Anne ​a Zöld Oromból (Anne 1.) 52 csillagozás

Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Lucy ​Maud Montgomery Anne a Zöld Oromból című örökzöld gyerekirodalmi klasszikusa 115 éve jelent meg először. Egy árva kislány történetén keresztül mesél a Prince Edward szigeten, Avonlea-ban élő közösség mindennapjairól. Az itt élő idősödő testvérpár, Marilla Cuthbert és Matthew Cuthbert úgy döntenek, örökbe fogadnak egy fiút, hogy a segítségükre legyen a farm körül, ám egy félreértés miatt az árvaház egy Anne Shirley nevű kislányt küld. Cuthberték először megdöbbenek a tévedés miatt, de néhány nap után megkedvelik az élénk fantáziájú, eleven Anne-t. A kislány hamar összebarátkozik a helyi iskolában Diana Barryvel, vetélytársa lesz osztálytársának, Gilbert Blythe-nek, aki folyton csúfolja vörös haja miatt, és összetűzésbe kerül a barátságtalan Pye nővérekkel. A könnyes-nevetős történetet, amelyet a szerző saját élményeiből írt, milliók olvasták, és a könyvekből készült filmsorozat világszerte ismert lett.
Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának első része csoda szép… (tovább)

Anne otthonra talál címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1908

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2024
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635844241 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635844241 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
304 oldal · ISBN: 9789635844814 · Fordította: Morcsányi Júlia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Anne Shirley · Marilla Cuthbert · Rachel Lynde

Helyszínek népszerűség szerint

Avonlea


Kedvencelte 20

Most olvassa 10

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nono_ P>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Amióta láttam a könyvből készült 1985-ös sorozatot, azóta kedvencem ez a szeleburdi, szétszórt, de óriási képzelőerővel megáldott Anne lány.
Volt szerencsém olvasni korábban Szűr-Szabó Katalin fordítását, ezért nagyon kíváncsi voltam erre az új, értő fordításra, ami szerintem remekül sikerült. Kimondottan örültem olyan szavak visszaköszönésének a történetben, amik a sorozatban is voltak pl.: a kebelbarátnő vagy a Fénylő Vizek Tava. A cselekmény változatlanul keserédes, tele kalamajkával, örömmel és némi bánattal is. Sikeresen újra megkedveltem a regény minden szereplőjét, még azt az undok Josie Pye-t is. Gilbert Blythe-ról nem is beszélve, akiről azóta is az a véleményem, hogy az én osztályomban is lehetett volna legalább egy ilyen fiú anno. :D
Na, de viccet félretéve, nagyon megható volt számomra újratalálkoznom ezzel a cserfes, csupaszív, gesztenyebarna (!!!) hajú kislánnyal és ismét elkísérni az ifjú hölggyé válása útján. Most pedig már alig várom, hogy újabb kalandokra induljak vele.

5 hozzászólás
FVCsilla P>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Korábban láttam a sorozatot az igencsak szeleburdi vörös hajú kislányról, amit nagyon szerettem, azonban még számomra is rejtély az oka, de eddig nem olvastam egy részt sem a könyvekből. Most, hogy új kiadásban jelent meg el is határoztam, hogy itt lesz az ideje el is olvasni.
Csodaszép és szívet melengető történet. Anne annyira aranyos és kimondottan jószívű lány, aki még nálam is többet tud beszélni, valamint hatalmas képzelőerővel van megáldva.
Örülök, hogy elolvastam, és alig várom, hogy újabb rész jelenjen meg, mert ha már eddig halogattam az olvasást, akkor meg fogom várni ezeket a szép, új kiadásokat. Remélem a teljes sorozatot be tudom gyűjteni.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635844241 · Fordította: Morcsányi Júlia
bambali>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

A húgom kedvenc sorozata volt annak idején az Anne Shirley, imádta.
Én nem voltam oda érte annyira, bár én is néztem vele.
Aztán annyi jót hallottam a könyvről, hogy elhatároztam, elolvasom.
És milyen jól tettem!

Szívet melengető, kedves, bájos történet. Nyilván köti a képzeletemet, hogy láttam a sorozatot és előttem vannak a szereplők, de ebben az esetben úgy érzem, ez csak adott az olvasásélményhez.

