A ​láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével 41 csillagozás

Egy igaz ember budapesti története
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Van ​egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember – olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.

Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt. Ebben a fiataloknak szóló regényben megelevenedik a történelem egyik legembertelenebb időszaka: 1944-45. Miközben a szovjet csapatok nyugat felé törnek előre, a fővárosban rekedt zsidókat az éhség és a hideg mellett a német és magyar nácik esztelen támadásai tizedelik. Ekkor egy olasz húskereskedő elhalasztja saját hazautazását azért, hogy annyi embert mentsen meg, amennyit csak tud.Amikor a spanyol nagykövet elhagyja a várost, úgy tűnik, a követség oltalma alatt álló zsidók számára elveszett minden remény. Nincs más hátra, Perlasca megpróbálja megmenteni őket, ehhez azonban egy… (tovább)

Eredeti cím: L'eroe invisibile

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2015
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634030447 · Fordította: Todero Anna
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2015
200 oldal · ISBN: 9789634030744 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Giorgio "Jorge" Perlasca

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Most olvassa 2

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember – olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.
És van egy olyan gyönyörű legenda, mely szerint élt egy olasz húskereskedő, aki 1944–1945 között több, mint ötezer magyar zsidó életét mentette meg azzal, hogy spanyol konzulnak adta ki magát, és a budapesti spanyol védett házakban menedéket adott nekik.

A két legenda közti különbség az, hogy Giorgio Perlasca egy valós személy volt, aki ha nem is titkolta, de nem verte nagy dobra hősies tetteit. Valójában a dolog súlyát nem is fogta fel a világ, amíg egy napon két asszony fel nem kereste Perlascat padovai otthonában, hogy megköszönjék mindazt, amit értük és a többi zsidó családért tett a vészterhes időkben. Maga Perlasca fia is ámulva hallgatta apja igaz történetét.

Az egyszerű, jól követhető cselekmény elsősorban a 12-13 év körüli korosztályt célozza meg. Mindannyian tudjuk, hogy micsoda megaláztatást, nehézséget és rengeteg veszteséget kellett átélni az üldözött zsidó népnek a Holokauszt idején. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, ami érzékelteti a borzalmak súlyát, de még nem feldolgozhatatlan egy gyerekolvasó számára. Az olasz szerzőpáros szerintem remekül eltalálta ennek a mértékét. A gyermekszereplők bevonása pedig még átérezhetőbbé tette a történelem valóságos voltát a fiatalabb olvasók részére.

Az „Egy igaz ember budapesti története” úgy tanítja olvasóinak a történelmet, hogy azok ezt észre sem veszik. De emellett lényeges szerepet kap az ember tetteinek a fontossága, a váratlan helyzetekben meghozott bátor döntések jelentősége.

A könyv, bár tényleg nem tankönyv, de jól átgondolt szerkesztést mutat. A belső borítókon találunk egy budapesti térképrészletet, ahol a spanyol védett házak vannak ábrázolva. A történet végén pedig helyet kap egy korrajz is, mely az eseményeket időrendben foglalja össze, valamint egy összegzés, mely a kötetben szereplő személyeket és fontosabb kifejezéseket magyarázza meg. Emellett szó van a Holokauszt Emlékközpontról és az Élet Menetéről is kapunk némi felvilágosítást. Mindezek mellett még maga Perlasca is elmondja pár sorban, hogy ő hogyan ítélte meg szerepét az események alakulásában.

https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/07/cognolato-…

Roszka>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Történet egy IGAZ EMBERRŐL, aki önzetlenül, emberségből, mindent megtett, hogy annyi zsidót mentsen meg Budapesten, amennyit csak tud. Mindenféle ellenszolgáltatás, vagy dicsőséghajszolása nélkül, saját élete kockáztatásával is akár. Hatalmasat hazudott, hogy segíthessen. Még csak nem is mesélt otthon, Olaszországban erről. Harminc év múlva talál rá egy házaspár, akiket gyerekként mentet meg a náciktól és a nyilasoktól.
Ez a könyv Giorgio Perlascáról szól, aki EGY IGAZ ember volt, olasz létére, spanyolként mentett zsidókat Budapesten.

kratas P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Stílusánál fogva a fiatalabb korosztálynak is bátran ajánlható, mert bár nem rejti el a kíméletlen részeket, de nem is azokon van a hangsúly, hanem az önzetlenségen és a hősiességen.
A gyerekek szemszögéből megírt összekötő szövegek meg direkt azért vannak szerintem, hogy így könnyebben lehessen beleélni magát a célzott korosztálynak.

bagie P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

II. világháború és holokauszt témában minden évben igyekszem 1-2-pár könyvet olvasni. Ez a könyv már évek óta várta a sorát, és ma hirtelen elhatározásból emeltem le a polcról.
Iskolásoknak érthető nyelven, rövid fejezetekben írja meg Giorgio Perlasca embermentő történetét, amiket az 1944-45ös év viharában tett.
[Mivel Wallenberg története ismertebb a korszakból, bevallom nekem sokáig azon kívül, hogy tudtam, hogy egy kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola van róla elnevezve – nem volt tudomásom róla]
Nekem és az emberekbe vetett hitemnek kellenek az ilyen hősök és történeteik.

Sippancs P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Sokadik könyvem már a témában, de még mindig megrendülök azon, hogy mennyire kegyetlen az ember. Hogy milyen mélyre le tud süllyedni, hogy mit képes megtenni, hogy bizonyos körülmények között elfelejt ember lenni…
Nagy kár lett volna, ha elsiklok a könyv fölött, ugyanis egy olyan férfi igaz történetével ismertetett meg, akiről a történelemkönyvek nem írnak. Ő volt Giorgio Perlasca (vagy Per Laska :)), egy olasz származású húskereskedő, aki nem félt hazudni, hamisítani, bújtatni és spanyol nagykövetnek kiadni magát, mindezzel megmentve több ezer magyar zsidó életét.
Habár a könyv ifjúsági regény, néhány haláleset nagyon megrázó volt (most már értem, hogy miért kutatnak a Dunában zsidók maradványai után), a végén azonban a meghatottságtól sírtam el magam.
Bárcsak több olyan lelkiismeretes ember élne a világon, mint amilyen Giorgio Perlasca volt!

Molymacska P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Kicsit úgy érzem, évi egy Holokauszt könyv a normális, és már háromnál tartok, így kezd kicsit sok lenni (egyrészt jobban megüt az érzelmi szál, másrészt a történeti kevésbé hat meg). Szóval ezt az értékelést így is kell olvasni.
Rövid könyv, de érdekes téma, a holokauszt egy más perspektíváját mutatja meg a spanyol védett házak által. Bár maga a kegyetlenséget is jól bemutatja, de itt mégis a lehetőségen és a túlélésen van a hangsúly, a reményen, hogy lehet ez jobb is.
Eddig még jó is lenne, de azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon ifjúsági irodalmasra sikerült. Sőt, ez esetben mondhatom azt is, hogy túlságosan egyszerűre sikerült. Néhány jelentben Perlasca olyan gyorsan éri el a sikert, hogy pislogni se volt időm spoiler. Néhol inkább kihagytak (vagy nem részleteztek) jelenteket, amik megtörténtek, ugyanúgy az ifjúsági volta miatt. Nem mondom, hogy hiányzott, de néha tényleg éreztem, hogy valami oda kellene még…
Nem volt rossz, főleg hogy külföldi (spanyol-olasz) írók írtak a budapesti helyzetről. Emiatt különleges a könyv, főleg számunkra. Olvasmányos, rövid, ifjúsági.

robinson P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Remek és olvasmányosan megírt, direkt az ifjúság számára készült erről a „csúnya és nehéz” témáról. A holokauszt borzalmai ne ismétlődjenek meg. Perlasca története a valóság egy szeletét mutatja meg, már az arra érdeklődő és kíváncsi ifjúságnak. Bizakodom, hogy nem fogják kihagyni.
A kötet végén alapos, magyarázó szócikkekkel, zsidó legendával színesítve.
Bővebb a blogon.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/05/a-lathatatlan-hos.html

Mazsola_78 P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Nem ismertem Giorgio Perlasca történetét és nagyon örülök, hogy napvilágra került pár évtizede a múltja, én pedig megismerhettem. Csodálatra méltó ember volt (ő is, mint jó pár embertársa, aki saját élete elé helyezte, hogy másokon segítsen).
Nagyon jól megírt ifjúsági regény, remélem, sok gyerekhez eljut. A könyv végén található rövid összefoglaló arról a korról, valamint a szószedet külön dicséretet érdemel, jobb betekintést enged az ifú olvasóknak abba az időbe.

Fairymysz>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Megrázó, emellett csodálatos könyv, egy férfiról, aki kétszer is hátat fordíthatott volna a háborús Budapestnek, mégis maradt, hogy életeket mentsen. Mindezt úgy, hogy nem volt sem magyar, sem zsidó, de még csak spanyol sem, mégis spanyol „diplomataként” több ezer embert mentett meg.
És ez a férfi képes volt leélni több, mint harminc évet úgy, hogy soha senkinek nem mesélte el, milyen nagyszerű tetteket hajtott végre a háborúban. Csak a véletlennek köszönhető és egy csapat magyar túlélő makacsságának, hogy Giorgio Perlasca tetteit ma ismeri és elismeri a világ.
A könyv stílusán és írásmódján látszik, hogy kamaszoknak, az ifjúságnak készült, ennek ellenére a felnőttek is nyugodtan olvashatják. Nem von le semmit az értékéből.
Persze, nem bánnám, ha ezt a történetet hosszabban és részletesebben is megírná valaki (talán már meg is tette?), de az biztos, hogy ez a könyv a „jó” háborús könyvek közé tartozik.
Külön tetszett a könyv végén a kis történelmi összefoglaló, Franco visszaemlékezése édesapjáról.

