A ​láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével 34 csillagozás

Egy igaz ember budapesti története
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Van ​egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember – olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.

Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt. Ebben a fiataloknak szóló regényben megelevenedik a történelem egyik legembertelenebb időszaka: 1944-45. Miközben a szovjet csapatok nyugat felé törnek előre, a fővárosban rekedt zsidókat az éhség és a hideg mellett a német és magyar nácik esztelen támadásai tizedelik. Ekkor egy olasz húskereskedő elhalasztja saját hazautazását azért, hogy annyi embert mentsen meg, amennyit csak tud.Amikor a spanyol nagykövet elhagyja a várost, úgy tűnik, a követség oltalma alatt álló zsidók számára elveszett minden remény. Nincs más hátra, Perlasca megpróbálja megmenteni őket, ehhez azonban egy… (tovább)

Eredeti cím: L'eroe invisibile

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2015
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634030447 · Fordította: Todero Anna
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2015
200 oldal · ISBN: 9789634030744 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Giorgio "Jorge" Perlasca

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember – olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak.
És van egy olyan gyönyörű legenda, mely szerint élt egy olasz húskereskedő, aki 1944–1945 között több, mint ötezer magyar zsidó életét mentette meg azzal, hogy spanyol konzulnak adta ki magát, és a budapesti spanyol védett házakban menedéket adott nekik.

A két legenda közti különbség az, hogy Giorgio Perlasca egy valós személy volt, aki ha nem is titkolta, de nem verte nagy dobra hősies tetteit. Valójában a dolog súlyát nem is fogta fel a világ, amíg egy napon két asszony fel nem kereste Perlascat padovai otthonában, hogy megköszönjék mindazt, amit értük és a többi zsidó családért tett a vészterhes időkben. Maga Perlasca fia is ámulva hallgatta apja igaz történetét.

Az egyszerű, jól követhető cselekmény elsősorban a 12-13 év körüli korosztályt célozza meg. Mindannyian tudjuk, hogy micsoda megaláztatást, nehézséget és rengeteg veszteséget kellett átélni az üldözött zsidó népnek a Holokauszt idején. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, ami érzékelteti a borzalmak súlyát, de még nem feldolgozhatatlan egy gyerekolvasó számára. Az olasz szerzőpáros szerintem remekül eltalálta ennek a mértékét. A gyermekszereplők bevonása pedig még átérezhetőbbé tette a történelem valóságos voltát a fiatalabb olvasók részére.

Az „Egy igaz ember budapesti története” úgy tanítja olvasóinak a történelmet, hogy azok ezt észre sem veszik. De emellett lényeges szerepet kap az ember tetteinek a fontossága, a váratlan helyzetekben meghozott bátor döntések jelentősége.

A könyv, bár tényleg nem tankönyv, de jól átgondolt szerkesztést mutat. A belső borítókon találunk egy budapesti térképrészletet, ahol a spanyol védett házak vannak ábrázolva. A történet végén pedig helyet kap egy korrajz is, mely az eseményeket időrendben foglalja össze, valamint egy összegzés, mely a kötetben szereplő személyeket és fontosabb kifejezéseket magyarázza meg. Emellett szó van a Holokauszt Emlékközpontról és az Élet Menetéről is kapunk némi felvilágosítást. Mindezek mellett még maga Perlasca is elmondja pár sorban, hogy ő hogyan ítélte meg szerepét az események alakulásában.

https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/07/cognolato-…

Sippancs P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Sokadik könyvem már a témában, de még mindig megrendülök azon, hogy mennyire kegyetlen az ember. Hogy milyen mélyre le tud süllyedni, hogy mit képes megtenni, hogy bizonyos körülmények között elfelejt ember lenni…
Nagy kár lett volna, ha elsiklok a könyv fölött, ugyanis egy olyan férfi igaz történetével ismertetett meg, akiről a történelemkönyvek nem írnak. Ő volt Giorgio Perlasca (vagy Per Laska :)), egy olasz származású húskereskedő, aki nem félt hazudni, hamisítani, bújtatni és spanyol nagykövetnek kiadni magát, mindezzel megmentve több ezer magyar zsidó életét.
Habár a könyv ifjúsági regény, néhány haláleset nagyon megrázó volt (most már értem, hogy miért kutatnak a Dunában zsidók maradványai után), a végén azonban a meghatottságtól sírtam el magam.
Bárcsak több olyan lelkiismeretes ember élne a világon, mint amilyen Giorgio Perlasca volt!

Molymacska P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Kicsit úgy érzem, évi egy Holokauszt könyv a normális, és már háromnál tartok, így kezd kicsit sok lenni (egyrészt jobban megüt az érzelmi szál, másrészt a történeti kevésbé hat meg). Szóval ezt az értékelést így is kell olvasni.
Rövid könyv, de érdekes téma, a holokauszt egy más perspektíváját mutatja meg a spanyol védett házak által. Bár maga a kegyetlenséget is jól bemutatja, de itt mégis a lehetőségen és a túlélésen van a hangsúly, a reményen, hogy lehet ez jobb is.
Eddig még jó is lenne, de azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon ifjúsági irodalmasra sikerült. Sőt, ez esetben mondhatom azt is, hogy túlságosan egyszerűre sikerült. Néhány jelentben Perlasca olyan gyorsan éri el a sikert, hogy pislogni se volt időm spoiler. Néhol inkább kihagytak (vagy nem részleteztek) jelenteket, amik megtörténtek, ugyanúgy az ifjúsági volta miatt. Nem mondom, hogy hiányzott, de néha tényleg éreztem, hogy valami oda kellene még…
Nem volt rossz, főleg hogy külföldi (spanyol-olasz) írók írtak a budapesti helyzetről. Emiatt különleges a könyv, főleg számunkra. Olvasmányos, rövid, ifjúsági.

robinson P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Remek és olvasmányosan megírt, direkt az ifjúság számára készült erről a „csúnya és nehéz” témáról. A holokauszt borzalmai ne ismétlődjenek meg. Perlasca története a valóság egy szeletét mutatja meg, már az arra érdeklődő és kíváncsi ifjúságnak. Bizakodom, hogy nem fogják kihagyni.
A kötet végén alapos, magyarázó szócikkekkel, zsidó legendával színesítve.
Bővebb a blogon.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/05/a-lathatatlan-hos.html

Mazsola_78 P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Nem ismertem Giorgio Perlasca történetét és nagyon örülök, hogy napvilágra került pár évtizede a múltja, én pedig megismerhettem. Csodálatra méltó ember volt (ő is, mint jó pár embertársa, aki saját élete elé helyezte, hogy másokon segítsen).
Nagyon jól megírt ifjúsági regény, remélem, sok gyerekhez eljut. A könyv végén található rövid összefoglaló arról a korról, valamint a szószedet külön dicséretet érdemel, jobb betekintést enged az ifú olvasóknak abba az időbe.

Fairymysz >!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Megrázó, emellett csodálatos könyv, egy férfiról, aki kétszer is hátat fordíthatott volna a háborús Budapestnek, mégis maradt, hogy életeket mentsen. Mindezt úgy, hogy nem volt sem magyar, sem zsidó, de még csak spanyol sem, mégis spanyol „diplomataként” több ezer embert mentett meg.
És ez a férfi képes volt leélni több, mint harminc évet úgy, hogy soha senkinek nem mesélte el, milyen nagyszerű tetteket hajtott végre a háborúban. Csak a véletlennek köszönhető és egy csapat magyar túlélő makacsságának, hogy Giorgio Perlasca tetteit ma ismeri és elismeri a világ.
A könyv stílusán és írásmódján látszik, hogy kamaszoknak, az ifjúságnak készült, ennek ellenére a felnőttek is nyugodtan olvashatják. Nem von le semmit az értékéből.
Persze, nem bánnám, ha ezt a történetet hosszabban és részletesebben is megírná valaki (talán már meg is tette?), de az biztos, hogy ez a könyv a „jó” háborús könyvek közé tartozik.
Külön tetszett a könyv végén a kis történelmi összefoglaló, Franco visszaemlékezése édesapjáról.

Seres_Éva_Mónika>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Először is a kedvenc idézetemet szeretném leírni a könyvből, eddig még sosem hallottam.
„ Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint a földön minden korban él harminchat Igaz Ember; senki sem tudja, kik azok, még ők maguk sem, de amikor úgy tűnik, győz a Gonosz, előlépnek, és a vállukra veszik mások sorsának terhét. Többek között, mondja a hagyomány, ezért is nem pusztítja el Isten a világot.„
Elég sokat olvastam már a témában, de kimondottan a Magyarországi pontosabban a Budapesti helyzetről, még semmit nem tudtam nem olvastam. Visszatéve az ídézetre amilyen világban élünk kell az a 36 különleges igaz ember. Giorgio Perlasca az volt, nagyon sok embert sikerült megmentenie, nagyon bátor volt, sokszor kockáztatta az életét. Mindannyian felnézhetünk rá. Az első oldalon Helga álma megdöbbentett, a legroszabb rémálom amit ember„ átélhet„ nagyon sokszor rémálmaim vannak, tudom milyen nehéz úgy élni. Érdekes volt számomra a könyv egy újabb szemszögből láthattam az eseményeket. Megdöbbentett a Dunánál történtek, nem hallottam még eddig róla :( az Élet menete alapítvány leírása külön„ tetszett„ a könyvben mert eddig nem ismertem őket.

Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

A könyv kamaszoknak, fiataloknak íródott, úgy érzem, meg is értik belőle, mi történhetett annak idején.
a könyv végén részletes történelmi, politikai magyarázatok találhatóak, amelyek segítik jobban megismerni, megérteni a korszakot, az embereket, a politikát, a vallást.
Mégsem érzem szájbarágósnak a könyvet, olyan stílusban íródott, amelyet egy felnőtt is tökéletesen tud élvezni.
Nekem nagyon tetszett, bár végig Oskar Schindler járt az eszemben.
Különösen nagy élmény számomra, hogy a főhős fia dedikálta.
Azt hiszem, újra elmegyek a Holokauszt Emlékközpontba.

Sicc>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Mekkora adag bátorság, villámgyors kapcsolás és pókerarc kell az ilyen akciókhoz! Sokszor elgondolkoztam már, hogy vajon hogyan viselkednék ehhez hasonló helyzetben (sose kelljen megtudnom….) Félek, h inkább a saját életemet menteném…bár szerintem nem sokáig húznám egy ilyen világban…az igazságérzetem hamar elkezdene tombolni, és egykettőre egy fegyver csövével találnám szemben magam.
Minden tiszteletem a láthatatlan hősöké.

Chris>!
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével

Egy zsidó legenda szerint a Földön minden korban él harminchat igaz ember, akik segítenek jobbá tenni a világot, és Isten is nekik köszönhetően nem pusztítja el azt. Senki sem tudja, kik a „kiválasztottak”, sokszor csak a haláluk után kapják meg ezt a titulust. Nem így Perlasca, akit még életében kineveztek Igaznak, köszönhetően egy magyar családnak, akik a háború után évtizedekkel felkutatták őt, hogy köszönetet mondjanak szüleik, nagyszüleik életéért. Az ő története ihlette meg Luca Cognolatot és Silvia del Franciát, akik tavaly jelentették meg nemzeti hősük bátor lépéséről szóló regényüket.

Számomra mindig nagy öröm – még ha ilyen szomorú és tragikus esemény kapcsán is –, ha külföldi szerzők regényében kicsiny hazánk is szerepel. És habár itt a főszereplő nemzetisége olasz (és a későbbiekben spanyol), mégis ez a történet nagyban szól rólunk, magyarokról is. Nem egy főbb karakter kapott magyar nevet, a helyszíneket még ma is megtalálhatjuk Budapesten, és sajnálatos módon a Duna parti lövöldözés sem marad ki.

Azonban nem vagyok biztos benne, hogy ez a regény gyermekekhez szólna (a kiadó tizenkét éven felülieknek ajánlja). Sokkal inkább tudnám a tizenöt-hat éveseknek ajánlani, és nem a története vagy a stílusa miatt, hanem a téma okán. A harmadik fejezet szerintem kimondottan unalmas lehet egy olyan olvasó számára, aki erről még nem tanult, hiszen ott annyi információt kapunk, vegyítve a történelmi kifejezésekkel, hogy egy fiatalabb olvasónak könnyedén elmehet a kedve az egész kötettől. Ez a rész még számomra is túl száraz volt, és hiába van a kötet végén szószedet, az sem feltétlen könnyíti a megértést. Ellenben felnőttek számára is remek olvasmány lehet, mert a nyelvezete nincs lebutítva, a történet eléggé komoly és érdekes ahhoz, hogy huszon-, harminc- vagy akár negyvenévesen is kézbe vegyük.

A regény maga nettó 160 oldal, a maradék a részben magyar változat sajátossága. Franco Perlasca (Giorgio fia) visszaemlékezésén túl kapunk egy rövid korrajzot, szószedetet a kötetben gyakrabban előforduló kifejezésekkel és valós személyekkel, valamint információt az Élet Menetéről és a Holokauszt Emlékközpontról.

