Lakás ​Párizsban 49 csillagozás

Lucy Foley: Lakás Párizsban

Nyiss ​be

Nálad van a rejtély kulcsa

Jessnek mindent újra kell kezdenie, nulláról. Le van robbanva anyagilag, nincs senkije, az utolsó munkahelyéről enyhén szólva nem ideális körülmények között távozott. A féltestvére, Ben se valami lelkes, amikor a lány rákérdez, lakhat-e nála kis ideig. De Ben nem mond nemet, és Jess Párizsban biztos mindent jobb színben lát majd. Viszont amikor bejut a lakásba – hű, nagyon puccos lakás, Bennek vajon honnan van rá pénze? –, Bent éppenséggel nem találja.

Jess a féltestvére távollétében próbálja kiismerni magát Ben ügyei közt, de egyre több a kérdése. A szomszédok különös figurák, nem túlzottan barátságosak. Jess a múltja elől menekült, így került Párizsba, de mi a helyzet Ben jövőjével?

A bulizós

A jó fej

Az alkoholista

A krízisbe jutott lány

A concierge

Ebben az épületben mindenki szomszéd. És mindenki gyanús. Mindenki tisztában van… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
XXI. Század, Budapest, 2022
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682263 · Fordította: Gömöri Péter
>!
XXI. Század, Budapest, 2022
416 oldal · ISBN: 9789635682270 · Fordította: Gömöri Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette >!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Eddig még sosem olvastam Lucy Foley-tól, ez volt az első könyvem tőle, pedig már szemeztem a Vadászpartival és a Vendéglistával is, hiszen csupa jót hallottam róluk, ám mégis úgy voltam vele, hogy óvatos vagyok a felkapott kötetekkel.
Aztán közben új, kedvenc sorozatom lett az Only Murders in the Building vagyis a Gyilkos a házban Hulu széria, ennek a kötetnek meg hasonló a fülszvege, szóval végül bátorságot vettem magamon és megrendeltem.
Kimondottan gyorsan haladtam vele, pörögtek a lapok, izgalmasnak bizonyult és rendkívüli módon olvastatta magát. Külön öröm a számomra, hogy habár sok-sok fejezetből állt, azok mind rövidek és lényegre törőek voltak. Valami nekem mégis hiányzott belőle, nem ájultam el tőle annyira, mint mondjuk egy Agatha Christie krimitől.
Maga a helyszín, Párizs, elnyerte a tetszésemet. Átjött és magával ragadt a francia hangulat, ám közel sem annyira, mint mondjuk egy Nicolas Barreau történet esetében.
Az viszont biztos, hogy itt nem is ezen volt a hangsúly, Párizs inkább csak egy plusz színt adott a cselekménynek, az események játszódhattak volna bárhol, attól még ugyanilyen kiszámíthatatlanok, sokkolóak és meglepőek maradnak.
A társasház, a sumákoló és gyanús szomszédok, a titkos, falakban elrejtett járatok, egy eltűnt ember és persze önjelölt, amatőr nyomozónk, jelen esetben Jess, na ezek valóban hozták az Only Murders in the Building légkörét.
A váltott szemszög pedig még jobban bonyolította a dolgokat, ezáltal ugyanakkor sokféle karakter gondolatait, félelmét és vágyait megismerhettük.
A szereplők igen sokan voltak, ráadásul változatosak, érdekesek és megosztóak, telis-tele hibákkal, mégis, valamilyen szinten emberiek, esendők, néha kicsit szerethetőek.
Számomra Ben, az eltűnt fiatalember karaktere lett a legmegosztóbb, a leginkább unszimpatikusabb és mégis a legérdekesebb. Szinte csak visszaemlékezésekből ismertük meg őt vagy mások véleményéből, mégis egy igen kiszámíthatatlan, önző, a saját érdekeit előtérbe helyező, mindenkin átgázoló férfinak gondolom még most is. Szerintem megérdemelte amit kapott, egyáltalán nem tudtam őt sajnálni, még akkor sem, ha újságíróként ez volt a dolga, hogy nyomozzon, beépüljön.
Theo és rajta keresztül az írónő, az utolsó fejezetek egyikében kiváló leírást adott Jessnek Ben valódi jelleméről, amivel teljesen egyet tudtam érteni.
Jesst én sem kedveltem meg, valahogy tényleg nem volt jól kidolgozva, elsiklott a többi szereplő között. Egyetértek azokkal a Molyokkal, akik hasonló véleménnyel voltak róla.
Igen komoly témákat boncolgatott, ez nem vitás, de akkor sem voltam vele teljesen elégedett.
Az biztos, hogy az utolsó 70 oldalon jól felgyorsultak az események, ráadásul beigazolódott a gyanúm az áldozat valódi kilétét illetően, ám a tettest például mégsem sikerült kitalálnom.
Csavarokban nem volt hiány, bizonyos dolgok kiszámíthatóak voltak, mások meg teljesen megleptek.
Egyszeri kikapcsolódásnak tökéletesen megfelelt, jó volt megismerni Lucy Foley stílusát, elmerülni a munkásságában és a körülötte kialakult hype-ban, de ennyi.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2022/08/konyvkritik…

