A ​fülemüleerdő titka 60 csillagozás

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Elragadóan szövevényes történet barátságról, tündérmesékről és családi titkokról.
1919-et írunk. Mama beteg. Papa külföldön kap munkát. Jane dadus túl elfoglalt, hogy odafigyeljen Henriettára, és az árnyakra amiket lát – vagy látni vél – az új házukban, Remény-lakban. Teljesen egyedül, néhány mese társaságában Henry felfedezi, hogy Remény-lak tele van különös titkokkal: elfeledett padlás, kísérteties alakok, rejtélyes tűz, ami a kert mögötti fák között pislákol.
Egy éjjel kimerészkedik a Fülemüle-erdő sötétjébe. Vajon mit talál, ami az egész életét megváltoztatja?

„Ahogy keresztülsétáltam a kerten, az árnyékom megnyúlt előttem a rejtélyes erdő felé. Sötéten állt, mint egy viharfelhő, ami leesett az égből.”

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034148 · Fordította: Ruff Orsolya

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

John Keats


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet.

12 hozzászólás
>!
Hintafa P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Strange könyve hamisítatlan lányregény, a szó legszerethetőbb értelmében. Olyan történet, amiben vállvetve, dühödten, olykor lélegzetvisszafojtva lehet küzdeni a főhőssel, vagy éppen könnyeinket nyelve örülni a boldog végkifejletnek. Annak ellenére, hogy mai mércével mérve nem történik semmi “különös”. Nem érkezik el a világvége, a pincéből sem bújnak elő a zombik, A legnagyobb zajt egy dühös ajtócsapkodás kelti, és mégis élő, izgalmas, lebilincselő a könyv. A sok kalandregény között üdítő olvasmány A fülemüleerdő titka, mert Strange érdekessé tudta tenni a főhősben dúló lelki viharokat, öntudatra ébredésének útját. És Henry varázserő, vagy más szuperképesség híján kénytelen saját bátorságából, elhatározásából erőt meríteni. A kamaszkorra szerintem ez fokozottan igaz, nemcsak az 1919-ben, de száz évvel később is.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/03/15/lucy_strange_a_fulemu…

3 hozzászólás
>!
Uzsonna
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

1919 nyarán játszódik a történet, amikor minden család gyászol valakit. Henry, (aki 13 éves lány!) családjának is van egy sötét tragédiája, amely rányomja bélyegét az életükre: az anyuka megszüli babáját, de ágynak esik, az apa pedig külföldi munkába menekül. Henrynek egyedül kell megküzdenie ezzel a helyzettel, mert senki sem ér rá foglalkozni vele. És emellett szeme láttára a kezd széthullani a család egy túlbuzgó orvosnak köszönhetően és mindez egy ismeretlen helyen, ugyanis új házba költözött a család. Henry csak a meséire számíthat, amelyek nem hagyják cserben, erőt tud meríteni belőlük. De lehet, hogy így meg túl élénk a fantáziája, és többet lát a valóságnál? A házban furcsa dolgok történnek, és az erdő is titkot vagy valakit rejt. Henry bátorságának köszönhetően előttünk is feltárulnak ezek a titkok és a család tragédiája, és nagyon szorítunk ennek a bátor lánynak, hogy sikerüljön megmenteni a családját abban a világban, ahol nem szokás meghallgatni a gyerekeket.
Csodálatos történet egy családról, a tragédiák feldolgozásáról, a mesék és a szeretet gyógyító hatásáról. Mindez gyerekeknek csomagolva, de felnőtteknek is élvezhetően.

>!
Navi P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Szép, szomorú és léleksimogató történet a gyászról, a továbblépésről. Még érezni a világháború közelségét, lassan kezdik csak feldolgozni az emberek, s ez érződik a könyvön is.
Hen és családja egy tragédia után kibérel egy tengerparti házat, amiben titokzatos dolgok történnek. Közben Hen édesanyja is megbetegszik, az apukája elutazik. A 13 éves kislány bizony kezd felnőni, súlyos döntéseket kénytelen meghozni.
Sajnáltam Hent, Pillét és a többieket is.
Na jó, Hardy doktort és hasonszőrű társait nem. Gonoszok voltak, nagyon :(
Szerencsére a végére fény derül a titkokra, s valamennyire boldog befejezést kapunk.

>!
ScarlettBlair P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Először csak a borítója tetszett meg a könyvnek, de ahogy elolvastam az első mondatot, tudtam, hogy imádni fogom. Bár a címkéje szerint gyermek-és ifjúsági irodalom, de szerintem bátran a kezébe veheti bármelyik felnőtt is. Egy nagyon komoly témát dolgoz fel, de mégis úgy, hogy nem lesz borzasztóan nyomasztó a történet, hanem kedves, és bájos. Minden karakter belopja magát az ember szívébe na jó, Dr. Hardy nem. Nekem szinte fájt a szívem szegény Henry miatt. Ő egy nagyon különleges kislány. Soha nem adja fel, helyén van a szíve és az esze is még ha egyesek máshogy is gondolják, és a hatalmas és elképzelhetetlen fájdalom közepette is mindent megtesz a családjáért. Ez egy csodaszép, kedves történet arról, mennyire fontos a család, a barátság, és, hogy soha ne mondjunk le a másikról! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
tinuviel89
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Nagyon kellemes meglepetés, szinte egy levegővel olvastam ki. Különleges atmoszférát, közeget teremt az írónő, mintha egy rossz álomban lebegnénk, valóság és képzelet határán.
Cselekmény leírása nélkül a legfontosabb ebben a könyvben, hogy képes-e egy család túlélni bizonyos elég szörnyű dolgokat, vagy örökre szétesik. Ebben nagy szerepe van a főszereplő 13 éves lánynak, bár a megoldás kicsit mesei, de mindenképpen pozitív üzenetű.