Enola >!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Mivel nagyon nem láttam változást az előző fordításhoz képest, így egy kellemes újraolvasásként fogtam fel a dolgot. A borító gyönyörű, viszont elég sérülékeny, mivel amint feltettem a polcra picit benyomódott az oldala. A történet viszont szívmelengető, és ha jobban belegondolok, most pont erre volt szükségem. Bár az is igaz, hogy ez a könyv bármilyen élethelyzetben megállja a helyét. Komolyan olyan mint egy nagy ölelés a szívednek!

2 hozzászólás
AniEg P>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

„ha már a képzeletét használja az ember, akkor az érje meg a fáradtságot”

Az idősödő Cuthbert testvérpár egy kisfiú örökbefogadását tervezi, ám az élet mégis egy cserfes, csupa szív kislányt sodor útjukba. Anne Shirley nehéz sorsú, árva kislányként érkezik a családhoz, ám mindig vidám kedvével, határtalan fantáziájával és mérhetetlen jószándékával hamar belopja magát Marilla és Matthew szívébe, bennük szerető családra talál, valamint világra nyitott, érdeklődő természetével hamarosan fenekestül fel is forgatja a Zöld Orom és egész Avonlea életét.
A történet 115 évvel ezelőtt jelent meg először, most pedig Morcsányi Júlia új, értő fordításában, pazar borítóba öltöztetve kerül az olvasók elé.

Azon kevesek táborát erősítem, akik korábban nem ismerték Anne történetét, csupán hallomásból.
És te jó ég!
Micsoda első találkozás volt ez?!
A kötet már az első pillanatban levett a lábamról bájos és ízléses, akvarell hatású festményre hajazó borítójával, arra azonban nem számítottam, hogy ilyen hatalmas kedvenc lesz.
A cserfes, árva, örök romantikus Anne családra találásának története már a fülszöveg alapján is izgalmasnak és érdekesnek ígérkezett.
A korábbi fordítást nem ismerem, azonban szerintem ez a friss, újrafordítás igazán remekül sikerült. Szívet melengető, korhoz illő megfogalmazása révén (mely a fordításban is remekül érvényesül) igazán könnyen merültem el a történetben. A míves írói stílus mellett a Viktoriánus korabeli környezet pazar ábrázolása, a szereplők megformálása és legfőképp Anne locsi-fecsi karaktere sorról sorra rabolta el a szívemet. Azt hiszem rokonlelkek vagyunk Anne-el.
Igazi libabőrös WoW élmény volt olvasni a novella szerű fejezetek történeteit és azok tanulságait.
Szívvel és szeretettel ajánlom ezt a szívet melengető történetet minden korosztály számára.

szindilu>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Tudom, hogy a legtöbbeknek ez a könyv a címszereplő miatt olyan emlékezetes. Anne valóban egy felejthetetlen irodalmi alakká vált az elmúlt több, mint 100 évben. De be kell, hogy valljam, hozzám sosem tudott igazán közel kerülni. Ez a folyton fecsegő, rendre teátrálisan megnyilvánuló kislány mindig is túl sok volt számomra, így azon túl, hogy az 1985-ös filmsorozatból láttam részleteket, a könyvek sosem vonzottak különösebben.

Egy valami miatt mégis úgy éreztem, meg kell vegyem ezt a gyönyörű kiadást: a helyszín! A varázslatosan nyugodt és csodaszép Prince Edward sziget! Az első találkozásom e kedves kis szigettel még gyerekként, a Váratlan utazás c. filmsorozatnak volt köszönhető. Imádtam Sarah és a King gyerekek kalandjait nyomon követni a csodaszép rétek és erdők „díszletében”.

Így felnőtt fejjel is felejthetetlen és igazán nosztalgikus élmény volt elmerülni ennek a gyönyörű szigetnek az egyszerre otthonos, mégis vad hangulatában. Vágyakozni egy olyan kor után, ahol a gyerekek még nem a telefonok és számítógépek rabjai voltak, hanem a szabadban bóklásztak és játszottak, este pedig a kandalló előtt gyűlt össze a család beszélgetni, olvasgatni. A lányok hímezni, varrni és főzni tanultak, míg a fiúk a ház körüli munkákban segítettek. Most már látom, hogy ezek az idők egyszerre voltak embertpróbálóbbak, mégis sokkal tartalmasabbak, hála a valódi emberi kapcsolatoknak!