Junes P>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Az írónő általam eddig olvasott könyvei közül ez a legösszetettebb, izgalmas, lassan kibontakozó történetvezetés, érdekes karakterek, ám mindezek ellenére a vártnál lassabban haladtam vele.

Ebben a könyvben is, ahogy a cselekmény halad előre, úgy tudunk meg egyre többet az egyes szereplők múltjából, egymáshoz fűződő kapcsolatából. Számomra a legsekélyesebbnek, a legkevésbé árnyaltnak Jess karaktere tűnt. Még Camille, az örökké bulizós, szétesett, és iszonyat idegesítő csajszi is összetettebb karakter nála, nem beszélve Mimiről, az erőteljesen introvertált, szeretethiányos és érzelmileg labilis leányzóról, vagy Sophieról, Mimi „anyjáról”, vagy az öreg, rozoga házmesternéről.

Leginkább alvilági bűncselekmények, modern kori rabszolgaság, prostitúció, összeesküvések és korrupció van ebben a műben.

Érdekes, de inkább egyszer olvasós számomra.

„Valahol azt olvastam, hogy az emberek hatvan százaléka tíz percnél tovább nem bírja ki, hogy legalább egy aprót ne füllentsen. Átmeneti, ideiglenes jellemhiba: szeretnénk a partnerünk szemében okosabbnak, vonzóbbnak látszani. Máskor meg ártatlan hazugságokat mondunk puszta tapintatból – nem akarjuk megbántani a másikat.” (210. oldal)

Kata_dr_VF>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Ha a Vendéglista 5*, akkor ez mininum 10*. Ez a regény több, mint a 'mindenki gyanús és mindenkinek van indítéka' játék, nagyon aprólékosan kidolgozott, logikailag tökéletesre csiszolt. A végén több olyan csavar is van, amik miatt nem győztem elég gyorsan olvasni. A karakterek hitelesek, jól funkcionálnak, senki sem megy öncélúan az olvasó agyára. Végtelenül zseniális a megoldás és a végkifejlet is. Még a Vadászparti hátra van, de a sejtésem alapján ez az írónő legjobb és legokosabb munkája.

kinga133>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

A könyv olvasása közben, hasonló érzés keltett hatalmába, mint amikor a „Zárj minden ajtót” című könyv közben volt. Egy ház, tele titkos lakókkal. 100 oldal után az érzés elmúlt, de az izgalom megmaradt. A vége megkapó lett. De végülis jó volt ez így.

Kucsi>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

L.F. minden könyvét olvastam, kiválóak. Egy kitalált, fantasztikus, mesterien összerakott történetet tár elénk, amiben mindvégig csak találgatsz. Annyira plasztikus az írásmód, hogy akár még igaz, megtörtént is lehetne érzésed szerint.
Nagyon plasztikusan ábrázoltak a szereplők és olyan igazán franciás minden – angol író tollából – a megjelenésük, öltözködésük, az a hippys vagány megjelenés, a francia szabadelvűség a leg messzebb menőkig megjelenik, még a szexualitásban is.
Ha egy nagyon finom könnyed psychothrillerre vágysz L. F. a te íród. ☺️

adamtailor93>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Fantasztikus, letehetetlen! Műfajának egy kiemelkedő darabja egy kiemelkedő szerzőtől.

Gyors tempó, egyre fokozódó feszültség, jól megformált karakterek jellemzik a regényt, és akárcsak Agatha Christie-nél, úgy itt is érvényesül a szinte “mindenki gyanús és mindenkinek van valamilyen indítéka” elv, ami számomra sokat dobott a történeten.

Az utolsó kb. 60 oldal csak úgy ontotta a váratlanabbnál váratlanabb fordulatokat, a végső csavar pedig elképesztő volt.

Thriller kedvelőknek mindenképpen ajánlott!

