Little ​Women (Little Women & Men 1.) 101 csillagozás

Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women

A classic with girls everywhere, LITTLE WOMEN tells the gripping story of the four March sisters--Jo, Amy, Beth, and Meg--as they struggle to grow up in an impoverished New England family during the Civil War. In this old-fashioned coming-of-age novel based on Louisa May Alcott's own interesting childhood, each sister, though uniquely talented, has to overcome her own unfortunate qualities, which include bluntness, vanity, shyness, and self-indulgence. Book One focuses on the pleasures and pains of life with their loving and wise mother, Marmee, while their father, a minister, serves in the war. Book Two takes place after the war has ended and the father has returned to the family. Jo's intense determination to become a professional writer, Beth’s loving heart, Meg’s work as a governess, and Amy’s burgeoning artistic talent are each followed with care.

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Puffin in Bloom HarperCollins, Puffin angol · Penguin Popular Classics Penguin angol · Vintage Classics Vintage · Vintage Children's Classics Vintage angol · Penguin's Clothbound Classics Penguin · Scholastic Classics Scholastic angol · Penguin Threads Penguin angol · Puffin V&A Puffin angol · Collins Classics Collins · Wordsworth Exclusive Collection angol · Flame Tree Collactable Classics Flame Tree Publishing angol · The Sisterhood Penguin angol · Chartwell Classics angol · Harper Muse Classics: Painted Editions HarperCollins angol

>!
Book Sales, Edison, United States, 2022
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780785839767
>!
Andrews McMeel, Kansas City, 2022
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781524873851 · Illusztrálta: Marjolein Bastin
>!
HarperCollins Focus, Nashville, United States, 2022
656 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780785294801 · Illusztrálta: Laci Fowler

52 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Theodore Laurence · Beth March · Amy March · Mrs. March


Kedvencelte 15

Most olvassa 23

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Levay_Luca>!
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon nem haladtam ezzel a könyvvel az utóbbi időben, és tegnap este már azon voltam, hogy félbehagyom így 20 oldallal a vége előtt, ugyanis már azt se teljesen értettem, ki kicsoda (például John). De mennyire jó, hogy nem tettem, hanem ma reggel mégis befejeztem!
Nem, korábban még tényleg nem olvastam magyarul a könyvet – klasszikusok és az „ezt illik ismerni” könyvek terén van némi behoznivalóm –, de szerintem eredetiben annyival jobb volt olvasni! Nagyon tetszett az írói stílus, a négy különböző lány részletesen kidolgozott és valósághű ábrázolása. Bár Meg, Jo, Beth és Amy karaktere nem volt kifejezetten egyedi, mégis volt mindegyikükben valami, ami annyira igazivá, „hús-vér” személyekké tette őket. Néha magam is meglepődtem, de voltaképpen mind a négyükben magamra tudtam ismerni, de leginkább Beth és Jo gondolatait éreztem magamhoz közelinek.
A változás, amin ez a négy lány végigment ez alatt az egy kemény év alatt, ráadásul ilyen fiatal korban off valósággal felfoghatatlan. Ez az egész annyira szürreális, közben mégis lehetségesnek tűnik. Bár pont Amy karakterfejlődését éreztem a leghangsúlyosabbnak, pedig az ő korában még az emberek nagyrésze szerintem nem képes ilyenekre, nem foglalkoztatják ezek a gondolatok és nem látja be, viselkedése hogy hat másokra. Úgy érzem tehát, néhány évvel simán idősebbnek mondhatóak a March lányok.
Még gondolkozom rajta, elolvassam-e a második részt, mert bár amennyire ez lekötött és érdekesnek, tanulságosnak tartottam, kicsit szkeptikus vagyok, hogy vajon a további kötetekben is tudja-e hozni a történet azt a színvonalat, amiről az írónő ebben a részben tanúbizonyságot tett. Egy bizonyos mértékben pedig én lezártnak érzem a történetet, legalábbis azt a részét, amit még érdeklődéssel tudnék olvasni. A családi életükre már nem hiszem, hogy olyan kíváncsi lennék. Ez a kötet viszont tényleg jó volt, és a nyelvezete miatt sem kell eltántorodni, mert bár 19. századi angol ide vagy oda, egy középfokú nyelvtudással teljesen érthető.

polimatilda I>!
Louisa May Alcott: Little Women

Hosszú idő után végre eljutottam idáig is! Elolvastam a Kisasszonyokat!
Mondjuk az én kötetem csak az első részt tartalmazta, szóval még nem ismerem a teljes történetet, de idővel szeretném majd felderíteni. Egyébként egy szórakoztató, tanulságos kis történet volt, amely során a March család mindennapjait követhetjük.

viidori I>!
Louisa May Alcott: Little Women

„But they were kindly people, in spite of the frivolous life they led.”
***

Még március legelején tévedtem be a moziba és ültem be véletlenül a Kiszasszonyokra, pedig valami egészen mást akartam nézni, erről a filmről csak annyit tudtam, hogy az azonos című könyv alapján készült, ami meg mindig is taszított csöppet, mert milyen cím már az, hogy Kisasszonyok, biztos ilyen romantikus, szenvelgős borzalom. De hát ha már ott ül az ember a teremben, mégsem mászhat át a fél soron, és aztán saját magam meglepődésére olyan áhítattal és lelkesedéssel néztem végig a filmet, hogy ha ott helyben újrakezdődik a stáblista után, hát azt sem bántam volna.

Óriási lekesedéssel rendeltem meg a könyvet, amit aztán két hónappal később sikerült is kézhezkapni és elolvasni. Több, mint valószínű, hogy a film ismerete nélkül soha nem vettem volna a kezembe ezt a könyvet, és ha mégis akkor határtalan ellenszenvvel viseltettem volna iránta. Nem feltétlenül azért mert rossz, hanem mert rettentően idejétmúlt és túlhaladott, valamint az a vég nélküli moralizálás és „légy jó és önfeláldozó” az őrületbe tud kergetni.

A March család négy lányának hétköznapi kalandjait követjük végig, amivel nem is lenne semmi baj, ha nem lenne a szöveg átitva a fennt említett moralizással és szájbarágós erkölcsiséggel és nevelni akarással. Az üzenet, hogy vannak a pénznél fontosabb dolgok, hogy segítsünk egymásnak és idegeneknek is, ne vessük meg, hanem élvezzük a munkát, dolgozzunk lelkiismeretesen, hogy a lányok függetlenségre és önálló pénzkeresetre törekednek, vagy hogy próbálnak jobb emberré válni és dolgozni a hibáikon mind nagyon szép és remek gondolat, de ennyire töményen és didaktikusan előadni ma már nem működik.

És pont ezek azok az aspektusok, amiket a filmfeldolgozás sikeresen tompított, miközben megtartotta a könyv mai napig látható erényeit. A négy merőben különböző lányt, akik közül mindenki találhat egyet, akivel azonosulni tud. Rettentő jó érzés ennyi eltérő női karakterről olvasni. Ott van még a szívmelengető hangulat, ami átjárja az egész könyvet, és amitől kellemes élmény olvasni, vagy nézni a filmet. Na meg az a rengeteg szeretet, amivel a testvérek és az oldalak meg vannak töltve. Továbbá ha úgy akarjuk rettentő vicces is tud lenni a könyv, mert annyira túl vannak apróságok dramatizálva néhol. Ez persze abból is adódik, hogy az 1800-as évek közepén íródott a könyv, de számomra nagyon szórakoztató volt olvasni, ahogy a lányok hangzatos szavakkal borulnak ki olyan dolgokon, hogy jajj csak csúnya zöld esernyőm van és azzal kell mennem a partyba, pedig feketét akartam, na de nem baj, dolgozom a híúságomon és büszke és hálás leszek azért amim van. Olyna fennkölt, végtelenül komikus monológokat tudtak a lányok és mindenki más is levágni, hogy azokon lehetetlen volt nem derülni. DE végülis nemítélhetem el őket, mert én is oldalakon át tudnék szenvedőzni minden egyes alkalommal, amikor esik az eső.

blueorchid>!
Louisa May Alcott: Little Women

Szégyen vagy nem, de a klasszikus irodalom nem tartozik az általam kedvelt zsánerek közé. Úgy gondolom viszont, héba-hóba nem árt kézbevenni egy ilyen kötetet. A Jóbarátok című sorozatban még Joenak is tetszett, úgy gondoltam, egy próbát megér.
Bevallom, nem is kedvtelésből olvastam, hanem csak „kötelességből.” Tetszett benne pár gondolat, de olyan mély nyomot nem igazán hagyott bennem. Olvasás után a filmet is elkezdtem nézni, de rá kellett jönnöm, hogy ez tényleg nem az én világom.

hajzer_antonia>!
Louisa May Alcott: Little Women

“I want to do something splendid before I go into my castle – something heroic, or wonderful – that won't be forgotten after I'm dead. […] I think I shall write books, and get rich and famous – that would suit me, so that is my favourite dream.”

