Erkölcsi ​levelek 55 csillagozás

Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Seneca legnagyobb hatású és legjelentékenyebb alkotása az a százhuszonnégy fiktív levél, amely az élet gyakorlati erkölcsi kérdéseivel foglalkozik. Epikureizmussal színezett sztoikus erkölcsfilozófiájának summáját, eszmei végrendeletét írta meg bennük. Hogy az etikán kívül mi minden érdekli, arról vall ez az ötvenkilenc levélből álló válogatás is, a leveleknek majdnem a fele. Az átgondolt szerkezetű levélgyűjtemény minden művészi eszközt felvonultat a baráti „lélekvezetés”, a tudatos életvitelre való buzdítás szolgálatában. Seneca stílusa ma is lenyűgözi olvasóit. Mondatai rövidek, világosak és kifejezők, mert mindig kiélezettek, tömörek, s éppen ezért szinte robbanó feszültség gyűlik meg bennük. Bár egyik levél sem maradt fenn teljes egészében, mégis ezek az írások csiszoltságuknak és sokszínűségüknek köszönhetően Seneca legolvasottabb művévé váltak.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr

>!
Trubadúr, 2023
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490780 · Fordította: Kurucz Ágnes, Sárosi Gyula
>!
Helikon, Budapest, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793588 · Fordította: Kurucz Ágnes, Sárosi Gyula
>!
Kossuth, Budapest, 2001
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630942135 · Fordította: Kurucz Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 163


Kedvencelte 19

Most olvassa 26

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 202

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly P>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Egy érdekes ókori filozófiai eszmefuttatásra számítottam, de magamat is meglepő módon teljesen magával ragadtak ezek a levelek, amiket a szerző egy barátjához intézett (képzeletben). Igazi élményt nyújtott a bölcsessége. Miért? Szerintem az volt rám nagy hatással, hogy őszintén jöttek a sorai. Bár van eszmejellege, nem valamilyen tant igyekszik erőltetni, hanem személyes, belülről fakadó véleményét közli. Egy józan, művelt, erkölcsös öregember élettapasztalatait. Szinte mindenről ír, így azt hiszem, bárki, bármilyen élethelyzetben találhat benne olyat, amihez illik az ő saját állapota, így személyesen kapcsolódhat hozzá, akár támpontokra is lelhet egy nehéz élethelyzetben. Számomra több ilyen kapcsolódási pont is volt, nagyon hasonlót képviseltek Seneca sorai, mint amivel én is szemlélem az életet. Persze van, ami a saját korára vonatkozik, de ezekben is lehet olyan részletet, mozzanatot találni, ami ma is érvényes.

Ajánlom mindenkinek. Ha épp nem ragad magával, akkor csak szemezgess (a tartalomjegyzék segít eligazodni, hogy az egyes levelek miről szólnak), hangolódj előtte. Megéri!

lilaköd P>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Még ma is ugyan ezeket a bölcsességeket szajkózzuk, csak átfogalmazzuk őket. De a lények egy.

M_Titi>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Seneca és az én kapcsolatom régre nyúlik vissza. Bölcsességei a mai napig fontosak, gondolatai pedig sokat segíthetnek az életben. Persze nem feltétlenül értek mindenben egyet Nero tanítójával, de ez teljesen normális.

hoffmann>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

A mű jelentőségével kapcsolatban nincs kételyem: egy nagyon alapos, ritka módon okos, mondhatni briliáns elme gondolatai szép, meggyőző, és tiszta formában.
Nem tudhatom persze, mennyi ezekből a levelekből a sztoikusoktól vagy epikureusoktól származó korabeli idea, vagy egyéb korabeli közhely (az utószó figyelmeztet, vannak ilyenek), de ahogy összerendezi, egyéníti őket, az mesteri, és leköti az érdeklődést.
Eredetiség? A mai korban is, ha valaki megfogalmazza gondolatait, azok nagy része mindenképpen a koré, nem személyesen az övé. Amit gondolunk, annak szerencsés esetben 1 %-a eredeti.
(Ami ezt illeti, erről egy valóban szép ötlet olvasható Senecától:
"Hogyan lehet bebizonyítani a gondolatokról, hogy eredetiek? Megmondom: úgy kell cselekedned, ahogy beszélsz.")
Nem halott filozófiát, elvont okoskodásokat találtam a levelekben, hanem többnyire a szerző élethelyzete által szinte kikényszerített és kiérlelt gondolatokat, érzéseket. Seneca, akárcsak az ókori szellem emberei nagyon nagyra tartják a gondolkodás hatalmát: szerintük a logika maga képes az igazságot kideríteni – vizsgálódásaik ritkán empirikusak, eszükbe nem jut adatokat használni feltevésük ellenőrzésére: ha logikusan hangzik valami, s nem cáfolható, akkor az igaz. Ami azt illeti, ezen ma már túl vagyunk.
Világosan követhető, hogy mindennek, amit ír, két forrása, mozgatórugója van: a Nérótól fenyegető végzet (mely utol is éri nem sokára), és öregkora. A halálig hátralévő kis időt kívánja széppé tenni és tanulságokat levonni barátja, a levelek címzettje számára. Szerintem bámulatos ennek az embernek a bátorsága: halál fenyegeti, mégis sok levelében világosan és kegyetlenül bírálja Nérót, a zsarnok császárt. Azt olvastam, a szerző szemére szokás hányni, hogy másképpen élt, mint ahogy ebben a művében hirdeti – ez a vád annál kellemetlenebb, mert Seneca legszebb gondolatai egyike, hogy az ember legyen azonos önmagával, tettei szavaival.
Nem szabad elfelejteni azonban, hogy amíg a hatalom csúcsán élt – a Római Birodalom irányításában nagy szerepe volt, a fiatal Néró tanácsadójaként – ő egy másik és fiatalabb Seneca kellett legyen.
A legtöbbet a halállal foglalkozik – talán túlzásba is viszi a módozatok, lehetőségek részletezését, de ezért kárpótol számos szebbnél szebb szép gondolata.
Keveset tudunk Seneca életéről, de én hajlamos vagyok valódinak tekinteni itt megfogalmazott érzéseit és gondolatait: a test, az érzéki örömök háttérbe szorítása, amit számtalanszor javasol, tipikusan egy idős ember kényszerű sorsa.
Igaz, némely jó tanácsa Lucilius számára furcsa gondolatokat ébreszt, ami a szerző tapasztlatait és Lucilius életmódját illeti: vajon miért kell figyelmeztetni egy férfit arra, hogy kétféle szüzességet jó megtartani?
„Az igazságról…s mind a két két szüzességről értekezz nekem: – arról, amelyik a más testétől tartóztatja meg magát, s arról, amelyik a magáéra vigyáz.”

PusKatus>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Valahányszor beleolvasok, hihetetlen nyugalom költözik belém, sikerül túltennem magam a hétköznapok problémáin.

Anton_Gorogyeckij P>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Van egy idézetes könyvem, amiben Seneca idézetei nagyon megfogtak, ezért kezdtem bele ebbe a könyvbe.
Jó rég nem olvastam ilyen természetű könyvet (szerintem utoljára még egyetemen, filozófia vizsgára készülve), így aztán rendesen megizzasztott az olvasása – nem lehet csak úgy „olvasgatni”, rendesen oda kell koncentrálni a mondanivalóra. Nem is állítom, hogy mindent teljesen felfogtam, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

András_a_László>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Sajnálom, hogy nem 10 éve került a kezembe. Bár be kell vallanom, voltak dolgok amikre régen magamtól jöttem rá (akkori élethelyzetemből kifolyólag), mielőtt még megismerkedtem volna a sztoicizmus alapelveivel.

Nem tudnám numerikusan kifejezni ennek a könyvnek az értékét.
Na ezt adnám minden kamasz kezébe, és nem az okos-telefont… Mert az utóbbival ellentétben ez tényleg hozzásegít a boldogsághoz.

