Seneca ​prózai művei I-II. 4 csillagozás

Lucius Annaeus Seneca: Seneca prózai művei I-II.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Szenzár, Budapest, 2004
850 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638636939 · Fordította: Bollók János, Kopeczky Rita, Kovács Mihály, Szőke Ágnes, Takács László
>!
Szenzár, Budapest, 2002
742 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638615192 · Fordította: Bollók János, Kopeczky Rita, Kurucz Ágnes, Németh András, Révay József, Sárosi Gyula, Takács László

Enciklopédia 144


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

András_a_László>!
Lucius Annaeus Seneca: Seneca prózai művei I-II.

Boldogságra, és erőre vágysz? Ezt vedd a kezedbe…ne a Bibliát.
Akárhol kinyitom, már-már szélsőségesen józan, életszerű, biztató, megnyugtató, és nemes tettekre buzdító gondolatokat olvasok. Ez nem „az a filozófia” amit katedráról, hétköznapi életből kiragadott, követhetetlen gondolatmenetekkel távolítottak el az emberektől.

Seneca-nak megvolt a maga hányattatott hullámvasút élete (volt száműzött majd pénzügyminiszter…), rengeteg hibát követett el, és a halála előtti években írta az erkölcsi leveleit 60 fölött, nem kevés élettapasztalattal. Pont emiatt érzem hitelesnek amit írt, mert legtöbbször a saját hibáira hivatkozva ad tanácsot. Soha nem tekinti magát bölcsnek, kiválasztottnak, csak a józan észre hivatkozik, és sose hozza fel saját magát követendő példának.

Az a vastag „filozófiakönyv” amiből érdemes saját példányt beszerezni. (én mondjuk akciósan szereztem be)

Ajánlom mindenkinek, kivétel nélkül. Csapja fel Bárhol, olvasson el néhány passzust, és nagy valószínűséggel erőt fog kapni, bármilyen kellemetlen dolog éri éppen őt az életben. Azért ajánlom ezt (mármint az I.) a kötetet, mert ez az egyetlen kiadás ami maradéktalanul tartalmazza mind a 124 erkölcsi levelet.

Csak 5-10 hosszabb levelet tartalmaz (az elején lévő vigasztalásokat leszámítva), és csak elvétve találni benne indokolatlanul hosszú gondolatmeneteket, nem egyszer azzal a céllal, hogy kiparodizálja az „akadémikus filozófusokat”.

Sokat beszél a halálról, gyermeked elvesztéséről, kínzókamrákról, öngyilkosságról és nem utolsó sorban a száműzetésről, végtagok elveszítéséről és még számos csapásról …. De úgy, hogy biztatásként foghatod fel.

Beszél a Férfiasságról, Becsületről, Bátorságról, Igazságosságról és a többi „erényről” ami a bölcsességre törekvő emberek sajátja.

TaviRo>!
Lucius Annaeus Seneca: Seneca prózai művei I-II.

Úgy tűnik az ókori filozófiai irányzatok és útmutatások még napjainkban is érvényesek. Seneca írásait egyaránt elő lehet venni borúsabb és örömökkel teli napokon, levelei elgondolkoztatóak és lelkesítőek, ha valaki szívesen fordul a filozófia felé. Maga a könyv elég vaskos olvasmány, de nem is arra van kitalálva, hogy egy szuszra elolvasható legyen, a levelek maguk általánosságban rövidek, így könnyen emészthető. (Ami engem zavart -bár ez nem Seneca, hanem szerkesztési ügy – hogy a könyv belsejében sorszámozva vannak a levelek, míg csak a tartalomjegyzékben láthatóak a „címeik". )

Lámpagyújtogató>!
Lucius Annaeus Seneca: Seneca prózai művei I-II.

Nincs az a borús lelki állapot, amit fél órányi Seneca olvasás, az erkölcsi levelekből ne oldana fel. Ez a könyv egy búvóhely számomra. Feltölt és védettséget ad.


Népszerű idézetek

Sli SP>!

Mivel tehát annyi könyvet nem tudsz elolvasni, amennyivel rendelkezni szeretnél, elég, ha annyival rendelkezel, amennyit el tudsz olvasni.

103. oldal, I. kötet, Erkölcsi levelek - II. levél (Szenzár, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
2 hozzászólás
Sli SP>!