Bevallom, az elején nagyon nehezen rázódtam bele a történetbe, nekem egy kicsit egyhangú, unalmas volt. Aztán viszont egészen belelendültem, és bár viszonylag lassan olvastam el a könyvet, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem tetszett. Imádtam Jo és Laurie duóját, szerintem nagyon összeillenek (mint barátok), mindig fel tudják vidítani a másikat. Nagy meglepetésemre tapasztaltam a könyv felénél, hogy a 2019-es film „hazudott” nekem: bár soha nem láttam teljes egészében, azért néhány jelenettel ismerős vagyok, köztük a jelenettel is. A történet felénél azonban rá kellett jönnöm, hogy itt még nem lesz igazi románc, igazi dráma, és ezt valószínűleg csak a következő részben fogom megkapni. Ennek ellenére nagyon szerettem a könyvet, jó volt ezeknek a kisasszonyoknak az életéről olvasni.

>!
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781847495877
ladybird12>!
Louisa May Alcott: Little Women

Nem mondanám, hogy a legkedvencebb könyvem, de nagyon tetszett. Eléggé egyszerű és rövid megfogalmazás hogy tetszett, hiszen valahogy énrám hatott is ez a regény. Lehet hogy azért mert lányok a főszereplők, pontosabban lánytestvérek. Igaz én nem 19. században élek, de mégis az írónő élethűen írta le ezeknek a nővéreknek a hétköznapi életét telis-tele problémákkal. Némelyik egyszerű spoiler de némelyik nehéz és nem irigylésre méltó spoiler. Jo a főszereplő és teljes mértékben szimpatizáltam vele, mégis Beth volt a kedvencem. Talán mert jószívű és kevésbé problematikus mint a testvérei. Amy volt a legkevésbé szimpatikus. Tipikus legkisebb gyerek szindrómában szenved. A szülei és nővérei elkényeztették és most már mindig a figyelem középpontjában kell lennie és azt tehet amit akar következmények nélkül. spoiler. Persze a harmónia végett a megbocsájtás kötelező.

gidabetti>!
Louisa May Alcott: Little Women

Az új, 2020-as filmadaptációt mindenképpen meg szerettem volna nézni, és ha már így alakult, előtte újra is olvastam a regényt. Azt hiszem, erre mondják, hogy örök érvényű: a testvéri és anyai szeretet, barátság, szerelem, női szerepek és az azokból való kitörés, vagy éppen az azokkal való azonosulás, gyász és boldogság – ezek mind benne vannak. Persze, más korban íródott, és néha kedvesen didaktikus, de ezek se rontanak rajta. Csodálatos könyv, és a film is jó lett! De előbb azért olvassátok el, és csak utána nézzétek meg a filmet. :)

Kblanka>!
Louisa May Alcott: Little Women

Oh, hogy meddig kellett rajta ülnöm! Sajnos nagyon kevés időm volt az utolsó vizsgáim miatt olvasni, de végre ennek is vége, és sikerült kiolvasni!
A klasszikusok közül kérdés nélkül ez tetszett a legjobban, amit valaha olvastam. (Kedvenc klasszikus lett!)

Annyira egyszerűen, de szinte észrevétlenül változtak a karakterek, akár a való életben – nem egyik pillanatról a másikra, hanem ahogyan formálják őket a körülmények.

Eredeti nyelven olvasva, akkori szóhasználatokat látva nagyon érdekes élmény volt a könyv: mindent értettem, de a nyakatekert mondatok, drámai felkiáltások benne külön szórakoztatóvá tették.

A karakterek szerethetővé váltak, ahogy haladtunk előre a történetben. Persze, mindenkinek megvolt a hibája, a saját keresztje, de olyan szépen változtak!

Mivel még nem ismerem a teljes történetet (el kéne olvasni a többit hozzá) még nem tudok teljesen értékelni, de ez a könyv önállóan is nagyon érdekes és tanulságos volt.

Bee_bookworm>!
Louisa May Alcott: Little Women

Hát ez bizony elég nagy csalódás volt nekem. Alig vártam, hogy a végére érjek, ekkora giccsel régen találkoztam. Jo-t szerettem a lányok közül a legjobban, de igazán közel egyikőjük sem került hozzám. (Remélem a film (az új) jobban fog tetszeni, mert ez így…)

4 hozzászólás
Zsufie>!
Louisa May Alcott: Little Women

Ez nagyon aranyos volt, igazi kis szívmelengető olvasmány. Sajnálom, hogy nem volt kötelező olvasmány anno, mert ez aztán a lányregény – inkább ezt olvastam volna, mint mondjuk a Robinson Crusoe-t… (jó tudom, ha kötelező lett volna, akkor negatívan álltam volna hozzá, mert hát kötelező, de akkor is választható lehetett volna vagy alternatíva valami másik könyv mellett/helyett).
A történetet leginkább az új adaptáció miatt akartam elolvasni s végül a hangoskönyv változata mellett döntöttem, ahol minden szereplőnek más adott hangot, illetve a rövid fejezetekkel gyorsan lehetett haladni. Külön tetszett, hogy mindegyik fejezet valami tanulságot hozott magával, amolyan „hogyan kell az akkori hölgyeknek viselkedni egy-egy adott szituációban”. Kifejezetten jó volt olvasni a kedves, barátságos családi történetet. A négy lánytestvér közül a két legidősebbiket lehet a főhősöknek nevezni, illetve édesanyjukat, de a történet leginkább Jo életét mutatja be – LMA saját magáról mintázta a szereplőt. Nem akarom lelőni a poén(oka)t, de az egyetlen férfi szereplő Theodore 'Laurie' Laurence az idegeimre ment. :D spoiler
Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, legalább egyszer mindenképp érdemes elolvasni, nem kell túl sok dolgot várni tőle, úgy azért szórakoztató lehet.


Népszerű idézetek

Ailey>!

There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully, that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.

p42

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
Ailey>!

'[…] My dear girls, I am ambitious for you, but not to have you make a dash in the world – marry rich men merely because they are rich, or have splendid houses, which are not homes because love is wanting. Money is a needful and precious thing – and, when well used, a noble thing – but I never want you to think it is the first or only prize to strive for. I'd rather see you poor men's wives, if you were happy, beloved, contented, than queens on thrones, without self-respect and peace.'

p97

Moranzs>!

Jo saw a big red-headed youth approaching her corner, and fearing he meant to engage her, she slipped into a curtained recess, intending to peep and enjoy herself in peace. Unfortunately, another bashful person had chosen the same refuge; for, as the curtain fell behind her, she found herself face to face with the 'Laurence boy'.

29. oldal (Collins classics; 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · Theodore Laurence
nitamita>!

I don't know how long it will last, but I'm not afraid of storms, for I'm learning how to sail my ship.

1 hozzászólás
Moranzs>!

'Ach, mein gott! it is good angels came to us!' said the poor woman, crying for joy.
'Funny angels in hoods and mittens,' said Jo, and set them laughing.

p.16 (Collins classics, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
BallaiNiki>!

Meg's high-heeled slippers were dreadfully tight, and hurt her, though she would not own it, and Jo's nineteen hair-pins all seemed stuck straight into her head, which was not exactly comfortable; but, dear me, let us be elegant or die.

41. oldal, III. fejezet - Little Women (2014, Heritage Egmont kiadó)

Polaris >!

WEEKLY REPORT
Meg—Good.
Jo—Bad.
Beth—Very Good.
Amy—Middling.

Amanga>!

Amy’s lecture did Laurie good, though, of course, he did not own it till long afterward. Men seldom do, for when women are the advisers, the lords of creation don’t take the advice till they have persuaded themselves that it is just what they intended to do. Then they act upon it, and, if it succeeds, they give the weaker vessel half the credit of it. If it fails, they generously give her the whole.

Kapcsolódó szócikkek: Amy March · Theodore Laurence
Kinga0 >!

The girls gave their hearts into their mother’s keeping, their souls into their father’s, and to both parents, who lived and labored so faithfully for them, they gave a love that grew with their growth and bound them tenderly together by the sweetest tie which blesses life and outlives death.

nitamita>!

That's just why, because talent isn't genius, and no amount of energy can make it so. I want to be great, or nothing.


A sorozat következő kötete

Little Women & Men sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne's House of Dreams
L. M. Montgomery: The Golden Road
Jean Webster: Dear Enemy
Eleanor H. Porter: Pollyanna Grows Up
L. M. Montgomery: Emily Climbs
Kate Douglas Wiggin: Rebecca of Sunnybrook Farm
Magda Szabó: Abigail (angol)
L. M. Montgomery: The Blue Castle
Sarah McCoy: Marilla of Green Gables
Sarah Dessen: Along for the Ride