Sicc>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Mekkora adag bátorság, villámgyors kapcsolás és pókerarc kell az ilyen akciókhoz! Sokszor elgondolkoztam már, hogy vajon hogyan viselkednék ehhez hasonló helyzetben (sose kelljen megtudnom….) Félek, h inkább a saját életemet menteném…bár szerintem nem sokáig húznám egy ilyen világban…az igazságérzetem hamar elkezdene tombolni, és egykettőre egy fegyver csövével találnám szemben magam.
Minden tiszteletem a láthatatlan hősöké.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint a földön minden korban él harminchat Igaz Ember; senki sem tudja, kik azok, még ők maguk sem, de amikor úgy tűnik, győz a Gonosz, előlépnek, és a vállukra veszik mások sorsának terhét. Többek között, mondja a hagyomány, ezért is nem pusztítja el Isten a világot.
Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt.

165-166. oldal, Franco Perlasca visszaemlékezése (Manó könyvek, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Giorgio "Jorge" Perlasca
5 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Ha valaki azt kérdezte tőle, miért tette, amikor pedig nyugodtan elutazhatott volna Svájcba, és ott várhatta volna ki a háború végét, lefegyverző természetességgel így felelt:
– De hát maga mit tett volna a helyemben, ha látja, hogy ártatlan embereket mészárolnak le minden ok nélkül?
Ha azt a kérdést intézték hozzá:
– Azért tette, mert hívő keresztény?
Ezt válaszolta:
– Nem, azért tettem, mert ember vagyok! – amivel azt akarta mondani, hogy vannak bizonyos értékek, amelyek egyetemesek, függetlenek az ember vallásától.

167-168. oldal, Franco Perlasca visszaemlékezése (Manó könyvek, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Giorgio "Jorge" Perlasca
KBCsilla P>!

Csak a lelkiismeretemre hallgattam. Tulajdonképpen önzésből cselekedtem: ha ma nem tettem volna semmit, egész életemben elkísért volna a bűntudat.

15. oldal

robinson P>!

Aztán csönd lett.
A fegyveresek elmentek.
A véres rakparton csak cipők hosszú sora maradt.

130. oldal

Sippancs P>!

Senki sem látta, amikor a katona lelőtte az utcán, mint ahogy a gabonát megdézsmáló hollót szokták lelőni, senki sem látta, amikor lezuhant. De a durranást hallották, a lövést, amely megállította a tető szélén. Egyetlen lövés, és Sztaniszláv, az ugró fiú megperdült az ereszen, és ebben a furcsa testhelyzetben ért földet – (…). Azon a napon senki sem siratta meg Sztankót, aki soha nem nőtt fel, de nem siratták meg a katonát sem, aki méltatlanná vált az „ember” névre.

21. fejezet

robinson P>!

– Per Laskának hívják – jelentette ki a mellette álló, magyarosan ejtve a nevet.

47. oldal

Sippancs P>!

Amikor a védett házban a felnőttek között szóba kerültek a „táborok”, mindig lehalkították a hangjukat. Helga szülei nem szerették, ha valaki a koncentrációs táborokat emlegeti a lányuk előtt. De Helga tudta, hogy ott a halál várja az embert, bár azt nem egészen értette, miként lehetséges ez. Hallott róla, hogy a cserkészek is szerveznek táborokat, de ott senkit sem dolgoztatnak halálra.

20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
zohanna>!

-Azért tette, mert hívő keresztény?
-Nem, azért tettem, mert ember vagyok!

168. oldal

Sippancs P>!

A sok-sok élet, amelyet Perlasca megmentett, megannyi virágsziromként szóródott szét a világban, folytatta az életét, új életeket teremtett. Időnként talán eszükbe jutott az a borzalmas sötétség, amit maguk mögött hagytak, és talán az emlékezetükbe villant a spanyol álnagykövet csillogó, világos szeme és ragyogó mosolya.

25. fejezet

Sippancs P>!

Ilyen volt a nagykövetség informátorhálózata: egyszerű magyar emberekből állt, akik elhatározták, nem tesznek úgy, mintha semmit se látnának. Ez a lány valóságos varázslatot vitt végbe egy egyszerű gesztussal: ismeretlen embereket olyan barátokká változtatott át, akikért az életét is kockáztatja az ember.

10. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Elisabeth von Schmidt-Pauli: Árpádházi Szent Erzsébet élete
Jókai Mór: Rab Ráby
Uri Orlev: Sziget a romok között
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
France Bevk: Tito
Wanda Wasilewska: Kalandos út
Breszt Borisz: A budai portya
Emilio Salgari: A fekete kalóz
Lev Kasszil – Maksz Poljanovszkij: Vologya utcája