Csakhogy nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle. Az élet elég hosszú, sőt bőségesen elegendőnek kaptuk a legjelentősebb dolgok véghezvitelére, ha az egészét jól osztjuk be; ha azonban dőzsölő és nemtörődöm magatartásunk következtében szétfolyik, ha semmi hasznos dologra nem fordítjuk, az utolsó kényszerhelyzet hatására csak a végén vesszük észre, hogy eltelt, amiről nem is fogtuk fel, hogy telik. Így van: nem rövidnek kapjuk az életet, hanem azzá tesszük; nem szűkében vagyunk, hanem tékozoljuk. Mint ahogy a dús, királyi kincsek, mihelyt rossz uralkodóra szállnak, pillanatok alatt elherdálódnak, viszont bármilyen csekély vagyon, ha jó sáfárra bízzák, a használat révén növekedik, ugyanígy hosszúra nyúlik az életideje közülünk annak, aki jól gazdálkodik vele.

237. oldal, II. kötet, Az élet rövidségéről (Szenzár, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: élet · idő
Sli SP>!

(…) az élet, ha hozzáértően használjuk, hosszú.

237. oldal, II. kötet, Az élet rövidségéről (Szenzár, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: élet
Sli SP>!

Mielőtt bármit mondanál, mielőtt bárkinek elmondanád, mondd el önmagadnak!

748. oldal, II. kötet, Töredékek - Az erkölcsökről (Szenzár, 2004)

Sli SP>!

Gondolatban mindig a távoli jövőt tervezgetik, márpedig a halogatás az élet legnagyobb vesztesége: megfoszt bennünket minden „első naptól”, elrabolja jelenünket, miközben a jövővel kecsegtet. Hogy éljünk, annak legnagyobb akadálya a várakozás, mely a holnapon csügg, és elvesztegeti a mát. Ami a sors kezébe van letéve, azzal tervezel, ami a tiédbe, azt kiengeded a markodból! Mi a célod? Mire törekszel? Mindaz, ami jövendő, bizonytalan: a percnek élj!

247. oldal, II. kötet, Az élet rövidségéről (Szenzár, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: élet · halogatás · jelen · jövő · tervezés · várakozás
1 hozzászólás
Sli SP>!

(…) nincs, akinek élete ne a holnapra irányulna. Hogy mi rossz van ebben, kérded? Végtelen sok. Hiszen nem élnek, hanem élni készülődnek. Mindent elhalasztanak. Még ha odafigyelünk, akkor is lehagy bennünket az élet; így pedig, ha késlekedünk, elfut mellettünk, mint valami idegen; az utolsó napon ér véget, de mindegyiken elvész.

215. oldal, I. kötet, Erkölcsi levelek - XLV. levél (Szenzár, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: élet · holnap
Sli SP>!

Ha el akarsz menekülni az elől, ami szorongat, nem máshol kell lenned, hanem másnak.

515. oldal, I. kötet, Erkölcsi levelek - CIV. levél (Szenzár, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: menekülés
Sli SP>!

Mi édesebb, mint hogy van barátod, akivel úgy merészelhetsz beszélni, mint önmagaddal? [Teljes odaadással kell tehát óvni a ritkán föllelhető barátot, mert ő egy másik önmagunk.]

744. oldal, II. kötet, Töredékek - Az erkölcsökről (Szenzár, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: barát · barátság
Sli SP>!

(…) mihelyt meglátta, hogy egy fiú a markából issza a vizet, a tarisznyájából előrántva tüstént összetörte csészéjét, s közben e szavakkal korholta magát: „Milyen ostoba vagyok, hogy ilyen sokáig felesleges holmikat cipeltem!"

421-422. oldal, I. kötet, Erkölcsi levelek - XC. levél (Szenzár, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: ivás · kéz · pohár · Szinópéi Diogenész · víz
Sli SP>!

(…) nem azt kérdezgetjük egymástól, mi mennyit ér, hanem hogy mennyibe kerül;

564-565. oldal, I. kötet, Erkölcsi levelek - CXV. levél (Szenzár, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: ár · érték
1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ifjabb Plinius: Levelek
Marcus Aurelius: Elmélkedések
Marcus Aurelius: Marcus Aurelius elmélkedései
Gaius Suetonius Tranquillus: Suetonius összes művei
Velleius Paterculus: Róma története
Marcus Tullius Cicero: Cicero válogatott művei
Marcus Tullius Cicero: Marcus Tullius Cicero válogatott művei
Marcus Aurelius – Cassius Dio Cocceianus: Marcus Aurelius elmélkedései
Publius Cornelius Tacitus: Tiberius és kora (Kr. u. 14-19.)
Publius Vergilius Maro: Aeneis