Elfelejtett ​lények boltja 67 csillagozás

Mai szerzők ünnepi antológiája
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Az elfelejtett lények boltja csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés.
A polcokon mai magyar írók meséi és versei, az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy.
Boldog ámulást-bámulást kívánunk!

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

A művek szerzői: Máté Angi, Finy Petra, Schein Gábor, Mészöly Ágnes, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, Kántor Péter, Nyulász Péter, Kamarás István, Kukorelly Endre, Böszörményi Gyula, Németh Zoltán, Berg Judit, Scheer Katalin, May Szilvia, Petőcz András, Lackfi János, Podmaniczky Szilárd, Tóth Krisztina, Bátky András, Lugosi Viktória, Jász Attila, Boldizsár Ildikó, Zalán Tibor

Tartalomjegyzék

>!
Cerkabella, Szentendre, 2015
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820242
>!
Cerkabella, Budapest, 2011
114 oldal · ISBN: 9789639820241 · Illusztrálta: Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás · Csizmás Kandúr


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gelso>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Karácsonyi ráhangolódásként indult az olvasás, de jócskán karácsony után fejeztük be a sok egyéb olvasnivaló mindig eltérít bennünket.
A versekkel nem voltam igazán elragadtatva, de a történetek közül több meghatott, szívemhez szólt.
Nehezebb olyankor értékelést írni, amikor hosszan húzódik az olvasás, de az igazán emlékezetesek tényleg bevésődtek, ha tartalomra nem is egész pontosan, de a bennem keltett érzések alapján mindenféleképp.
Feltétlenül szeretném a számomra leginkább tetszőeket kiemelni és megemlíteni. talán tetszési is a sorrend. A csúcspontnak és a legerősebb mesének Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás-t tartom. Érzelmileg mélyen megérintett a benne húzódó odafigyelés és szeretet. Berg Judit: A zöldlábú angyal a következő, tetszik benne az ovis gyerek tudatának ébredezése a karácsonyt körülövező titokzatossággal kapcsolatban. Mi a titok, és mennyire titok az a titok? (Csak ne ilyen nyelvellenes neve lenne a kissrácnak: Ciska) De azért a végén megörültem, hogy engedi még magának egy kicsit gyereknek maradni, és tovább hisz a titokban, a karácsonyban, meglepetésekben, beteljesülő vágyakban… Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja a jó értelemben megborzongatott, totál kiakadtam, hogy még egy karácsonyi angyal is válhat munkanélkülivé, de aggodalmamat feloldotta a megoldás, nagyon frappáns, és köszönöm, mert nem vette el az optimizmusomat, igazán testhezálló szakmája lett angyalkánknak… Kedves Ariella, szeretnék pársoros karácsonyi vagy szabadságodról küldött képeslapot kapni Tőled! Köszönöm: Gelso
Rémisztő, de ugyanakkor hősies is volt Lula bátor tette Finy Petra: A télember meséjében, ritkán lehetünk manapság tanúi ilyen áldozathozatalra a köz érdekében.
Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó c. meséjének már a címe is figyelemfelkeltő és igen ötletes, nagyon frappáns, megszerettette ezt a házat a lakóival és a banyájával együtt.
Versek közül Kántor Péter: Váci utcán egy hóember, Németh Zoltán: Karácsonyfagyerekek és a Találmány. Tóth Krisztina: Brummogda.
Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány c. meséje méltó befejezése a gyűjteménynek – szép hasonlat a gyöngyszem arra, hogy rávezesse a vak lányt a karácsony igazi titkára.
A gyerekeim közt is feltettem a kérdést a kötet befejezése után, kinek melyik tetszett, ez lett az eredmény:
6 éves: May Szilvia: Egérrágta karácsony (Megjegyz.: tudja a gyerek, hogy az egerektől a falra mászom…)
11 éves: Lackfi János: hagyma és az angyallárma (Megjegyz.: ő meg Lackfival elfogult, neki nem igazán létezik más szerző)
Anya: Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás
Összességében pár kivétellel tetszettek a történetek.
A rajzolók eddigi munkáit is kedveltem, ebben a kötetben is tetszettek: Szulyovszky Sarolta kerekded gyerekfejei, Rofusz Kinga légies, árnyékolt alakjai, Szegedi Katalin régi képeslapokat idéző rajzai, Gyöngyösi Adrienn egyszerű, színes, festett fadobozokat idéző képei.

2 hozzászólás
Molymacska>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Nagyon szeretem az antológiákat és a meseantológia még is csak különlegesebb egy kicsit, főleg ha karácsonyi történetekkel van tele. Emiatt is kezdtem el olvasni ezt a kötet, bár sajnos az elvárásaim magasabbak voltak, mint az a színvonal, amit a kötet hozni tudott.
A kötet alapvetően érdekes volt, hiszen különféle szemszögekből olvashatunk különféle karácsonyi történeteket. Van iskolás történet, otthon karácsonyozós, mitológiai ihletésű is, közben pedig a prózákat apróbb, rövidebb (néha pedig hosszabb) versek váltják fel.
A versek hosszúsága, témája, és érthetősége is változó volt. Volt olyan, amit nagyon szerettem, volt olyan, amin néztem, hogy ez miért került be, de volt olyan is, amit egész érdekes volt olvasni.
Ami érdekes még a kötet tartalmával kapcsolatban, hogy a mesék nagy része fiú főszereplővel dolgozik. Ez azért probléma, mert nem írták rá a könyvre, hogy csak fiúknak, meg azt se, hogy inkább fiúknak, ellenben igazán lányos, vagy inkább lányoknak szóló történet nem igazán volt benne. Talán a kötet felénél döbbentem rá, hogy számomra hiányzik az a fajta lányos nézőpont, lány főszereplő,amit a kötet nem adott meg (vagy csak próbált megadni kevés sikerrel).
Az illusztráció érdekes volt: egyrészt azért, mert több illusztrátor is alkotott a kötethez, így több stílusú rajzokat láthattunk. másrészről néha az volt az érzésem, hogy nem tudták elkapni azt a hangulatot, amit a szöveg árasztott, és meg se próbáltak hozzá rajzolni, inkább egy teljesen különálló karácsonyi illusztrációt csináltak. Ez néha nem olyan rossz, néhol viszont számomra szembetűnő volt sajnos.

Az alábbiakban pedig a teljesség igénye nélkül néhány novella és róluk alkotott értékelésem:

Máté Angi: Volt egyszer egy hideg/Volt egyszer egy csend Nagyon tetszett ez a rövid novella. Hihetetlenül elmés, ahogy a hidegről ír, nagyon fantáziadús, és kellemes olvasmány. Első mesének tökéletes, átlényegül vele az ember, és további varázslatot várja.

Finy Petra: Télember Erre a mesére vagyok a legdühösebb. Bemutat egy fantasztikus szereplőt, egy gólemet, megismerhetjük az ő történetét, láthatjuk, hogy magányos és egyfajta gyászban is van, majd amikor emberek közé érkezik, akkor huss, elkergetik, mert a menő főszereplő kigyújtja az erdőt. A történet pedig úgy fejeződik be, hogy még mindig magányos és gyászol a télember, de legalább a falu népe mennyire jól járt meg a kislány, aki megmentette a falut (pozitívum: itt lány a főszereplő)

Mészöly Ágnes: December nagyon tetszett a mese alapgondolata, hogy a Mikulás létezik avagy sem, és ha igen, akkor hogyan. Ami különleges volt benne, hogy fel tudja oldani a valóság és a Mikulás mítosz közötti problémákat (szülő hozza vagy nem a szülő hozza az ajándékokat), mégis ebbe a realisztikus környezetbe bele tudta illeszteni a mítoszt. Különösen tetszett a vége, hogy maradt még egy kis megmagyarázhatatlan, de közben mégis mégis pozitívan zárult a novella.

Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás Aranyos mese Barniról, az iskolai ajándékozásról, és a karácsony érzéséről. Nagyon tetszett benne, hogy egy olyan klisével dolgozik, mint a karácsonyi húzás, amit mindannyian átéltünk már, de közben úgy alakítja a történetet, hogy érdekes tudjon maradni. Ahogy látjuk, az elfelejtett ajándékot mások próbálják kipótolni, így lesz az egész mese karácsony érzésű. Végeredményben az empátiáról is szól, a gondoskodásról, másokra való figyelésről. Kellemes mese.

