71. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​fülemüleerdő titka 109 csillagozás

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Elragadóan szövevényes történet barátságról, tündérmesékről és családi titkokról.
1919-et írunk. Mami beteg. Apa külföldön dolgozik. Jane dadus túl elfoglalt, hogy odafigyeljen Henriettára, és az árnyakra amiket lát – vagy látni vél – az új otthonukban, Reményházban. Henry felfedezi, hogy a ház tele van különös titkokkal. Egy éjjel kimerészkedik a fülemüleerdő sötétjébe. Amit ott talál, az az egész életét megváltoztatja.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
320 oldal · ISBN: 9789634039808 · Fordította: Ruff Orsolya
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034148 · Fordította: Ruff Orsolya

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Doktor Hardy · Henrietta · Jane néni · Malacka (Roberta Abott) · Mrs. Abott (mami) · Pille


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet.

12 hozzászólás
Hintafa P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Strange könyve hamisítatlan lányregény, a szó legszerethetőbb értelmében. Olyan történet, amiben vállvetve, dühödten, olykor lélegzetvisszafojtva lehet küzdeni a főhőssel, vagy éppen könnyeinket nyelve örülni a boldog végkifejletnek. Annak ellenére, hogy mai mércével mérve nem történik semmi “különös”. Nem érkezik el a világvége, a pincéből sem bújnak elő a zombik, A legnagyobb zajt egy dühös ajtócsapkodás kelti, és mégis élő, izgalmas, lebilincselő a könyv. A sok kalandregény között üdítő olvasmány A fülemüleerdő titka, mert Strange érdekessé tudta tenni a főhősben dúló lelki viharokat, öntudatra ébredésének útját. És Henry varázserő, vagy más szuperképesség híján kénytelen saját bátorságából, elhatározásából erőt meríteni. A kamaszkorra szerintem ez fokozottan igaz, nemcsak az 1919-ben, de száz évvel később is.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/15/lucy_strange_a_fulemu…

3 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Nagyon sok nagyon mély érzelmet váltott ki.
Nehéz beszélni róla, mert a gyász és annak feldolgozása mindenki életében jelen van, de nem mindenkinek sikerül megfelelő környezetben, támogatva átvészelnie, túlélnie. Tudom…
A történetről még annyit, hogy sajnos valószínűleg a valóságban is történtek ilyen esetek, éltek ilyen kiszolgáltatott emberek, voltak ilyen „orvosok” és gondolom vannak is még. spoiler
És olyan borzalmas, szinte fullasztó volt, ahogyan Henrietta kűzdött az igazáért, hogy nem volt senki, aki segítsen neki, aztán persze szép lassan mégis. De hát ő egy gyerek. Olyan magányos és elveszett volt a felnőttek rideg világában. Haragszom, amiért sokáig senki nem állt mellé, úgy igazán. Valahol megértem a felnőtteket, nekik is gyászolni kellett, de nem úgy, hogy cserben hagynak egy védtelen gyermeket.
Mindazonáltal csodálatosan megírt történet, ajánlom mindenkinek!

3 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

A családot összetartani akaró tizenkét éves kislány története. Megküzd a szigorú de titokban hasonlóan érző nevelőnővel. Harcol a hugáért, harcol édesanyjáért, akit bolondok házába akarnak küldeni. Szembeszáll az ovosokkal. Mindehhez van egy titokzatos segítsége, akiről azt hiszik csak a képzelet szüleménye. De mint a mesében a végére minden a helyére kerül, megértjük a miérteket.
De itt is megjegyezném halkan, ezt se adnám egy tíz-tizenegy éves kezébe.

1 hozzászólás
Uzsonna >!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

1919 nyarán játszódik a történet, amikor minden család gyászol valakit. Henry, (aki 13 éves lány!) családjának is van egy sötét tragédiája, amely rányomja bélyegét az életükre: az anyuka megszüli babáját, de ágynak esik, az apa pedig külföldi munkába menekül. Henrynek egyedül kell megküzdenie ezzel a helyzettel, mert senki sem ér rá foglalkozni vele. És emellett szeme láttára a kezd széthullani a család egy túlbuzgó orvosnak köszönhetően és mindez egy ismeretlen helyen, ugyanis új házba költözött a család. Henry csak a meséire számíthat, amelyek nem hagyják cserben, erőt tud meríteni belőlük. De lehet, hogy így meg túl élénk a fantáziája, és többet lát a valóságnál? A házban furcsa dolgok történnek, és az erdő is titkot vagy valakit rejt. Henry bátorságának köszönhetően előttünk is feltárulnak ezek a titkok és a család tragédiája, és nagyon szorítunk ennek a bátor lánynak, hogy sikerüljön megmenteni a családját abban a világban, ahol nem szokás meghallgatni a gyerekeket.
Csodálatos történet egy családról, a tragédiák feldolgozásáról, a mesék és a szeretet gyógyító hatásáról. Mindez gyerekeknek csomagolva, de felnőtteknek is élvezhetően.

Garbai_Ildikó P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Első könyvem az írónőtől. Először a borító fogott meg szerintem csoda szép,igényes. Azután pedig láttam a gyász címkét és ez nálam most sajnos aktuális.Elragadó történet egy kislányról, és a családjáról akik egy nehéz időszakban vannak éppen. Megmutatja ki hogy dolgozza vagy próbálja feldolgozni a veszteségeket és ez a kislány hihetetlen jól megérzi,tudja mit kell tennie. A szeretet a legfontosabb gyógyító erő, és erre még időben rájöttek. Sokszor szívszorító volt olvasni és mégis jól esett. Örülök,hogy rám talált-e könyv.

3 hozzászólás
Navi P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Szép, szomorú és léleksimogató történet a gyászról, a továbblépésről. Még érezni a világháború közelségét, lassan kezdik csak feldolgozni az emberek, s ez érződik a könyvön is.
Hen és családja egy tragédia után kibérel egy tengerparti házat, amiben titokzatos dolgok történnek. Közben Hen édesanyja is megbetegszik, az apukája elutazik. A 13 éves kislány bizony kezd felnőni, súlyos döntéseket kénytelen meghozni.
Sajnáltam Hent, Pillét és a többieket is.
Na jó, Hardy doktort és hasonszőrű társait nem. Gonoszok voltak, nagyon :(
Szerencsére a végére fény derül a titkokra, s valamennyire boldog befejezést kapunk.

ScarlettBlair P>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Először csak a borítója tetszett meg a könyvnek, de ahogy elolvastam az első mondatot, tudtam, hogy imádni fogom. Bár a címkéje szerint gyermek-és ifjúsági irodalom, de szerintem bátran a kezébe veheti bármelyik felnőtt is. Egy nagyon komoly témát dolgoz fel, de mégis úgy, hogy nem lesz borzasztóan nyomasztó a történet, hanem kedves, és bájos. Minden karakter belopja magát az ember szívébe na jó, Dr. Hardy nem. Nekem szinte fájt a szívem szegény Henry miatt. Ő egy nagyon különleges kislány. Soha nem adja fel, helyén van a szíve és az esze is még ha egyesek máshogy is gondolják, és a hatalmas és elképzelhetetlen fájdalom közepette is mindent megtesz a családjáért. Ez egy csodaszép, kedves történet arról, mennyire fontos a család, a barátság, és, hogy soha ne mondjunk le a másikról! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

tinuviel89>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Nagyon kellemes meglepetés, szinte egy levegővel olvastam ki. Különleges atmoszférát, közeget teremt az írónő, mintha egy rossz álomban lebegnénk, valóság és képzelet határán.
Cselekmény leírása nélkül a legfontosabb ebben a könyvben, hogy képes-e egy család túlélni bizonyos elég szörnyű dolgokat, vagy örökre szétesik. Ebben nagy szerepe van a főszereplő 13 éves lánynak, bár a megoldás kicsit mesei, de mindenképpen pozitív üzenetű.

Sicc>!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Szívbemarkoló történet egy széthullás szélén álló családról.
Nagyon szerettem az írónő stílusát, történetszövését, öröm volt olvasni. Ez tényleg az a könyv, amit gyerek és felnőtt kezébe egyaránt belenyomnék. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jagika P>!

– A háború megváltoztatja az embereket (…). A háború és a magány…

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború · magány
ScarlettBlair P>!

A bőrön lévő sebhelyek csak a történet elejéről árulkodnak, gondoltam. Sokkal nehezebb azokról a sebhelyekről mesélni, amelyeket senki sem lát.

27, 174. oldal

Jagika P>!

Azt éreztem, hogy valami meleg boldogság virul ki a mellkasomban.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Garbai_Ildikó P>!

Néha az ember elérheti, hogy mások hallgassanak rá. És néha az ember elérhet dolgokat, függetlenül attól, hogy mások hallgatnak-e rá, vagy sem.

236. oldal

Annamarie P>!

– Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott – mondta. – Sokat gondolkoztam ezen. Egy rövidebb élet röviden, de fényesen ég… Egy fényes csillag.

108. oldal

JustABookishSoul>!

De van valami, ami megvilágíthatja a sötétséget – igaz, egyszerre csak keveset –, és ez maga az élet.

109. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Életemben először láttam, milyen veszélyei vannak, ha hagyjuk, hogy a történetek túl mélyen beszivárogjanak a valóságba.

298. oldal

ScarlettBlair P>!

Ott voltunk mind – a mami, Jane méni, Malacka és én – egyazon tető alatt, de oly távol és magányosan, mint négy csillag az éjszakai égen. Mindannyian egymagunkban pislákoltunk a sötétben.

10, 65. oldal

Véda P>!

Szárnyain megcsillantak a nap utolsó sugarai, és akkor, csak egy pillanatra, lánggá vált – egy piciny aranyrebbenéssé a haló fénnyel szemben.

316. oldal

ScarlettBlair P>!

– Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott – mondta.

16, 108. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Barbro Lindgren Enskog: Szigorúan bizalmas!
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
L. M. Montgomery: A kék kastély
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Robert Williams: Luke és Jon
Csukás István: Vakáció a halott utcában
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál