A ​fülemüleerdő titka 23 csillagozás

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Elragadóan szövevényes történet barátságról, tündérmesékről és családi titkokról.
1919-et írunk. Mama beteg. Papa külföldön kap munkát. Jane dadus túl elfoglalt, hogy odafigyeljen Henriettára, és az árnyakra amiket lát – vagy látni vél – az új házukban, Remény-lakban. Teljesen egyedül, néhány mese társaságában Henry felfedezi, hogy Remény-lak tele van különös titkokkal: elfeledett padlás, kísérteties alakok, rejtélyes tűz, ami a kert mögötti fák között pislákol.
Egy éjjel kimerészkedik a Fülemüle-erdő sötétjébe. Vajon mit talál, ami az egész életét megváltoztatja?

„Ahogy keresztülsétáltam a kerten, az árnyékom megnyúlt előttem a rejtélyes erdő felé. Sötéten állt, mint egy viharfelhő, ami leesett az égből.”

Eredeti mű: Lucy Strange: The Secret of Nightingale Wood

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034148 · Fordította: Ruff Orsolya

Kedvencelte 2

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet.

12 hozzászólás
>!
Hintafa P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Strange könyve hamisítatlan lányregény, a szó legszerethetőbb értelmében. Olyan történet, amiben vállvetve, dühödten, olykor lélegzetvisszafojtva lehet küzdeni a főhőssel, vagy éppen könnyeinket nyelve örülni a boldog végkifejletnek. Annak ellenére, hogy mai mércével mérve nem történik semmi “különös”. Nem érkezik el a világvége, a pincéből sem bújnak elő a zombik, A legnagyobb zajt egy dühös ajtócsapkodás kelti, és mégis élő, izgalmas, lebilincselő a könyv. A sok kalandregény között üdítő olvasmány A fülemüleerdő titka, mert Strange érdekessé tudta tenni a főhősben dúló lelki viharokat, öntudatra ébredésének útját. És Henry varázserő, vagy más szuperképesség híján kénytelen saját bátorságából, elhatározásából erőt meríteni. A kamaszkorra szerintem ez fokozottan igaz, nemcsak az 1919-ben, de száz évvel később is.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/15/lucy_strange_a_fulemu…

3 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

1919 nyarán játszódik a történet, amikor minden család gyászol valakit. Henry, (aki 13 éves lány!) családjának is van egy sötét tragédiája, amely rányomja bélyegét az életükre: az anyuka megszüli babáját, de ágynak esik, az apa pedig külföldi munkába menekül. Henrynek egyedül kell megküzdenie ezzel a helyzettel, mert senki sem ér rá foglalkozni vele. És emellett szeme láttára a kezd széthullani a család egy túlbuzgó orvosnak köszönhetően és mindez egy ismeretlen helyen, ugyanis új házba költözött a család. Henry csak a meséire számíthat, amelyek nem hagyják cserben, erőt tud meríteni belőlük. De lehet, hogy így meg túl élénk a fantáziája, és többet lát a valóságnál? A házban furcsa dolgok történnek, és az erdő is titkot vagy valakit rejt. Henry bátorságának köszönhetően előttünk is feltárulnak ezek a titkok és a család tragédiája, és nagyon szorítunk ennek a bátor lánynak, hogy sikerüljön megmenteni a családját abban a világban, ahol nem szokás meghallgatni a gyerekeket.
Csodálatos történet egy családról, a tragédiák feldolgozásáról, a mesék és a szeretet gyógyító hatásáról. Mindez gyerekeknek csomagolva, de felnőtteknek is élvezhetően.

>!
Pöfivonat P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Számomra nagyon kedves történet lett a Fülemüleerdő titka, amit első perctől kezdve megszerettem. Bájos történet egy kislányról, egy családról, aminek a hangulata a régi időket idézi. És bár nem az én korosztályomnak szól, mégis remekül szórakoztam rajta és idővel remélem, hogy a lányom is kézbe veszi majd, én mindenképpen a kezébe adom. ;)

>!
Oláh_Zita P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Különlegesen szép történet, ami magával ragadja az együtt érző olvasókat, mind az apró szépségek és leírások miatt, mind a mérhetetlen emberi butaság miatt, ami még szorgalommal is párosult ebben az esetben. A végére mégis kitisztulnak a dolgok, no nem cukormázasan minden szép és jó formájában, hanem szerethetően, esendően és emberien, amilyen az életnek is lennie kell.

