Az ​ajándék 83 csillagozás

Louise Jensen: Az ajándék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tökéletes lány. A tökéletes barátnő. A tökéletes gyilkosság?

Jenna nagyon beteg. Minden reményét elvesztette egy új szívre, amellyel tovább élhet. Már kihunyna belőle az élet, amikor megkapja egy Callie nevű lány szívét. Vajon ki volt a donor, és hogyan halt meg? Jenna elhatározza, hogy utána jár a dolognak.
Minél közelebb kerül azokhoz, akik szerették Callie-t, annál több kérdés merül fel a lány korai halálával kapcsolatban. Valaki biztosan tudja, mi történt. Miért hallgatnak, miért nem beszél senki?
Jenna közel jár az igazság felderítéséhez, de cserébe elveszítheti mindenét a szeretteit, a józan eszét, sőt az életét.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155676451 · Fordította: Sillár Emőke
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9786155676468 · Fordította: Sillár Emőke

Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Louise Jensen: Az ajándék

Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog nekem ez a kötet. Bár nagyon szeretem a thrillereket, de a könyv százalékos értékelése kicsit elrettentett, azt hittem, hogy nem lesz ilyen jó. De szerencsére nem így lett, nem is tudom, miért nem kedvelik jobban a molyok.
Jenna elkap egy nagyon súlyos betegséget, aminek a következményeként új szívre van szüksége. Azonban itt kezdődnek még csak a bonyodalmak. Ugyanis Jenna elkezd emlékezni a szív eredeti tulajdonosának tetteire, cselekedeteire. Elkezd megismerkedni a családdal és egy titok nyomába ered, ami veszélyes úton vezeti őt végig. Nagyon izgalmas volt olvasni, végig féltettem Jennát, de egészen a végéig teljes bizonytalanságban tartott az író, nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, de nagyon tetszett. Sam és Tom voltak a kedvenc karaktereim, mindketten kedvesek, hűségesek. Sophiet és az anyját viszont teljesen félreismertem és spoiler

gabiica P>!
Louise Jensen: Az ajándék

Régóta halogattam már a könyv olvasását, féltem, hogy nem lesz jó élmény, és a gyanúm be is igazolódott.
Kezdjük ott, hogy a fordítás szörnyű volt. Nem tudom eldönteni, hogy ez nyomta-e rá már rögtön a bélyegét, hogy jobban szerettem volna, ha angolul olvasom, de az biztos, hogy most már nem fogok vele kísérletezni, még egyszer nem biztos, hogy végigrágnám magam a történeten.
Annyira csavaros és összekutyult volt, hogy már egyáltalán nem volt élvezhető. Sőt, nem csavaros volt, hanem inkább zavaros. Az alaptörténet számomra túl absztrakt volt ahhoz, hogy higgyek benne, és ezzel máris azt érte el, hogy ne tudjam szeretni a könyvet.

Nem tetszett. A vége nagyon összecsapott volt, a hosszú felvezetés után minden túl hirtelen és magyarázat nélkül, gyorsan történt. Lehet, hogy tényleg jobban élveztem volna eredetiben, de még egyszer, köszönöm, nem olvasnám el.

Jenna viselkedése abszurd és hihetetlen, nem volt valószerű. Megértem, hogy kínozták az emlékek, de túl mélyen beleásta magát a történtekbe. Nem értettem Callie családjának viselkedését sem, tényleg gyanúsan titokzatos volt minden és mindenki. De valahogy mindenből túl sok volt, így nem volt élvezhető.
Az, hogy Nathanre terelődött a gyanú, túl egyértelmű volt. Ez a klisé talán kihagyhatatlannak tűnik, de talán mégis az lett volna. A háttérben megbúvó szálak sokkal zavarosabb hatást keltettek, semmint ilyen egyértelmű legyen rá a válasz. Túl volt ez bonyolítva, igaz a mondás: a kevesebb néha több.

smetalin>!
Louise Jensen: Az ajándék

Milyen kevés a százalék? Szerintem annyira azért nem volt ez rossz, oké a mondatok kicsit zavaróak voltak, mármint persze hogy vannak mondatok egy könyvben, nem ez zavart:) Nagyon tárgyilagos volt, nem volt élet benne, gondolom a lány fejében lévő kusza gondolatot akarta így kifejezni, de akkor is…..a végére hozzászoktam.
Jenna az a személy kinek fejében ezek a gondolatok megszülettek. Új szívet kapott és ezzel új félelmeket is, de vajon ez a sajátja vagy a donoré? És ki követi? Követi valaki egyáltalán? Álmokat lát vagy a donor régi emlékeit? Baleset vagy gyilkosság? Rengeteg kérdés. A vége olyan lett amire nem számítottam, rendesen összekeverte a szereplőket az írónő. Az utolsó pár fejezet miatt adtam egy fél csillagot, és ezért mondom, hogy szerintem nem olyan rossz ez, vannak ennél sokkal sokkal jobban beharangozott pszicho-thrillernek csúfolt művek, amik egy kalap galambtojást sem érnek. (és persze vannak ennél sokkal-sokkal jobbak is, de manapság sajnos azok már nagyon ritkák)

1 hozzászólás
mate55 P>!
Louise Jensen: Az ajándék

„A szív emlékszik” És hogy utána mi maradt? Délutáni lötyögés. És elindulhatott az a szabad rablás, aminek akkor különösen nincs semmiféle gátja és korlátja, ha elapadnak, vagy egyáltalán nincsenek új gondolatok. „Az ajándék” írójánál, veszedelmes mértékben lemerülhetett az akkumulátor, mert semmilyen értelemben nem tudott és talán nem is akart kikászálódni a (állítólag) sikeresnek mondható „Nővér”kéjének árnyékából. Ez azonban nem lett volna akkora probléma, ha a nő színvonal, a karakterek, és az izgalom atmoszférájában képes lenne csak egy kicsit is megközelíteni a „nagy” (nekem csak közepes) elődöt. Talán annyival csúszik könnyebben, mint a többi idétlen tucat krimi, hogy nem akar annyi komoly tanulságot és közhelyekkel teletömködött életvezető szentenciát a nyakamba sózni. Azonban attól még, hogy nem lesz egy kifacsart, üres Agatha Christie-parafrázis, azt nehezen bocsátom meg neki, hogy akkor ijedtem meg a legjobban, amikor a „néplavórban” (mert kimentünk kiáztatni a …..) éktelen visítozással megszólalt egy sziréna.

1 hozzászólás
dagikám>!
Louise Jensen: Az ajándék

Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Voltak izgalmas részek, de voltak, amiket nem tudtam/tudok hova tenni. Pl. számomra még mindig homály fedi azt, hogy akkor most hogyan is halt meg Callie?? Szinte minden tisztázódott, csak ez nem. Jenna nekem kifejezetten idegesítő volt, túllihegett mindent. A nagy lelepleződés is kicsit erőltetett volt, jobban mondva csinált. Egyszóval snassz volt…

