Elfelejtett ​lények boltja 45 csillagozás

Mai szerzők ünnepi antológiája
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Az elfelejtett lények boltja csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés.
A polcokon mai magyar írók meséi és versei, az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy.
Boldog ámulást-bámulást kívánunk!

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Máté Angi, Finy Petra, Schein Gábor, Mészöly Ágnes, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, Kántor Péter, Nyulász Péter, Kamarás István, Kukorelly Endre, Böszörményi Gyula, Németh Zoltán, Berg Judit, Scheer Katalin, May Szilvia, Petőcz András, Lackfi János, Podmaniczky Szilárd, Tóth Krisztina, Bátky András, Lugosi Viktória, Jász Attila, Boldizsár Ildikó, Zalán Tibor

Tartalomjegyzék

>!
Cerkabella, Budapest, 2011
114 oldal · ISBN: 9789639820241 · Illusztrálta: Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás · Csizmás Kandúr


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Karácsonyi ráhangolódásként indult az olvasás, de jócskán karácsony után fejeztük be a sok egyéb olvasnivaló mindig eltérít bennünket.
A versekkel nem voltam igazán elragadtatva, de a történetek közül több meghatott, szívemhez szólt.
Nehezebb olyankor értékelést írni, amikor hosszan húzódik az olvasás, de az igazán emlékezetesek tényleg bevésődtek, ha tartalomra nem is egész pontosan, de a bennem keltett érzések alapján mindenféleképp.
Feltétlenül szeretném a számomra leginkább tetszőeket kiemelni és megemlíteni. talán tetszési is a sorrend. A csúcspontnak és a legerősebb mesének Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás-t tartom. Érzelmileg mélyen megérintett a benne húzódó odafigyelés és szeretet. Berg Judit: A zöldlábú angyal a következő, tetszik benne az ovis gyerek tudatának ébredezése a karácsonyt körülövező titokzatossággal kapcsolatban. Mi a titok, és mennyire titok az a titok? (Csak ne ilyen nyelvellenes neve lenne a kissrácnak: Ciska) De azért a végén megörültem, hogy engedi még magának egy kicsit gyereknek maradni, és tovább hisz a titokban, a karácsonyban, meglepetésekben, beteljesülő vágyakban… Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja a jó értelemben megborzongatott, totál kiakadtam, hogy még egy karácsonyi angyal is válhat munkanélkülivé, de aggodalmamat feloldotta a megoldás, nagyon frappáns, és köszönöm, mert nem vette el az optimizmusomat, igazán testhezálló szakmája lett angyalkánknak… Kedves Ariella, szeretnék pársoros karácsonyi vagy szabadságodról küldött képeslapot kapni Tőled! Köszönöm: Gelso
Rémisztő, de ugyanakkor hősies is volt Lula bátor tette Finy Petra: A télember meséjében, ritkán lehetünk manapság tanúi ilyen áldozathozatalra a köz érdekében.
Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó c. meséjének már a címe is figyelemfelkeltő és igen ötletes, nagyon frappáns, megszerettette ezt a házat a lakóival és a banyájával együtt.
Versek közül Kántor Péter: Váci utcán egy hóember, Németh Zoltán: Karácsonyfagyerekek és a Találmány. Tóth Krisztina: Brummogda.
Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány c. meséje méltó befejezése a gyűjteménynek – szép hasonlat a gyöngyszem arra, hogy rávezesse a vak lányt a karácsony igazi titkára.
A gyerekeim közt is feltettem a kérdést a kötet befejezése után, kinek melyik tetszett, ez lett az eredmény:
6 éves: May Szilvia: Egérrágta karácsony (Megjegyz.: tudja a gyerek, hogy az egerektől a falra mászom…)
11 éves: Lackfi János: hagyma és az angyallárma (Megjegyz.: ő meg Lackfival elfogult, neki nem igazán létezik más szerző)
Anya: Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás
Összességében pár kivétellel tetszettek a történetek.
A rajzolók eddigi munkáit is kedveltem, ebben a kötetben is tetszettek: Szulyovszky Sarolta kerekded gyerekfejei, Rofusz Kinga légies, árnyékolt alakjai, Szegedi Katalin régi képeslapokat idéző rajzai, Gyöngyösi Adrienn egyszerű, színes, festett fadobozokat idéző képei.

2 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Nagyon vegyes élményt nyújt. A könyvben szereplő nagy nevű írók egy részétől többet vártam volna. Szerintem nem ezek a legjobban sikerült műveik.