Kamarás István: Karácsonyi maradék Jaj istenem, ez nagyon aranyos volt!! Ez a próza nem mese volt, sokkal inkább egy humoros novella. Célközönsége is inkább a felnőttek, akik megértik mi is történik, tisztába vannak az ünnep alapjaival (rossz szó a „szabályaival” de valami ilyesmire gondolok) és aki tud nevetni rajta, hogy ezek a szabályok kicsit feldőltek, kicsit másmilyenek, de mégis az alap megmaradt. Talán az egyetlen igazán humoros történet a kötetben, pedig kellett volna még hasonló szerintem.

Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó Amikor megláttam, hogy Böszörményi is írt a kötetbe, páros lábbal ugráltam, és sikoltoztam, annyira örültem neki (könnyű boldoggá tenni, de tényleg).
A meséje pedig megugrotta azt a magas elvárást, amit támasztottam irányába. Nagyon hangulatos volt, hiszen először láthatjuk a rossz karácsonyokat, a nem karácsonyi életérzéssel teli családokat, majd kiderül a hiba, és a megoldás olyan, amit minden gyermek (és felnőtt) magával vihet: az, hogy figyeljünk egymásra, hogy próbáljunk a másikkal lenni, ne hagyjuk, hogy mellettünk elmagányosodjon valaki. Ez nagyon fontos tanulsága volt a történetnek.
Külön megemlíteném, hogy a főszereplő Lopotnyik egy (fekete) macska, így természetesen emiatt a momentum miatt is örökre a szívembe zártam ezt a mesét. Annyira édes (még akkor is, ha Lopotnyik természete egy valódi macskára hasonlít) (tényleg könnyű engem boldoggá tenni)

Németh Zoltán: Találmány Jaj istenkém, ez annyira aranyos volt! Az egyetlen vers, ami igazán igazán tetszett a kötetből. A vers pedig a szaloncukor karácsonyfáról eltávolításról szól. Egyszerre nagyon vicces, de közben egy életérzést is átad, amit talán mindenki átélt (gyerekek meg most élik). Kicsit bohókás, kicsit vidám, kicsit nosztalgikus, és nagyon jó olvasmány.

Berg Judit: Zöld lábú angyal Mikulás helyett a Jézuska mese a témája a könyvnek, méghozzá egy rosszul (vagy inkább máshogy) mesélt mese miatt. Ciska (itt említeném meg, hogy kéretik legalább a mesékben normális, egyszerű, és érthető nevet adni szereplőknek. Tudom, hogy divat az idegen név, de nekem ez túl… sok) zöld lábú angyalt keres Jézuska társaként. Érdekes volt, ahogy láttuk, Ciska mennyire rugalmas, megérti, hogy létezhet ilyen, a felnőttek vagy idősebb gyerekek pedig szinte teljesen elutasítják ezt a képet. A vége aranyos, pozitív, ami reményt adhat a gyerekeknek, hogy hihetnek bármiben.

May Szilvia: Egérrágta karácsony Ez a mese annyira cukorfalat, hogy el se tudom mondani, mennyire. Imádnivaló volt, ahogyan az egérkék szervezkedtek maguknak egy karácsonyt, a lusta, öreg macska pedig karácsony szellemében még segített is nekik. Egyszerűen a hangulata, a története, és leírások is annyira édesek és aranyosak voltak. Teljesen meghatódtam, és nagyon szerettem olvasni ezt a mesét. (plusz pont, hogy itt is van macska :D )

Tóth Krisztina: Brummogda Nagyon aranyos vers a mackókról,és mackók megsegítéséről. Hangulatos, hiszen a mackó (mint ajándék is), a gyermekkor része, így egy ilyen bolt hihetetlenül fantáziadús lehet egy gyermeknek. nem csak a leírások miatt, ami zseniális, hanem akár a továbbgondolás miatt is. Szerinted milyen egy Brummogda?

Boldizsár Ildikó: A gyönygszemű lány Ezt külön kötetben már olvastam, így ahhoz képest sok mindent nem tudtam elmondani. Kellemes volt, nagyon karácsonyi hangulatú, érdemes elolvasni mindenkinek.

Lorenza_Pellegrini>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Nagyon vegyes élményt nyújt. A könyvben szereplő nagy nevű írók egy részétől többet vártam volna. Szerintem nem ezek a legjobban sikerült műveik.

Gyöngyi0309>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Nagyon vegyes érzéseim voltak a mesékkel versekkel kapcsolatban. Nagyon sok mese nem tetszett, viszont voltak egyedi, szívmelengető történetek benne.Nagyon tetszett a December című mese, a Barni és a három angyaljárás, a Kamor varázsló csillagos ötöse, a Lopotnyik , az Elfelejtett lények boltja, az Egérrágta karácsony. A többi mese számomra felejthető volt, volt ami egyenesen idegesített, a Lackfi mese szerintem borzalmas volt. A versek is elég vegyesek voltak, voltak nagyon hangulatosak, például a Brummogda, vagy a Mikulásos, villamosos.
Mindenképp nagyobbacska gyereknek ajánlom, de , mint minden válogatás, sajnos nem egységes. Az illusztrációk nagy része aranyos.
Sajnálom, mert nagy elvárásaim voltak, Lovász Andrea általában ütős köteteket rak össze.

olvasóbarát>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Előzetes karácsonyi ráhangolódást segítő kötet 24 kortárs szerző (író, költő) műveiből összeállított antológia. Az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy mese, vers. A szerzők között több kedvencem is megtalálható: Máté Angi, Boldizsár Ildikó, Finy Petra, Tóth Krisztina és nagyon jól válogatták az illusztrátorokat is: Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin és Szulyovszky Sarolta rajzai díszítik a kötetet.
Nem tetszett maradéktalanul minden írás, de volt, amit nagyon a szívembe zártam: Máté Angi: Volt egyszer egy című kötetéből ebbe a válogatásba is bekerült a Volt egyszer egy csend és a Volt egyszer egy hideg című mese. Schein Gábor Beszélő sál, Szeretet, Várakozás című versei is tetszettek. Zágoni Balázs remekül megírt mai meséje a Barni és a három angyaljárás, mint ahogyan Nyulász Péter meséje a Kamor varázsló csillagos ötöse. Ötletes a címadó mese, Scheer Katalin alkotása, és megható Boldizsár Ildikó A gyöngyszemű lány című meséje.

Cs_N_Kinga P>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Először gondolkodtam egyáltalán csillagozzam e ezt a könyvet? Hiszen ez nem egy író, hanem elég sok műve. Mégis csak jobb így eligazodni. Mivel több történet és vers is volt benne és szinte mindegyik mástól, nem meglepő, hogy volt ami tetszett és volt ami kevésbé.
Talán a legszebb, legjobb szerintem Boldizsár Ildikó története volt.

Uzsonna >!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Csodálatos „csomagolás”, de mint a szaloncukrok esetében is, nem mindegyik mese „ízlett”. Ennek ellenére érdemes elolvasni, főleg karácsony tájt.

3 hozzászólás
dianna76 P>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Elég vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, s most hirtelen nem is tudom hány csillagot adjak rá. Szerettem volna, ha kicsit elvarázsol, és minden sora melengeti a szívemet. De nem… A kötetet indító Máté Angi meséket ismertem már. A soron következő akár tetszhetett volna, de az erdő szándékos felgyújtása mindent elrontott. Hogy lehet ilyen egy karácsonyi mesében még, ha utána el is oltották?
Ahogy Brokkoli történetében sem értem a véres jelenetet. Pedig az is aranyos amúgy. Teljes egészében szerettem viszont a Barni mesét, és Lopotnyikot, valamint May Szilvia Egérrágta karácsonyát. Bevallom, Lackfi írását Hagyma macskáról kihagytam, mert nemrég olvastam egy gyűjteményes könyvében, és egyébként szerettem. Boldizsár Ildikó A gyöngyszemű lány meséjét viszont örömmel olvastam egy év után újra. A kötet verseiből alig-alig akadt ami tetszett. Talán ennél szebb és ünnepibb sorokat is össze lehetett volna válogatni.
Részemről elég lett volna, ha egy illusztrátor kezébe adják a feladatot a történetek képi világának megjelenítését illetően. Feltéve, ha nem Szulyovszky Sarolta az. Nekem az Ő rajzai kevésbé tetszettek.

>!
Cerkabella, Budapest, 2011
114 oldal · ISBN: 9789639820241 · Illusztrálta: Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga
1 hozzászólás
Inpu>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Ez az antológia egyike volt a legutóbbi ünnepvárás olvasmányainak. Mesék és versek, hosszabb-rövidebb kiadásban, hol klasszikus, hol modern köntösbe öltöztetve. Méltatni könnyű lenne, ezért elöljáróban inkább a kötet „gyengeségeiről” szólnék. Előrebocsátom, nincs túl sok neki. Az írások színvonalasak és élvezetesek, a karácsonyváró gyermeki lélek ezernyi, egymástól akár lényegesen különböző orcáját idézi fel (ezért felnőttek számára is ideális), a történeteket kísérő illusztrációk gyönyörűek. Megbújik azonban a művek között egy-kettő, melyek előtt értetlenül álltam: vagy célközönségük (vélt) életkora, vagy a modern köznyelvből becsempészett szavak nyomán támadt keverék stílusa, vagy leleplező voltuk miatt lógtak ki a többi írás közül. Utóbbi alatt az enyhén szólva „nem irodalmi” kifejezéseket éppúgy értem, mint a Mikulás/Télapó vagy a Jézuska „varázstalanítását”. Az olyan családoknál, ahol – mint nálunk – a gyermek még mindig hisz az angyalkákban (még ha nem is feltétlenül a "zöldlábúban"), nem árt, ha anya vagy apa előolvassa az éppen aktuális mesét, elkerülendő a későbbi kínos magyarázkodásokat. A történetfüzér valódi gyöngyszemeket is rejt, bár megítélésük nyilván erősen szubjektív. A magam részéről a mesék közül jó szívvel ajánlom Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás, Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja, Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó valamint Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány című írását. Varázslatosak. A versek közül egyértelműen megnyert magának Kiss Ottó: Ha tél van, Kukorelly Endre: Jönakar és Zalán Tibor: Ünnep című költeménye.

Natalie_Danaisz I>!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

… már a borítója is csupa melegség.
engedd meg, hogy Ariellával kezdjem a bemutatást. igen, ő az a biciklin, a legutolsó karácsonyi angyal. ezt pedig a titkos záradék bizonyítja az egyik mesében.
az ott, középen, Lopotnyik „afféle kopott szőrű, tépett fülű, töredezett bajszú kalandkereső”, akitől megtudtam, hogy miért nincs karácsony 80 éve, a Pukkancs utca 5-ben. mondhatom szívszorító történet, de a végén mégis megtörik az átok, és… ugye sejted már, az idén ott is lesz karácsony.
a jobb sarokban, az öreg szekrény fiókjából Aranyka hinti a varázsos hóport. ha egyedül lennél szenteste, ami azért elég szomorú, előfordulhat, hogy üzen neked és vár. aztán akkor irány „Aranyka, csodalépcső, bejgli, karácsonyfa, talán egy kis varázs-ajándék.” hogyan? meg sem érdemled? „Aztán legyintek, most inkább örülni fogok, megérdemelni ráérek később.”
és itt középen, fagyosan, kéken a hideg, aki kofa a piacon és didergést árul. a mesében a csend is kék, bennem innen indul el a várakozás, és ide is ér majd vissza karácsony este, de már akkor a gyöngyszemű lány házában talál, mert a karácsony a „titkos kívánságok titokzatos útja!” mindez attól szép, hogy láthatatlanul fénylik, belülről melegít.
szép ez a könyv. kinyitod és látod a sok kicsi ablakot bezárva, és akkor tudod már, hogy ez mit jelent. neked kell kinyitogatnod. ha ma elkezded, éppen nyitva lesz mind az ünnep estéjén. akkor majd rájössz, minden ablak mögött ajándék rejtőzik, 24 mai magyar író csodalátó várakozásában.
mesésen szépek az illusztrációk, finoman vezetnek az ünnepvárás útján.
ami még különösen tetszett, hogy nem hiányzik a könyvből a humor. Kukorelly Endre Jönakar című verse szinte külön kategória, de régóta kedvencem Kántor Péter hóembere is, aki hol máshol, mint a Váci utcában próbálgatja régóta hósapkában a hópikulát.
és látod, az utolsó oldalon hogy fénylenek az ablakok? ott a karácsony mindegyik mögött. és most bezárom.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

jazmin>!

SCHEIN GÁBOR: VÁRAKOZÁS

– Régóta várok rád.
– Elkéstem. De most itt vagyok.
– Igen, most itt vagy.
De tudod, a várakozást
nem olyan könnyű abbahagyni.
– Akkor elmenjek?
– Ne! Maradj!
Veled egészen más
várni rád.

16. oldal · Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

krlany IP>!

Persze, tudom jól, hogy csizma nélkül a csizmás kandúr csak egy közönséges kandúr, akit akár egyetlen „sicc”-el el lehet kergetni, csizmában viszont a kandúr rettenthetetlen.