Bár a gyermek Anne továbbra sem lett kedvencem, mégis jobban tudom már értékelni őt. Elsősorban annak köszönhetően, hogy szemtanúja lehettem olvasás közben a felcseperedésének és annak, ahogy folyamatosan tanul a hibáiból. A Matthew-hoz és Marillához fűződő kapcsolatáról pedig különösen szívmelengető volt olvasni. Mindenképpen beszerzem majd a folytatást is, hogy tovább építsem a kapcsolatomat Anne-el és hogy újra visszatérhessek az én Prince Edward szigetemre!

lizzyke21 P>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

„ Egy lehengerlő időzatás volt, ahol az egyik létező legcserfesebb kislány volt az útitársam. Minden percét élveztem és szerettem. ”

Bővebben:
https://lizzy-olvasokuckoja.blogspot.com/2023/11/lucy-m…

Nikolett_Czinkóczi>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Az előszóval már megvett magának a könyv. Nagyszerű ötlet volt L.M.Montgomery unokáját felkérni a megírására, mert sokkal személyesebbé vált tőle az egész könyv.

Az egyik legnagyobb kedvencem a filmadaptáció-sorozat, ezért nagyon vártam, hogy elolvashassam. Imádom a humorát, az egész könyvet körbelengi egy meghitt, sajátos atmoszféra, amibe pillanatok alatt bele tudja képzelni magát az ember. Matthew az egyik kedvenc szereplőm, aki a kis csendes módján azért mindig „beleavatkozik„ a gyereknevelésbe. Nagyon sokat nevettem Marilla és Matthew „ vitáin„.

Az egész történetet körbeöleli a humor és a szeretet. Meg kell élni ezt a könyvet. Le sem akartam tenni. Ki gondolta volna, hogy elérzékenyülök olvasás közben?
Kötelezővé tenném!

1 hozzászólás
Sillya>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Régen láttam az Anne sorozatot tévében és mai napig ha mentek részek, akkor leültem elé, mert annyira bájos történet volt. Mégis valamiért sose olvastam a könyveket, viszont most, hogy ilyen szép kiadást kapott sort kerítettem rá.

A történet az első oldaltól megragadott. Annyira frappáns és érdekes a szövege, hogy rögtön magába rántott a történet. Anne egy eléggé kis szeleburdi kislány, aki beszélni tud nagyon, viszont nagyon aranyos és jószívű kislány, így elég hamar megszerettem. Nagyon kellemes olvasmány volt és jó volt végig követni a kis kalandjait és mindennapi életét, miközben nem csak szerető családra, barátokra és otthonra lel, hanem ő maga is tanul és fejlődik. A végére kissé úgy éreztem magam, mint Marilla, hogy furcsa volt olvasni, hogy mennyire felnőtt és megkomolyodott, mégis az elején megismert Anne továbbra is benne élt.

Nagyon szívemhez nőtt ez a kötet és elég sok érzést ébresztett fel bennem, miközben olvastam. Szeretném mindenképp folytatni az olvasását ennek a sorozatnak, így remélem a Manó kiadó végig ki fogja adni. Minden korosztálynak nagyon kellemes élményeket nyújthat ez a könyv.

tamii>!
Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Anne rendelkezik az összes olyan tulajdonsággal ami egy gyermeket bájossá és ártatlanná tesz. Nagy álmokat szövöget, hihetetlen képzeleterővel varázsolja szebbé a világot. Mindennek nevet ad és mindent csodálatosnak lát. Folyamatosan beszél, mindenről van véleménye és természetesen nem is tudja magában tartani.
Ez a cserfes és végtelenül romantikus lány elrabolja az olvasó szívét.
Alig várom hogy folytathassam a sorozatot!


Népszerű idézetek

Aurinko>!

– Jaj, Marilla, de hiszen a várakozás félig már az élmény maga! – kiáltott fel Anne. – Meglehet, hogy az ember nem kapja meg éppen azt, amire vágyott, de abban semmi nem akadályozhatja meg, hogy kiélvezze a várakozás örömeit. Mrs. Lynde szerint „boldogok, akik semmit sem remélnek, mert nem is csalatkoznak reményeikben". De én azt hiszem, sokkal rosszabb lenne nem reménykedni, mint csalódni.