Könyvmolyok_Világa>!
Louise Jensen: Az ajándék

Louise Jensen második , magyarul megjelent könyve Az ajándék. Azt kell, hogy mondjam, meg sem közelíti az elsőt A nővért. Ez sokkal ,sokkal jobb. Itt már maga az alapsztori is érdekes, hiszen Jenna, a főszereplő lány szívátültetésen esett át és ennek kapcsán bepillanthatunk a transzplantáción átesett betegek életébe, gondjaiba, félelmeibe… És még valamiből kapunk továbbképzést : a celluláris emlékezet elméletébe. Ennek alapja, hogy sejtjeink megjegyeznek bizonyos, velünk kapcsolatos dolgokat, élményeket, eseményeket, kedvenc ételeket, emlékeket. Rengeteg feljegyzés található arról, hogy transzplantáción átesett betegek izlése, viselkedése megváltozik bizonyos mértékben és felvesz olyan tulajdonságokat, amelyekkel a donor bírt. Jenna is így jár. Az addig hidegrázást kiváltó eper az operáció után a kedvenc csemegéjévé lesz. Szerencsétlenségére nem csak izlést örököl donorjától, Callie-től, hanem élményeket is. Nos jobban járt volna, ha Callie utazási , nyaralási élményeket raktározott volna a szívébe, de nem így történt. Callie szive félelemmel, meneküléssel, bánattal volt tele élete utolsó heteiben és Jennának ezekkel kell együtt élnie. Nem éppen kívánatos úgy álomra hajtani a fejünket, ha álmok helyett rémtörténeteket kapunk üldözési jelenetekkel tarkítva, márpedig Jenna így járt. A tünetek erősödnek és már napközben is előjönnek olyan emléktöredékek amelyek nem az övéi, de nagytöbbsége kellemetlen érzéseket vált ki a lányból. Egyre jobban meg van róla győződve, hogy ezek Callie-val kapcsolatos emlékek és ha azok, akkor egyre inkább ki szeretné deríteni hogyan halt meg a lány, aki szivével megmentette az életét. Felveszi a kapcsolatot donorja családjával és ettől kezdve még több eddig ismeretlen érzéssel, emlékkel kell megbírkoznia. Közben élete darabokra hullik. Bár visszatér munkájához, ott több probléma adódik Jennával. Szülei betegsége ideje alatt eltávolodnak egymástól és külön költöznek. Csakúgy mint a lány és barátja, Sam. Sam és Jenna kapcsolata is mélyvölgybe került. Az operáció után a lány elmarja maga mellől a fiút, bármennyire is szereti, nem akarja, hogy miatta Samnek ne legyen gyereke, családja. De mivel Sam egy rendes, kedves és nagyon szerelmes fiatalember, ezért mindig ott van, amikor kell….És ez így van rendjén. Úgyis lesznek nem annyira kedves emberek, akiknek nem tetszik Jenna szimatolása és ezért rendszeresen rá is hozzák a frászt szegény lányra. De Jenna megállíthatatlan, már nem csak maga kiváncsiságát akarja kielégíteni, hanem az időközben megismert Callie- családnak is úgy érzi tartozik annyival, hogy kideríti mi történt lányukkal. Fel is fedi azt. Az Írónő nagyon cselesen terelget bennünket- természetesen félre-, így aztán nem is az lesz a rossz, aki, hanem másvalaki….
A történet jó, a szereplők változatosak. Elsőre szinte minden szereplő szimpatikus és nagyon kedves , de lesz akiről idővel mást fogunk gondolni. És ez az amirő fentebb említést tettem: remekül játszik velünk az író. És ez jó! Nekem tetszett! Nem kiszámítható, izgalmas és érdekes. Amiket megtudtam belőle nagyon érdekes számomra! Olvasásra ajánlom mindenkinek! Köszönet a Művelt Nép Kiadónak hogy elolvashattam! Nagyon várom az Írónő következő kötetét is !

@Művelt_Nép_Könyvkiadó

Zanit>!
Louise Jensen: Az ajándék

Tologattam egy ideje a várólistámon ezt a könyvet. Ha tudtam volna, hogy tetszeni fog, akkor nem haboztam volna ennyit. Pont az a műfaj, amit annyira szeretek.
Csavarok, amikre nem számítottam, rejtély, ami miatt majd lerágtam a körmöm (persze csak képletesen). A nővérnél fényévekkel jobb!
Nem írom, hogy egyszeri és megismételhetetlen, de remek kikapcsolódást nyújtott és átsegített egy influenzás napon/éjszakán.
Csak így tovább, Louise Jensen! :)
Ajánlom!

R_Kingaa>!
Louise Jensen: Az ajándék

Egy újabb thriller a sok közül, amihez nem tápláltam különösebb reményeket. Megint becsaptak ezek a molyos százalékok, pedig annyiszor megjegyeztem már magamnak, hogy nem veszem őket figyelembe. Általában a fordítottja bizonyosodik be nálam, mint ahogy most is. Méltatlanul le van húzva ez a könyv.
Én viszont nem is emlékszem, hogy mikor olvastam olyan pszicho-thrillert, mellyel így meg lettem volna elégedve! Nem zavart benne senki és semmi, sem a szereplők, sem pedig a cselekmény. Ez nagyon ritkaságnak számít. És maximálisan megfelelt a műfaj követelményeinek is, sőt! Úgy érzem thriller voltán kívül nagyon elgondolkodtató a történet, és az érzelmek csak úgy sorjáznak benne.
A könyv magját egy szívátültetett lány, és a donor közötti „kapcsolat” képezi, amit celluláris emlékezetként emlegetnek. Eszerint egyes esetekben a szív képes elraktározni az ember emlékeit, és továbbadni azokat annak, akinek beültetik a szívet. Nem vagyok járatos a témában, így nem tudom, hogy ez valóban létező jelenség-e. Az írónő szerint igen, ahogy azt az olvasóknak szánt levelében kifejtette. De számomra nem is ez volt itt a lényeg. Rettentően szerettem olvasni ezt a könyvet, és ahogy egyre inkább kibontakozott a történet úgy nőtt bennem a kíváncsiság és az izgalom is. Callie szimpatikus karakter volt, akit meg lehetett kedvelni, ez is ritka mostanában, amikor az antihősök korát éljük.
A cselekmény is gondosan ki volt tervezve, a csavart nem hiszem, hogy bárki kitalálja előre.
A könyv hangulata általában nyomasztó színezetű volt, erre azonban számítani lehetett, valahogy mégsem tudtam letenni. A könyv elvette egy éjszakám felét, és az egész nappalomat, de cserébe bőven kárpótolt.
Ami még hihetetlenebb, hogy egy olyan befejezést kaptam, amiben nem találok semmi kivetnivalót. Sőt, még egy könnycseppet is elmorzsoltam miatta. Nem hagyott maga után megválaszolni való kérdéseket, minden szépen le lett zárva.
Az írónő olvasóhoz címzett levele a végén nagyon tetszett.
Annyi biztos, hogy az írónő másik két magyarul megjelent könyvére is kíváncsi lettem.
Nagyon ajánlom a könyvet azoknak, akik egy igazán jó pszicho-thrillert szeretnének olvasni!

Gyöngyi0309 P>!
Louise Jensen: Az ajándék

Ez hiányzott nekem mostanában, egy igazán jó pszicho thriller. A fél csillag levonás két dolog miatt van: egyrészt az eleje spoiler kicsit unalmas volt, de azután már pörgött, másrészt nekem kicsit sok volt Jenna betegségből kifolyó szenvedésének leírása. Bár utóbbi kicsit érthető, nem vagyok orvos, így fogalmam sincs a transzplantáció szervi következményiről. Érdekes ez a celluláris emlékezet elmélet, talán még hihető is, hogy létezhet ilyen.
Az írónő első könyvét még nem olvastam. A végét kicsit még megcsavarhatta volna, bár megdöbbentett, nem számítottam erre a fordulatra, spoiler engem is sikerült megtévesztenie.
Volt néhány furcsa mondat benne, de betudtam a magyar fordításnak. Izgalmas, pörgős, ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a műfajt.

Edina_Varga>!
Louise Jensen: Az ajándék

Nem értem ezt a sok negatív értékelést. Nekem tetszett a könyv. Érdekes volt a történet alapja. Szívműtét után a donor életébe belelátni… a celluláris emlékezet. Dokumentum formában biztosan nem olvastam volna el, így viszont teljesen olvasható köntöst kapott ez a tudományág is.
Az írónő pedig zseniálisan játszik az olvasóval. Elültet egy gyanút bennünk majd felülírja, aztán kiderül, hogy még is jó irányba indultunk el, csak nem egészen pontosan. Tökéletes.
Ahogyan tökéletes számomra Jenna karaktere is. Nem hiszem, hogy sok ember képes lenne ezekre a dolgokra, amikre ő. Kideríteni Callie halálának okát, csak hogy mindenki békére leljen.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A szív nem csak egy szerv. A szív titkokat és hazugságokat raktároz. Reményeket és álmokat. Több mint egy izom. Tudom, hogy több. A szív emlékezik.

118. oldal

mate55 P>!

Semmi sem olyan romboló, mint a gyanú.

278. oldal

mate55 P>!

Minden kedden négy és öt óra közt hazudok.

7. oldal

mate55 P>!

A széttört barátságok, kényszerítik az embert, hogy valamelyik oldalra odaálljon.

53. oldal

mate55 P>!

Mosolyt villantasz rám, átöleled a derekamat, és azt suttogod, hogy mindig mindent jobbá teszek a számodra. Mindig. És megígérem, hogy ez mindig is így lesz.

146. oldal

mate55 P>!

Mindnyájan a jó és a rossz keveréke vagyunk, és nem hiszem, hogy van olyan ember, aki tisztán az egyik vagy a másik volna.

408. oldal

mate55 P>!

– A pénznél rosszabb dolgokat is elveszítünk.

64. oldal

mate55 P>!

Szörnyek nem csak az ágyad alatt rejtőznek.

339. oldal

>!

Ha szembenézünk a múlttal, a legjobb úton járunk, hogy beléphessünk a jövőbe…

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alex Michaelides: Néma tanú
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Karin Slaughter: Nadragulya
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Paula Hawkins: A víz mélyén
Helen Fields: Tökéletes maradványok