>!
olvasóbarát P
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Előzetes karácsonyi ráhangolódást segítő kötet 24 kortárs szerző (író, költő) műveiből összeállított antológia. Az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy mese, vers. A szerzők között több kedvencem is megtalálható: Máté Angi, Boldizsár Ildikó, Finy Petra, Tóth Krisztina és nagyon jól válogatták az illusztrátorokat is: Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin és Szulyovszky Sarolta rajzai díszítik a kötetet.
Nem tetszett maradéktalanul minden írás, de volt, amit nagyon a szívembe zártam: Máté Angi: Volt egyszer egy című kötetéből ebbe a válogatásba is bekerült a Volt egyszer egy csend és a Volt egyszer egy hideg című mese. Schein Gábor Beszélő sál, Szeretet, Várakozás című versei is tetszettek. Zágoni Balázs remekül megírt mai meséje a Barni és a három angyaljárás, mint ahogyan Nyulász Péter meséje a Kamor varázsló csillagos ötöse. Ötletes a címadó mese, Scheer Katalin alkotása, és megható Boldizsár Ildikó A gyöngyszemű lány című meséje.

>!
Uzsonna
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Csodálatos „csomagolás”, de mint a szaloncukrok esetében is, nem mindegyik mese „ízlett”. Ennek ellenére érdemes elolvasni, főleg karácsony tájt.

3 hozzászólás
>!
Inpu
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Ez az antológia egyike volt a legutóbbi ünnepvárás olvasmányainak. Mesék és versek, hosszabb-rövidebb kiadásban, hol klasszikus, hol modern köntösbe öltöztetve. Méltatni könnyű lenne, ezért elöljáróban inkább a kötet „gyengeségeiről” szólnék. Előrebocsátom, nincs túl sok neki. Az írások színvonalasak és élvezetesek, a karácsonyváró gyermeki lélek ezernyi, egymástól akár lényegesen különböző orcáját idézi fel (ezért felnőttek számára is ideális), a történeteket kísérő illusztrációk gyönyörűek. Megbújik azonban a művek között egy-kettő, melyek előtt értetlenül álltam: vagy célközönségük (vélt) életkora, vagy a modern köznyelvből becsempészett szavak nyomán támadt keverék stílusa, vagy leleplező voltuk miatt lógtak ki a többi írás közül. Utóbbi alatt az enyhén szólva „nem irodalmi” kifejezéseket éppúgy értem, mint a Mikulás/Télapó vagy a Jézuska „varázstalanítását”. Az olyan családoknál, ahol – mint nálunk – a gyermek még mindig hisz az angyalkákban (még ha nem is feltétlenül a "zöldlábúban"), nem árt, ha anya vagy apa előolvassa az éppen aktuális mesét, elkerülendő a későbbi kínos magyarázkodásokat. A történetfüzér valódi gyöngyszemeket is rejt, bár megítélésük nyilván erősen szubjektív. A magam részéről a mesék közül jó szívvel ajánlom Zágoni Balázs: Barni és a három angyaljárás, Scheer Katalin: Elfelejtett lények boltja, Böszörményi Gyula: Lopotnyik és a banyabú-dugó valamint Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány című írását. Varázslatosak. A versek közül egyértelműen megnyert magának Kiss Ottó: Ha tél van, Kukorelly Endre: Jönakar és Zalán Tibor: Ünnep című költeménye.

>!
_natalie_ I
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

… már a borítója is csupa melegség.
engedd meg, hogy Ariellával kezdjem a bemutatást. igen, ő az a biciklin, a legutolsó karácsonyi angyal. ezt pedig a titkos záradék bizonyítja az egyik mesében.
az ott, középen, Lopotnyik „afféle kopott szőrű, tépett fülű, töredezett bajszú kalandkereső”, akitől megtudtam, hogy miért nincs karácsony 80 éve, a Pukkancs utca 5-ben. mondhatom szívszorító történet, de a végén mégis megtörik az átok, és… ugye sejted már, az idén ott is lesz karácsony.
a jobb sarokban, az öreg szekrény fiókjából Aranyka hinti a varázsos hóport. ha egyedül lennél szenteste, ami azért elég szomorú, előfordulhat, hogy üzen neked és vár. aztán akkor irány „Aranyka, csodalépcső, bejgli, karácsonyfa, talán egy kis varázs-ajándék.” hogyan? meg sem érdemled? „Aztán legyintek, most inkább örülni fogok, megérdemelni ráérek később.”
és itt középen, fagyosan, kéken a hideg, aki kofa a piacon és didergést árul. a mesében a csend is kék, bennem innen indul el a várakozás, és ide is ér majd vissza karácsony este, de már akkor a gyöngyszemű lány házában talál, mert a karácsony a „titkos kívánságok titokzatos útja!” mindez attól szép, hogy láthatatlanul fénylik, belülről melegít.
szép ez a könyv. kinyitod és látod a sok kicsi ablakot bezárva, és akkor tudod már, hogy ez mit jelent. neked kell kinyitogatnod. ha ma elkezded, éppen nyitva lesz mind az ünnep estéjén. akkor majd rájössz, minden ablak mögött ajándék rejtőzik, 24 mai magyar író csodalátó várakozásában.
mesésen szépek az illusztrációk, finoman vezetnek az ünnepvárás útján.
ami még különösen tetszett, hogy nem hiányzik a könyvből a humor. Kukorelly Endre Jönakar című verse szinte külön kategória, de régóta kedvencem Kántor Péter hóembere is, aki hol máshol, mint a Váci utcában próbálgatja régóta hósapkában a hópikulát.
és látod, az utolsó oldalon hogy fénylenek az ablakok? ott a karácsony mindegyik mögött. és most bezárom.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Hát, nem a legerősebb válogatás, az már biztos.
24 kortárs magyar író, költő karácsonyhoz kötődő meséje, verse, története olvasható ebben az antológiában. És bár az irodalmi élet színe-java vonul fel a lapokon, mégis összesen hét szerző tudott megérinteni (Máté Angi, Schein Gábor, Zágoni Balázs, Scheer Katalin, May Szilvia, Podmaniczky Szilárd és Boldizsár Ildikó).
Kamarás István Karácsonyi maradék-a meg annyira borult, hogy bár az az írás ünnepi hangulatba nem hozott, de muszáj leszek tőle még valamit olvasni, mert ebben az ötletben is van potenciál…
A négy illusztrátor rajzai is elég vegyesek. Szegedi Katalin az, aki maradéktalanul hozta a formáját, és szinte bármilyen vonalat húz is, megállja a helyét. A többieké hullámzott. Néhol a rajz nem volt összhangban a mesével, néhol pedig ijesztő és zaklatott képet kaptunk, amit nem is annyira értettem, hogy gyereknek, karácsonyra ilyet?
Jobbat vártam. Mert Máté Angival nagyon jól indult a kötet, és kiváló alaphangulatot teremtett úgy mindenhez, csak ezt kellett volna megtartani… Kár érte…
https://kulturleny.wordpress.com/2015/07/08/elfelejtett…

>!
Sicc
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Igényes kis téli-karácsonyi mese/vers válogatás.
Nagyon szerettem Zágoni Balázs Barni és a három angyaljárás, Mészöly Ágnes December és Boldizsár Ildikó A gyöngyszemű lány című történetét. Meghatódós-nevetős-elgyönyörködősök.:)

3 hozzászólás
>!
Sisyll
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Karácsonyi mesekönyv gyermekeknek. De se karácsony, és igazán már gyermek sem vagyok. Ettől független nagyon élveztem az antológiát, ami kicsit modern, de elragadó mesékkel volt hintve és szép illusztrációkkal.
Igazság szerint azért nem minden versért vagy mesékért voltam oda (ezért a mínusz 1.5 csillag). Ennek ellenére nagyon is ajánlani tudom, felnőttnek, gyermeknek, karácsonykor, év közben, a lényeg, hogy az ilyen történetek, és az ünnepi hangulat sose legyen elfeledett.

>!
kvzs P
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Igazi hangulatteremtő karácsonyi mesekönyv. „Felnőttként” is élvezet olvasni és lapozgatni, mert kedvességet, melegséget sugároz az egész könyv.
Az egyetlen ami zavart néha benne pont az antológia jellegéből fakad: az írások stílusában néhol nagyon nagy az ugrás és -számomra- a színvonal is hullámzott kicsit. Ennek ellenére bátran ajánlom minden karácsonyváró kis- és nagy moly kezébe :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
jazmin

SCHEIN GÁBOR: VÁRAKOZÁS

– Régóta várok rád.
– Elkéstem. De most itt vagyok.
– Igen, most itt vagy.
De tudod, a várakozást
nem olyan könnyű abbahagyni.
– Akkor elmenjek?
– Ne! Maradj!
Veled egészen más
várni rád.