115. oldal, 13. fejezet - A várakozás örömei (Manó könyvek, 2023)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley
Tatjana_Larin>!

Matthew, legnagyobb döbbenetére, jól érezte magát. Mint a hallgatag emberek általában, ő maga is szerette a beszédesebbeket, ha azok hajlandóak voltak magukra vállalni a társalgás fenntartásának terhét, és nem várták el, hogy Matthew is kivegye belőle a maga részét.

27. oldal, 2. fejezet - Matthew Cuthbert igencsak meglepődik (Manó Könyvek, 2023)

Tatjana_Larin>!

Életemben először láttam olyasmit, amit a képzelet sem tudna szebbé tenni.

31. oldal, 2. fejezet - Matthew Cuthbert igencsak meglepődik (Manó Könyvek, 2023)

Tatjana_Larin>!

A rokon lelkek mégsem olyan ritkák, mint ahogyan régebben gondoltam. Csodálatos rádöbbenni, hogy ennyi van belőlük a világon!

189. oldal, 19. fejezet - Egy koncert, egy katasztrófa és egy töredelmes vallomás (Manó Könyvek, 2023)

Aurinko>!

– De feltűnt már magának egy biztató tény velem kapcsolatban, Marilla? Ugyanazt a hibát sosem követem el kétszer.
– Nem tudom, ez mennyit segít a dolgokon, ha közben mindig csinálsz újabbakat.
–De hát nem érti, Marilla? Annak is kell legyen egy határa, hogy hány hibát véthet egyetlen ember, és ha oda eljutok, többé nem kell bajlódnom velük. Számomra ez olyan nagy vigasz!

209. oldal, 21. fejezet - Tortakalandok (Manó könyvek, 2023)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Marilla Cuthbert
Tatjana_Larin>!

– Na de ilyet! Mindig is az volt az egyik álmom, hogy egy patak mellett éljek.

28. oldal, 2. fejezet - Matthew Cuthbert igencsak meglepődik (Manó Könyvek, 2023)

Aurinko>!

– Hallgassa, hogy beszélnek álmukban a fák! – suttogta lány, ahogy Matthew leemelte a bricskáról. – Milyen szép álmaik lehetnek!

35. oldal, 2. fejezet - Matthew Cuthbert igencsak meglepődik (Manó, 2023)

Aurinko>!

Az álmok ritkán válnak valóra, nem gondolja? Nem volna szép, ha ez gyakrabban történne így?

28. oldal, 2. fejezet - Matthew Cuthbert igencsak meglepődik (Manó Könyvek, 2023)

Aurinko>!

–De nem ugyanaz elmondani egy imát, mint imádkozni – felelte Anne elgondolkodva. – Most azt képzelem majd, hogy én vagyok a fák csúcsai közt kergetőző szél odafenn. Ha ráunok a fákra, arra gondolok majd, hogy lágyan ringatom a páfrányokat idelenn, aztán átrepülök Mrs. Lynde kertje fölött, és táncra perdítem a virágokat, egyetlen hatalmas lendülettel végigszáguldok a lóherés mezőn, végül ráfújok a Fénylő vizek tavára, hogy csupa szikrázó kis hullámba borzoljam az egész vízfelszínt. Ó, a szél aztán igazán nagy teret ad a képzeletnek! Most nem is mondok többet, Marilla.

– Hála legyen a magasságos égnek! – lélegzett fel Marilla áhítatos megkönnyebbüléssel.

97. oldal, 10. fejezet – Anne bocsánatot kér (Manó Könyvek, 2023)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · Marilla Cuthbert
Aurinko>!

– Hát nem jó belegondolni, Marilla, hogy a holnap egy új nap, amelyben még nem követtünk el hibákat?

– Elkövetsz te majd éppen eleget, ebben biztos vagyok – felelte Marilla. – Hibázásban egyszerűen nincs párod.

209. oldal, 21. fejezet - Tortakalandok (Manó könyvek, 2023)


A sorozat következő kötete

Anne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Johanna Spyri: Heidi
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Dániel Anikó: Flóra
Jean Webster: A kismama
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Marie Colmont: Hópacsirta
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás