George ​kulcsa a rejtélyes univerzumhoz (George, a Kozmosz és az univerzum 1.) 45 csillagozás

Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Mikor ​George találkozik új szomszédaival – Annie-vel, és tudós apjával, Erikkel – rábukkan egy titkos kulcsra, mely új, rejtett ablakot nyit számára a világra. Mégpedig a világűrből! Eriké a világ legfejlettebb számítógépe, a szuperintelligens Kozmosz, aki George-ot és barátait az univerzum bármely pontjára képes elrepíteni. George egyszercsak egy hullámvasúton találja magát, ami a végtelen világűrben száguldozik vele: bolygók mellett suhannak el, egy aszteroida viharon vágnak keresztül, egészen a Naprendszer legszéléig, és még azon is túl. De valaki másnak is tervei vannak Kozmoszszal – és ezek a tervek szörnyű veszélybe sodorják Eriket és George-ot. Mert nincs a világűrben semmi, ami veszélyesebb lenne a fekete lyuknál… Ez az ínycsiklandó könyvmolyeledel egy izgalmas és humoros kaland alapján készült, Stephen Hawking-módra. A legújabb fekete lyukakkal foglalkozó elméletek felhasználásával, és érdekfeszítő tudományos ismeretekkel fűszerezve a világűrről és a bolygókról. És a hab… (tovább)

Eredeti mű: Lucy Hawking – Stephen Hawking: George's Secret Key to the Universe

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450223 · Fordította: Mezei Gábor · Illusztrálta: Garry Parsons

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
gab001 P
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Nagyon szeretem Stephen Hawkingot, mert amellett, hogy vitathatatlanul hatalmas koponya, próbálja átadni a tudását érthetően elmagyarázva a hétköznapi embereknek. Ennek a könyvnek is érződik minden során az a rajongás, amit az univerzum iránt érez, s a lányának is át tudott adni. Maga a történet is érdekes volt, tetszettek a szereplők és az életüket befolyásoló bonyodalmak, viszont a közbe iktatott magyarázatok, leírások és képek még inkább. Nagyon jók a rajzok is, szinte együtt éltem át a kalandokat a szereplőkkel. Érdekes kirándulás volt az univerzum csodái közé, mely szerencsére nem ér itt véget. Szórakoztatva tanít.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450223 · Fordította: Mezei Gábor · Illusztrálta: Garry Parsons
2 hozzászólás
>!
Sicc
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Teljesen elvarázsolt ez a könyv. Nem régiben sétálgattam haza, és miközben az eget kémleltem, elhatároztam, h elolvasom már végre ezt a Hawking-féle regényt. Nem bántam meg. Szórakoztatva tanít. Tényleg. Jó a nyelvezete, pörgős a történet (nem bonyolult, de nem is az a lényeg:), gyönyörű a kiadás. És elképesztőek benne a számok. Elképesztően nagyok a mi földi léptékeinkhez képest…(oké, eddig is tudtam, de újra és újra sokkol…)

2 hozzászólás
>!
Oláh_Zita P
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Csodálatos könyv. Ifjúsági és ismeretterjesztő egyben, kellő arányban, egyik sem megy a másik rovására, összhangban van a két szál az egész történet folyamán.
A legszebb momentum a könyvben, mikor előkerül a tudományos eskü, hogy George csak jóra használja az általa megszerzett tudást.
Sok-sok mindent tanultam a bolygókról, csillagokról, több mindent felelevenítettem, és megismerkedtem a fekete lyukakkal részletesebben is.
A könyvnek gyönyörű a borítója, és a benne lévő fényképeknél többször is elgondolkodtam, hogy sok-sok ember áldozatos munkájának köszönhetően láthatunk olyan felvételeket, mint a Hold másik oldaláról készült felvétel, vagy a Mars felszíne.
Stephen Hawking nemcsak hatalmas koponya volt, hanem jó érzésű is, és ez a két tulajdonság együtt még több tiszteletet érdemel.

4 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

A könyvet @Sicc ajánlására olvastam, neki nagyon-nagyon tetszett a könyv, és általában, ha nem is mindig, de az ízlésünk passzolni szokott. Lehet ezért értjük meg olyan jól egymást :P. A lényeg, miatta olvastam a könyvet, és nem bántam meg. Kifejezetten kellemes ifjúsági regény, telis tele információkkal.

Imádtam a könyvet! És feltehetően imádni fogom a folytatásokat is. A kedvencem Kozmosz…azért remek lehet egy ilyen lenyűgöző, frenetikus és mindenben jó gép…aminek segítségével simán sétálgathatsz az űrben…

Bővebben a blogomban :)
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2013/12/lucy-hawking-ste…

2 hozzászólás
>!
dorkabuba
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Nagyon régen olvastam olyan könyvet, ami ennyire lekötött! És büszkén vállalom, hogy ez egy gyermekregény. Legalábbis eredendően biztosan annak készült.

Ilyen írókkal naná, hogy kivettem a könyvtárból rögtön mind a három kötetet! És nem csalódtam. Ma úgyis imádják azt a szót használni, hogy valami interdiszciplináris. Ez a könyv teljes mértékben az! Azért 12 évesen biztosan sokkal több újdonságot mondott volna a csillagászat terén, de még így is voltak benne új információk – például a fekete lyukról. Ki lehet jutni a fekete lyukból! Most már nyugodtan alszom.:) Gyerekbarát módon, és logikusan rendszerezve tárja az olvasó elé a „tényanyagot”.