16. oldal · Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

>!
krlany I+SMP

Persze, tudom jól, hogy csizma nélkül a csizmás kandúr csak egy közönséges kandúr, akit akár egyetlen „sicc”-el el lehet kergetni, csizmában viszont a kandúr rettenthetetlen.

42. oldal, Kamarás István - Karácsonyi maradék · Kamarás István

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr · macska
>!
imma A+P

KISS OTTÓ: MIKULÁSOS, VILLAMOSOS

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Beszálláskor berregtetnek, becsukják az ajtókat,
látom, ahogy a vezető meghúzza a hajtókart.

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Ott egy róka, bajsza deres, itt egy zsiráf, kétméteres,
ott egy zebra, itt egy kanyar, hopp, egy bácsi hátrahanyal!

Ott egy lepke, itt egy hinta, ott egy gólya, és itt mintha
a bácsiban egy üveg bor, a nénin meg kölniminta.

Itt egy delfin, ott egy bálna, szeme papír, amúgy látna
– én is látnám, ha a medve leülne, vagy arrébb állna.

Villamoson jó utazni, ülhetek és állhatok,
villamoson sok az utas: emberek és állatok.

Megint jönnek, berregtetnek, mindjárt itt az indulás,
felszállt kettő Mikulás is, szerencsém van, nem vitás.

Erre jönnek, mutatják, hogy ők ma itt az ellenőrök,
ezen aztán, mint a tinta, vagy még jobban elkenődök.

25. oldal · Kiss Ottó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás · villamos
12 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Volt egyszer egy csend.
Ennek a csendnek nem volt egyebe, csak egy nagy, hallgatag feje. Nem volt nyaka, nem volt hasa, de még keze, lába sem volt.
Ha valahová elindult, akkor libegett, mint a köd, amelyik reggelente a kökény-bokron fésülködött.
(…)
Mindig hosszasan készülődött erre a valamire, eközben sok idők teltek.
Aztán, ha sok idő teltével elkészült, nagy, hallgatag fején elsimította a hajait, kilibegett a háza küszöbére, leült arra, megköszörülte a hangját, s énekelni kezdett.
Énekelt a csend, s énekére hullni kezdett valami puhaság az égből, pilinkált, míg ujjnyi, majd kétujjnyi lett, végül térdig állt a világ benne.

8. oldal, Máté Angi: Volt egyszer egy csend · Máté Angi

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: csend
>!
olvasóbarát P

És akkor ott, félúton a gyerekszoba és a nappaliban álló karácsonyfa között, megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, nem a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában. Ládikóval a kezében így ért a karácsonyfa elé a Gyöngyszemű lány, aki látni szerette volna a karácsonyt, és akinek azóta is igazgyöngy fénylik a szeme helyén.

112. oldal, Boldizsár Ildikó - A Gyöngyszemű Lány · Boldizsár Ildikó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Aprile

Karácsonykor azok a kívánságok teljesülnek, amelyek a szív mélyén rejtőznek.

110. oldal (Boldizsár Ildikó: A Gyöngyszemű Lány) · Boldizsár Ildikó

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
krlany I+SMP

Schein Gábor: Beszélő sál

Panni állandóan belém köt.
Mondtam neki, ne kössön belém.
Erre ő azt felelte: "Ha nem kötök beléd,
sosem készülsz el, pedig kellesz apának karácsonyra."
Jó érzés, hogy valaki ennyire számít rám.
Ezentúl hagyom, hogy kötözködjön.

15. oldal · Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

>!
krlany I+SMP

Lopotnyik, ha még nem mondtam volna, természetesen macska. Afféle kopott szőrű, tépett fülű, töredezett bajszú kalandkereső, aki már igazán sokat látott, nyalintott és szimatolt az életből, s úgy ismeri az emberi természetet, mint a saját mancsát.

48. oldal, Böszörményi Gyula - Lopotnyik és a banyabú-dugó · Böszörményi Gyula

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
krlany I+SMP

Szeme kéken örvénylett, mint a jégtáblák alatti hűvös víz, ha jegesmedvék rontanak rá a fókákra.

11. oldal, Finy Petra - A télember · Finy Petra

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: fóka
>!
avaquete

Schein Gábor: Szeretet

Kimostam a kedvenc pulóverem.
Az ujja megnyúlt, a háta összement.
Most kimosom magamat is,
hogy megint jó legyen rám.

15. oldal, Schein Gábor

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája


Hasonló könyvek címkék alapján

Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Patricia Chare: Karácsonyi macikaland
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó
Carlos Busquets: Az elveszett rénszarvas
Walt Disney – Télapó segédei