>!
Sicc
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Szívbemarkoló történet egy széthullás szélén álló családról.
Nagyon szerettem az írónő stílusát, történetszövését, öröm volt olvasni. Ez tényleg az a könyv, amit gyerek és felnőtt kezébe egyaránt belenyomnék. :)

2 hozzászólás
>!
Sister
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Úgy tűnik, mostanában csupa jó könyvre bukkanok, és ez alól A fülemüleerdő titka sem kivétel.

Kezdjük ott, hogy a borítója lélegzetelállítóan gyönyörű. Komolyan, ha nem könyvtári példány lenne, már tenném is fel a polcomra, hogy gyönyörködhessek benne! A címét tekintve picit becsapós: az erdő csupán részben jelenik meg, sokkal inkább a gyermeki lélek mélyén játszódó folyamatokra tevődik a hangsúly. Henry hihetetlen bátorságról tesz tanúbizonyságot, fantáziája pedig nem ismer határokat. Ártatlansága és kedvessége minden akadályon átsegíti őt, és ezzel nem csak magát, de családját is megmenti a széthullástól.

A karakterek többsége elég könnyen bedobozolható a „jó” és a „rossz” skatulyákba, ilyen szempontból viszonylag könnyű dolgunk van, ám a történet jóval komolyabb érzelmi bugyrokat tár fel előttünk, mint azt a borítója sejtetné.

>!
Véda MP
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

„Itt van szükségünk rád.” Hányszor mondjuk azoknak, akiknek kellene? Hányszor nem mondjuk, pedig nagyon kellene. Hányszor halljuk mi magunk másoktól? És hányszor bántuk már meg mélységesen, hogy nem mondtuk és többé már nem is lehet?
Szívbemarkoló lányregény lett az év vége felé az új kedvencem, ritka madár, a szép külcsín mögött ugyanis még szebb belső található.
https://hangulatokk.blogspot.com/2018/10/lucy-strange-f…

>!
Pöfivonat P
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Számomra nagyon kedves történet lett a Fülemüleerdő titka, amit első perctől kezdve megszerettem. Bájos történet egy kislányról, egy családról, aminek a hangulata a régi időket idézi. És bár nem az én korosztályomnak szól, mégis remekül szórakoztam rajta és idővel remélem, hogy a lányom is kézbe veszi majd, én mindenképpen a kezébe adom. ;)


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

– Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott – mondta. – Sokat gondolkoztam ezen. Egy rövidebb élet röviden, de fényesen ég… Egy fényes csillag.

108. oldal

>!
JustABookishSoul P

De van valami, ami megvilágíthatja a sötétséget – igaz, egyszerre csak keveset –, és ez maga az élet.

109. oldal

>!
ScarlettBlair P

A bőrön lévő sebhelyek csak a történet elejéről árulkodnak, gondoltam. Sokkal nehezebb azokról a sebhelyekről mesélni, amelyeket senki sem lát.

27, 174. oldal

>!
ScarlettBlair P

Ott voltunk mind – a mami, Jane méni, Malacka és én – egyazon tető alatt, de oly távol és magányosan, mint négy csillag az éjszakai égen. Mindannyian egymagunkban pislákoltunk a sötétben.

10, 65. oldal

>!
ScarlettBlair P

– A történeteknek nincs mindig boldog végük, Hen – mondta csendesen.

11, 73. oldal

>!
ScarlettBlair P

– Egy rövidebb élet is élet, Henrietta Abbott – mondta.

16, 108. oldal

>!
theodora

A fák alatt hűvös volt, sötét és nyugtalanító. Forró volt a nyár, a lábam alatt a levelek és az ágak úgy ropogtak, mint a gyújtós. Elvadult ösvények szövevénye olvadt bele az erdő sűrűjébe. Megálltam és füleltem, de csak a saját szívverésem puha dobbanásait és Malacka lélegzetének surrogását hallottam.

8. oldal

>!
ScarlettBlair P

A remény mókás dolog Miss Abobott. Ha túl sokáig csüng rajta, nagyon kegyetlenné válhat.

46, 286. oldal

>!
Kek P

Üres és egyhangú voltam, mint egy könyv, melynek kitépték a lapjait.

27. oldal

>!
Véda MP

Szárnyain megcsillantak a nap utolsó sugarai, és akkor, csak egy pillanatra, lánggá vált – egy piciny aranyrebbenéssé a haló fénnyel szemben.

316. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Astrid Lindgren: A rabló lánya
Terry Pratchett: Szárnyalók
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Rick Riordan: Neptunus fia