Ketten ​a palánk alatt (A bajnokság 1.) 4 csillagozás

Luca Cognolato: Ketten a palánk alatt

Stifti egy idegen városkába költözik, ahol megismerkedik Tunyával, akivel egy szempillantás alatt össze is barátkoznak. Új barátjának és a Sharks kosárlabdacsapatának köszönhetően megtanulja az égi horogdobást, beleszeret egy lányba, aki a világ legjobb hárompontosait dobja, és rájön arra is, hogy mit jelent az igazi barátság.
Mert a kosarazásban mindenki egyenlő, nincsenek különbségek, nem fontos, ki honnan származik, vagy hogy milyen színű a bőre.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2012
214 oldal · ISBN: 9786155220296 · Fordította: Király Kinga Júlia · Illusztrálta: Matteo Piana
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2012
216 oldal · ISBN: 9786155220920 · Fordította: Király Kinga Júlia

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Luca Cognolato: Ketten a palánk alatt

Tetszett is meg nem is, de végül arra jutottam, hogy inkább igen :D
Tinédzser fiúk mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. Sport, csajok, összetűzések…
Ami kifejezetten tetszett, hogy a történet a kosárlabda köré épült. Eddig nem nagyon találkoztam ilyen ifi könyvvel. A párom odvan ezért a sporttért, így ez a rajongás valamennyire átragadt rám is :D Ami szintén tetszett, hogy nagyon vegyes volt a szereplők háttere. Volt, akit vertek otthon, volt akinek teljesen közömbösek voltak a szülei és volt, akinek teljesen rendben voltak otthon a dolgok. Ezekre főleg csak említés szintjén tért ki a történet, de elég jól párhuzaba lehetett állítani a szereplők viselkedésével.
A csajozós, focistákkal verekedős részek nekem annyia nem jöttek be, kicsit mindenbe bele akart nyúlni a szerző, ami egy kamasz problémája lehet, én belezavarodtam végére.
Amin még sokat agyaltam, hogy hány évesekek írodott ez a könyv. Néhol nagyon gyerekesnek éreztem a mondatokat, a nyelvezetet és a rajzokat, néhol meg elhangzott 1-2 erősebb mondat, illetve a környezetből nekem az jött le, hogy 15-16 éves fiataokról szól a történet. Ahhoz képest szerintem egy picit gyerekesre sikerült.

egy_ember>!
Luca Cognolato: Ketten a palánk alatt

Gondolom csakúgy, mint a legtöbb tiniregény ez is néhány alaptéma körül forog nagyrészt: haj-ruha-cipő / csajok-srácok/ suli. Persze ez itt meg van mixelve egy nagy adag kosárlabdával (még egy szakmai lektort is feltüntettek!), ezzel be is célozva a hímnemű(bb) olvasókat.
Nincs vele semmi gond, jó ki lazítós olvasmány, DE az ki van csukva, hogy egy mai tizenéves srácnak Larry Bird legyen a kedvenc játékosa. Inkább a szülőatyjánál tudnám ezt elképzelni.

4 hozzászólás
agi89>!
Luca Cognolato: Ketten a palánk alatt

Végre egy ifjúsági könyv ami a kosárlabdáról szól és nem a fociról!
Jól kitalált könyv ez. :)


Népszerű idézetek

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A kosarazásban, persze, nem minden olyan egyszerű, mint elsőre látszik. De nem ám! Vegyük például ezt a helyzetet: nem bóklászhattok labdával a kézben, mint Piroska, útban a nagymamihoz. Miközben mozogtok, a labdának érintenie kell a földet, ezt hívják mellesleg lepattintásnak vagy labdavezetésnek. Ha a bogyó a kezetekben van, egy lépésnél többet nem tehettek, különben a bíró lépést füttyent, ami pedig szabálysértést jelent, és a labda átkerül az ellenfélhez, aki majd a pályaszélről fogja ismét játékba hozni, ti meg be kell érjétek a közönség hurrogásával.

(Részlet Nyolcszornyolc A kosarazás első és bevezető szónoklata
– tömörített változat fafejűeknek című művéből)

II. Plébánia Kosár Liga

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A kosárlabda becses játéka során két csapat mérkőzik meg egymással, öt-öt játékossal mindegyik, egy 28 méter hosszú, 15 méter széles pályán, a két szemközti kosár pedig a rövidebb oldalak közepén helyezkedik el…

(első mondat)

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

LARRY BIRD 1956. december 7-én született, West Baden Springsben, Indiana államban. Larry Bird, „a legenda” azért látott napvilágot, hogy egy győztes csapat vezéregyénisége legyen, a Boston Celticsé, hogy lelkierejével buzdítsa és tökélyre vigye csapatát. A sokoldalú alacsonybedobó Massachusetts igazi hőse, aki folytonos rivalizálásban állt a Lakers játékosaival, Jabbarral és Johnsonnal.

(Ismeretlen és jelenleg is elérhetetlen szerző teljes szövege a Stifti szobájában található poszteren )

V. Vasárnap délután

Kapcsolódó szócikkek: Larry Bird

A sorozat következő kötete

A bajnokság sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Tavi Kata: Szívkeringő
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas
Tim Bruno: Az Égi város
Davide Morosinotto: A névtelen fiú
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Carlos Ruiz Zafón: Éjféli palota
Maite Carranza: A farkasok klánja
Laura Gallego García: Az Ellenállás