Álmok ​bandája 282 csillagozás

Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Cetta ​és fia, Christmas Olaszországból menekült az erőszak és a viszontagságok elől Amerikába, a remények országába. A nő egyetlen vágya, hogy a kisfia igazi amerikai legyen: szabad azért, hogy boldog lehessen, de mindenekelőtt szabad azért, hogy önmaga lehessen.

Ám a huszadik század eleji New York külvárosaiban „amerikainak lenni” egyben azt is jelenti, hogy konfrontálódni kell a világ minden szegletéből érkező emigránsok közösségével, amelyben a törvényeket a gengszterek és az embereik diktálják. Ebben a helyzetben nem könnyű élni és az álmokért küzdeni, hacsak nincs az embernek különleges tehetsége. Christmas bizton számíthat a rendkívül élénk fantáziájára és arra a képességére, hogy amit mesél, azt hihetővé is tegye olyan történetekkel, amelyek álmodozásba ringatnak mindenkit, aki csak hallgatja. Így születik meg a Diamond Dogs képzeletbeli bandája, amely mindössze két kisfiúból áll, mégis képes egész New York urává válni, sőt az első független rádiócsatorna… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2012
592 oldal · ISBN: 9789632612294 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Maxim, Szeged, 2012
592 oldal · ISBN: 9789632612089 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Maxim, Szeged, 2012
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613598 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Christmas Luminita · Coco Chanel · Arnold Rothstein · Fred Astaire · Jacob Shapiro · Louis Buchalter

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Grand Central Terminal · Hollywood · Sunset Boulevard


Kedvencelte 81

Most olvassa 23

Várólistára tette 260

Kívánságlistára tette 212

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Két nap sem kellett ahhoz, hogy ezt a csodálatos könyvet kivégezzem. Hihetetlen összetett, merész hangzású könyv, tele gyönyörű, szívbemarkoló és mocskos cselekménnyel, ami gyönyörű írásmódba van csomagolva. A történet az 1920-as évek Amerikájában játszódik, amikoris rengeteg bevándorló felkerekedett, hogy szerencsét próbáljon eme messzi tájon. Nem volt könnyű nyelvtudás nélkül, ha olyan országból mentél ahol nem az angol volt a főnyelv. Cetta a főszereplő kislány iszonyat szörnyen megjárta. Nagyon fájt a szívem érte. Nagyon szerettem Christmast. Nagyon sokszor mosolyt csalt az arcomra a leleményességével, az eszével. Majdhogynem lélegzet visszafojtva olvastam minden egyes sorát a történetnek. Hihetetlen módon beszippantott ez az álmokkal, vágyal, mocsokkal, és barátsággal teli könyv. Nagyon ajánlom.

