Vendéglista 669 csillagozás

Lucy Foley: Vendéglista

Egy távoli sziget.
Egy halálos meghívás.
A menyasszony – A menyasszony legjobb barátja – A vőfély – Az esküvőszervező – A holttest.
Régi barátok.
Eltemetett viszályok.
Boldog családok.
Titkolt féltékenység.
Tizenhárom vendég.
Egy holttest.
Alig szegik meg az esküvői tortát, máris holtan találják az egyik vendéget. És a vihar tombolva szabadul rá a szigetre, teljesen elvágva a násznépet a külvilágtól.
Mindenki titkol valamit. Mindenkinek van indítéka.
Van egy vendég, aki nem hagyja el élve az esküvő helyszínét…

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680627 · Fordította: Illés Róbert
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
322 oldal · ISBN: 9789635680634 · Fordította: Illés Róbert

Enciklopédia 25


Kedvencelte 44

Most olvassa 20

Várólistára tette 296

Kívánságlistára tette 359

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Lucy Foley: Vendéglista

Mi kell egy jó krimi thrillerhez? Például egy jó helyszín: egy elhagyatott, kétes hírű írországi sziget. Néhány érdekes, titokzatos szereplő: a jegyespár és a násznép. Valamint kellenek múltbéli titkok, amikre csak szép lassan derül fény. Aztán persze elengedhetetlen egy holttest is. Nos mindez megvan ebben a kötetben. De mégis mi van akkor, ha a történet jó részében nem tudjuk, hogy ki az elkövető és ki az áldozat? Azt kell mondjam, hogy akkor ez egy rendkívüli krimi thriller, amit minden zsáner iránt rajongónak kötelező elolvasni! Lucy Foley egy olyan izgalmas és feszültséggel teli könyvet írt, ami letehetetlen volt számomra. Ezek után kíváncsi lettem az írónő előző könyvére, a Vadászpartira is.

Köszönöm @Katalin_V_Tóth ezt a karácsonyi ajándékot! ♥
A könyvet pedig @Edmond -dal olvastuk közösen!
https://youtu.be/I73lA5bhYSs

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680627 · Fordította: Illés Róbert
3 hozzászólás
MissFortune>!
Lucy Foley: Vendéglista

Kicsit csalódtam. Sokkal izgalmasabb, rejtélyesebb krimire számítottam.
A történet több szemszögből játszódik, amit az elején nem is igazán értettem. Már a könyv negyedénél eléggé idegesített, hogy nem történt gyilkosság, viszont az összes bárgyú szereplőnek ismerem az előéletét. Főleg, hogy a legtöbbje még csak nem is szimpatikus. Roppant unalmas és lehangoló volt így. A végén értelmet nyer a sok szemszög, de a gödörből már nem rántja ki.. valami ilyesmire számítottam, mint amit kaptam. Egy-két fordulattal meg tudott lepni, azonban egyáltalán nem nyűgözött le.

Márk_2011>!
Lucy Foley: Vendéglista

Érdekes, hogy amint kezembe vettem a könyvet tudtam ki az áldozat. ☺️IGEN! Azonnal. Nem, nem olvastam bele az utolsó lapokba.
Ennek ellenére ez egy szuper jól felépített történet. Könnyen olvasható, igazi kikapcsolódásra találsz a lapok között. Rejtélyes sziget, vihar, mocsár, tenger, és egy esküvő. Mi kell még egy sötét hangulatot teremtő krimihez? Hát, persze, egy áldozat és egy gyilkos! Számomra az áldozat már megvolt! Akkor lássuk, hogyan is történt.. Nem, nem, ezt nem én fogom leírni! TE FOGOD ELOLVASNI! ☺️

6 hozzászólás
robinson P>!
Lucy Foley: Vendéglista

Olvasmányos, de rémgyenge klisséhalom. Gyakorlatilag egy az egyben Vadászparti más nevekkel, helyszínnel, de tökéletesen ugyanaz a recept, felépítés, bárgyú párbeszédekkel.
Az első 100 oldalt 2 nap alatt bírtam végig küzdeni, annyira lapos háziasszonykrimicske…Egy átlagos, egyszer olvasós, felejthetően közepes krimi.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/10/vendeglista.html