Elsősorban mindenképpen az ifjúság számára ajánlom én is a könyvet (egy kis gyűjtőmunkával még egy kis ötös is garantált akár irodalom-, akár történelemórán), azonban akik már nem ülnek az iskolapadban, azoknak is elgondolkodtatóan kellemes élményt nyújthat Perlasca története.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Van egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint a földön minden korban él harminchat Igaz Ember; senki sem tudja, kik azok, még ők maguk sem, de amikor úgy tűnik, győz a Gonosz, előlépnek, és a vállukra veszik mások sorsának terhét. Többek között, mondja a hagyomány, ezért is nem pusztítja el Isten a világot.
Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt.

165-166. oldal, Franco Perlasca visszaemlékezése (Manó könyvek, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Giorgio "Jorge" Perlasca
5 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Ha valaki azt kérdezte tőle, miért tette, amikor pedig nyugodtan elutazhatott volna Svájcba, és ott várhatta volna ki a háború végét, lefegyverző természetességgel így felelt:
– De hát maga mit tett volna a helyemben, ha látja, hogy ártatlan embereket mészárolnak le minden ok nélkül?
Ha azt a kérdést intézték hozzá:
– Azért tette, mert hívő keresztény?
Ezt válaszolta:
– Nem, azért tettem, mert ember vagyok! – amivel azt akarta mondani, hogy vannak bizonyos értékek, amelyek egyetemesek, függetlenek az ember vallásától.

167-168. oldal, Franco Perlasca visszaemlékezése (Manó könyvek, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Giorgio "Jorge" Perlasca
Kiss_Csillag_Mackólány P>!

Csak a lelkiismeretemre hallgattam. Tulajdonképpen önzésből cselekedtem: ha ma nem tettem volna semmit, egész életemben elkísért volna a bűntudat.

15. oldal

robinson P>!

Aztán csönd lett.
A fegyveresek elmentek.
A véres rakparton csak cipők hosszú sora maradt.

130. oldal

Sippancs P>!

Senki sem látta, amikor a katona lelőtte az utcán, mint ahogy a gabonát megdézsmáló hollót szokták lelőni, senki sem látta, amikor lezuhant. De a durranást hallották, a lövést, amely megállította a tető szélén. Egyetlen lövés, és Sztaniszláv, az ugró fiú megperdült az ereszen, és ebben a furcsa testhelyzetben ért földet – (…). Azon a napon senki sem siratta meg Sztankót, aki soha nem nőtt fel, de nem siratták meg a katonát sem, aki méltatlanná vált az „ember” névre.

21. fejezet

robinson P>!

– Per Laskának hívják – jelentette ki a mellette álló, magyarosan ejtve a nevet.

47. oldal

Sippancs P>!

Amikor a védett házban a felnőttek között szóba kerültek a „táborok”, mindig lehalkították a hangjukat. Helga szülei nem szerették, ha valaki a koncentrációs táborokat emlegeti a lányuk előtt. De Helga tudta, hogy ott a halál várja az embert, bár azt nem egészen értette, miként lehetséges ez. Hallott róla, hogy a cserkészek is szerveznek táborokat, de ott senkit sem dolgoztatnak halálra.

20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
zohannna_szab>!

-Azért tette, mert hívő keresztény?
-Nem, azért tettem, mert ember vagyok!

168. oldal

Sippancs P>!

A sok-sok élet, amelyet Perlasca megmentett, megannyi virágsziromként szóródott szét a világban, folytatta az életét, új életeket teremtett. Időnként talán eszükbe jutott az a borzalmas sötétség, amit maguk mögött hagytak, és talán az emlékezetükbe villant a spanyol álnagykövet csillogó, világos szeme és ragyogó mosolya.

25. fejezet

Sippancs P>!

Ilyen volt a nagykövetség informátorhálózata: egyszerű magyar emberekből állt, akik elhatározták, nem tesznek úgy, mintha semmit se látnának. Ez a lány valóságos varázslatot vitt végbe egy egyszerű gesztussal: ismeretlen embereket olyan barátokká változtatott át, akikért az életét is kockáztatja az ember.

10. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Uri Orlev: Sziget a romok között
France Bevk: Tito
Wanda Wasilewska: Kalandos út
Breszt Borisz: A budai portya
Joseph Joffo: Egy marék játékgolyó
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Balogh Béni: Vadócok a Bükkben
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Aimée Sommerfelt: Miriam