Little ​Women (Little Women & Men 1.) 39 csillagozás

Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women

A classic with girls everywhere, LITTLE WOMEN tells the gripping story of the four March sisters--Jo, Amy, Beth, and Meg--as they struggle to grow up in an impoverished New England family during the Civil War. In this old-fashioned coming-of-age novel based on Louisa May Alcott's own interesting childhood, each sister, though uniquely talented, has to overcome her own unfortunate qualities, which include bluntness, vanity, shyness, and self-indulgence. Book One focuses on the pleasures and pains of life with their loving and wise mother, Marmee, while their father, a minister, serves in the war. Book Two takes place after the war has ended and the father has returned to the family. Jo's intense determination to become a professional writer, Beth’s loving heart, Meg’s work as a governess, and Amy’s burgeoning artistic talent are each followed with care.

Eredeti megjelenés éve: 1868

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Puffin in Bloom, Penguin Popular Classics, Vintage Classics, Vintage Children's Classics, Penguin's Clothbound Classics, Scholastic Classics

>!
Scholastic, London, 2014
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781407145433
>!
Puffin, London, 2014
778 oldal · ISBN: 9780147514011
>!
e-artnow, 2013
628 oldal · ASIN: B00GMIM88Q · Illusztrálta: Frank T. Merrill

11 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Amy March · Theodore Laurence · Mrs. March


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
rohanoazis P
Louisa May Alcott: Little Women

Nos, párhuzamosan olvastam a magyar és angol kiadást, mit ne mondjak, érdekes volt – és elszomorító is egyben, hogy milyen gyatrák, igénytelenek a magyar fordítások.
A könyv a maga idejében nagyot szólhatott. Alcott nem szívesen szánta rá magát a megírására, de a kiadója nagyon kért tőle egy lányok számára írott regényt.
A történet Bunyan a viktoriánus korban mindenki által olvasott – és az angol nyelvű irodalomnak ma is egyik alapkönyvének számító – The Pilgeim’s Progerss (A Zarándok útja) című könyvére van felfűzve. Az Amerikai Polgárháborúban lelkipásztori szolgálatot teljesítő férj és apa nélkül maradt négy épp felnövőfélben lévő lány története, akiket édesanyjuk a puritán erkölcsiség szellemében nevel. A lányok végigjárják a Pilgrim’s Progressben leírt kísértések útját, míg eljutnak a felnőtté válásig, ki hogyan.
A könyv tele van életrajzi hivatkozásokkal. A fő karakter, Jo, a második legidősebb lány, akit az írónő önmagáról mintázott, vadóc, fiús teremtés.
A mára már elavult, erősen didaktikus szöveg ellenére a kor egyik figyelemre méltó, a 19. századi amerikai puritán értékeket, és a női egyenjogúságért való küzdelem kezdeteit bemutató könyve.

Az illusztrátor Frank T Merrill 1848-ban született Bostonban. Mára talán ennek a könyvnek az illusztrációi által igazán ismert.

>!
Esmeralda P
Louisa May Alcott: Little Women

Úgy megkönnyebbültem a végén! A film tele van szörnyűségekkel, itt meg minden habos, ahogy az egy lányregénytől el is várható :-)
Könnyített olvasmány volt (Oxford Bookworms), így hamar befaltam :-)

5 hozzászólás
>!
Ailey
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon tetszett, nem is gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni az olvasását. Különösen tetszett, hogy a lányoknak a feje tényleg nem azon járt, hogy kihez és hogyan és mikor menjenek férjhez. Nagyon szimpatikus volt majdnem mindegyik karakter, vicces is volt, komoly gondolatok is megfordultak benne. Szépen lezárult, de nekem azért mégis volt valami hiányérzetem. Ezt az érzést remélhetőleg a folytatás majd el fogja tüntetni. :D Ha minden úgy alakul Jo körül, ahogy én szeretném. Jo úgy hozzám nőtt, azt hiszem ő lett a kedvenc szereplőm, bár a végén kicsit túlreagált egy dolgot szerény véleményem szerint. De ettől függetlenül nagyon tetszett az egész.

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Louisa May Alcott: Little Women

Sokkal többet vártam… Volt egy-két egész jó rész, de semmi fergeteges, és a nagy része unalom…

>!
negyvenketto
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon kedves-bájos-idilli, de azt hiszem, ez valami olyasmire próbál tanítani, ami a mai világban már nem életképes. Biztosan nagyon szép dolog csak másokért élni és ebben örömet is lelni, de manapság ezért senki nem fog ennyire megdicsérni, és így boldogulni sem lehet. Na meg talán az is jót tett volna a történetnek, ha az írónő éppenhogycsak meghinti egy kis tanulsággal, és nem nagykanállal próbálja letuszkolni a torkomon. Persze ha ezekről sikerül egy kicsit elfeledkezni és belemerülni a történetbe, akkor elég jó :)

1 hozzászólás
>!
Amanga
Louisa May Alcott: Little Women

Lassan haladó, moralizáló, idealisztikus amerikai önéletrajzi lányregény. Eleinte nehéz elvonatkoztatni a sok tanító szándékú bölcsességtől, de ahogy haladt a cselekmény, úgy jött elő az írónő élcelődő, kritikus humora, ami ha hangsúlyosabb lett volna, sokkal élvezhetőbbé tette volna a történetet. A sok tanulságos esemény láttán először magam is idegenkedtem, sokan az írónő szemére is hányják, hogy túl didaktikus és ma már nem életképes az az értékrendszer, amit képvisel. Tudom, hogy javíthatatlanul idealisztikus vagyok, de tényleg annyira ártalmas lenne az életünkben, ha legalább csak törekednénk olyan egyetemes vezérelvekre, mint hogy segíts az elesetteken, törekedj a kiegyensúlyozott életre, olvass, tanulj, dolgozz és szeress minden nap?

>!
mrsp
Louisa May Alcott: Little Women

Rövidített változatban, sok-sok évvel ezelőtt olvastam, de nekem nagyon tetszett. Az egész olyan boldogsággal teli, pozitív hangulatú, habos-babos érzetű, de azért komoly dolgok is megjelennek benne. Újra szeretném olvasni, mert elsőre is nagy élmény volt.

>!
Juci P
Louisa May Alcott: Little Women

A filmről halvány emlékeim vannak (az tuti, hogy nem itt ér véget a történet, gondolom, a Good Wivest is belevették), a könyvélmény elég vegyes volt. Egészen szórakoztató és bájos olvasmány lenne, amiben nem túl sok minden történik, de legalább jó a jellemábrázolás, ha nem lógna ki kétoldalanként egy felemelt mutatóujj a könyvből, ami az erkölcsi mondanivalót hivatott hangsúlyozni. Egyszerűen iszonyúan szájbarágós, érződik rajta, hogy a szerző valami nagyon épületeset szeretett volna írni, csak mint oly sok más esetben, a kevesebb itt is több lenne szerintem; lehet, hogy magam is szívesebben példát vennék a kisasszonyokról, ha nem lenne az erkölcsi lecke ilyen erőszakosan letuszkolva a torkomon. Mindezzel együtt azt hiszem, el fogom olvasni a folytatást, mert itt nincs vége a történetnek.

>!
graphoman ISMP
Louisa May Alcott: Little Women

Hát mit tegyek, úgy tűnik, én szeretem a didaktikus irodalmat. :-)
Leginkább az nyűgözött le, hogy mennyi kreativitással voltak képesek elszórakoztatni magukat nemhogy az internet, de kb. az áram elterjedése előtti korban [azért javítsatok ki, ha itt hülyeséget mondok]. És az is, hogy mennyire reflektáltan éltek, ismerték egymáséi mellett a saját hibáikat is, és elszántan küzdöttek ellenük.

>!
thuki
Louisa May Alcott: Little Women

Ez a könyv nyilván nem nekem íródott, illetve nyilván figyelembe kell venni az olvasásakor az azóta eltelt időt, hiszen más idők más erkölcsök. Úgy vélem ebben a tekintetben nem végeztem rossz munkát, mégse tudok megszabadulni pár problémás gondolattól.
Egyrészt néha túlságosan is repetitívnek, illetve semmiről nem szólónak éreztem, történhetett volna benne egy kicsivel több cselekmény is, sokszor igencsak jól ellensúlyozta volna a moralizálást. Ezzel a legnagyobb bajom nem is az volt, hogy milyen üzenetet próbált átadni, milyen követendő példát festeni az olvasónak, hanem az ahogyan tette, nem szeretem az ilyen mondhatni már dogmatikus véleménnyilvánításokat arról, hogy mi a helyes (lehet akkor mégse végeztem olyan jó munkát az objektív olvasás terén).
Ami viszonyt tényleg zavart, hogy nem szeretem az ilyen mondhatni lusta írói megoldásokat: spoiler

Minden gyenge pontja ellenére mégis voltak benne élvezetes részek, pár évente jó olvasni valamit, ami ennyire nem vág a profilomba.

Edit: ha jól látom a panaszom voltaképp a második részre vonatkozik, de a gyökerei már megtalálhatóak az elsőben is.


Népszerű idézetek

>!
Ailey

'(…) My dear girls, I am ambitious for you, but not to have you make a dash in the world – marry rich men merely because they are rich, or have splendid houses, which are not homes because love is wanting. Money is a needful and precious thing – and, when well used, a noble thing – but I never want you to think it is the first or only prize to strive for. I'd rather see you poor men's wives, if you were happy, beloved, contented, than queens on thrones, without self-respect and peace.'

p97

>!
Ailey

There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully, that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.

p42

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
>!
Moranzs

'Ach, mein gott! it is good angels came to us!' said the poor woman, crying for joy.
'Funny angels in hoods and mittens,' said Jo, and set them laughing.

p.16 (Collins classics, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
>!
Moranzs

Jo saw a big red-headed youth approaching her corner, and fearing he meant to engage her, she slipped into a curtained recess, intending to peep and enjoy herself in peace. Unfortunately, another bashful person had chosen the same refuge; for, as the curtain fell behind her, she found herself face to face with the 'Laurence boy'.

29. oldal (Collins classics; 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · Theodore Laurence
>!
Ballai_Nikolett

Meg's high-heeled slippers were dreadfully tight, and hurt her, though she would not own it, and Jo's nineteen hair-pins all seemed stuck straight into her head, which was not exactly comfortable; but, dear me, let us be elegant or die.

41. oldal, III. fejezet - Little Women (2014, Heritage Egmont kiadó)

>!
Lex

‘We never are too old for this, my dear, because it is a play we are playing all the time in one way or another. Out burdens are here, our road is before us, and the longing for goodness and happiness is the guide that leads us through many troubles and mistakes to the peace which is a true Celestial City. Now, my little pilgrims, suppose you begin again, not in play, but in earnest, and see how far on you can get before Father comes home.’

Chapter 1

>!
Aglareth

[…] for with Jo, brain developed earlier than heart, and she preferred imaginary heroes to real ones, because when tired of them, the former could be shut up in the tin kitchen till called for, and the latter were less manageable.

>!
nitamita

If I didn't care about doing right, and didn't feel uncomfortable when doing wrong, I should get on capitally.

>!
nitamita

It takes people long time to learn the difference between talent and genius, especially ambitious young men and women.

>!
Aglareth

While waiting for an answer he did nothing, but he did it energetically, for he was in a fever of impatience.


A sorozat következő kötete

Little Women & Men sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Wharton: Ethan Frome
Jessica Park: Flat-Out Celeste
Eleanor H. Porter: Miss Billy (angol)
Tess Gerritsen: The Surgeon
Colleen Hoover: It Ends with Us
Ben Sherwood: The Death and Life of Charlie St. Cloud
Dennis Lehane: Mystic River
Sarah Sundin: Anchor in the Storm
Lisa Genova: Left Neglected
Robin Cook: Coma