4 hozzászólás
mate55>!
Lucy Foley: Vendéglista

Több szemszögből „nézve” és egy huszonnégy órás idővonalon elmesélve ez a pokoli esküvő, folyamatosan Agatha Christie „jelenlétét” éreztette. Bár tagadhatatlanul a két központi karakter játssza a főszerepet (menyasszony és vőlegény), de nem korlátozódik kizárólag ezekre az egyénekre. Ahogy a regény kibontakozik, és egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt az esküvő éjszakáján, nyilvánvalóvá válik, hogy az összes szereplő valamilyen szinten kapcsolódik egymáshoz. A kísérteties helyszín, (bár a regénynek nincsenek természetfeletti elemei, a tájtól való félelem gótikus érzése megfertőzi az összes narrátort) a „modernizált” (messze nem szerethető) karakterek kellemetlen, visszataszító jellege, a rövid fejezetek bonyolult „morzsái”, (a tökéletesség, a tervek, az ünnepség, a régi barátok, az osztálytársak, a férfias „ivójátékok” a neheztelés és a kicsinyes féltékenység keveredik az emlékekkel és a jókívánságokkal) ami segít felépíteni a növekvő félelemérzetet és az egyre mélyebbre „ásás” egészítik ki a könyv hangulatát. Mindenképpen több erőfeszítést kellett volna ölni ebbe a történetbe ahhoz, hogy egy igazán jó krimi kerekedjen belőle, mert szánalmas és nyomorult emberekről nem szórakoztató olvasni. Csalódott vagyok. Összességében azt mondanám, az egész olyan, mint valami árnyékának visszhangja. /Esküszöm, hogy semmi bajom az írónővel, de kizárt, hogy ez a könyv * (The Times: Az év legjobb krimije) az érdemei miatt jutott el idáig./

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Lucy Foley: Vendéglista

Hú, azta! Nagyon jó kis történet. Az elején kicsit döcögősen indult. Aztán egyszercsak elkezdődött. Ahogy egyre másra kiderültek az emberekről, hogy mindenkinek van valami titka, valami, egy veszteség, egy sérelem, ami az egész életét megváltoztatta. Volt, ahol csak a végén derült ki, hogy miről van szó. És az egész mind egyetlen ember gonoszsága és jellemtelensége miatt volt. Aki aztán a végén megkapta, amit megérdemelt. Ritkán fordul elő, hogy a gyilkost sajnáltam, de ebben a történetben így volt. Az pedig, hogy szinte mindenkinek oka volt arra, hogy megölje, még érdekesebbé tette. Egyik főszereplőt sem kedveltem meg, különösen Will és Johnny volt a két legutálatosabb szereplő, de a többiek sem voltak normálisak.

1 hozzászólás
Kókuszka>!
Lucy Foley: Vendéglista

Amennyiben nincsenek nagy elvárásaink, egy gyorsan olvasható, butított thrillert kapunk. Vannak helyzetek, amikor nem vágyunk másra, csak kikapcsolódni a mindennapok eseményeiből, erre pont tökéletes ez a regény. Lucy Foley semmi közepén lévő szigetén szívesen időztem az esküvői meghívottak között. :)

meseanyu P>!
Lucy Foley: Vendéglista

A második könyvem Foley-tól, és még mindig tetszik a stílusa, meg a történet felépítése, ha jól sejtem, ez a védjegye, és ilyen lesz a többi regénye is, de nem baj, nekem bejön. Ez is egy érdekes helyszín volt, érdekes társasággal, egyre növekvő feszültséggel és csavaros megoldással. Jó volt a fiúiskolás szál is, az esküvőket is szeretem, úgyhogy sok szerethető és élvezhető dolog volt ebben a könyvben is, és fogok még olvasni Foley-tól.