42. oldal, Kamarás István - Karácsonyi maradék · Kamarás István

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr · macska
krlany IP>!

Volt egyszer egy csend.
Ennek a csendnek nem volt egyebe, csak egy nagy, hallgatag feje. Nem volt nyaka, nem volt hasa, de még keze, lába sem volt.
Ha valahová elindult, akkor libegett, mint a köd, amelyik reggelente a kökény-bokron fésülködött.
[…]
Mindig hosszasan készülődött erre a valamire, eközben sok idők teltek.
Aztán, ha sok idő teltével elkészült, nagy, hallgatag fején elsimította a hajait, kilibegett a háza küszöbére, leült arra, megköszörülte a hangját, s énekelni kezdett.
Énekelt a csend, s énekére hullni kezdett valami puhaság az égből, pilinkált, míg ujjnyi, majd kétujjnyi lett, végül térdig állt a világ benne.

8. oldal, Máté Angi: Volt egyszer egy csend · Máté Angi

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: csend
imma P>!

KISS OTTÓ: MIKULÁSOS, VILLAMOSOS

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Beszálláskor berregtetnek, becsukják az ajtókat,
látom, ahogy a vezető meghúzza a hajtókart.

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Ott egy róka, bajsza deres, itt egy zsiráf, kétméteres,
ott egy zebra, itt egy kanyar, hopp, egy bácsi hátrahanyal!

Ott egy lepke, itt egy hinta, ott egy gólya, és itt mintha
a bácsiban egy üveg bor, a nénin meg kölniminta.

Itt egy delfin, ott egy bálna, szeme papír, amúgy látna
– én is látnám, ha a medve leülne, vagy arrébb állna.

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Megint jönnek, berregtetnek, mindjárt itt az indulás,
felszállt kettő Mikulás is, szerencsém van, nem vitás.

Erre jönnek, mutatják, hogy ők ma itt az ellenőrök,
ezen aztán, mint a tinta, vagy még jobban elkenődök.

25. oldal · Kiss Ottó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás · villamos
12 hozzászólás
olvasóbarát>!

És akkor ott, félúton a gyerekszoba és a nappaliban álló karácsonyfa között, megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, nem a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában. Ládikóval a kezében így ért a karácsonyfa elé a Gyöngyszemű lány, aki látni szerette volna a karácsonyt, és akinek azóta is igazgyöngy fénylik a szeme helyén.

112. oldal, Boldizsár Ildikó - A Gyöngyszemű Lány · Boldizsár Ildikó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
marschlako P>!

Egy ideig bámulta a fölötte elnyúló unalmas, grafittal satírozott eget, aztán feltápászkodott, és alaposan megvizsgálta a nyomot, amelyet a hóban hagyott.

65. oldal, Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

5 hozzászólás
krlany IP>!

Lopotnyik, ha még nem mondtam volna, természetesen macska. Afféle kopott szőrű, tépett fülű, töredezett bajszú kalandkereső, aki már igazán sokat látott, nyalintott és szimatolt az életből, s úgy ismeri az emberi természetet, mint a saját mancsát.

48. oldal, Böszörményi Gyula - Lopotnyik és a banyabú-dugó · Böszörményi Gyula

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: macska
Aprile>!

Karácsonykor azok a kívánságok teljesülnek, amelyek a szív mélyén rejtőznek.

110. oldal (Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány) · Boldizsár Ildikó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
krlany IP>!

Schein Gábor: Beszélő sál

Panni állandóan belém köt.
Mondtam neki, ne kössön belém.
Erre ő azt felelte: "Ha nem kötök beléd,
sosem készülsz el, pedig kellesz apának karácsonyra."
Jó érzés, hogy valaki ennyire számít rám.
Ezentúl hagyom, hogy kötözködjön.

15. oldal · Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

katajhsz>!

Schein Gábor: Szeretet

Kimostam a kedvenc pulóverem.
Az ujja megnyúlt, a háta összement.
Most kimosom magamat is,
hogy megint jó legyen rám.

15. oldal, Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája


Hasonló könyvek címkék alapján

Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta!
Lázár Ervin: A másik télapó
Kőrösi Zoltán: Ami a szívedet brummja…
Turbuly Lilla: Talált szív
Gimesi Dóra: A tündér csizmája
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Varró Dániel: Diótörő
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék
Czeglédy Gabriella: Hóvilág