A ​gondviselésről és más írások 27 csillagozás

Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2016
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277837 · Fordította: Bollók János, Takács László

Enciklopédia 38


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Kicsit túl egyértelmű, kicsit túl kulcsrakész, kicsit ókori Coelho, de nem véletlen a népszerűsége és szállóigévé vált mondatai sem. Az egyéneket érintő igazságai helyett nekem nagyobb súllyal estek latba a közügyekről alkotott bekezdései, legalábbis mintha egy-egy percre megvigasztaltak volna. Lassú, BKV-zós olvasmányom volt, remélem, hogy a hatása kitart idén.

4 hozzászólás
>!
DoraCraiban IP
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Filozófus írását megkönnyezni: pipa. Seneca gondolatfolyamai hol felkorbácsolták a lelkivilágomat, hol kifejezetten üdítően hatottak rám. Jólesett.

>!
cortinadampezzo P
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Seneca ebben a gyűjteményes zsebkönyvben nagyjából mind a három részben arról ír, hogyan legyen egy ókori római férfi nemes és gazdag – no persze nem anyagilag, mégiscsak sztoikus bölcsről volna szó, hanem természetesen szellemileg. A boldog életről például az erényt állítja középpontba, az emberi tulajdonságok közül azt nevezi a legfontosabb követendőnek, miközben a hedonizmust, a pillanatnyi eufória keresését elutasítja. A gondviselésről című írásban arról szónokol, hogy a próbatételek, amelyeket életünk során ki kell állnunk, nem gyengítik, hanem erősítik lelkünket spoiler, A lelki nyugalomról pedig egy kétezer éves olvasói levél és válasz a nyughatatlan lélek lecsillapításának praktikumáról.

Seneca írásaiban (beszédeiben? szónoklataiban?) sok hasznos és jó gondolat van, de sajnos mára kissé spoiler elcsépeltek. Körülbelül kétnaponta szembejön velem a Facebookon egy naplementés képre írt, kontextusából kiszakított konzervgondolat, gyakran nem is Senecának, hanem valami manapság divatos életmódgurunak tulajdonítva. Nagyjából minden második lifecoach az ókori filozófusoktól lopkodta össze teljes életművét, igen gyakran Senecától, és mivel ezek egy közösségimédia-használó számára megkerülhetetlenek, így folyton olyan érzésem volt olvasás közben, hogy én ezeket a mondatokat már láttam valahol.

Viszont Senecának meg kell adni, ami jár: kétezer éve ezek igenis nagyon hasznos könyvecskék voltak a boldogabb és nemesebb élet felé igyekvőknek, hiszen olyan korban íródtak, amikor minden évre jutott három háború, két tűzvész és egy belpolitikai fordulat, és még maguk az égiek is tele voltak gyarló tulajdonságokkal, miközben igen kevés valódi példaképre nézhettek fel az emberek. Ráadásul Seneca olyan kiválóan fogalmaz, olyan jól csűri-csavarja a szavakat (ami nem csoda, apukája, idősb. Seneca kiváló rhétor volt), hogy még ma is élvezet olvasni. Az ókori irodalom kedvelőinek remek olvasmányélmény lesz, életvezetési útmutatóként azonban kerülendő.

>!
Helikon, Budapest, 2016
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277837 · Fordította: Bollók János, Takács László
>!
Gigger
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Kellemes volt a lelkemnek. Jókor futottam bele. Nem mindennel értek egyet, vagyis nyilván lehet benne igazság, de egyelőre még kevésnek mondanám magam, hogy a leírtakhoz nyugodt szívvel, tökéletes önkontrollal tartani tudjam magam, mindezt úgy, hogy teljesen természetesen áradjon belőlem. De szoktam mondani, a gyógyulás első jele, ha felismered a hibád. =) Összességében jó volt ez most !

>!
M_Titi
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Senecat mindig is kedveltem.Legalábbis a gondolatait biztosan,a személyéről nem tudok nyilatkozni,mert azért van közöttünk pár év. A latin órákon fordítottunk tőle gondolatokat,így nem volt ismeretlen számomra. Elképesztő,hogy egy ember ennyi gondolatot képes összeszedni és értékállóan megfogalmazni azt úgy,hogy a mai modern embernek is tud újat mondani és tud adni,valami olyat,amit máshonnan nem kaphatna meg. Persze a filozófusok dolga,hogy a gondolataikat össze szedjék,de ők ezen elvek szerint éltek,legalábbis zömében biztosan. Egyébként nem lenne baj,ha többet tanulnánk,a nagy bölcsekről és bölcsektől.

>!
invincible
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Nagyon kedvelem ezt a kis könyvet, és gyakran kézbe is veszem.

Különösen tetszik a gondolat, hogy az istenek (a sors, gondviselés) megpróbáltatásoknak teszik ki azokat, akiket kedvelnek. Ahogy egy jó apa is próbatételek, nehézségek elé állítja a fiait, hiszen végső soron így lesznek okosabbak, felkészültebbek, kitartóbbak.

A jó szavunkat leginkább a „kellemes” vagy a „könnyű” szinonimájaként használjuk a hétköznapokban – Seneca pedig rávilágít, hogy a nehézségek, a kudarcok, a sorscsapások ugyanúgy a világ rendjének természetes részei, amelyek a javunkat is szolgálhatják. Mai divatos kifejezéssel élve, igazi „growth mindset”.

>!
thuki
Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások

Ismét csak érdekes volt Senecát olvasni, hiszen egyrész igen velős gondolatokat fogalmaz meg, másrészt viszont egy olyan ember benyomását is keltheti az ő stílusa, aki talán nagyon is jól tudja mi ellen érvel, és akinek sztoikus voltáról ugyancsak megoszlanak a vélmények is.
Ez a kettősség itt is jelen volt, azonban ezt mintha Seneca is realizálta volna valamilyen módon, amikor kifejezetten leírja, hogy ő sem tökéletes, mint ahogyan egy ember se, de ennek ellenére fontos az erre való törekvés.
A legérdekesebb viszont talán mégis az volt a könyvben, amit a borról és a részegségről írt, szóval nem is csoda, hogy alkoholista volt az összes filozófus.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

(…) afelé kell hajolnod, amerre tehetséged ereje vonz.

105. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: tehetség
4 hozzászólás
>!
Sli SP

Sokat kell sétálnunk a szabadban, hogy a napfény és a friss levegő hatására lelkünk felélénküljön és erőre kapjon (…)

132. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: lélek · séta
5 hozzászólás
>!
Sli SP

Miért csodálkozol, ha a derék embereket, hogy erősödjenek, megcincálja a sors? Csak az a fa szívós és erős, amelybe gyakorta belekap a szél, mert éppen a megrázkódtatástól erősödik és ereszti le még szilárdabban gyökereit; sérülékenyek azok a fák, amelyek napsütötte völgyben nőttek fel. Maguknak a derék embereknek az érdeke tehát, hogy sokszor forogjanak veszedelemben, hogy rendíthetetlenek lehessenek, és nyugodt lélekkel viseljék azokat, amik csak azok számára rosszak, akik rosszul viselik őket.

72. oldal, A gondviselésről (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: erő · sors
>!
Sli SP

(…) különösen kerüld azokat, akik szomorkodók és mindenen siránkoznak, akiknek minden ürügy jó a panaszkodásra! Legyen bár közismert a megbízhatósága és jóakarata, a nyugalomnak azonban ellensége a zaklatott és a mindenen sóhajtozó társ.

106-107. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

>!
Sli SP

Annyi könyvet vásároljunk tehát, amennyi kell, és szobadíszül egyet se!

111-112. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Sli SP

Gyakran kell visszavonulnunk önmagunkba is: a különféle emberekkel történő érintkezés ugyanis felkavarja bensőnk szép rendjét, kiújítja érzelmeinket, és elgennyesíti lelkünknek frissen és nem kellőképpen kikezelt összes sebét. Ezt a kettőt, mármint a magányt és a közösségi életet, kevernünk és váltogatnunk kell tehát egymással: az előbbi az emberek, az utóbbi az önmagunk utáni vágyat kelti fel bennünk, és az egyik orvossága a másiknak. A sokaságtól való undort a magány, a magánytól való undort a sokaság gyógyítja meg.

130. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: magány
>!
Sli SP

Úgy hiszem, hogy semmi sem enyém inkább, mint az, amit jól ajándékoztam el.

35. oldal, A boldog életről (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: ajándék
>!
Sli SP

(…) emberhez illőbb nevetni, mint siránkozni az életen.

126. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: élet · nevetés
>!
Sli SP

Diogenestől viszont egyetlen rabszolgája is megszökött, s miután jelezték neki, Diogenes nem tartotta érdemesnek visszahozatni, mondván: „Rút dolog is volna, hogy ha Manes tud élni Diogenes nélkül, Diogenes ne tudna Manes nélkül.”

109. oldal, A lelki nyugalomról (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Szinópéi Diogenész
>!
Sli SP

Ostoroz és korbácsol bennünket a sors? Viseljük el! Nem kegyetlenség ez, hanem megpróbáltatás, amit minél gyakrabban vállalunk, annál erősebbek leszünk. Testünknek az a legerősebb része, amelyet a gyakori használat mozgásban tartott. Át kell magunkat engedni a sorsnak, hogy ő maga erősítsen meg bennünket önmagával szemben.

71. oldal, A gondviselésről (Helikon, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: erő · sors

Hasonló könyvek címkék alapján

Marcus Tullius Cicero: A legfőbb jóról és rosszról
Marcus Tullius Cicero: Tusculumi eszmecsere
Marcus Tullius Cicero: Marcus Tullius Cicero válogatott művei
Marcus Tullius Cicero: Cicero válogatott művei
Publius Cornelius Tacitus: Julius Agricolának életéről és erkölcseiről
Marcus Tullius Cicero – Sextus Empiricus: Antik szkepticizmus
Marcus Aurelius: Marcus Aurelius elmélkedései
Marcus Tullius Cicero: Cato Maior az öregségről
Marcus Tullius Cicero: A végzetről
Marcus Tullius Cicero: A jóslásról