.
1919-et írunk. Mama beteg. Papa külföldön kap munkát. Jane dadus túl elfoglalt, hogy odafigyeljen Henriettára, és az árnyakra amiket lát – vagy látni vél – az új házukban, Remény-lakban. Teljesen egyedül, néhány mese társaságában Henry felfedezi, hogy Remény-lak tele van különös titkokkal: elfeledett padlás, kísérteties alakok, rejtélyes tűz, ami a kert mögötti fák között pislákol.
Egy éjjel kimerészkedik a Fülemüle-erdő sötétjébe. Vajon mit talál, ami az egész életét megváltoztatja?

„Ahogy keresztülsétáltam a kerten, az árnyékom megnyúlt előttem a rejtélyes erdő felé. Sötéten állt, mint egy viharfelhő, ami leesett az égből.”

Eredeti mű: Lucy Strange: The Secret of Nightingale Wood

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034148 · Fordította: Ruff Orsolya

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet.

12 hozzászólás
>!
Hintafa P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Strange könyve hamisítatlan lányregény, a szó legszerethetőbb értelmében. Olyan történet, amiben vállvetve, dühödten, olykor lélegzetvisszafojtva lehet küzdeni a főhőssel, vagy éppen könnyeinket nyelve örülni a boldog végkifejletnek. Annak ellenére, hogy mai mércével mérve nem történik semmi “különös”. Nem érkezik el a világvége, a pincéből sem bújnak elő a zombik, A legnagyobb zajt egy dühös ajtócsapkodás kelti, és mégis élő, izgalmas, lebilincselő a könyv. A sok kalandregény között üdítő olvasmány A fülemüleerdő titka, mert Strange érdekessé tudta tenni a főhősben dúló lelki viharokat, öntudatra ébredésének útját. És Henry varázserő, vagy más szuperképesség híján kénytelen saját bátorságából, elhatározásából erőt meríteni. A kamaszkorra szerintem ez fokozottan igaz, nemcsak az 1919-ben, de száz évvel később is.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/15/lucy_strange_a_fulemu…

3 hozzászólás
>!
Uzsonna
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

1919 nyarán játszódik a történet, amikor minden család gyászol valakit. Henry, (aki 13 éves lány!) családjának is van egy sötét tragédiája, amely rányomja bélyegét az életükre: az anyuka megszüli babáját, de ágynak esik, az apa pedig külföldi munkába menekül. Henrynek egyedül kell megküzdenie ezzel a helyzettel, mert senki sem ér rá foglalkozni vele. És emellett szeme láttára a kezd széthullani a család egy túlbuzgó orvosnak köszönhetően és mindez egy ismeretlen helyen, ugyanis új házba költözött a család. Henry csak a meséire számíthat, amelyek nem hagyják cserben, erőt tud meríteni belőlük. De lehet, hogy így meg túl élénk a fantáziája, és többet lát a valóságnál? A házban furcsa dolgok történnek, és az erdő is titkot vagy valakit rejt. Henry bátorságának köszönhetően előttünk is feltárulnak ezek a titkok és a család tragédiája, és nagyon szorítunk ennek a bátor lánynak, hogy sikerüljön megmenteni a családját abban a világban, ahol nem szokás meghallgatni a gyerekeket.
Csodálatos történet egy családról, a tragédiák feldolgozásáról, a mesék és a szeretet gyógyító hatásáról. Mindez gyerekeknek csomagolva, de felnőtteknek is élvezhetően.

>!
ScarlettBlair P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Először csak a borítója tetszett meg a könyvnek, de ahogy elolvastam az első mondatot, tudtam, hogy imádni fogom. Bár a címkéje szerint gyermek-és ifjúsági irodalom, de szerintem bátran a kezébe veheti bármelyik felnőtt is. Egy nagyon komoly témát dolgoz fel, de mégis úgy, hogy nem lesz borzasztóan nyomasztó a történet, hanem kedves, és bájos. Minden karakter belopja magát az ember szívébe na jó, Dr. Hardy nem. Nekem szinte fájt a szívem szegény Henry miatt. Ő egy nagyon különleges kislány. Soha nem adja fel, helyén van a szíve és az esze is még ha egyesek máshogy is gondolják, és a hatalmas és elképzelhetetlen fájdalom közepette is mindent megtesz a családjáért. Ez egy csodaszép, kedves történet arról, mennyire fontos a család, a barátság, és, hogy soha ne mondjunk le a másikról! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
Sicc
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Szívbemarkoló történet egy széthullás szélén álló családról.
Nagyon szerettem az írónő stílusát, történetszövését, öröm volt olvasni. Ez tényleg az a könyv, amit gyerek és felnőtt kezébe egyaránt belenyomnék. :)

2 hozzászólás
>!
Pöfivonat P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Számomra nagyon kedves történet lett a Fülemüleerdő titka, amit első perctől kezdve megszerettem. Bájos történet egy kislányról, egy családról, aminek a hangulata a régi időket idézi. És bár nem az én korosztályomnak szól, mégis remekül szórakoztam rajta és idővel remélem, hogy a lányom is kézbe veszi majd, én mindenképpen a kezébe adom. ;)