>!
Odilia P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Sok mindenről akartam ebben az értékelésben írni, de nem akarom a cselekményt lelőni azok előtt, akik még előtte állnak, így csak leírom az olvasásom történetét.
Vasárnap délután vettem, a férjem mikor meglátott a könyvesboltban már előre fogta a fejét, mert nem oda indultunk nagy bevásárlásra, csak ő elment kipakolni a kocsiba a tologatós kosárból, mire felnézett én már a könyvesboltban nézelődtem. --> a borító+fülszöveg engem is megvett kilóra. Eladó megjegyezte, milyen jó, hogy van még aki szeret olvasni, erre a férjem csak fintorgott, mert tudja jól, hogy általában egy szuszra olvasok, tehát ha elkezdek egy könyvet, akkor minden szabad és nem szabad időben olvasom :-D, ami 3 gyerek mellett nem egyszerű….
Hazafelé a kocsiban : ( férjem a csomagtartóba tette, amin már felhúztam magam, de tudta jól, hogy már az úton elkezdem). Hazafelé (kb. 30 perc út) elkezdtem neki hangosan felolvasni az elejét. Az első oldal után abbahagytam a hangos olvasást, erre „ miért hagytad abba, hallani akarom! ”
Hazáig kivégeztük a prológust. Én nekiültem olvasni, mikor már csak én voltam a könyvvel, egész éjjel olvastam, tegnap estére már csak pár oldal maradt. Míg a férjem megfürdette a családot, én be is fejeztem. Közben néha legszívesebben földhöz csaptam volna, felháborított, beleszerettem, nevettem, sírtam, megrettentem, utáltam, imádtam és nem bírtam abbahagyni. Vitt a történet, nem engedett el….
Hétfő este, mikor már ketten voltunk ( a gyerekek aludtak) ültem a kanapén, és gondolkoztam a történeten. Ekkor a férjem odahozta, hogy olvassam neki tovább. Becsukta a szemét és én folytattam: elolvastunk újabb 4 fejezetet.
Tudni kell, hogy a férjem nem hajlandó könyvet olvasni, 13 éve ismerem, de még egy könyvet sem olvasott el ez idő alatt, lehet, hogy ez megváltozik. Ma hajnalban a nappaliban találtam a könyvvel. Mikor rákérdeztem: „nem voltál hajlandó elárulni a végét, nincs belőle film, kénytelen vagyok elolvasni!” és dühös volt, mint én olvasás közben, és mégsem tudta letenni, amíg el nem kellett indulnia.
És most kedd délelőtt van, de azt hiszem, ez az a könyv, amit a férjem először ki fog olvasni…..
Szerintem még párszor én is el fogom olvasni, REMEKMŰ !!!!

18 hozzászólás
>!
Csoszi
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Remekül felépített, szerteágazó mese, amely a 20. század elején játszódik Amerikában, az álmok és a remény országában. A könyv rengeteg érdekes karaktert vonultat fel (szegény bevándorlókat, piti kis bűnözőket, gengsztereket, prostituáltakat, igazi nagy játékosokat, olaszokat, zsidókat és négereket), és elkalauzol bennünket a rádió és a film hőskorába. Ki hogyan boldogul az új hazában? Vajon a becsületesség vagy a bármi áron történő előrejutás a kifizetődőbb hosszú távon? És Christmas megcsinálta. A semmiből, a saját erejéből küzdötte fel magát a csúcsra. Az ő története jelenti számomra a megvalósult amerikai álmot.
A szereplők közül Cetta, Christmas és Sal lett az abszolút kedvenc, akik a hosszú évek alatt egy igazi szerető családdá kovácsolódtak össze. Ruthtal sajnos nem tudtam azonosulni és nem is értettem őt néha. A Bill-szál meglehetősen brutális volt. Ezt a vonalat kihagytam volna, mert ő egy velejéig romlott alak volt, és amihez hozzáért, azt bemocskolta, tönkretette. Ugyanakkor mégsem lehetett kihagyni, mert részben miatta (is) lettek hőseink olyanok, amilyenek.

>!
ppeva P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Haragszom erre a könyvre. Hazudik a borítója, hazudik a fülszövege, egyáltalán nem azt adja, amit ígér vagy sugall. Három éve jelent meg, akkor vettem meg, zöldfülű módra, néhány nagyon lelkes molyos értékelés és a külsőségek alapján. Azóta már párszor beleolvastam az elejébe, és mindig félretettem, éreztem, hogy ez bizony nem nekem való. Idén aztán (többedszer) elhatároztam, hogy végre elolvasom, legfeljebb olvasás után jó lesz ajándékba a sógornőmnek. :)
Olvasás közben végig az volt az érzésem, hogy engem ez az egész nem érdekel. Olyan volt, mint egy tizenkettő-egy-tucat amerikai film, a nagy amerikai csodáról, hogyan lesz a szegény bevándorló kisfiúból dúsgazdag és sikeres ember, hogyan szeret bele a (természetesen) elérhetetlenül gazdag leányzóba. A történet végül is pörgős volt, kellően felsrófolt (helyenként túlsrófolt), naiv és romantikus – pont, mint egy hollywoodi darab. Mégse tudta bennem az érdeklődést felkelteni, bármikor félbehagyhattam volna, egyáltalán nem hiányzott volna a folytatás. Na bumm, nem olvasom el, hogy tényleg az lett a vége, ami előre nyilvánvaló volt.
Sajnos, az író belevetette magát a rengeteg durvaság, erőszak, perverzitás részletes leírásába, az obszcenitás ott volt minden oldalon, ha kellett, ha nem. Így most kénytelen leszek másik ajándékot keresni a sógornőmnek – nyugdíjas magyartanárnő :) –, nehogy már azt higgye, nem tudok könyvet választani…

3 hozzászólás
>!
Nikymeria P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Úgy döntöttem, ezentúl minden értékelésemre alszom egyet.
Szóval Álmok bandája.
Kicsit döcögősen indult, nehezen rázódtam bele, de élveztem. Amerika, gengszterek, szegények, gazdagok, olaszok, négerek. Az 1920-as évek. Ahová visszamennék az időben, ha lehetne. És megkeresném Fred Astaire-t. :) Swingelnék.
Kegyetlenség, szerelem, valóra vált álmok. Minden benne volt, amit vártam. Egy pöppet túl soknak éreztem Christmast és Rutht, de biztos van ilyen szerelem is. Néhol túlcsordultnak éreztem. A végén már azt kívántam szeressenek ki egymásból csak ezt ne. Ezért a fél csillag levonás.
Viszont Cetta és Sal… Nagyon sokat mosolyogtam rajtuk. Szerettem őket.
Felkeltette az érdeklődésemet Luca Di Fulvio. Nem véletlen szereztem be a magyarul eddig megjelent könyveit. :)

>!
Maxim, Szeged, 2012
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613598 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Bur3sz
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Édes love story. Jó volt olvasni. Vitt a lendület. Néha belemerült a szerző a részletekbe, de alapból jó a történet. Talán mindhatni úgy, hogy jókor találkoztunk a könyvvel.

>!
schesztiஐ P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Kezdeném rögtön azzal, hogy örök hála és hatalmas köszönet a @Maxim_Kiadó-nak, amiért elhozta nekünk Luca Di Fulvio-t! Szégyenlem, de nem volt elég kolléganőm egy évvel ezelőtti ajánlása, a könyv ott állt a polcomon olvasatlanul. Egy héttel ezelőtt vasárnap azonban úgy éreztem, nem nézhetek úgy Luca szemébe, hogy egy sort sem olvastam a könyvéből.

Rögtön az első fejezetekkel sokkolt. Odatapasztott a székhez, izzadtam és féltem és nem bírtam letenni. Gyűlöltem és megszállottan imádtam egyszerre. Gyűlöltem egy-két szereplőt, gyűlöltem az életet, amit élnek, gyűlöltem a gondolataikat, a beletörődésüket. Az Álmok Hazáját. Megrettentem attól, ami mindigis létezett, és amit Luca az arcomba tolt egy kedves kisfiús borítójú könyvvel, amiben sosem tudhattam, mire számíthatok.

És imádtam minden sorát.
Mert meghatott, lenyűgözött, elborzasztott, és mert végtelenül hitelesnek tűnt. Mert nem kertelt. Mert úgy bújt be a bőröm alá, hogy nem akart megríkatni, megnevettetni, mégis olyan természetességgel tette, ahogyan visszafojtottam a lélegzetemet a durva részeknél, vagy kiengedtem egy sóhajt, amikor megszűnt a veszély.
Mert azok a szereplők, akiket azonnal megszerettem, mindvégig szerethetőek maradtak. Akármin mentek keresztül, talpra tudtak állni, és szeretni tudtak. Mert bízhattam bennük.

Luca azt mondta a könyvbemutatón, hogy néha bizony nehéz volt a szereplőkkel, mert nem mindig akarták azt tenni, amit ő kigondolt számukra. Saját útjukat akarták járni. :) Igen, a szereplői élnek, ízig-vérig-csordultig teli vannak élettel, ki nyomorúságossal, ki a nyomorban is szépséggel teli. És mennek, amerre ők akarnak, és teszik, amit tenniük kell. Senki sem abszolút hős, így viszont teljesen emberiek.

A történet fantaszikus, és az egész világ mesterkéltségtől mentes. És mivel ennyire őszinte és csúf és igaz, most egy kicsit nem is vágyom többé New York-ba. :)
Viszont Luca többi könyvére nagyon! :D

>!
Bélabá P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Kezdeném ott, hogy ezt a könyvet nagyon el szerettem volna olvasni. Tehát kívánságlista elején volt. Jókat hallottam felőle és érdekelt mi ez nagy hájp körötte. Nem szeretnék csalódást okozni másoknak, de én nagyot csalódtam. A nagy elvárásoknak, akarásnak rendszerint nyögés a vége, ezúttal is ez történt. Már a borító félresikerült… Ez a kedves kisgyerekes fedlap egy hozzá hasonló sztorit jelentene számomra, de nem! Nagyon nem ilyen az egész. spoiler Az elején
vagy felénél kis híján félbehagytam, mert besokalltam, hogy minden második olvasmányom tele van prostikkal, kurválkodással és jelen esetben, mint írtam is nem számítottam erre a címlap láttán meg pláne nem… Sok és majdnem sokk lett a kurválkodásokból. Összeszedtem minden erőmet és végül lassan, vontatottan a végére értem. Nem olyan olvasmány, ami beszippant magába hanem elég lassú, vontatott, egyes pontokon unalomba fulladó történet volt. Szóval csalódás, de leginkább a címlap miatt, ami egy amerikai Pál utcai fiúk sztorit takar, ehelyett a durvaságba hajló helyett. A Keresztapa sem tetszett meg ez sem. Kicsit hasonlítanak… Úgy tűnik, nem tudom elviselni az amerikai erőszakos sztorikat…
A kiadónak meg el kéne gondolkodni, hogy vagy figyelmezteti olvasóit az erőszakra és, hogy minimum 16+ éveseknek tartalom van benne vagy pedig átszabják a címlapot egy erőszakot sugallóra. Mert ez így nagy csalódás, lehet más olvasóknak is. Az rendben vagy, hogy a bájos, vonzó borítóval eladják a könyvet viszont se a fülszöveg, sem egyéb figyelmeztetés nem sejteti, hogy mire számítson, aki belekezd a sztoriba. A könyv első fele vagy inkább kétharmada nem vagy alig tetszett, az utolsó 160-170 oldaltól kicsit jobb lett. Ez viszont nem tudta megmenteni, enyhén túlírt, helyenként unalomba fullad és az átvertség érzés miatt csak 3 kerek csillagot
tudok adni. Nem lett favoritom, sajnálom.

19 hozzászólás
>!
FreeAngel
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Na igen, EZ IGEN! Végre egy olyan könyv a mai könyvpiacon, ami mesél, igazat mond, álmodozásra késztet, reményt ad és mindezek mellett elgondolkodtat. Tökéletes mese egy tökéletlen világról, tökéletes mese – a valóságról.
Egy könyv, amit biztos, hogy többször fogok elolvasni.

