A ​lány, aki megérintette az eget 202 csillagozás

Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Hogyan ​válik a jövő nélküli fiatal lányból befolyásos ruhatervező? Milyen utat kell bejárnia egy csavargónak, hogy a szabadság védelmezője lehessen? És miképpen lesz egy zsidó tolvajból híres orvos? A válaszokat az 1500-as évek elejének Olaszországában kell keresnünk.
A történet Róma mocskos sikátoraiban, bűzös csatornáiban kezdődik. Amikor Mercurio, a születésétől fogva árva, tolvaj fiú, a kis Zolfo, a szép Benedetta és a félkegyelmű óriás, Ercole kifosztják a zsidó Shimon Baruchot, nem sejtik, hogy az életük fordulóponthoz érkezett. Ugyanis miután a zsidó férfi a nyomukra bukkan, megöli Ercolét, miközben Mercurio a kése hegyével az ő torkát találja el. Mercurio úgy hiszi, megölte a kereskedőt, ezért úgy dönt, hogy Zolfóval és Benedettával Velencébe menekül.
A Velencei Köztársaságba vezető úton a három gyerek sorsa keresztezi a szabadságot kereső zsidó, Isacco, az orvoslásban is jártas tolvaj és a lánya, Giuditta sorsát. Mercurio beleszeret a lányba, érzései… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2014
720 oldal · ISBN: 9789632613680 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Maxim, Szeged, 2013
720 oldal · ISBN: 9789632613666 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Maxim, Szeged, 2013
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613673 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Mercurio · Giuditta di Negroponte · Anna del Mercato · Battista · Benedetta · Donnola · Giuditta · Isacco

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Velence · Róma · Afrika · India · Kína


Kedvencelte 51

Most olvassa 18

Várólistára tette 277

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Csodálatos utazás a 16. századi Rómában és Velence lagúnáiban. Felejthetetlen élmény. Igazi hullámvasút, amely szédületes magasságokba röpít, majd utána a mélybe taszít. Újra és újra. Rengeteg szereplő, sok szálon futó, remekül megírt cselekmény. Időnként sajnáltam, hogy nem tudok gyorsabban olvasni, időnként lassítanom kellett, és voltak részek, amikor kisebb szüneteket kellett beiktatni, mert besokalltam a sok kegyetlenségtől, embertelenségtől, a gyűlölettől. Volt libabőr, gombóc a torkomban és könnyek. Luca Di Fulvio valamit nagyon tud, mégpedig mesélni, és érzelmeket kiváltani az emberből. Amikor már kezdtem remélni, hogy a dolgok jó irányba haladnak, az író csavart egyet a történeten, és darabokra törte a szívemet.

A szereplők között van tolvaj, szélhámos, prostituált, fanatikus pap, katona, az alvilág ura, testileg-lelkileg torz „nemes”, hajósok, valamint szerepet kapnak a megvetett és gettóba zárt zsidók, akik ellen elég durva hadjárat indult. A legtöbb szereplőt megkedveltem, még azokat is, akik bár sokszor helytelenül cselekedtek, volt egy-egy olyan tettük, amire azt mondtam: ez igen, le a kalappal. Kedvencek: Mercurio, Anna del Mercato, Giuditta, Isacco, és Lanzafame. Akiket nem szerettem, de a végén meg tudtam bocsátani: Zolfo és Scarabello; és akiknek nem: Benedetta, Amadeo és Shimon, mert tele voltak gonoszsággal.

A történet nagyon jól felépített, fordulatos, izgalmakban bővelkedő, igazi történelmi kalandregény. Örülök, hogy olvashattam. Kedvenc lett.

>!
Trixi_Adzoa P
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Nos hát, könnyek között, hangosan nevetve fejeztem be a könyvet.

Nehéz elmondani, hogy mi minden érzek, úgyhogy megpróbálom inkább a külcsínnel kezdeni a belbecs helyett.

Nekem ez megint egy nagyon jól szerkesztett könyv volt. Rövid fejezetek, sok szálon futó történések, több helyszínen, de soha nem éreztem, hogy túl sok lenne az információ, és hogy elvesznék bennük. Szóval ügyes az író, vagy a lektor :-) Nyelvezetét tekintve normális (nem nehéz, de nem is gagyi), néhol megspékelve régies és/vagy idegen szavakkal, de semmi túlzás. Sok helyen nagyon díszes az írás, olyan igazi lelket melengető. Ugyanakkor több olyan jelenet volt, amikor vadul ráncoltam a homlokom, és grimaszoltam, mert sajnos túlságosan vizuális típus vagyok, és egy ember megkéselése nem tartozik az átlag tevékenységeim közé, hogy szenvtelen arccal viseljem el.

Szeretem ezt a könyvet. Soha nem olvastam a XVI. századi Rómáról, Velencéről, Riminiről, és nem tudom, hogy mennyi valóságalapja van azoknak az életkörülményeknek, amik a könyvben megjelennek, de gyanítom, hogy nem áll távol a valóságtól, még ha nem is igaz minden részlet. Én azt mondom, hogy nem szívesen éltem volna egy olyan világban, ahol megítélnek a származásod alapján nyilvánosan (vallás, árvaság, foglalkozás, családi háttér). Ez egy olyan világ, ahol soha egyetlen pillanatig sem érezheted magad biztonságban, függetlenül attól, hogy ki vagy. Lehetsz gazdag vagy szegény, mindkét esetben végezheted Velence egyik csatornájának a mélyén hullaként. Nem lehetett egyszerű, szó mi szó.

Néhány szó a szereplőkről.
Mercurio egy igazán szép, összetett személyiség, akiben már gyermekként is megmutatkozik, hogy milyen sokoldalú. Szerettem, ahogy megszerettem, pedig az elején felpofoztam volna :-) De akkora szíve van, hogy megérdemel minden jót, ami vele történik.
Szépen ívelt az élete, ahogy egyre többet tapasztalt, és ahogy idősödött. Persze nem lett nagyobb, akkor is gyerek maradt, de mégis férfivé érett.
Giuditta olyan lány, aki naivan kezdi el velencei életét, és sorra, apránként tapasztalja meg az élet szépségeit, és azt, hogy „senki zsidóként” is van esélye arra, hogy több legyen az átlagnál, tehetségénél fogva. Persze kellett örökölni egy kicsit az apja véréből is, és a jó barátokra is szükség volt, de nagyon jól sikerült a fejlődése.
Isacco nekem egyre szeretnivalóbb volt, ahogy haladtunk előre. Az a küzdőszellem, ami megjelent a francia betegséggel való harcban, a többi tettére is „rányomta a bélyegét”. Egyre jobb ember lett, és egyre jobban szerette a lányát Giudittát, és ettől valahogy még jobb lett.
Lazafame kapitány szoros barátsága Isaccoval mindkettőjüknek nagyon jót tett. Egymás miatt lettek egyre jobb és jobb emberek. Jó látni, ha két ember jó hatással van egymásra, még ha ez csak egy mese is.
Anna del Mercato csoda egy pótanya. Micsoda szeretet árad belőle Mercurio felé. Pár szava, mozdulata meg tudta olvasztani Mercurio jegesnek tűnő szívét.

….és még sokan mások….most, hogy próbálom összeszedni a gondolataimat, rájöttem, hogy milyen sok értékes szereplője van ennek a könyvnek. Szót ejtenék Benedettaról és Zolforól, akik az utolsó utáni pillanatban szedték össze magukat, és lettek jók azokhoz, akik igazából azt érdemelték.
Szurkoltam, hogy Shimon érezze jobban magát Esterrel, mint amennyire meg akarja találni Mercuriot….