maya75 >!
Lucy Foley: Vendéglista

Érdekes, hogy sok szempontból mennyire ugyanolyan volt ez a könyv, mint a Vadászparti, összességében meg mégis mennyire más. Végy egy csomó embert, zárd össze őket egy mindentől elzárt helyen, ahonnan nem tudnak eljönni akkor se, ha szeretnének, majd a biztonság kedvéért küldj rájuk valami súlyos természeti csapást is! Kb. ugyaninnen indult a Vadászparti is, de míg ott ebből az alapszituációból egy jó kis csavaros – és szerintem életszerű – sztorit sikerült kihozni, itt ez most nem jött össze. A szereplők rém idegesítők voltak, Olivia kivételével senkit sem sikerült megkedvelnem, ráadásul hiteltelenné tette az egészet az, hogy az ennyire véletlenszerűen összerakott emberek tulajdonképpen mind ismerték egymást. spoiler
Az is megegyezett a Vadászpartival, hogy elvileg itt se lehetett tudni, ki az áldozat, bár nekem valahogy kezdettől fogva nyilvánvaló volt.
Ami még zavart itt is off, az a mód, ahogy a sikeres és gazdag embereket ábrázolta az író: mintha ők hibátlanok lennének, és az élet minden területén mindenki felett állnának. Bár nyilván vannak, akik az életben is így látják, és feltételezem ezt volt hivatott alátámasztani Hannah azon elmélkedése, hogy a férjéével ellentétben a csúcsszuper Will-nek biztos még a másnapos hajnali lehelete sem büdös. :)

Kovaxka P>!
Lucy Foley: Vendéglista

Érteni vélem, mért került Reese Witherspoon listájára: pont úgy építkezik, mint a Hatalmas kis hazugságok sorozat (a könyvet nem olvastam). Ráadásul női sorsokat is tartalmaz nyomokban. Meg kell, hogy mondjam: ügyes! A nem túl kifinomult írásmód és a – számomra – elég kiszámítható fordulatok ellenére izgatott, nem esett jól letenni. Ezért jár neki legalább egy négyes, és még egy olvasási esély is a szerzőnek.


Népszerű idézetek

P_Jucus>!

De a nosztalgia már csak ilyen – a gyermekkori emlékek zsarnoksága, amelyek oly csodálatosnak és tökéletesnek tetszenek.

FreeAngel P>!

A házasság arról szól, hogy megtaláld az embert, akit a legjobban ismersz a világon. Nem arról beszélek, hogyan szereti a kávét, mi a kedvenc filmje, vagy mi volt az első macskájának a neve. Mélyebben. Egymás lelkét kell megismerni.

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: film · házasság · kávé · lélek · macska
FreeAngel P>!

Mert szülőként vannak bizonyos érzések, amelyek elől nincs menekvés… nem számít, milyen szar alak voltál, nem számít, van-e hozzá jogod vagy sem. És az egyik ilyen ösztönös érzés az, hogy megvédd minden áron.

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: érzések · gyermek · gyermeknevelés · szülő
robinson P>!

Egyébként is, nincs az az isten, hogy meghívjam az anyámat a lánybúcsúmra.

robinson P>!

Egyáltalán nem vagyok babonás, nem hiszek benne, hogy balszerencsét hoz, ha a vőlegény idő előtt meglátja az esküvői ruhában a menyasszonyt.

>!

Az, hogy mi nem teregetjük ki az érzéseinket, hanem megpróbálunk úrrá lenni rajtuk, még nem jelenti azt, hogy nincsenek érzéseink.

48

>!

De akkor is gyűlölheti az ember a testét, ha vékony. Akkor is érezheti úgy, hogy az titkol előle valamit. Hogy cserben hagyta.

42

Lealevai0609>!

Nem félek a kísértetektől. Megvannak a saját szellemeim. Bárhová megyek, viszem őket magammal.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Gillian Flynn: Holtodiglan
Farkas Anett: A 33-as beteg
M. W. Craven: A bábuk tánca
Lisa Jewell: A megmaradt lakók
Malin Stehn: Boldog új év
Alice Feeney: Időnként hazudok
Ruth Kelly: A villa
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Paula Hawkins: A lány a vonaton