7 hozzászólás
>!
Anó P
Luca Di Fulvio: Álmok bandája

Emlèkszem mèg, mennyire elvaràzsolt az ìrò màsik nagyregènye, A làny, aki megèrintette az eget. Nem törtènt ez màshogy most sem.
Elsődleges kedvencem Christmas volt, a szőke, szurokfekete szemű olasz bevàndorlò fiù, aki oly mèlyről indult, s olyan magasra tört. Ő a szavak művèsze, ùgy tud mesèlni, hogy aki hallgatja, akaratlanul is a hatàsa alà kerül. De legalàbb ennyire kedveltem anyjàt, a törhetetlen akaratù Cettàt, aki "amerikainak"nevelte a fiàt ès òvta a fèlresiklàstòl. Cetta, bàr sokàig örömlànykènt dolgozott, mègis tiszta lelkű és tisztessèges maradt.Kitartò szerelmèvel kèpes volt Salt is fokozatosan megvàltoztatni. Ruthot, a zöld szemű lànyt, aki szinte jòvàtehetetlenül sèrült, amikor balsorsa a szadista Billel hozta össze, szintèn kedveltem. Csak fèltem, hogy nem lesz kèpes a boldogsàgra ès tönkreteszi Christmas èletèt is.
Megelevenedett a 20-as èvek New Yorkja, a ràdiò ès a film hőskora, a kor sztàrjai is felbukkantak, pl. Fred Astaire, a csodatàncos…
Köszönöm a vègig kitartò bűvöletet az ìrònak! Nèha ugyan kegyetlen volt nagyon, dehàt az èlet is ilyen, nem?!


Népszerű idézetek

>!
K_Maria P

– A véletlen egy seggberúgás, amit az élet azért ad, hogy egy lépést tégy előre. A véletlen a felnőttek világában olyan lehetőség, amit nem szabad elszalasztani.

208. oldal

>!
Szinva

– Tudod mi a szerelem? – mondta neki. – Látni azt,amit senki más nem lát. És hagyni, hogy a másik lássa azt, amit senki másnak nem akarsz megmutatni.

245. oldal

>!
Barbikönyvek

– Christmas ránézett. – Átölelhetlek? – kérdezte.
– Ha megpróbálod, orrba váglak – mondta Sal fenyegetően.
– Oké.
– Mi oké?
– Vágj orrba! – és Christmas átölelte.

477. oldal, 59. fejezet

>!
fülcimpa

A gyerekek szerelme olyan, mint egy nyári zápor – sóhajtott fel unottan. – A nap egy pillanat alatt felszárítja a vizet, és nem sokkal később már észre sem venni, hogy egyáltalán esett.

248. oldal

>!
K_Maria P

Nem akarok betegként élni, csak hogy egészségesen haljak meg.

210. oldal

>!
brigi11 P

A mi mesénkben túl sok a sárkány meg a gonosz boszorkány. Én pedig túl öreg vagyok, hogy bátorságot gyűjtsek a harchoz, és megkeresselek téged. Attól félek, valaki mással üldögélsz azon a padon. Attól félek, az a pad tán nincs is többé. Attól félek, te már elfelejtetted a nevemet.

400. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christmas Luminita
>!
brigi11 P

A szerelem olyasvalami, ami éget, ami felőröl, ami széppé, ugyanakkor rúttá tesz. A szerelem megváltoztatja az embereket, ez nem mese. Az élet nem mese.

169. oldal

>!
lemandi

De a szemük egymásba fúródott. És azokban a könnyektől fátyolos szemekben több szó volt, mint amennyit el tudtak volna mondani, több igazság, mint amennyit be tudtak volna ismerni, több szerelem, mint amennyit ki tudtak volna mutatni. És több fájdalom, mint amennyit, képesek lettek volna elviselni.

247. oldal

>!
Ninocska

A nyár néhány nap óta hirtelen rátelepedett a városra, ugyanazzal az erőszakkal ölte meg a tavaszt, amellyel néhány hónappal korábban a tél nem hagyta megszületni.

204. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Sveva Casati Modignani: Éjféli uzsonnák
Alessandro Baricco: Selyem
Daniela Sacerdoti: Ments meg
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Federica Bosco: Maradj velem, angyal
Sveva Casati Modignani: Tangólecke
Daniela Sacerdoti: Vigyázz rám
Fabio Volo: Ráadásnap