Hogy mennyire élt a leírt gondolatok alapján, nem teljesen releváns, hiszen az utolsó két évében íródtak ezek a levelek (bár ilyen nagyapám lenne…). Tapasztalt eleget ahhoz, hogy tanulságokat vonjon le, és nem is akármilyen tanulságokat… Picit Márai Füves könyvéhez tudnám hasonlítani, bár Márai lazán megtehette volna, hogy nem öli meg magát…míg Seneca mögött ott állt a centurio…

Mivel a Füves könyv értékéből semmit sem vesz el Márai öngyilkossága, ebből kifolyólag Seneca leveleinek értéke sem megkérdőjelezhető annak fiatalkori életvitele alapján.

szikszai_2 P>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Seneca valóban bölcs volt. Éleslátása a mai napig aktuális. Legyen szó műveltségről, filozófiáról, durva beszédről, kitűnően látja meg minden mögött a lényeget.
Mindenkinek el kéne olvasni ezt a remekművet, akkor talán másmilyen lenne a világ.

m6tika >!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Marcus Aurelius után Senecát olvasva az első észrevételem az volt, hogy ez nehezebb olvasmány. El kell időzni az egyes levelek értelmezésén, hogy alaposan megértsük. Gondolatait saját korának viszonyai között ismerjük meg, ami elsőre távolinak tűnhet tőlünk, de némi utánagondolással megláthatjuk, hogy bár a világ változik, az emberi lelek nem, így tehát a Seneca által leírt helyzeteket napjainkban is megtalálhatjuk, csak esetleg más formában.

manasesistvan>!
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek

Érdekes, elgondolkodtató…. És mindez kétezer évvel ezelőtt…. mennyire aktuális. Tipikusan az a könyv, amit néhanapján érdemes találomra felütni. Azért arra kiváncsi lennék, hogy ezen elvek szerint élt-e Seneca. Amennyire én tudom, nem éppen! Rá kell hangolódni, volt olyan rész amit untam, ami nem syólított meg, ez viszont az érdemeiből semmit nem von le.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sli P>!

[…] ha azt akarod, hogy szeressenek: szeress.

28. oldal, 9. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: Hekatón · szeretet
2 hozzászólás
Sli P>!

Rosszul él, aki mindig csak élni kezd.

78. oldal, 23. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: élet · Epikurosz / Epicurus · kezdet
2 hozzászólás
Sli P>!

Ma is megtörténhet, ami bármikor megtörténhet.

176. oldal, 63. levél (Európa, 1975)

6 hozzászólás
Sli P>!

A szabadságot ingyen nem lehet megkapni. Ha sokra tartod, minden mást kevésre tarts.

248. oldal, 104. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: szabadság
2 hozzászólás
Sli P>!

Hogy meddig élek, azt másvalaki dönti el, de az az én feladatom, hogy ameddig élek, valóban éljek.

171. oldal, XCIII. levél (Helikon, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: élet
4 hozzászólás
Sli P>!

Ha el akarsz menekülni az elől, ami szorongat, nem máshol kell lenned, hanem másnak.

238. oldal, 104. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: menekülés
Sli P>!

Még mindig jobb fölöslegeseket tudni, mint semmit.

234. oldal, 88. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: tudás
Sli P>!

Nem az szegény, akinek csak kevese van, hanem aki többre vágyik.

8. oldal, 2. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
3 hozzászólás
Sli P>!

A bölcsesség legfőbb tiszte és tanújele, hogy a tettek a szavakkal összecsengjenek, hogy az ember mindenütt egyenlő és azonos legyen önmagával.

71-72. oldal, 20. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: bölcsesség · szó · tett
Sli P>!

Csalódunk ugyanis abban, hogy a halált a jövőben bekövetkezendőnek tekintjük, holott a halál nagy része már mögöttünk is van. Ami életünkből letelt, az a halál birtoka.

5. oldal, I. levél (Helikon, 2019)

2 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Publius Cornelius Tacitus: Julius Agricolának életéről és erkölcseiről
Petronius Arbiter: Satyricon
Publius Ovidius Naso: Hősnők levelei
Lao-ce: Az út és erény könyve
Platón: Állam
Vu-ce: A háború útja
Plutarkhosz: Iszisz és Oszirisz
Taj Kung: A háború törvényei
Szun-ce – Vu-ce – Szema-fa: A háború művészete / A hadviselés szabályai / A tábornagy metódusa
Publius Cornelius Tacitus: Tacitus