>!
Bogas P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Meseszép – és rettenetesen nyomasztó. Történet a mesék hatalmáról. Különösen tetszett, ahogy a gyász és a szorongás képekbe, mesékbe fogalmazódva jelent meg. Ahogy a világháború nagyon is friss emléke ott lappangott mindenhol. Henryvel együtt féltem, és átéreztem, mennyire fullasztó lett körülötte a levegő, s hogy mennyire kétségbeejtően tehetetlen volt a felnőttekkel szemben. Henry szerethető hősnő: egyszerre gyerek még, aki Csipkerózsika és Koppciherci meséjén keresztül próbálja megérteni a saját félelmeit, fájdalmait, ugyanakkor már kiskamasz, aki már tanulja szavakba önteni ezeket az érzéseket. Eleinte az erdő, amelyet saját fantáziája ruház fel szellemekkel, nem kevésbé félelmetes számára, mint az elmegyógyintézet fenyegető árnya. Az erdei boszorkány közelsége legalább annyira riasztó, mint amennyire megszenvedi az apja távollétét.
Tényleg nagyon nyomasztó ez a könyv. Szép, érzékeny, a végén minden jóra fordul (vagy kevésbé fáj), de amíg ez megtörténik, amíg Henry megtalálja az újrakezdéshez szükséges bátorságot, magában, másokban, a mesékben, addig egy igencsak sötét világot barangolunk be.

>!
Oláh_Zita P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Különlegesen szép történet, ami magával ragadja az együtt érző olvasókat, mind az apró szépségek és leírások miatt, mind a mérhetetlen emberi butaság miatt, ami még szorgalommal is párosult ebben az esetben. A végére mégis kitisztulnak a dolgok, no nem cukormázasan minden szép és jó formájában, hanem szerethetően, esendően és emberien, amilyen az életnek is lennie kell.

>!
Supercalifragilisticexpialidocio…
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Ez a könyv a lehető összes érzést kiváltotta belőlem, amit képes vagyok érezni. Csodálatos volt, nyomasztó, felemelő, tanulságos, sírós-mosolygós, végletekig megható.

>!
Cersei
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Az értékelés egésze itt olvasható: https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2018/05/20/a-fulem…
Az első tizenöt oldal után nem tudtam letenni a regényt, és úgy éreztem, hogy többet akarok. Hogy miért? Azért, mert van egy olyan sötét hangulata, ami egyszerűen nem engedte meg, hogy elszakadjak a Lucy Strange által megteremtett világtól.


Népszerű idézetek

>!
theodora

A fák alatt hűvös volt, sötét és nyugtalanító. Forró volt a nyár, a lábam alatt a levelek és az ágak úgy ropogtak, mint a gyújtós. Elvadult ösvények szövevénye olvadt bele az erdő sűrűjébe. Megálltam és füleltem, de csak a saját szívverésem puha dobbanásait és Malacka lélegzetének surrogását hallottam.

8. oldal

>!
JustABookishSoul P

De van valami, ami megvilágíthatja a sötétséget – igaz, egyszerre csak keveset –, és ez maga az élet.

109. oldal

>!
Annamarie P

-Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott- mondta. -Sokat gondolkoztam ezen. Egy rövidebb élet röviden,de fényesen ég…Egy fényes csillag."

108. oldal

>!
ScarlettBlair P

-Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott- mondta.

16, 108. oldal

>!
ScarlettBlair P

A remény mókás dolog Miss Abobott. Ha túl sokáig csüng rajta, nagyon kegyetlenné válhat.

46, 286. oldal

>!
ScarlettBlair P

A bőrön lévő sebhelyek csak a történet elejéről árulkodnak, gondoltam. Sokkal nehezebb azokról a sebhelyekről mesélni, amelyeket senki sem lát.

27, 174. oldal

>!
ScarlettBlair P

Ott voltunk mind- a mami, Jane méni, Malacka és én- egyazon tető alatt, de oly távol és magányosan, mint négy csillag az éjszakai égen. Mindannyian egymagunkban pislákoltunk a sötétben.

10, 65. oldal

>!
ScarlettBlair P

-A történeteknek nincs mindig boldog végük, Hen- mondta csendesen.

11, 73. oldal

>!
ScarlettBlair P

-(…) A munkája Olaszországba szólította, és nem hiszi, hogy egyhamar haza tud utazni.
Egy pillanatig elgondolkodtam ezen.
Olaszországba?
-Novemberig.
Novemberig?
-Kérlek, ne viselkedj úgy mint egy, mint egy papagáj, Henry!

6, 41. oldal

>!
ScarlettBlair P

A mesékben azokkal történnek a rossz dolgok, akik nem voltak saját lábuk urai.

9, 58. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Gill Lewis: Égi vándor
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Kiss Dénes: Az utolsó indián nyár
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz
Irene Adler: A fekete dáma
Johanna Spyri: Artúr különös vakációja
Bálint Ágnes: Szeleburdi család