>!
dianna76 P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Nem gondoltam, hogy ennyi izgalmat tartogat ez a regény. Amint valami megoldódott, jött egy újabb rejtély. A főszereplő kislány felnőtteket meghazudtolóan viselkedett, és győzte le a félelmét újra és újra a családja megmentéséért. Talán kicsit hirtelen fordult minden jóra a végén.
Azt hiszem méltán nevezhetjük ezt a regényt az újrakezdés történetének. Mert mindig fel lehet állni, ha van miért/kiért. És miért ne lenne?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034148 · Fordította: Ruff Orsolya
>!
Cersei
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Az értékelés egésze itt olvasható: https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2018/05/20/a-fulem…
Az első tizenöt oldal után nem tudtam letenni a regényt, és úgy éreztem, hogy többet akarok. Hogy miért? Azért, mert van egy olyan sötét hangulata, ami egyszerűen nem engedte meg, hogy elszakadjak a Lucy Strange által megteremtett világtól.

>!
CrazyTeddy
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Kicsit becsapós mind a borító, mind a fülszöveg, hiszen ez a történet sokkal inkább szól a Reményház falai közti drámáról, mint egy varázslatos kalandról a fülemüleerdőben. Gyerektörténethez képest meglepően sötét, olvasás közben többször eszembe jutott a Sárga tapéta, ami minden csak nem lányregény.
A könyv egyik központi témája a gyász és a gyászfeldolgozás. Szinte minden karakter elvesztett valakit, aki közel állt hozzá és ezt próbálják több-kevesebb sikerrel átvészelni. Mama ágynak esett, Papa külföldre menekült, Henry pedig magányában a fantáziájához fordult. Kedvenc könyvei karakterei és szituációi elevenednek meg körülötte, hogy társaságot nyújtsanak neki, míg egy ponton már ő sem biztos benne, hogy minden valóság amit lát és hogy mit is rejt pontosan az erdő. A veszteségek feldolgozása és a magány nagyon szépen van kezelve, több mellékszereplő szálán is megjelenik, miközben egy percre sem felejti el a könyv, hogy gyerekeknek szól. Valóban olyan, mint egy tökéletes gótikus lányregény.
Egyedül a pszichiátria reprezentációja fájt nekem, ami gyakran fájó pont és régebben valóban voltak barbár módszereik, de nem szeretem amikor a szakemberek gonosznak és lelketlennek vannak beállítva. Érkezett erre is feloldás a könyv végén, de túl kevésnek éreztem az általános üzenet mellett. Ez persze csak apróbetűs sérelem, hisz ez a könyv egyszerűen szép. A karakterei nem tökéletesek, bár próbálják a lehető legjobbat kihozni a helyzetükből és egymásból. A drámájuk átélhető és szívet tépő. A fordulatok helyenként kiszámíthatóak ugyan és vannak benne hihetetlen megoldások, de ezzel együtt is az egyik legjobb gyerekkönyv, amit az utóbbi időben olvastam.

>!
theodora 
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Lucy Strange könyve egy igazi különlegesség, amiben érződik a korábbi ifjúsági könyvek hatása is, ill. a könyvek-történetek szeretete, ezt megfejeli egy aktuális témával (depresszió, család szétesése), ami miatt fontos olvasmány lesz

>!
czuczy
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Hát a fülszöveg és a címkék alapján mindenre számítottam csak erre nem. Kedves, de nagyon borongós ifjúsági könyv. A fő történetszál a gyász feldolgozásáról és elfogadásáról szól. Az írónő igazán varázslatos köntösbe bújtatta a szereplők tragédiáit. Hiába a sok szomorúság, jó volt olvasni. Természetesen a végére minden elkezdett rendbejönni.
Hasonló élethelyzetben lévő kiskamaszoknak szívből ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
theodora 

A fák alatt hűvös volt, sötét és nyugtalanító. Forró volt a nyár, a lábam alatt a levelek és az ágak úgy ropogtak, mint a gyújtós. Elvadult ösvények szövevénye olvadt bele az erdő sűrűjébe. Megálltam és füleltem, de csak a saját szívverésem puha dobbanásait és Malacka lélegzetének surrogását hallottam.

8. oldal

>!
JustABookishSoul P

De van valami, ami megvilágíthatja a sötétséget – igaz, egyszerre csak keveset –, és ez maga az élet.

109. oldal

>!
theodora 

Álltunk, és felnéztünk az új házra – apa, mami, Jane néni, Malacka és én.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
David Almond: Skellig
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Gill Lewis: Égi vándor
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Kiss Dénes: Az utolsó indián nyár
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz