Gyöngynővér (A hét nővér 4.) 154 csillagozás

Lucinda Riley: Gyöngynővér

Celaeno ​D'Apliese, azaz CeCe az egyik testvérétől értesül a nevelőapja haláláról. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukban gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez.

Az örökké nyugtalan CeCe számára az útkeresés fájdalmas tapasztalással indul. Azzal, hogy a nővére, Csillag követte az apjuk által hátrahagyott nyomot, és megtalálta az új családját, a kettejük közti szoros kötelék mintha semmivé foszlana – és ezzel együtt olybá tűnik, hogy az ő lényének egy része is odaveszik. Csak egy fekete-fehér fényképbe és egy névbe tud kapaszkodni, amikor hosszú útra indul, hogy előbb Thaiföldre érve egy titokzatos idegennel ismerkedjen meg, majd Ausztrália festői, mégis nemegyszer kietlen vidékein megtapasztalja mindazt, amire… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2018
552 oldal · ISBN: 9789634521075 · Fordította: Szigeti Judit
>!
General Press, Budapest, 2018
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521068 · Fordította: Szigeti Judit

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Celaeno D’Aplièse · Katherine "Kitty" Mercer

Helyszínek népszerűség szerint

Edinburgh · Ausztrália


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Az Árnyéknővér elolvasása után nem voltam biztos benne, hogy meg fogom kedvelni Cecét, mert nem tetszett ahogy Csillaggal bánt. De igaz a mondás, hogy ne ítélj meg senkit, amíg két holdat nem töltesz a mokaszinjában.
Cece önértékelési problémákkal küzd amiért egyrészt a diszlexiája, másrészt az érdekes származása a felelős. Csúnyának tartja magát sötét bőre és lapos orra miatt, kívülállónak, amíg meg nem érkezik Ausztráliába, és magához hasonló emberekkel nem találkozik.
Szeretem az Ausztráliáról szóló történeteket, hasonló élményben a Vadvirágok lányai olvasásakor volt részem. Az őslakosokkal való bánásmód nem volt újdonság, de a gyöngyhalászatról most olvastam először. Nagyon érdekfeszítő történet egy erős hősnővel a középpontban. Kitty Mercer kiemelkedő személyiség volt, bár szerintem sokszor dönthetett volna jobban is. Azért nyílván, ha az összes nővérnek vidám családtörténete van, Pa Saltnak sosem kellett volna őket örökbe fogadnia. Cece történetében a romantikánál fontosabb volt, hogy végre elfogadta önmagát, és rátalált a saját útjára.

kocybaba P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Lucinda ismét bekebelezett, immár negyedszerre!:)
A sokak szemében nem túl népszerű és kérdéses soron következő testvér, CeCe, hamar megmutatta a szerethető arcát. Az önértékelési problémákkal küzdő és bizonytalan lány szintén a múltja nyomába eredve először egy kisebb kitérővel Thaiföldre, majd Ausztráliába lyukad ki, az egyetlen földrészre, amelyet gondosan került. Ámbár a szála kielégítő volt a jelenben és készséggel tartottam vele, az erős, acélos gerinccel rendelkező, gyorsan megkedvelhető Kittyé fölényesen verte. Az ő élete, megindító története szétmorzsolta a szívemet, mégsem eresztett. Akár a táj, mely a leírásokból megelevenedik, és még megannyi ízelítőt tartogat és témát érint az őslakosok helyzetétől kezdve a festészetig. Elképesztően komplex volt és nagy hatást gyakorolt rám. Alig várom Tiggy könyvét is!

3 hozzászólás
bokrichard>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Hatalmas öröm, hogy ilyen keveset kellett várni a 3. könyv után, hogy ezt is a kezembe vehessem. És igen, ez sem okozott csalódást.
Dél-Amerika, Norvégia, és Anglia után a 4. nővér, CeCe útjai először a messzi Thaiföldre, később a még messzibb Ausztráliába vezetnek. Az ok egyszerű: ő is, mint a testvérei, a morzsákat követik, hogy megleljék a múltjukat, és ezzel önmagukat. CeCe-nél talán ez utóbbi még nagyobb hangsúlyt kapott, és emiatt sokkal lelkizősebb, sokkal inkább mély a könyv. A családkeresés furcsa véletlenekkel, de rövidebben el van intézve, mint korábban. Itt a szerelem is jobban kihangsúlyozott, mint a korábbi kötetekben, különösképpen a beteljesületlen szerelem. Hogy Thaiföld, és Ace miért kellett bele, megindokolt a végén, de szerintem rövidebb is lehetett volna. De ami külön érték, a helyszín: a Adelaide-en át az Uluru festőien kietlen tájáig tartó utazás. Ez alatt betekintést nyerhetünk az őslakosok 20. század eleji életükbe, a társadalomba való beilleszkedési nehézségeikkel. Ez plusz érték, ami még különlegesebbé teszi a könyvet.
Aki a eddigieket szerette, ezt sem fogja utálni. Lehet elfogultságból, de nekem ismét csak bizonyított az írónő!

4 hozzászólás
Csoszi>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Cece az eddigiekben nem lett a kedvencem, de a saját könyvében meglepett. Úgy gondoltam, hogy egy határozott, harsány, öntörvényű teremtés. Nos, tévedtem vele kapcsolatban. Kiderült, hogy keresi a gyökereit, a saját útját, sőt még azt is mondanám, hogy időnként bizonytalan. A múltban játszódó részek is nagyon jók voltak. Ezek az 1900-as évek elején játszódtak Ausztráliában. Bár a gyöngyhalászatot csak annyiban érinti, hogy a Mercer család ezzel foglalkozik és ennek az ágazatnak köszönhette gazdagságát. Ebben a könyvben, csakúgy mint a sorozat korábbi részeiben kifejezetten bosszantott, hogy a múlt hősnői lemondanak a boldogságukról, és hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élnek magányos életet. Azért a jelenben is akadt néhány olyan jelenet, amivel nem értettem egyet spoiler. Én másképp alakítottam volna mind a jelenbeli, mind a múltbéli szálakat, bár valószínű akkor egy sablonos, kevésbé izgalmas történet lett volna belőle. Szívesen olvasnám a folytatást, de még sajnos eredetiben sem jelent meg.

>!
General Press, Budapest, 2018
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521068 · Fordította: Szigeti Judit
Trudiz >!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Egy biztos, tud írni! De hogy! Annyi mondanivalója van, s mindazt folyamatos figyelemlekötéssel képes átadni. Nincs egy sor sem, ami ne lenne fontos.

Hamar, mondhatni azonnal visszacseppentem az események folyamába. A Hét nővér történetének kezdete még elevenen élt bennem. Megismerhettem Cece kedves személyiségét, és „segítőit”. Tetszett Ace, Camira és a nagyapa karaktere, és kiváló ötlet volt az ikerpár szerepkör. Sok küzdelem, féltés, szerelem, nyomozás, szabadság- és igazságérzet jött át a tartalmas műből. Kedvencem lett. :)

gabiica P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

CeCe egy rendkívül kellemes csalódást jelentett ebben a kötetben. Az Árnyéknővér után félve vettem a kezembe az ő történetét, ugyanis nem a legjobb oldaláról ismerhettük meg az előzményekben. De tényleg kellemeset csalódtam.
Örültem, mikor végül ő is elindult saját útján, hogy kiderítse és megismerje a múltját.
Ezúttal is magával ragadó volt mindkét sík. Az 1900-as évek Ausztráliájának leírása elképesztően jó volt, szinte ott éreztem magam, magam előtt láttam a gyöngyhalászokat, akik szerintem azért méltatlanul keveset szerepeltek a könyvben, róluk többet szerettem volna megtudni. Bámulatosan szuper, ahogy Lucinda Riley alakítja az eseményeket, egyszerűen elképesztő ez az egész világ és cselekmény, amit kitalált.

perpetua P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Az eddigi részekért szinte egyformán odáig voltam, itt most megtört picit a sikerszéria, voltak, amik nem tetszettek, de rossznak egyáltalán nem mondanám. Most is igazán különleges történetet kreált nekünk az Írónő.
Az előző epizódban Csillag ismerte meg a múltját és megtalálta a helyet, ahol szeretné leélni életét. Tudtuk, hogy CeCe-re ez nagy hatással lesz, hiszen eddig szinte elválaszthatatlanok voltak. Nagyon érdekes volt látni, ahogy megéli ezt az egészet a magabiztosabb nővér. Eddig azt láthattuk, hogy Csillag a félénk, szeret a háttérbe húzódni és CeCe csak az ő érdekében van mindig mellette. Most viszont azt is láthattuk, hogy a fiatalabb lány számára ugyanolyan, ha nem még fontosabb testvére jelenléte. Néha soknak éreztem a szenvedését, kicsit felfújta a dolgot, de szerencsére ez nem tartott a könyv végéig. Ahogy elhatározta, felkutatja a múltját, a sok új élmény segített feldolgoznia a veszteséget és így ismertük meg jobban az igazi CeCe-t. A Thaiföldi-i kalandjáról nem mondható, hogy pörgős volt, hiszen ott még csak a sebeit nyalogatta, de tetszett az új szereplő, aki belépett a történetbe. Később sajnáltam, hogy a tovább utazás után nem úgy alakult ez a szál, ahogy reméltem, sőt tulajdonképpen csalódott is vagyok emiatt. Nem tudtam igazán azonosulni ezzel a nővérrel, nem volt meg benne az a plusz, ami miatt a többieket megszerettem. Többet vártam a jelentől, mint amit kaptam.
Viszont szerencsére a múlt most is ugyanolyan részletes volt, mint megszokhattuk. Itt is sajnálok egy-egy fordulatot, boldogabb lettem volna, ha máshogy alakulnak a dolgok, de egy percig se mondhatom, hogy sablonos lenne. Pár várható csavar mellett sok meglepetést okozott az alkotó. Kitty igazán erős, független nő, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor Ausztráliába indult, de hamar beilleszkedett a közösségbe. Sok fájdalmat kellett megélnie, de mindig talpra állt, nem roskadt magába. Miatta volt érdemes ezt a részt is elolvasni és hogy által Ausztráliát is megismerhettem jobban, nem rémlik, hogy olvastam volna olyan könyvet eddig, ami itt játszódik.

5 hozzászólás
buzavirág>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Megint nem tudok mást, csak dicsérni. Ismét több bámulatos életutat járhattam be, ezúttal Ausztráliában. Cece egyáltalán nem volt szimpatikus az előző részekben, de ez most megváltozott. Jót tett neki hogy önálló lett, legalább egy kis időre. Ezúttal is múltban történt események, azaz Kitty története volt a legizgalmasabb, az ő szemén át megismerhettem milyen érzés lehetett megismerni egy új világot, a szerelmet. Különösen tetszett hogy az őslakosokról is sok mindent megtudhattam, a hagyományaikról, valamint a faji előítéletekről is sok szó esik.
A címben a gyöngy nagyon találó, érdekes volt ezt a mesterséget is kicsit megismerni.

klaratakacs P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Önmagában ez egy remek könyv lenne, de a sorozat darabjai közül ez tetszett a legkevesbé. Cece amúgy sem volt szimpatikus az eddigi kötetekben, most pedig ő volt a főszereplő, az ő történetét ismerhettük meg. Sajnos elég nagy kanyarral jutottunk el a történethez, ugyanis először Thaiföldre volt egy kitérő, egy kaland Ace személyében. Igazából nem értettem, hogy őt miért kellett belekeverni, talán azért, hogy CeCenek legyen választási lehetősége a szerelemben? spoiler
Az igazi történet Ausztráliába repít minket, a harmincas évek ellentmondásos világába, ahol az őslakosok alsőbbrendűnek, így megalázhatónak, kidobhatónak számítanak. A nagymama, Kitty gazdag családba beházasodva belekerül ebbe a közegbe, befogad egy terhes benszülőtt nőt, aki aztán a szolgálója, bizalmasa, gyerekének bábája spoiler lesz. Családregényről lévén szó, megismerjük Kitty sorsát, ahogy két testvér között csak rosszul bír dönteni, a fia sorsát, akit beszippant a gazdagok világa, holott nem ezt akarná, Francis spoiler életét és annak Kitty életével való összefonódását.
A sok szereplő miatt nem volt unalmas a történet, de kevesebb volt benne a történelmi tényanyag, ami eddig minden részben nekem fontos volt. Ezzel együtt várom a következő részt és egyre inkább várom Pa Salt igazi történetét, illetve Merope felbukkanását, mert neki igenis jönnie kell.

cintiatekla P>!
Lucinda Riley: Gyöngynővér

Tulajdonképpen amennyire tartottam ettől a résztől, annyira nagyon tetszett, részben Kitty szála és élete, részben pedig az, ahogyan CeCe kinyílt, és tanult, ahogyan megváltoztatta ez az utazás. Direkt nem írok erről részletesebben, hiszen bármely információ azt hordozhatná magában, hogy mások élménye elveszik, de azt tudom most is mondani, hogy érdemes sorrendben olvasni a könyveket, és ha hasonlóan vélekedsz CeCéről, akkor se tarts a Gyöngynővér olvasásától, mert eddig talán a legnagyszerűbb kötete a sorozatnak.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2020/06/lucinda-riley-gyongy…


Népszerű idézetek

Mógi>!

Meg kell próbáljunk felelősséget vállalni azért, amít tettünk, de nem lehetünk felelősek, mások cselekedeteiért, amelyek futónövényként, alattomosan fonják körbe a sorsunkat. A világon minden, mindennel összefügg.

472. oldal

kocybaba P>!

Az élet elkezdődni, és véget érni. Ezt senki nem tudni megváltoztatni.

Mógi>!

Oly sok ember rója az életében mindig ugyanazokat a köröket, és vágyik egy szebb jövőre, de mégis fél elindulni az új úton.

481. oldal

perpetua P>!

– Mister Drum olyan, mint fény az égen. Mister Andrew sötét, mint a föld. Mindkettő jó, csak más.

perpetua P>!

A szeretet egyszerre a legönzőbb és legönzetlenebb érzelem a világon, Celaeno, és ezt a két arcát nem lehet szétválasztani.

Kapcsolódó szócikkek: Celaeno D’Aplièse
perpetua P>!

– Milyen sok rossz döntés származik a szeretetből…

Trudiz >!

A legfontosabb, hogy ne veszítsd el az önmagadba vetett hited.

32. oldal

kocybaba P>!

Senki sem a pénzért foglalkozik a művészettel, nem igaz? Hanem szerelemből – feleltem.

Trudiz >!

(…) az emberi kapcsolatok fontosabbak mindannál, amit birtokolhatunk.

433. oldal

Trudiz >!

– Jót tesz a léleknek, ha az ember felelős valakiért vagy valamiért.

291. oldal


Népszerű triviák

Manoli>!

A Hét nővér néven is ismert Plejádok, avagy Fiastyúk a Földhöz legközelebb eső csillagkép négyszázharmincnégy és négyszáznegyvenhat fényév távolságra. Az egyes csillagok elnevezése szolgál a Hét nővér-sorozat testvéreinek neveként.

[hu.lucindariley.co.uk]

Kapcsolódó könyvek: Lucinda Riley: A hét nővér · Lucinda Riley: Viharnővér · Lucinda Riley: Árnyéknővér · Lucinda Riley: Gyöngynővér · Lucinda Riley: Holdnővér · Lucinda Riley: Napnővér

Lucinda Riley: A hét nővér
Lucinda Riley: Viharnővér
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Lucinda Riley: Gyöngynővér
Lucinda Riley: Holdnővér
Lucinda Riley: Napnővér

Kapcsolódó alkotók: Lucinda Riley


A sorozat következő kötete

Lucinda Riley: Holdnővér Tiggy története

A hét nővér sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Morton: A tóparti ház
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Jessica Park: 180 seconds – 180 másodperc
Sarah Addison Allen: A barackfa titka
E. Lockhart: A hazudósok
Stephenie Meyer: A Vegyész
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
R. Kelényi Angelika: Róma, Róma