Emellett izgalmas a történet, jól ábrázolja a gyermeki jellemet is a szerzőpáros. Előhozza a könyv a kötelező jó-rossz ellentétet a szereplők körében. Megkérdőjelezi a tudományt is. George egy igazán szerethető karakter, akivel bárki könnyen azonosulhat, akit lenyűgöz a tudomány. (Igen, erre a napra egy tizenegynéhány éves kisfiú voltam, kifejezetten egyedi élmény volt.:))

Felmerül a kérdés: megmenteni a Földet vagy keresni új bolygót, ahol berendezkedhet a fajunk ? És még sok másra is megtudhatjuk választ. Már alig várom a következő kötetet!

ui.: és ki ne hagyjam, hogy mennyire gyönyörű a könyv kiadása is! Egy élmény a kézbe venni…például nem esik szét, ha ránézek. És az illusztrációk is szépek, nem beszélve a NASA képeiről. Kár, hogy nem saját példány…

>!
Brigi007
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Ilyen stílusú könyvekből fogom tanítani a gyerekeimet :D Egyrészt mert tele van rengeteg tudományos érdekességgel, de totálisan emészthető formában, még nekem is rengeteg új infó volt benne, pedig koromat tekintve már nem vagyok a könyv célcsoportja. Aztán a főszereplők elképesztően szimpatikusak és szerethetőek, és mindezt úgy, hogy nem tökéletesek. George apja például elvetemült környezetvédő, az elvakultabbik fajtából, ami a kisfiúnak nem is tetszik, de ugyanakkor a könyv végére elismeri, hogy az apja jót akar. Szóval van a könyvben egyfajta zöld gondolkodás is, de kedvesen kifigurázva, hogy azt mondjuk a végén, igen, fontos dolog törődni a Földdel, de azért nem szabad átesnünk a ló túloldalára sem.
A könyv egyébként tele van nagyon aranyos rajzokkal és csodaszép színes felvételekkel, ezek pedig mindig megadták a hangulatát.

Az egyetlen dolog, ami zavar, az volt, hogy a tudományos szöveges betoldások néha megszakítottak a cselekmény olvasásában. Ezeket úgy kellett volna inkább elhelyezni a könyvben, hogy két fejezet közé essenek.

4 hozzászólás
>!
AgiVega IP
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

A csillagászati ismeretek átadása rendben volt, a történet viszont nem igazán kötött le. Túlságosan kiszámítható volt.Ettől függetlenül ajánlom azoknak, akik szeretik a csillagászatot és a meséket.

>!
szélcsengő
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Ezt a könyvet tessék a tanulás, és a tudományok iránt érdektelen gyerekek kezébe adni! Adott egy kisfiú és barátai izgalmas kalandja, rengeteg szuper fotó a világűr csodáiról, és sok-sok szerethető illusztráció, hogy még könnyebben átélhető legyen a történet. Nem mellesleg korunk egyik legkiemelkedőbb tudósa felelt a tudományos információkért.


Népszerű idézetek

>!
Sicc

George kinyitotta a könyvet, és elolvasta az első oldal legelső mondatát. „Mindenki a sarat tapossa, csak van, aki közben a csillagokra néz”, olvasta. Egy idézet Oscar Wilde-tól, a híres írótól.

201.

Kapcsolódó szócikkek: Oscar Wilde
>!
Melia

Nos, hát a másik dolog, amit mondani akartam, az az, hogy nem feltétlenül van szükség olyan titkos kulcsra, mint az enyém, hogy beléphessünk az univerzumba, és segítsünk a Földnek. Van valami, amit bárki igénybe vehet, ha megtanulja, hogyan kell használni. Ezt a valamit fizikának hívják. Ez kell ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk lévő univerzumot.

258. oldal

>!
Brigi007

A Holdnak és a többi bolygónak nincs saját fényük. Csak azért látszanak éjszaka fényesnek, mert a Nap megvilágítja őket.

13. oldal

>!
sinnovea

– Te meg miért lapulsz?
– Ó – villantotta rá vidám mosolyát a lány – csak egy korty Ribenát adtam a disznónak.
A férfi arcán bosszús kifejezés suhant át.
– Annie – szólt türelmesen . , ezt már megbeszéltük. A mesélésnek is megvan a maga ideje, mikor… -Ekkor vette észre Georgot a sarokban, mellette pedig a disznót, akinek feketeribizli – foltok voltak az orra és szája körül, és ettől olyan volt, mintha nevetne.
– Aha. Egy disznó… a konyhában… értem… – mondta lassan, ahogy kezdte felfogni, mit is lát.

21. oldal


A sorozat következő kötete

George, a Kozmosz és az univerzum sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély
P. L. Travers: A csudálatos Mary
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán
Roald Dahl: Szofi és a HABÓ
Thomas Mayne Reid: A fehér törzsfőnök
C. S. Lewis: Az ezüst trón
Bram Stoker: Drakula – A világhíres vámpír hátborzongató története
Eric Knight: Lassie hazatér
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert