Little ​Women (Little Women & Men 1.) 64 csillagozás

Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women

A classic with girls everywhere, LITTLE WOMEN tells the gripping story of the four March sisters--Jo, Amy, Beth, and Meg--as they struggle to grow up in an impoverished New England family during the Civil War. In this old-fashioned coming-of-age novel based on Louisa May Alcott's own interesting childhood, each sister, though uniquely talented, has to overcome her own unfortunate qualities, which include bluntness, vanity, shyness, and self-indulgence. Book One focuses on the pleasures and pains of life with their loving and wise mother, Marmee, while their father, a minister, serves in the war. Book Two takes place after the war has ended and the father has returned to the family. Jo's intense determination to become a professional writer, Beth’s loving heart, Meg’s work as a governess, and Amy’s burgeoning artistic talent are each followed with care.

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Puffin in Bloom, Penguin Popular Classics, Vintage Classics, Vintage Children's Classics, Penguin's Clothbound Classics, Scholastic Classics, Penguin Threads

>!
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781847495877
>!
504 oldal · ISBN: 171732245X
>!
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9798608843334

32 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Theodore Laurence · Amy March · Mrs. March


Kedvencelte 6

Most olvassa 9

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Gnocchi7 I>!
Louisa May Alcott: Little Women

Hosszú idő után végre eljutottam idáig is! Elolvastam a Kisasszonyokat!
Mondjuk az én kötetem csak az első részt tartalmazta, szóval még nem ismerem a teljes történetet, de idővel szeretném majd felderíteni. Egyébként egy szórakoztató, tanulságos kis történet volt, amely során a March család mindennapjait követhetjük.

viidori I>!
Louisa May Alcott: Little Women

„But they were kindly people, in spite of the frivolous life they led.”
***

Még március legelején tévedtem be a moziba és ültem be véletlenül a Kiszasszonyokra, pedig valami egészen mást akartam nézni, erről a filmről csak annyit tudtam, hogy az azonos című könyv alapján készült, ami meg mindig is taszított csöppet, mert milyen cím már az, hogy Kisasszonyok, biztos ilyen romantikus, szenvelgős borzalom. De hát ha már ott ül az ember a teremben, mégsem mászhat át a fél soron, és aztán saját magam meglepődésére olyan áhítattal és lelkesedéssel néztem végig a filmet, hogy ha ott helyben újrakezdődik a stáblista után, hát azt sem bántam volna.

Óriási lekesedéssel rendeltem meg a könyvet, amit aztán két hónappal később sikerült is kézhezkapni és elolvasni. Több, mint valószínű, hogy a film ismerete nélkül soha nem vettem volna a kezembe ezt a könyvet, és ha mégis akkor határtalan ellenszenvvel viseltettem volna iránta. Nem feltétlenül azért mert rossz, hanem mert rettentően idejétmúlt és túlhaladott, valamint az a vég nélküli moralizálás és „légy jó és önfeláldozó” az őrületbe tud kergetni.

A March család négy lányának hétköznapi kalandjait követjük végig, amivel nem is lenne semmi baj, ha nem lenne a szöveg átitva a fennt említett moralizással és szájbarágós erkölcsiséggel és nevelni akarással. Az üzenet, hogy vannak a pénznél fontosabb dolgok, hogy segítsünk egymásnak és idegeneknek is, ne vessük meg, hanem élvezzük a munkát, dolgozzunk lelkiismeretesen, hogy a lányok függetlenségre és önálló pénzkeresetre törekednek, vagy hogy próbálnak jobb emberré válni és dolgozni a hibáikon mind nagyon szép és remek gondolat, de ennyire töményen és didaktikusan előadni ma már nem működik.

És pont ezek azok az aspektusok, amiket a filmfeldolgozás sikeresen tompított, miközben megtartotta a könyv mai napig látható erényeit. A négy merőben különböző lányt, akik közül mindenki találhat egyet, akivel azonosulni tud. Rettentő jó érzés ennyi eltérő női karakterről olvasni. Ott van még a szívmelengető hangulat, ami átjárja az egész könyvet, és amitől kellemes élmény olvasni, vagy nézni a filmet. Na meg az a rengeteg szeretet, amivel a testvérek és az oldalak meg vannak töltve. Továbbá ha úgy akarjuk rettentő vicces is tud lenni a könyv, mert annyira túl vannak apróságok dramatizálva néhol. Ez persze abból is adódik, hogy az 1800-as évek közepén íródott a könyv, de számomra nagyon szórakoztató volt olvasni, ahogy a lányok hangzatos szavakkal borulnak ki olyan dolgokon, hogy jajj csak csúnya zöld esernyőm van és azzal kell mennem a partyba, pedig feketét akartam, na de nem baj, dolgozom a híúságomon és büszke és hálás leszek azért amim van. Olyna fennkölt, végtelenül komikus monológokat tudtak a lányok és mindenki más is levágni, hogy azokon lehetetlen volt nem derülni. DE végülis nemítélhetem el őket, mert én is oldalakon át tudnék szenvedőzni minden egyes alkalommal, amikor esik az eső.

rohanoazis P>!
Louisa May Alcott: Little Women

Nos, párhuzamosan olvastam a magyar és angol kiadást, mit ne mondjak, érdekes volt – és elszomorító is egyben, hogy milyen gyatrák, igénytelenek a magyar fordítások.
A könyv a maga idejében nagyot szólhatott. Alcott nem szívesen szánta rá magát a megírására, de a kiadója nagyon kért tőle egy lányok számára írott regényt.
A történet Bunyan a viktoriánus korban mindenki által olvasott – és az angol nyelvű irodalomnak ma is egyik alapkönyvének számító – The Pilgeim’s Progerss (A Zarándok útja) című könyvére van felfűzve. Az Amerikai Polgárháborúban lelkipásztori szolgálatot teljesítő férj és apa nélkül maradt négy épp felnövőfélben lévő lány története, akiket édesanyjuk a puritán erkölcsiség szellemében nevel. A lányok végigjárják a Pilgrim’s Progressben leírt kísértések útját, míg eljutnak a felnőtté válásig, ki hogyan.
A könyv tele van életrajzi hivatkozásokkal. A fő karakter, Jo, a második legidősebb lány, akit az írónő önmagáról mintázott, vadóc, fiús teremtés.
A mára már elavult, erősen didaktikus szöveg ellenére a kor egyik figyelemre méltó, a 19. századi amerikai puritán értékeket, és a női egyenjogúságért való küzdelem kezdeteit bemutató könyve.

Az illusztrátor Frank T Merrill 1848-ban született Bostonban. Mára talán ennek a könyvnek az illusztrációi által igazán ismert.

BeetheBlessed>!
Louisa May Alcott: Little Women

Hát ez bizony elég nagy csalódás volt nekem. Alig vártam, hogy a végére érjek, ekkora giccsel régen találkoztam. Jo-t szerettem a lányok közül a legjobban, de igazán közel egyikőjük sem került hozzám. (Remélem a film (az új) jobban fog tetszeni, mert ez így…)

4 hozzászólás
Esmeralda P>!
Louisa May Alcott: Little Women

Úgy megkönnyebbültem a végén! A film tele van szörnyűségekkel, itt meg minden habos, ahogy az egy lányregénytől el is várható :-)
Könnyített olvasmány volt (Oxford Bookworms), így hamar befaltam :-)

5 hozzászólás
Ailey>!
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon tetszett, nem is gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni az olvasását. Különösen tetszett, hogy a lányoknak a feje tényleg nem azon járt, hogy kihez és hogyan és mikor menjenek férjhez. Nagyon szimpatikus volt majdnem mindegyik karakter, vicces is volt, komoly gondolatok is megfordultak benne. Szépen lezárult, de nekem azért mégis volt valami hiányérzetem. Ezt az érzést remélhetőleg a folytatás majd el fogja tüntetni. :D Ha minden úgy alakul Jo körül, ahogy én szeretném. Jo úgy hozzám nőtt, azt hiszem ő lett a kedvenc szereplőm, bár a végén kicsit túlreagált egy dolgot szerény véleményem szerint. De ettől függetlenül nagyon tetszett az egész.

1 hozzászólás
Zsufie>!
Louisa May Alcott: Little Women

Ez nagyon aranyos volt, igazi kis szívmelengető olvasmány. Sajnálom, hogy nem volt kötelező olvasmány anno, mert ez aztán a lányregény – inkább ezt olvastam volna, mint mondjuk a Robinson Crusoe-t… (jó tudom, ha kötelező lett volna, akkor negatívan álltam volna hozzá, mert hát kötelező, de akkor is választható lehetett volna vagy alternatíva valami másik könyv mellett/helyett).
A történetet leginkább az új adaptáció miatt akartam elolvasni s végül a hangoskönyv változata mellett döntöttem, ahol minden szereplőnek más adott hangot, illetve a rövid fejezetekkel gyorsan lehetett haladni. Külön tetszett, hogy mindegyik fejezet valami tanulságot hozott magával, amolyan „hogyan kell az akkori hölgyeknek viselkedni egy-egy adott szituációban”. Kifejezetten jó volt olvasni a kedves, barátságos családi történetet. A négy lánytestvér közül a két legidősebbiket lehet a főhősöknek nevezni, illetve édesanyjukat, de a történet leginkább Jo életét mutatja be – LMA saját magáról mintázta a szereplőt. Nem akarom lelőni a poén(oka)t, de az egyetlen férfi szereplő Theodore 'Laurie' Laurence az idegeimre ment. :D spoiler
Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, legalább egyszer mindenképp érdemes elolvasni, nem kell túl sok dolgot várni tőle, úgy azért szórakoztató lehet.

meseanyu P>!
Louisa May Alcott: Little Women

Sokkal többet vártam… Volt egy-két egész jó rész, de semmi fergeteges, és a nagy része unalom…

kisssan27>!
Louisa May Alcott: Little Women

A soványka történet egyes fejezetei külön-külön is olvashatók, ha tisztában vagyunk az alaphelyzettel. Régóta töretlen népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy olyan erényeket népszerűsít, mint az udvariasság, önuralom, tapintat, empátia.

Amanga>!
Louisa May Alcott: Little Women

Lassan haladó, moralizáló, idealisztikus amerikai önéletrajzi lányregény. Eleinte nehéz elvonatkoztatni a sok tanító szándékú bölcsességtől, de ahogy haladt a cselekmény, úgy jött elő az írónő élcelődő, kritikus humora, ami ha hangsúlyosabb lett volna, sokkal élvezhetőbbé tette volna a történetet. A sok tanulságos esemény láttán először magam is idegenkedtem, sokan az írónő szemére is hányják, hogy túl didaktikus és ma már nem életképes az az értékrendszer, amit képvisel. Tudom, hogy javíthatatlanul idealisztikus vagyok, de tényleg annyira ártalmas lenne az életünkben, ha legalább csak törekednénk olyan egyetemes vezérelvekre, mint hogy segíts az elesetteken, törekedj a kiegyensúlyozott életre, olvass, tanulj, dolgozz és szeress minden nap?


Népszerű idézetek

Ailey>!

There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully, that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.

p42

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
Ailey>!

'(…) My dear girls, I am ambitious for you, but not to have you make a dash in the world – marry rich men merely because they are rich, or have splendid houses, which are not homes because love is wanting. Money is a needful and precious thing – and, when well used, a noble thing – but I never want you to think it is the first or only prize to strive for. I'd rather see you poor men's wives, if you were happy, beloved, contented, than queens on thrones, without self-respect and peace.'

p97

Moranzs>!

Jo saw a big red-headed youth approaching her corner, and fearing he meant to engage her, she slipped into a curtained recess, intending to peep and enjoy herself in peace. Unfortunately, another bashful person had chosen the same refuge; for, as the curtain fell behind her, she found herself face to face with the 'Laurence boy'.

29. oldal (Collins classics; 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · Theodore Laurence
nitamita>!

I don't know how long it will last, but I'm not afraid of storms, for I'm learning how to sail my ship.

1 hozzászólás
Moranzs>!

'Ach, mein gott! it is good angels came to us!' said the poor woman, crying for joy.
'Funny angels in hoods and mittens,' said Jo, and set them laughing.

p.16 (Collins classics, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
Ballai_Nikolett>!

Meg's high-heeled slippers were dreadfully tight, and hurt her, though she would not own it, and Jo's nineteen hair-pins all seemed stuck straight into her head, which was not exactly comfortable; but, dear me, let us be elegant or die.

41. oldal, III. fejezet - Little Women (2014, Heritage Egmont kiadó)

Polaris>!

WEEKLY REPORT
Meg—Good.
Jo—Bad.
Beth—Very Good.
Amy—Middling.

Merkúr>!

There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.

50. oldal

Lex>!

‘We never are too old for this, my dear, because it is a play we are playing all the time in one way or another. Out burdens are here, our road is before us, and the longing for goodness and happiness is the guide that leads us through many troubles and mistakes to the peace which is a true Celestial City. Now, my little pilgrims, suppose you begin again, not in play, but in earnest, and see how far on you can get before Father comes home.’

Chapter 1

Polaris>!

The dream of filling home with comforts, giving Beth everything she wanted, from strawberries in winter to an organ in her bedroom, going abroad herself, and always having more than enough, so that she might indulge in the luxury of charity, had been for years Jo’s most cherished castle in the air.


A sorozat következő kötete

Little Women & Men sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Douglas Wiggin: Rebecca of Sunnybrook Farm
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never
Laura Ingalls Wilder: These Happy Golden Years
L. M. Montgomery: Anne of the Island
Jean Webster: Daddy-Long-Legs
Kerstin Gier: Ruby Red
Ann Brashares: The Sisterhood of the Traveling Pants
Meg Cabot: The Princess Diaries
Jessica Park: Flat-Out Celeste