Éhezés ​és szegénység (Beszélgessünk róla!) 12 csillagozás

Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Szegénység
Éhezés
Hajléktalanság
A gyerekeknek sokszor nehéz értelmezniük a világ dolgait és azok hatását saját életükre. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek abban, hogy ezeket a nehéz és összetett problémákat közösen körbe tudjuk járni velük.

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
HVG Könyvek, 2018
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045664 · Illusztrálta: Hanane Kai

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SMP
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Megláttam itt az ismeretterjesztő címkét a könyvön, és valóban, ebben a hangnemben szól. Nem történet, hanem gyerekeknek szánt ismeretátadás. Érthető, de nem gügyög, és nagyon fontos dolgokról beszél, érzékenyen, okosan. A végén fogalomtárral és további beszélgetésre indító kérdésekkel, nagyobb gyerekeknek (a borító szerint 6+), de mindenképp felnőtt társaságában. Nálunk a Nagy már tisztában volt azzal, hogy vannak, akik nagyon rossz körülmények között élnek, de itt szóba került a menekültáradat is (annak okaival együtt), úgyhogy beszéltünk kerítésről is, meg nem beengedésről, és teljesen el volt hűlve, hogy miért tenne bárki ilyet. Hamar kiderült az is, hogy hallotta már a „migráncs” szót, így, cs-vel, de nem tudta (vagy nem akarta megmondani), hol és mit hallott pontosan. Szóval fontos ez a könyv, ez az egész sorozat. Olvasni fogjuk a többi kötetet is.

2 hozzászólás
>!
Molymacska 
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

A rasszizmus és intoleranciához képest sokkal könnyebb volt a szövege (talán a téma miatt is) ellenben számomra sokkal darabosabb volt a szöveg. A kis szövegek nem köteték annyira össze, hogy egy koherens valami legyen belőle, ellenben (ami jó) több szemszögből is megfigyelhetjük a szegénységet és az éhezést.
A vége külön tetszett, hiszen olyan megoldásokat próbál elénk tárni, amiket a mindennapjaink részeként meg tudunk valósítani, akár gyerekként is (a nem használt játékot leadom az adománygyűjtőknek)
Zseniális írás, remélem nagyon sok gyerek kezébe el fog jutni.

>!
Ez_elment_vadászni
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Fűűű, hát, nem is tudom. Fura volt, hogy az ázsiai és afrikai emberek is fehérek, nem tudom, mi alapján. Maga a téma és kitárgyalása fontos dolog és az is jó, hogy a szövegben kendőzetlenül, már-már rémálomba menően ír a jelenségről, csak a rajzok idillikusak ehhez. Oké, ez egy gyerekkönyv, ha már a szöveg ilyen, hogy még nekem is összeszorult a szívem, akor legalább a rajzok oldják némileg a feszültséget.
A szöveggel nemtom, mi volt a cél, hogy sírva fakadjon a gyerek és rémálmai legyenek, de nekem ilyen érzésem volt tőle. Nagyon manipulatívan az érzelmekre hat és a végén nem átallja leírni, hogy természetes, ha dühös és szomorú vagy. Hát, ilyen szöveg után csak a pszichopaták nem azok sztem.

>!
gab001 P
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Úgy érzem, hiánypótló könyv került a kezembe. A könyvtáros ajánlotta, bár felkészített, hogy a szóhasználat nem épp gyerekeknek való. Talán ezért nem éreztem akkora csalódást ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor épp ezért inkább már iskolásoknak ajánlanám, bár sok szülőnek sem ártana. Nagyon jól elmagyarázza, hogyan épül fel a világunk, mi az oka a társadalmi különbségeknek. Valóban elfogadóbbá próbál nevelni. A végén található egy szómagyarázat is, már szerintem elég szegényes. Az illusztrációk és a színvilág igazán találó. Egyszerre szomorú és megnyugtató, hogy vannak ilyen könyvek.

>!
HVG Könyvek, 2018
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045664 · Illusztrálta: Hanane Kai
>!
Sicc
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Fontos a téma és jó beszélgetésindító ez a könyv. Csak kicsit száraznak tűnik nekem, nem tudom, mit kezd vele egy gyermek, aki csakúgy a kezébe veszi, és elolvassa. (szerintem egy konkrét történeten keresztül jobban működik a "beleélés") Viszont egyszerűen és érthetően végig megy az ok-okozatokon.

>!
dianna76 P
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Tetszett ez a könyv, mint ismertető a szegénységről. Viszont, ha a korosztályi ajánlást nézem, akkor szívesebben olvastam volna valami történeti keretbe foglalva. Így túl tömény volt. A szegénység kialakulásának lehetséges okait sokszínűen mutatja be a szerző. Tetszett a könyv végén lévő, beszélgetésre ösztönző kérdéssor, valamint a szöveg megértését segítő fogalomtár. Az illusztrációk nem a legszebbek, de könyv komoly témájához illenek. S van valaki, vagy valami, ami szinte minden képen megjelenik.

>!
HVG Könyvek, 2018
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045664 · Illusztrálta: Hanane Kai
>!
Caledonia_Valley P
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Hiánypótló könyv! Minden gyermeknek és felnőttnek egyaránt bátran ajánlom! Mély és elgondolkodtató szöveggel, elgondolkodtató illusztrációkkal.

>!
tetsuo
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Olyan alapvető információk és dolgok vannak a könyvben, amit mindenkinek tudnia és éreznie kéne, de sajnos tízmillióból valószínűleg nagyon keveseknek sikerült elsajátítania. Most kapunk egy kis segítséget, hogy legalább a gyerekünknek sikerüljön. Egy ideális világban kötelező olvasmány lenne az iskolákban.
Mitől lesz szegény valaki? Miért éhezik? Mi elől menekül? Hogyan segíthetsz rajta?
A Ghymestől a Tudjátok magyarok nótájára, mert nagyon jó lenne, ha tényleg tudnánk.

>!
estimese24
Louise Spilsbury: Éhezés és szegénység

Ideje volt már az ilyen kiadványoknak. Remek ötlet és jól is van kivitelezve. A történet mindenki számára érhető, elgondolkodtató. Az illusztrációk is hatásosak. Jó beszélgetésindító lehet ha a tanár, szülő felolvassa, akár iskolában, akár otthon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu a munka hevében
Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Csillagok és bolygók titkai
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
D. Nagy Éva (szerk.) – Kellermann József (szerk.) – Kiss Tibor (szerk.): Állatok akcióban
Angela Weinhold: A rovarok
Lauren Taylor – Marianne Taylor: Mi lenne, ha átmennénk állatba?
Rainer Köthe: Elektromosság
Macskássy Gyula – Várnai György: Kettő meg kettő az négy