Az ​élet rövidségéről / A lelki nyugalomról 2 csillagozás

De brevitate vitae / De tranquillitate animi
Lucius Annaeus Seneca: Az élet rövidségéről / A lelki nyugalomról

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Seneca könyvek Halász és Társa, Seneca

>!
Seneca, Budapest, 1992
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637666060 · Fordította: Bollók János

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Himitsu P>!
Lucius Annaeus Seneca: Az élet rövidségéről / A lelki nyugalomról

Pontosan azt kaptam a könyvtől, amit vártam. Csupa-csupa bölcs meglátás, olyasmi, amit csak reménykedtem, hogy máshonnan is hallhatok, nemcsak az én buta fejemmel találok ki.
Az élet viszonylag hosszú, ám előfordulhat, hogy valaki már túl későn kapcsol (mint például én), és rájön, hogy amit ő életnek hitt, az csak céltalan létezés volt, és épp ezért rövidnek tűnik. Emellett ijesztően üresnek.
Az ókorban mások voltak a társadalmi problémák, mint manapság, annyiban azonban megegyezett, hogy az emberek hasonlóan terveztek az életükkel; majd ha nyugdíjba megyek, több időm lesz magamra, de addig dolgozzak, hajtsak. Épp onnantól tervezték megélni az életet, mikor már az elaggott ízületek, változó test nem nagyon teszi lehetővé hosszabb távon a fizikai mozgolódást. Másik véglet, aki nem akart nyugdíjba menni, mert nem tudta, mihez kezdjen a rászakadó szabadidővel.

Az elme művelése, a lélek ápolása eszébe sem jut a legtöbb embernek. Pontosabban nem hagyják nekik, hogy gondoljanak magukra. És ez fel sem tűnik nekik, mert a pöpec oktatási rendszer tesz róla, hogy még véletlenül se gondoljanak másképp az életre, csak mint egy egyhangú taposómalomra. Aggodalommal vágjanak neki az életnek, mert ha nem kezdesz el időben dolgozni, nem lesz nyugdíjad.
Amit az sem biztos, hogy megélsz, de annyi baj legyen, állambácsi jól jár, te meg így jártál.

Ugyanaz a baj a mai emberrel is, mint az ókorival. Készpénznek veszi, hogy ő megéli az öregkort, pedig akármikor elszakadhat az életének fonala.
Seneca arra biztatja az embereket, hogy éljenek a jelennek. Csak a jelennek. Ne tervezzenek a jövővel, legalábbis ne fektessenek rá akkora hangsúlyt, mert gondolni kell arra is, hogy mi van, ha nem éred meg.

Másik ilyen dolog, amit érint a könyv, ha az ember fél meghalni. Ez is annyira jó gondolat, hogy dőreség félni a haláltól. Hiszen csak annyi történik, hogy amit kaptunk, azt visszaadjuk. Istennek, a természetnek, ki milyen meggyőződéssel él. Ennyi az egész. És hogy halhatatlan-e a lélek, az majd odaát kiderül.:)

Hatalmas bölcsesség van a könyv soraiban, érdemes elolvasni, megszívlelni. Szeretettel ajánlom!


Népszerű idézetek

Biedermann_Izabella>!

Azoknak a legrövidebb és legzaklatottabb az életük, akik a múltról megfeledkeznek, a jelennel nem törődnek, a jövőtől félnek, s midőn eljutnak végórájukhoz, akkor: későn fogják fel a nyomorultak, hogy oly sokáig voltak elfoglaltak, s eközben nem csináltak semmit.

61. oldal

18 hozzászólás
Biedermann_Izabella>!

Csakhogy nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle. Az élet elég hosszú, sőt bőségesen elegendőnek kaptuk a legjelentősebb dolgok véghezvitelére, ha az egészét jól osztjuk be; ha azonban dőzsölő és nemtörődöm magatartásunk miatt szétfolyik, ha semmi hasznos dologra nem fordítjuk, az utolsó kényszerhelyzet hatására csak a végén vesszük észre, hogy eltelt, amiről nem is fogtuk fel, hogy telik.

Biedermann_Izabella>!

Merészelhet panaszkodni másnak a gőgje miatt bárki, aki maga soha nem ér rá önmaga számára?


Hasonló könyvek címkék alapján

Xenophón: Emlékeim Szókratészról
Szent Ágoston: A boldog életről / A szabad akaratról
Srí Niszargadatta Mahárádzs: Én Az Vagyok
Eckhart Tolle: Új Föld
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
David Michie: A dorombolás művészete
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról
William B. Irvine: Útmutató a jó élethez