Na jó, befejeztem. Tetszett, kész. :-)

15 hozzászólás
>!
IrodalMacska P
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Luca Di Fulvio könyve minden nap úgy várt otthon az éjjeliszekrényemen, mint egy jól megérdemelt esti mese, amely bár őrült iramban olvastatja magát, te mégsem falod mértéktelenül, mert az örökkévalóságig akarod húzni a történetet. Mocskos, büdös, rothadó világ volt, amibe belecsöppentem, mégis elmondhatatlanul vonzott a XVI. századi Velence és a főhőseink kalandjai. Egyben volt ez történelmi romantikus, kalandregény, megkockáztatom, hogy egy picit fejlődésregény is, de mindenekfelett egy csodálatos mese. A regény legfontosabb jellemzője az, hogy olyan szinten hat az érzelmekre, hogy nemcsak sírunk-nevetünk Mercurioval és társaival, hanem már-már érezzük az elfertőződött sebek és a lagúnák szagát, látni véljük a paloták pompáját, egyszóval megéljük a szereplőkkel az adott pillanatot.
Volt egy pont ugyan, ahol kicsit soknak találtam a szerelmi szálat, a végére mégis kikristályosodott az egész történet, értelmet nyert minden szó és a furcsa, mégis oly' vonzó címválasztás feltette az i-re a pontot – boldogan, mégis könnyektől csillogó szemmel dőltem hátra, hogy van még tökéletes olvasmány. Hogy kedvenc lett-e? Nem kérdés!

>!
Maxim, Szeged, 2013
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613673 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
>!
Galambdúc
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Kevés könyv képes kizökkenti rohanó világunkból. Ez olyan… Szagok, látvány és érzelmek kavalkádja, s mindez a középkori Velencében. Szerethető és gyűlöletes hősökkel. Fulvio igazán jó mesélő, kívánok neki szép, hosszú életet, sokáig fogjon a pennája még mindannyiunk örömére.

>!
Odilia
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Sokat gondolkoztam rajta, hogy levonjak-e fél csillagot vagy sem, mert nagyon jó könyv, mégis nálam nem érte utol az Luca Di Fulvio: Álmok bandája -t. És miért kapta meg mégis az 5 csillagot? Mert ez a könyv is megérdemelte :)
Imádtam a történet vezetését, bár az író másik könyvéből kiindulva tudtam, hogy a főszereplőknek nem lesz egyszerű dolguk.
Hosszú? Igen.
És mégis azt mondom, hogy végtelenségig olvastam volna a történetüket! Mindegy, hogy a főszereplőkét vagy a mellékszereplőkét, de tovább akartam ebben a mesében maradni. Olyan volt a végén, mintha egy élő-lélegző meséből léptem volna ki, ahová vissza akarok menni. A koszos utcákra, a büdös istállóba, az utcagyerekek, rablók, szélhámosok, kurvák közé. Nem a palotába vágyom, hanem Anna házába, a hajójavító mester kunyhójába vagy Scarabello tornyaiba. Mert mindenhol, a nyomor ellenére, érződött az emberi melegség :) Hogy lehet a szaros utcákon meleg, tisztaszívű embereket találni, akik kiégett katona, lecsúszott gazdafeleség, uzsorás zsidó vagy kegyetlen bandavezér álcája mögé vannak rejtve? Mercurio és Giuditta bebizonyítja, hogy lehetséges!
Luca Di Fulvio megmutatta nekünk : „ Az álmod nagyságát ne mérd az elérendő dolog nagyságához! (…) Az álmoknak nincs se hossza, se súlya. ” (296. old).
Az álom nem egy hajó, nem egy drágakő, hanem egy érzés, hogy szabad lehetsz, és álmaidban felülhetsz a csillagokra és bárhová, bárkivel elmehetsz.

Annyi rész van benne, amit idézetnek tudnék írni, de inkább azt mondom, hogy olvasd el a könyvet, mert szinte az egész könyvet idézhetném!

5 hozzászólás
>!
Trixi
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Az már biztos, hogy az író nagyon nagy mesélő kedvvel van megáldva. Ezt a könyvét is alig bírtam letenni, márpedig rá kellett parancsolnom magamra, hogy megtegyem, mert már égett a szemem, és zúgott a fejem. De úgy olvastam még, még, még, még, még……. , végülis aznap győzött az égő szem.
A helyszín a csodás és a mocskos Velence. Nincs szépítve semmi sem a könyvben. A mocsok olyan intenzíven van jelen, akár egy hús-vér szereplő. Ebbe a lüktető városba keverednek a szereplők, mindegyik más-más okból. Mercurio a szélhámos, ám csupa szív fiú és Giuditta a zsidó lány két össze nem illő ember, mégis a szerelmük igazi, tiszta szerelem. Mégis a kedvencem Mercurio és Anna kettőse volt – az árva, akiből fiú lesz, és a gyermek nélküli nő, akiből anya lesz. Jótékonyan hatottak egymásra (és ilyenkor kivirágzott az én lelkem is). Aggódtam a kapitányért, hogy ne nyelje el végleg a bor mámora, bár én még akkor is a harcból megtért hőst láttam benne, és reménykedtem, hogy egyszer majd visszatér önmagához. Zolfo és Benedetta – jáááj – még a gyűlöletüket is megértettem, egy határig, de utána……nem, miért kellett ezt csinálniuk? A Szentet utáltam (ki nem?), követ a nyakába, és bedobni a vízbe. Rengeteg szereplő vonul fel, színesek, bonyolultak, izgalmasak, titokzatosak. Az adott kor problémái is megjelennek: az első Gettó, ahová a zsidókat zárták éjszakára, vagy a francia betegség (szifilisz), és persze a vallási fanatizmus sem maradhatott ki, avagy a boszorkányüldözés. Az egész könyv egy színes, szagos kavalkád. Még több ilyen könyvet!

>!
matraimelinda
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Az író jegyzetében (a könyv utószavában) összegződik a regény fő mondanivalója: két fiatal (Mercurio és Giuditta) szerelmének története ez, mely szerelem nem ismer fizikai határokat, mindent elsöprő, magával ragadó, s fékezhetetlen. Giudetta szerelméért Mercurio a fél-, hanem az egész világot képes felforgatni. Ha egy picit elvonatkoztatunk és ez közelíti meg a valóság talaját: az olasz író elképzel magának egy fekete hajú, fekete szemű kislányt akit Giudettának hívnak. Vagyis az író saját kamaszkori érzelmeit „ülteti át” Mercurio alakjába. Noha fentebb a lényeg, mégis úgy érzem a regény tökéletes korrajz is egyben az 1500-as évek Velencéjének világáról (boszorkányperek, zsidóüldözések, utcalányok, járványok).

2 hozzászólás
>!
Alíz_Simon P
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Hűha, Fulvio aztán tud írni, színesen, szagosan, felkavaróan! Belerángatott a középkori Velence mocskába… A nyomor, a politikai játszmák, a hatalmi gőg, az elvakult gyűlölet, a közönségesség, a vallási megszállottság, a babonás ostobaság és megannyi más között mégiscsak felvirágzott egy tiszta szerelem, egy vérkötelék nélküli anya-fiú szeretet, egy kölcsönös tiszteleten alapuló barátság… és ezek végül felvillantották egy jobb élet reményét. Remek könyv! Ja, és a boszorkányper leírása egyszerűen zseniális volt :)

2 hozzászólás
>!
Viktória_Markovics P
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

