Napnővér (A hét nővér 6.) 123 csillagozás

Lucinda Riley: Napnővér

Nevelőapja halála után a híres, gyönyörű modell, Electra lába alól kicsúszik a talaj, és egyre mélyebbre süllyed az alkohol- és drogfüggőségbe. Egy váratlan levél azonban megváltoztatja az életét, az ismeretlen levélíró ugyanis azt állítja, hogy ő Electra nagyanyja. Vajon a gyökerei megismerése segíthet a lánynak abban, hogy végre önmagára találjon?

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2020
700 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523970 · Fordította: Szigeti Judit
>!
General Press, Budapest, 2020
692 oldal · ISBN: 9789634523987 · Fordította: Szigeti Judit

Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Egy újabb nagyszerű regény egzotikus helyszínekkel és tanulságokkal. A legkisebb húg, Electra a szupermodell egy gyönyörű feketebőrű nő, aki népszerűsége és gazdagsága ellenére boldogtalan. A stressz elöl az alkoholba és a kábítószerbe menekül, ami majdnem végzetes lesz számára. És amilyen ellenszenves az elején, olyan szimpatikus, kedvelhető szereplővé válik a történet végére. Míg a jelenben játszódó rész főleg New Yorkban, addig a múlt az 1940-es évek Kenyájában játszódik. Cecily, az amerikai lány igazi példa szülői szeretetből és önfeláldozásból. Az ő szemén keresztül kicsit bepillantást nyújt a szerző az ültetvényesek és a helyiek életébe, és a II.vh hatásaiba. A történet érinti a fekete egyenlőségi mozgalmakat, mintha az írónő érezte volna, hogy ez még mennyire aktuális lesz. Engem teljesen beszippantott a történet, igazán szépen megírt családregény, és ha jól értesültem, kapunk még egy részt.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Lucinda Riley: Napnővér

Megint csak hálás lehetek, de nem rossz értelemben, hogy az elmúlt egy hétben minden második nap 24 órás ügyeletben voltam. Mert ez az a könyv, amit 700 oldal ide vagy oda, de örökké tudtam volna olvasni. Kavarognak bennem a gondolatok, de egy dolog körvonalazódott bennem: az, hogy az előző köteteket nem értékeltem maximális pontszámra, az emiatt teljesen érthetővé vált számomra, és remélem majd a többi olvasó, és Lucinda Riley rajongó számára is. Számomra ez volt eddig – az írónő munkái közül is, nem csak a sorozatban – a csúcspont. Iszonyatosan sok munka, rengeteg utánajárás, és a témához való, valamint az íráshoz való teljes alázat, ezt érzem. Nem akarok fennkölt lenni, de a kerek egész fogalma itt csúcsosodik ki. A sorozat elérte azt a részét, amikor már a testvérek egyedüli részvétele nem lenne elég egy kötetben, érződik, hogy elértünk egy fordulóponthoz, mindannyian vártuk is ezt, igaz, szerintem sok ember, aki olvasta, és olvassa, nem ezt sejtette előre (nincs spoiler). Elektra számomra a kedvenc nővérem lett minden viszontagsága ellenére. Ahogy megismertük őt, és a múltját, jelenét, talán itt érezhető a legkomolyabb, és legviszontagságosabb családi történet az összes közül. Aki benne van ebben a könyvben, mindnek hangsúlyos lett a szerepe, kifejezett ellenszenvet nem váltanak ki, sőt nagyon szerethetőek hibáik ellenére. Nem túl szirupos, ám rendkívül érzelmes, viharokkal tarkított, jól esett olvasni. Számomra az év legjobbja. Kíváncsi leszek a végére…
Ui.: Az igényes és gyönyörű kiadásért köszönet @General_Press_Könyvkiadó! :)

2 hozzászólás
Erzsebeth P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Megfáradt már kicsit így a végére a sorozat (vagy én).
Nehéz Electrával megbarátkozni, de nem reménytelen. Fejlődése inspiráló.
Nagyon fontos kérdéseket, témaköröket jár körbe a történet és végre a kedvenc földrészemen, Afrikában is kalandozhattam.
A Nővérek egymás iránt támogatása példaértékű minden Nőnek szerintem, de a túl udvariaskodó és felszínes párbeszédeiktől viszont most már tényleg a falat kaparom.
A hibái és a túlírtsága ellenére a hangulata ennek a résznek is erős és lelkesen folytatom tovább, (sőt félek is a befejezéstől, az elengedéstől), a szívemhez nőtt nagyon a sorozat.

4 hozzászólás
kocybaba P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Lucinda ebben a részben is kitett magáért, sok nehéz és fontos témát érintve, szerteágazón merítkezve és hősnői útját messzire gördítve. A legkisebb, 6. testvér ment át talán a legnagyobb változáson. Electra, a szupermodell széthullásának lehetünk tanúi, aki a drogokban és alkoholban keresve menedéket, a függőség, majd a gyógyulás kínkeserves útvesztőjén vezet magával végig minket. Vele párhuzamosan a múltban járva Kenyát lehet felfedezni, ahol imádtam Cecilyvel együtt barangolni, vadászni, megismerni a maszályokat, a vidéket és az állatvilágot, mégis ez idáig kissé alulmaradt nekem a korábbi kötetek múltbéli szereplőihez képest. A fordulópontot életútjában Stella hozta el, onnantól kezdve esett valóban nehezemre elengedni a kezüket és félretenni a könyvet. Végül mindegyiküknek megmutatkozott az ereje és igen érdekes kísérőtársakra tettek szert. Romantika terén viszont sajnáltam, hogy mindkét idősíkon olyan halovány lett a szerelmi szál, valamint hogy néha túl idillibe fordult a történet. Mindettől eltekintve azért élvezettel olvastam ezt a részt is és visszavonhatatlanul a kedvenceim közt foglal helyet a sorozat.:)

4 hozzászólás
Mariann_ P>!
Lucinda Riley: Napnővér

A 6. nővér történetével megismerhettük az utolsó lány őseit.
Cecily egy remek nő, alig vártam , hogy azt a szálat olvashassam, ami a múltban játszódott.
A jelenben Electra drog -és italproblémákkal küzdő modell, ez kevésbé nyűgözött le, de a jellemváltozása mindenképpen dicséretes. .Persze kellenek mellé a segítők is, akik terelgetik akkor is, ha ő nem éppen szeretné.
Egy kicsit döcögősebben ment ez a hosszúra nyúlt történet.
Nagyon várom a befejezést.
Úgy gondolom ez egy remek sorozat, mindenki megtalálja a hozzá közelebb eső lány történetét.

Garbai_Ildikó P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Csillagos ötöst neki! Nagyon megszerettem a Hét nővér sorozatot és már az előző könyvvel is sőt mindegyikkel úgy voltam ahogy befejeztem,hogy jöhet a következő. Imádok elveszni mindegyik testvér történetében. Az aktuális problémáikban,ahogy felnőttek,ahogy látják az életüket. Ahányan vannak annyira különböznek. Az írónő komolyan veszi a fáradságot és hihetetlenül pontosan utána jár egy-egy kultúrának és annak a népnek a történelmének. A családok múltját ahogy kibontja kellemes egyensúlyban van a jelen és múlt megismerése. Biztos,hogy ez újra olvasós sorozat lesz számomra. Nagyon kíváncsi vagyok,hogy mit rejteget az elvileg utolsó rész bár lehetne még hozzá kanyarítani történeteket szerintem…

V_rita P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Ez a kedvencem a sorozatban. Electra tette meg igazán a nagy utat a nővéreihez képest. A sorozat legelgondolgatóbb része. Fontos tartalmakkal van tele, mint rasszizmus, kábítószer függőség, vallás és ennek hatásai az emberek életére. Electra személyisége az előző kötetekben nem igazán fogott meg. Sikeres modell, gazdag és híres. Élvezi az életet alkohollal és drogokkal. Kap egy levelet egy ismeretlen hölgytől, nagyanyjától. Elmeséli Cecily történetét aki Afrikába utazott a II.világháború elött és ennek következményeként megváltozott az élete. Cecily és Stella története magával ragad és elgondolkoztat. A könyv önmagában is olvasható aki szeretné megismerni Electra történetét.
„Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de előlretekintve kell élni.”

2 hozzászólás
perpetua P>!
Lucinda Riley: Napnővér

Nagyon féltem, Electrától, de tényleg. Bár már olyan sokszor tapasztaltam, hogy kissé negatív szereplőből is könnyen tudnak szerethető karaktert varázsolni, mégis tartottam tőle.
Borzasztóan megszerettem ezt a sorozatot, nem gondoltam volna, hogy ilyen közel kerül hozzám és annyira szeretem, ahogy egyszerre ismerem meg az elődök és az aktuális szereplők életét. A múlton szokott lenni kicsit nagyobb hangsúly, legalábbis most határozottan azon volt. Cecily fejezeteit faltam inkább, pedig nagyon furcsa volt számomra, hogy romantikus vonalon nem mondható a legszerencsésebbnek a lány. Izgalmas volt az afrikai tájakon kalandozni és családra találni. Most gondolkodtam el azon, hogy mennyivel másabb volt a múlt, számunkra már felfoghatatlan, hogy nem utazhatsz bármikor haza a családodhoz, vagy nem tudsz bármikor rácsörögni a szüleidre. Cecily csupán nyári kirándulásra indult és helyette hosszú éveket töltött a Afrikában.
Electra sem okozott végül csalódást, mert nagyon hamar a változás útjára lépett. Szerencsére igen keveset kaptunk az önpusztító énjéből és sokkal többet a kedves, szerethető lányból, aki mögötte rejtőzött. Inspiráló asszony a nagymamája, akin keresztül apró betekintést nyertünk az afrikai AIDS-krízishelyzetbe.
Fél csillagot a romantikus vonal miatt vontam le, én azt nagyon hiányoltam. Cecily nem a legszerencsésebb a szerelemben, más dolgokra koncentrál az életben, más célok vezérlik. Electránál kicsit többet kaptam, de nála se ez a szál volt hangsúlyos, csak egyszer-egyszer bukkantak fel igazán az érzelmek. Pedig ezt leszámítva nagyon élvezem ezt a kötetet is. :)

Habók P>!
Lucinda Riley: Napnővér

A legkevésbé tetszett a hat közül. A közelmúltban játszódó kenyai részekkel nem volt bajom, Kicsit utána kellett nézni egy-két dolognak (ezért is jó ilyen regényeket olvasni), de igazából minden rendben volt vele. A másik rész viszont… Electra önpusztító életmódja sokkal hihetőbbre sikerült, mint a nagy pálfordulás – ilyen rövid idő alatt. Ebben a részben nagyon fontos és nagyon komoly dolgokról olvashattunk – volna, de ehelyett kaptunk egy eléggé szirupos, mindenki szeret mindenkit, mindenki segít mindenkinek, és ettől mindenkinek szinte varázsütésre helyrebillen az élete történetet.

Titina>!
Lucinda Riley: Napnővér

No, aki még nem olvasott az írónőtől, de szereti a romantikus családregényeket egy kis történelemmel fűszerezve annak azt ajánlom, hogy kezdjen el minél hamarabb Lucinda Rileyt olvasni.
Nem véletlenül vártam ezt a könyvet annyira, nem csalódtam. Sőt annyira nem, hogy még olvastam volna, pedig ez volt az eddigi leghosszabb könyve.
Én általában félek a hosszabb könyvektől, nekem a 300-400 oldal a legideálisabb, viszont ezt annyira lendületesen kezdtem olvasni, hogy a történet végéig meg is maradt ez a lelkesedés.
Electra volt az a nővér akiről a legkevesebbet tudtunk meg a kötetek alatt és talán ezért is volt jó, hogy viszonylag egyforma arányban olvashatunk a jelenről és a múltról. Így nem szorult háttérbe az ő jellemfejlődése.
Cecily története és Afrika annyira magával ragadott, hogy amikor elértem az utolsó ilyen részhez, előre lapoztam, lesz-e még folytatása a történetmesélésnek.
Nagyon szeretem a sorozatban, hogy az írónő valós személyeket, helyeket, történéseket szőtt bele és ehhez kutatómunkát is végzett. Olvasás közben ha egy-egy ilyen szembe jön, akkor rászoktam keresni a helyekre, személyekre. Illetve van egy szuper oldala ami magyarul is olvasható, itt minden ilyen érdekességről van egy kis összefoglaló: http://hu.lucindariley.co.uk/seven-sisters-series/
Ez a kötet jó pár fontos témát feszeget, amik a mai napig aktuálisak illetve olyanok amikre érdemes odafigyelni és foglalkozni velük.
A befejezésről meg csak annyit, hogy nagyon gonosz húzás volt így lezárni ezt a könyvet, követelem a folytatást! :D

A @General_Press_Könyvkiadó már évek óta szebbnél szebb borítókat tervez, nem csak a sorozathoz a kiadónál megjelent/megjelenő többi könyvhöz is. De azt kell, hogy mondjam A hét nővér sorozat borítói közül ez lett a legszebb, a szemem imádja!


Népszerű idézetek

Garbai_Ildikó P>!

Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de előlretekintve kell élni.

442. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Nagyon bátor dolog, ha az ember beismeri, hogy segítségre van szüksége.

222. oldal

General_Press_Könyvkiadó KU>!

A világ hamis volt, pénzsóvár és értelmetlen, ez pedig igazi tiszta és romlatlan.

Garbai_Ildikó P>!

Hogy lehet, hogy bár elvileg mindenem megvan, mégis úgy érzem, hogy semmim sincs?

70. oldal

Mrs_Curran_Lennart P>!

…Na, és mit gondolsz ezekről a Beatles- fickókról? Folyton ők szóltak a rádióból amíg Angliában voltam, és úgy tűnik itt sem más a helyzet.

622. oldal

Manawydan>!

Nos hallgasd meg a tanácsom, és esküdj meg, hogy eszerint fogsz cselekedni: tegyél meg mindent azért, hogy boldoggá tedd magadat és azokat, akiket szeretsz, mert mire észbe kapsz, véget ér az életed és az övék is…Tisztázd, hogy mi és ki a fontos számodra, és ragaszkodj hozzájuk.

555. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Úgy érted, nem szeretsz szembesülni azzal, aki vagy- jegyezte meg a szobatársam nyersen. Márpedig, aki ezt nem teszi meg, drágám, az egy tapodtat sem lép itt előre.

246. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Erő kell ahhoz, hogy az ember beismerje: problémája van, Electra. Az nem a gyengeség jele.. éppen ellenkezőleg.

248. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Gondolom, hogy ha az ember elveszíti a bizalmát az emberi természetben, akkor egyedül érzi magát. Azóta egyedül érzem magam. Igen – bólintottam, ahogy jobban belegondoltam. Ez így van.

273. oldal

Manoli >!

… az embernek tudnia kell, ki az, aki igazán fontos számára, és ragaszkodnia kell hozzá. Mindent el kell követnie azért, hogy boldoggá tegye saját magát, és azokat, akiket szeret, mert az élet egyszer csak véget ér, még mielőtt észbe kapna.

652. oldal


Népszerű triviák

Manoli >!

A Hét nővér néven is ismert Plejádok, avagy Fiastyúk a Földhöz legközelebb eső csillagkép négyszázharmincnégy és négyszáznegyvenhat fényév távolságra. Az egyes csillagok elnevezése szolgál a Hét nővér-sorozat testvéreinek neveként.

[hu.lucindariley.co.uk]

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: A hét nővér · Lucinda Riley: Viharnővér · Lucinda Riley: Árnyéknővér · Lucinda Riley: Gyöngynővér · Lucinda Riley: Holdnővér · Lucinda Riley: Napnővér

Lucinda Riley: A hét nővér
Lucinda Riley: Viharnővér
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Lucinda Riley: Gyöngynővér
Lucinda Riley: Holdnővér
Lucinda Riley: Napnővér

Kapcsolódó alkotók: Lucinda Riley


A sorozat következő kötete

A hét nővér sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Örök éjre szánva
Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú
C. S. Lewis: Keresztény vagyok
Sarah Crossan: Egy
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: The Land I Lost
Oscar Wilde: A boldog herceg és más mesék
Sam McBratney: Találd ki, mennyire szeretlek
Oscar Wilde: Oscar Wilde összes művei I-III.