Lívió ​és a fehér sárkány 19 csillagozás

Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Pszt! Karácsonyi titkok jönnek!

Tudod, ki Lívió? Egy különleges kisfiú, akinek mezítlábas angyalok és hegyes fülű tündérek járnak a nyomában. Barátja meg egy sárkánygyermek, Gilice.

Amikor Szőrösorr, a rémséges szörnyeteg elrabolja az anyukáját, Lívió nem habozik, és megmenti. Amikor pedig egy törött szárnyú angyalkát talál, azonnal varázsolni kezd, hogy még karácsony előtt visszajuttassa az égbe.

Kalandozz te is Lívióval! Repülj sárkány hátán, etess dióval tündéreket és madarakat, segíts az angyalkának szétosztani a karácsonyi ajándékokat!

Lovranits Júlia, a népszerű mesélő és madártani csilingelő újabb mesekönyve egy kisfiú karácsonyi kalandjairól szól. Magával ragadó mesefolyam, ahol a világ benépesül sárkányokkal, angyalokkal és szeretettel.

Igazi, jó, ágyba bújós mesék.

Olvassátok! Legyen tündéri álmuk a gyerekeknek!

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
56 oldal · ISBN: 9789634575382 · Illusztrálta: Ráduly Csaba

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Hogy én mennyire utálok negatív véleményt írni gyermekkönyvre, azt szavakkal kifejezni sem tudom.
Viszont hazudni sem fogok, egyszerűen nem tetszett.

Az elején szó esik a mesék keletkezésének körülményeiről is, amit nagyon meghatónak találok. Rendkívül kedves gesztus volt az írónőtől eme cselekedett, bárcsak többen lennének ilyen kedvesek!

Viszont nem minden mese kell, hogy könyv formájában is napvilágot lásson.
A fő karaktere ennek a mesekötetnek Lívió és Anyi, valamint egy cukorborsó sárkány.
A kisfiú nekem sok volt, mindenre tudta a választ, mindent tökéletesen csinált, ő volt mindenki kedvence, sajnálom, de ettől még mese formájában is csak hidegrázást kapok.

A sárkány mániám végtelen, így természetesen Gilice, különleges figyelmet kapott tőlem.
Az általam kiválasztott két mese kedvesre sikeredett, ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy egy másfajta válogatásban, biztosan kedvenceim lehettek volna.
És a rajzok, mert ugye nem is lehetne mesekönyv a javából, ha hiányoznának.
Ha csak az illusztrációt nézem, akkor azt el kell ismerjem, hogy szépek és kellemes ránézni.
Viszont nem tudom miért nem követi a mesék tartalmát.
Nem egyszer elcsúsztak a szövegtől, vagy nem is azt ábrázolták amiről szólt az adott mese.

Összességében egy olvasásnak megfelelt, de biztos, hogy még egyszer kézbe nem veszem.
Kár érte.

Mivel utazókönyvként került hozzám, ezt itt is köszönöm.

>!
luthienlovemagic IP
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Nagyon szerettem Lovranits Júlia eddigi meséit, közülük is különösen a Macskakőt, így természetes, hogy Lívió és Gilice történetére is sort kerítettem, és alig várom, hogy a legújabb, idén megjelent könyvét is a kezemben tarthassam.

A Lívió és a fehér sárkány más, mint az eddigi könyvei, mert nem egy történetet mesél el, hanem mesék lazán kapcsolódó füzére állandó szereplőkkel. Ehhez mérten a szerző stílusa feszesebb, de ennek ellenére sem vesztette el játékosságát, pozitív életszemléletét. A vidámság is ugyanúgy áthatja a sorokat, mint az eddigi könyveinél. Viszont ez a kötet a többitől eltérően kísérletezőbb, ami leginkább a mesék keletkezéstörténetéből adódik. Az író egy volt osztálytársa kisfiának írta ezeket a meséket, amelyek hosszú üzenetváltások során formálódtak.

Számomra nagyon érdekes volt ez a kísérletezés, de érzésem szerint a keretek kissé visszafogták a szerzőt, és nem tudott annyira kibontakozni, nem jött át annyira az eddigi történeteiben megszokott saját egyedi hangja.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/12/lovrani…

>!
kratas P
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Öreg vagyok én már a modern mesékhez :)
A rajzok aranyosak, a szándék is megvan, de valahogy mégse tetszett.

4 hozzászólás
>!
mézesmogyifelhő
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Igazi lélekmelengető történetek. A kedvencem az volt, ami Allegráról szólt. Picit zavart hogy az illusztráció nem mindig áll összhangban a szöveggel. De végre olyan karácsonyi történeteket olvashattam, amik közelebb állnak a magyar szokásokhoz,mint azok amikben csak a Mikulás szerepel. Biztosan felkerül a beszerzendő mesekönyvek listájára!

>!
atalant I
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Milyen menő lehet a többiek szemében az a kisfiú, akinek a legjobb barátja egy fehér kölyöksárkány, és a közös kalandjaikról ráadásul még mesekönyv is íródik? :)

5 hozzászólás
>!
Kriszta IP
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Aranyos mesék, de túlontúl egyszerűnek találtam őket. Több érdekességet és kalandot elbírtak volna. Viszont a 9 éves lányomnak nagyon tetszett, szerinte izgalmas volt :) Pedig a képek alapján azt hitte, nem lesz jó (ő mondta).
A majdnem 5 éves fiamnak elkezdtem ugyan olvasni, de neki is a képekkel volt baja, olyannyira, hogy nem is volt kíváncsi a továbbiakra. Igen, szerintem is a könyv legnagyobb hibája az illusztrációk jellege. Nem csak hogy nem passzol a mesékhez, de én egyenesen giccsesnek találom. Kár, mert egy nagyon helyes mesekönyv is születhetett volna ebből.