Egy kihívás miatt fedeztem fel a könyvet, és talán pont m emiatt is húztam-vontam az olvasását.. majd egyszer, vagy talán soha se. Gondoltam , úgy se tudnám annyira élvezni, mint az általam felfedezett könyveket… ráadásul férfi által írt könyveket amik nem kötelezőek voltak szinte nem is olvastam, még egy ok…. aztán , de nagyon tévedtem!:D
A könyv már az első mondatával bebizonyította nekem, hogy na igen ez nem lesz egy egyszerű könyv. Nagyszerűen értékelte a körülményeket, szagokat, szinte én is éreztem ezeket. Kifejezetten szeretem az ilyen könyveket. :D minél felkavaróbb annál jobb
Mind maga a történetnek , mind a szereplők összetételének meg van a maga kettőssége. Mercurio és Giuditta üde színfoltja volt a könyvnek de még annyi mindenkit ide tudnék sorolni , ezzel szemben ott van pl.: Benedetta. Nagyon fájtak azok a pillanatok, mikor egyik pillanatról a másikra fordult a történet rossz-jó irányba. elképesztő milyen gyorsan tud olvasni az ember mikro ideges.. :D
Annyira tetszett az apa lánya kapcsolat fejlődése Isacco és Giuditta között. A romantikus szálat is nagyon szerettem! Mercurio nagyon jól kidolgozott karakter , én nagyon megkedveltem, Giuditta pedig igazán meglepett, hogy mire is képes :D

Szívből ajánlom mindenkinek!:D

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Orsolya_Szabó

Az élet egyszerű. Amikor túl bonyolulttá válik, az azt jelenti, hogy valamit elhibáztunk. Ezt soha ne felejtsd el! Ha az élet bonyolulttá válik, az azért van, mert mi magunk megbonyolítjuk. A boldogság és a fájdalom, a kétségbeesés és a szerelem egyszerűek. Könnyűek. Semmi bonyolult nincs bennük.

234. oldal

>!
Trixi_Adzoa P

Az élet egyszerű. Amikor túl bonyolulttá válik, az azt jelenti, hogy valamit elhibázunk. Ezt soha ne felejtsd el! Ha az élet bonyolulttá válik, az azért van, mert mi magunk megbonyolítjuk. A boldogság és a fájdalom, a kétségbeesés és a szerelem egyszerűek. Könnyűek.

234. oldal

5 hozzászólás
>!
Odilia

A szerelem táplál és hizlal. A gyűlölet elfogyaszt és kiváj. A szerelem gazdagít, a gyűlölet kirabol. (…) A szerelem melegít. (…) A gyűlölet jéggé dermeszt.

339. oldal

>!
Csoszi

A tény, hogy valaki úgy él, hogy senkije nincs… nem jelenti azt, hogy nincs is szüksége senkire.

62. oldal

>!
Csoszi

Gazdaggá válni semmit nem jelent. Valami olyasmit kell akarnod, ami a szívedet táplálja. Különben belül meghalsz.

235. oldal

>!
Csoszi

Vigyázz, nehogy féltékennyé tedd a lányokat… ostobaságokra képesek.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: féltékenység
>!
Adri79

Vagy kutyának, vagy farkasnak születünk. Ha kutyának születsz, a botverések legyőznek. Ha farkasnak születsz, addig harapod a botot, amíg csak vér folyik az ereidben. – Szünetet tartott, és tovább nézte Mercuriót. – Te kutya vagy, vagy farkas?
Mercurio Paolóra nézett. Ebben a lehajtott fejű emberben nyilván nem ismert magára. De azt sem mondatta volna, hogy Scarabello erejével bír.
– Nos?Kutya vagy farkas?
– Róka – felelte Mercurio.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mercurio
>!
Lada_Girl

– Mondtam már. Menj, és keresd meg azt a lányt!
– Érte leszek különleges! – kiáltott fel Mercurio lelkesen.
– Önmagadért légy különleges! Akkor érte is az leszel! – mondta Anna. – Csak így működik. Mert ha megpróbálsz pusztán érte különlegesnek lenni, az lesz a vége, hogy magadat és őt is becsapod. Soha nem találod meg az igazi önmagadat, és valami hamisat adsz neki.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anna del Mercato · Mercurio
>!
Csoszi

Mennyi gőgöt engedhet meg magának egy féreg, ha a mellkasára nemesi címer van hímezve!

500. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adriana Trigiani: A cipész felesége
Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Fábián Janka: Emma évszázada
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Margit Sandemo: Örvényben
Iny Lorentz: A bűn lányai