3 hozzászólás
Felixa P>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Egy titokzatos ház, amelynek minden lakója titkokat őriz. Itt kezdődött a déjà vu érzés. Azonnal a off című könyv ugrott be, amit már korábban olvastam. Attól kezdve nem tudott úgy megfogni és magával ragadni, mint szerettem volna. Nem erre a végkifejletre számítottam, meg is lepett, és ez határozottan pozitív a regény szempontjából. Nem volt rossz, de a maradandó olvasási élményt sem ugrotta meg.

konyvkritika>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Lucy Foley korábbi könyvei is a hatalmas csavarokról, a fordulatokban gazdag történetről és az igazán érdekes és izgalmas olvasásélményről ismertek.⁣
Ez a könyv legalább olyan izgalmas, mint a szerző korábbi könyvei. Cselekménye annyira zseniálisan és jól kitalálva van megalkotva, hogy a könyv mindvégig leköti az olvasó figyelmét.⁣

Már a legelején elég gyanúsan és titokzatosan indul el ez a regény, ahol olvasóként egy párizsi lakásba tekinthetünk be, aminek egy fiatal szabadúszó újságíró a tulajdonosa.⁣

Benről alig néhány információt tudunk meg olvasóként, ugyanis titokzatos módókon eltűnik és helyére féltestvére, Jess kerül, akinek szintén elég izgalmas a múltja.⁣

Jess az, aki elkezd féltestvére után nyomozni, ugyanis napok elteltével sem kerül elő a fiatal férfi, akinek úgy tűnik elég zűrös a kapcsolata a szomszédaival.⁣

Jess nyomozása egy párizsi lakásban indul el, ahol minden lakosnak van egy rejtett titka, aminek felderítése újabb bonyodalmakat szül ebben a könyvben.⁣

Hirtelen mindenki gyanús lesz Jess nyomozása során, ugyanis mindannyian valamilyen szinten kapcsolatban álltak Bennel.⁣

A sok gyanúsítottból végül is nem csak egy tettes, hanem több tettes is lesz, valamint a könyv elején feltárt krimi szál egészen más fejleményekhez fog vezetni a könyv végén.⁣

Logikusan, intelligensen és raffináltan van felépítve az egész regény, hiteles és izgalmas szereplőkkel, a végén pedig egy roppant zseniális végkifejlettel.⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/lucy-foley-lakas-parizsban/

szattipotter>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Sosem olvastam még Lucy Foley-tól, ez volt az első könyvem tőle (köszönöm @Tóthkitti hogy olvashattam :) ), de biztos, hogy a későbbiekben a további műveit is meg szeretném ismerni. Zseniális történet volt, megannyi csavarral, fordulattal és titokkal! Hihetetlen módon kapcsolta egymásba a szálakat az írónő, és bámulatosan teremtett újra és újra feszültséget, gyanúba hozva minden egyes mellékszereplőt. Tetszett, hogy minden szereplő más volt, hogy különböző módon kapcsolódtak a főszereplőhöz és hogy mindegyiknek megvolt a maga kis története, háttérsztorija a cselekményben. Nagyon jó kis thriller ez, külön megfűszerezte a történetet a párizsi hangulat és szimpatikus volt, hogy minden egyes kis fejezet rövidke, mert így még jobban megvolt az az érzés, hogy „na, csak még egy fejezetet elolvasok”, valamint így még inkább átjött a feszültség, ami végig jelen volt a történet során.
Újraolvasós könyv lesz, mert annyi kis apró részletre kellett figyelni, hogy talán másodjára még jobban tudom majd követni! :)

H_Ancsa>!
Lucy Foley: Lakás Párizsban

Érdekfeszítő hangulata volt a történetnek. Nem volt kiszámítható, és ami a végére kiderült, mint felderített háttér az egy jó rávilágítás volt Párizs árnyoldalára.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

A szegénysorsnak már csak ilyen a természete; elrabolja az embertől a gyerekkorát. És már korán felelősségtudatra tanítja.

203. oldal

konyvkritika>!

Nem az számít, hogy honnan jön az ember. Sem az a sok megpróbáltatás, amin átmegy az ember. Csak az a fontos, hogy te minek tartod magad. Meg az, hogy mihez kezdesz az élet által felkínált lehetőségekkel.


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
M. W. Craven: A bábuk tánca
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Guillaume Musso: Holnap
Nora Roberts: Örökség
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Ludányi Bettina: Kettőnk titka
Michel Bussi: Fekete vízililiomok