>!
dianna76 P
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Úgy látszik @Amrita szoros kapcsolatot ápol a sárkányokkal, mert az előző mesekönyvében is fontos szerephez juttatott egyet. Nos, azzal a történettel ellentétben ez most kevésbé tetszett. Talán hiányzott az, hogy nem egy kerek történet a könyv, hanem több rövidebbre tagolt. Viszont melengette a szívemet, hogy a mese megszületését való eset ihlette. Mindenképp pozitívuma a könyvnek a több belecsempészett információ, mely vagy hasznos, vagy csupán kielégítheti átmenetileg a gyermeki kíváncsiságot. Előbbihez sorolnám a tudományos ismereteket, és fizikát. Utóbbi pedig… nos… a mód, ahogy a születendő kistesó bekerül(hetne) anyába, nagyon kedves. S a karácsonyi csoda um. megmagyarázása is szerethetö volt. S végre egy mese, amiben a magyar gyerekekre formázták az ajándékozást: nem a Mikulás hozza házhoz. Ellenben nekem nem tetszett a Mennyországnak mint olyannak, valamint Szent Péternek a bevitele a mesébe. Anya elrablásánál pedig megfordult a fejemben, hogy ez nem kelthet-e félelmet egy kisgyermekben, tekintve, hogy ők nagyon tudnak azonosulni a mesével, képzelettel. A kötet meséi egyszerűk, a cselekményszálak jól követhetőek. Ez a gyerek olvasóközönséget tekintve jó. De úgy érzem, hogy némelyikből lehetett volna kalandosabbat, izgalmasabbat faragni, mert pl. ez a felültek a sárkányra s már ott is voltak kicsit kevés volt. Nekem hiányzott onnan pár mondat az útjukról is. És engem zavart az anyi és api megszólítás, de ez már magán ízlésbeli próbléma.
Az illusztrációknak megvan a maguk bája, a sárkánykölyök kimondottan cuki. De azért elképzelem, hogy mennyit dobna a könyvön Szimonidesz Hajnalka munkája.
Habár nekem ez most nem tetszett maradéktalanul, látom a célkorosztálynál telibetalált. S ez a lényeg! És előfogom még én is újra venni.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
56 oldal · ISBN: 9789634575382 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
julicsenge IP
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Aranyos, kellemes kikapcsolódás volt. Sajnos ehhez a korosztályhoz „nem értek”, így nem tudom megállapítani, mi a jó nekik. Szerintem ez :) Az illusztrációk néhol elég furcsák voltak, pl. szerintem a szörnyek szörnyűek, de a szó rossz értelmében :D Lehetett volna sokkal-sokkal hosszabb is ez a kötet.

>!
Jenis
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Rendkívül szívmelengető történetek szerepelnek ebben a kis kötetben.
Bevallom azét nem lett 5 csillag, mert nekem egyik-másik kicsit túlságosan gyermeteg.
Az Allegra Milla a legnagyobb kedvencem a kötetből!
Azt hiszem az a történet a valaha ismert legkedvesebben megírt története a spoiler.

>!
kisboszorka
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány

Kedves mese, nincs azzal gond. Az jutott eszembe az olvasása közben, hogy ez pont olyan, mint amikor a fiam fejbőlmesét követel, én pedig szövöm a történetet, úgy hogy nézek körbe a szobájában és hipphopp a mesébe kerül néha az, amit látok, akkor is, ha sok értelme nincs. De ő imádja :)
Az illusztráció megcsapkodta a biztosítékomat, néhol nagyon ellent mondott a szövegnek, és szúrta a szemem.


Népszerű idézetek

>!
adrica P

Én voltam a legkisebb, és kiestem a Meséből.

14. oldal, Sárkány az antikváriumban (Könyvmolyképző, 2018)

>!
atalant I

Elsőnek egy üres szobánál álltak meg: olyan üres volt, hogy még az ágyban sem aludt senki, karácsonyfa meg aztán éppen nem volt benne.
– Hát ez? – lepődött meg Lívió.
– Ez egy biotechnológus kutató szobája – mondta sóhajtva az angyalka. – Még szenteste is hajnalig dolgozik a laborban. Ha rajta múlna, még fája se lenne. Na, vedd csak elő azt a kicsi fát, ami oda van kötözve hátra, épp ide hoztuk. Kap mellé egy pár csíkos gyapjúzoknit, hogy ne fázzon a lába. Szereti a konyakos meggyet is, tegyél oda mellé egy csomagocskával!

47. oldal

1 hozzászólás
>!
adrica P

Hirtelen csak a tűzgyújtó varázsige jutott eszükbe a Harry Potterből, de az is megtette.

16. oldal, Sárkány az antikváriumban (Könyvmolyképző, 2018)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Turbuly Lilla: Talált szív
Gimesi Dóra: A tündér csizmája
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Varró Dániel: Diótörő
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Miklya Luzsányi Mónika: Segítsünk a Mikulásnak!
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya