A ​tündérkapu titka 26 csillagozás

Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Meseidő!
Mikor ​a nyolcéves Boróka aznap lefeküdt az ágyába, egyáltalán nem számított rá, hogy az éjszaka közepén egy apró, szárnyas lény fogja ébreszteni. A kis tündér különleges küldetést tartogat a számára, ugyanis Boróka az egyetlen, aki segíthet az elátkozott tündérhercegnőnek visszajutnia az otthonába.
A kislány és új barátai, az apró tündér, a néma sárkány, és a mesékben élő kisfiú mindent elkövetnek, hogy megmentsék a hercegnőt, és megoldják a tündérkapu rejtélyét.
Van-e visszaút Tündérországba, ha egy tündér egyszer elveszik onnan? Tud rajta segíteni egy csendes, örökké álmodozó kislány?
Boróka megpróbálja, és közben az emberi és a tündérvilág közvetítőjévé válik. A tündérek nem mind jóindulatúak, de a szeretet nemcsak a gonoszt segít legyőzni, hanem a saját félelmeinket is.
„Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni. Vajon mióta ül egy osztályban… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572589 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Gombóc


Kedvencelte 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Nemrég felmerült bennem, hogy Zog után, de még Áfonyka előtt kellene nekünk egy jó kis sárkányos-tündéres kalandmese.
A tündérkapu titkát már kézbe venni is jó volt. Igényes papíron, Szimonidesz Hajnalka gyönyörű rajzai kísérik Lovranits Júlia Villő szép-szelíd meséjét egy tündérkirálylányról, aki egy gonosz cselvetés miatt az emberek világában ragadt. A szomorú sorsú tündéren két kisgyerek próbál segíteni nehézségek, ármánykodások ellenére: természetesen sikerrel.
A helyes és bájos történetet önálló olvasók ugyanúgy fogják élvezni mint a mesét még csak hallgató nagyobb óvodások. A megnövelt betűméret, a szellősebben szedett sorok megkönnyítik az olvasás menetét az érdekes és fordulatos, de mégis megnyugtatóan kiszámítható történet pedig átlendít a gyakorlás nehézkes pillanatain.

>!
atalant I
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Bevallom, hogy valamikor a nyáron már olvastam a mesét kézirat formájában, és azóta alig vártam, hogy könyvként is a kezembe vehessem. Csodálatos történet, amely egyszerre idézi meg a tündérmeséket és a hétköznapok történéseit, hogy aztán egy egészen új, mégis ismerősen izgalmas dologgá gyúrja össze őket. Minden gyerkőcnek (és gyereklelkű felnőttnek) legalább ilyen jó meséket kívánok az elalvás elé!
Nem tudok elmenni a külalak mellett sem. Szimonidesz Hajnalka rajzai egyszerűen gyönyörűek, tökéletesen kiegészítik a történetet, és (köszönhetően a kiadó újításának, amit innen is üdvözlök) immár színes-fényes lapokon gyönyörködhetünk bennük.

Meseszép könyv: kívül-belül!

5 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Igazán varázslatos mese, nagyon szerethető szereplőkkel. Talán túl gyorsan olvastuk (esti mesének kettesével), de nagyon hamar átszaladtunk rajta. Szívesen elmerültem volna jobban ebben a világban, elbírtunk volna még egy kis küzdést is a megoldásért. A „kislány nővére”-szál furcsán ott maradt a levegőben, azzal nem nagyon tudtam mit kezdeni. A hét és fél éves szerette az egészet, bár a legjobban talán azt, hogy rajzolhat a „néninek, aki írta”. A három és fél évest kevésbé kötötte le, de a rajzokat szívesen nézegette (különösen a sárkányt, szerintem érik neki a saját mese). Az elrejtett madaras ismeretterjesztés nagyon helyes volt, remélem, lesz folytatás!

>!
Bence AP
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Ez egy nagyon szépen megírt mese, és be kell vallanom, egészen váratlanul ért. Tényleg. Mivel csak felolvastam, kénytelen leszek majd csak magamnak is elolvasni egyszer, mert esélyes, hogy a kedvenceim közé is bekerül.

3 hozzászólás
>!
dontpanic P
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Csodás könyv, kívül-belül. Gyönyörűek az illusztrációk, és kedves a történet. Igazi mese, ami simogatja, gyógyítja a lelket. Szívesen olvastam volna ezt is meseregény formájában, mint a szerző korábbi művét, jobb lett volna, ha kicsit hosszabb. :)

>!
Navi
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Egy végtelenül bájos mese tündérekkel, sárkányokkal, manótündérekkel és gyerekekkel, akik még hisznek a mesékben, a tündérekben, és abban, hogy a szeretet mi mindenre képes.
És az illusztrációk … Annyira hangulatosak, szépek, bájosak …
Gyönyörű mese és mesekönyv :)

>!
olvasóbarát P
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

„- Valaha az emberek és a tündérek együtt éltek, nagy egyetértésben…”

Jó kézbe venni ezt a kedves kis kötetet, méretében, színeiben, tartalmában vonzó.
A történet érdekes, jól tagolt, a sárkány, és a tündérek szerepeltetése jó mesei alap. Az emberek közé helyezésük és a mindennapokba illesztésük jól sikerült. Lehetett volna hosszabb, olvastam volna még.
Szimonidesz Hajnalka képei kifejezőek, jól kiegészítik a szöveget.
Kell egy saját példány, az unokáim is lassan felnőnek a megértéséhez.

>!
dianna76 P
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Erre is megadom a maximumot, mert ez is egy olyan történet, amit szívesen elolvasok a későbbiekben újra. Tudom, ismétlem magam: kedves, bájos mese. Tetszett, hogy volt benne egy kis tündérvilág, de mégis megmaradt a történet az emberek között. A csekekményszál nincsen túlbonyolítva, mégis van benne izgalom, és némi meglepetés is. A végén aggódtam, hogy kurtán-furcsán, kérdést hagyva az emberben lesz vége, de nem! spoiler A mese fejezetekre tagoltsága is jó, mert megkönnyíti az önálló olvasást a gyerekeknek. A képi világot megint csak dicsérni tudom. Szerettem!
Ha egy szép kavicsra leltek, tegyétek zsebre, ki tudja, hátha meglepetést és titkot tartogat számotokra! A mesével(mesékkel) kapcsolatban még annyi jut eszembe, hogy a gyermekkor nem ér véget a felnőttéválással. Amíg el tudunk merülni a fantázi világában mi magunk is olvasás közben, addig gyermekek vagyunk!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572589 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
>!
Sastojci
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Hát ez hihetetlenül aranyos volt. A szereplők mind szeretni valók (személyes kedvenceim Gilice és Mirkó), az átok iszonyú szomorú, a küldetés izgalmas, és fél pillanat alatt visszahozza a gyerekkoromat, szóval az egészet nagyon szerettem. Ebből el tudnék viselni még pár kötetnyit. :)
(És azok a sárkánylábak a rajzokon. :3)

1 hozzászólás
>!
adricca P
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka

Júlia előző könyvétől újra boszorkány akartam lenni, ettől meg újra tündér. Úgy tűnik, ez már csak ilyen. :D

Nagyon tetszett ismét, és ezúttal kötözködni sem tudtam semmivel. Aranyosak a szereplők, kedves a történet, jó a tagolás, gondolom, ekkora szakaszok a már épp önállóan olvasó gyerekeket sem fárasztják annyira. Azt különösen szerettem, hogy hiába kicsiknek készült, nem éreztem túlegyszerűsítettnek sem a szóhasználatot, sem a cselekményt. Hogy a tündérek is diót esznek, az nagyon cuki, Gombóc instant kedvenc lett, és a történet vége is tetszett. És mivel már nekem is van tündérlátó kavicsom, majd felfedezem a segítségével azt is, hogy melyik szereplő milyen mitológiai alakból alakult ki.

Az illusztrációk is nagyon szépek, nekem a sárkányábrázolások nem tetszettek, de az emberalakok kárpótoltak. Hangulatos lett az egész.

Könyvklubon már meg is kezdte a vándorútját, talán hárman is lefoglalták kapásból, úgyhogy most egy darabig szerintem nem látom. :D


Népszerű idézetek

>!
Hintafa P

Az elveszett tündérek sose felejtik el egészen a hazájukat, sőt, igyekeznek minél több mindent megtartani az emlékezetükben. Sokan közülük írók, költők, vagy mesemondók lesznek az emberek között.

42. oldal - A könyv titka (Könyvmolyképző, 2017.)

Kapcsolódó szócikkek: mesemondó
>!
dontpanic P

…könnyű elfordulni és sorsára hagyni azt, aki hibázik. (…) Megfeledkezni róla, szépnek maradni, fiatalnak és gondtalannak, amíg valaki valahol boldogtalanul bolyong a világban, magányosan. A legtöbben ezt teszik. Mindra nem ilyen. Ő inkább birkózik az átokkal, beleőszül, belerokkan, odahagyja a palotáját, de nem adja fel. Persze a többiek bolondnak tartják. Gyöngék.

21. oldal

>!
Sastojci

– Most biztos érdekel, miért éppen te, ugye? – kérdezte Gombóc, és Boróka hevesen bólogatott. – Mert zöld a szemed! Olyan igazi zöld, hozzá pedig fekete hajad van. Az ilyen zöld tündérlátó szem!

18. oldal

2 hozzászólás
>!
julicsenge I

Aki nem felejt el diót adni a madaraknak és a tündéreknek, az rossz ember nem lehet!

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gombóc · tündér
>!
Sastojci

Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni.

30. oldal

>!
julicsenge I

– No, mi az, nem láttál még tündért? Ja, igaz is, tényleg nem.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gombóc

Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka
Mészáros Bori: Az álomtündér
Csukás István: Süsü, a sárkány
Szabó Magda: Tündér Lala
Treszkony Katalin: Hupszli
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul
Ana Galán: A nagy próbatétel
Rosie Banks: Csillámpart
Békés Pál: A Félőlény