Little ​Women (Little Women & Men 1.) 58 csillagozás

Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women Louisa May Alcott: Little Women

A classic with girls everywhere, LITTLE WOMEN tells the gripping story of the four March sisters--Jo, Amy, Beth, and Meg--as they struggle to grow up in an impoverished New England family during the Civil War. In this old-fashioned coming-of-age novel based on Louisa May Alcott's own interesting childhood, each sister, though uniquely talented, has to overcome her own unfortunate qualities, which include bluntness, vanity, shyness, and self-indulgence. Book One focuses on the pleasures and pains of life with their loving and wise mother, Marmee, while their father, a minister, serves in the war. Book Two takes place after the war has ended and the father has returned to the family. Jo's intense determination to become a professional writer, Beth’s loving heart, Meg’s work as a governess, and Amy’s burgeoning artistic talent are each followed with care.

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Puffin in Bloom, Penguin Popular Classics, Vintage Classics, Vintage Children's Classics, Penguin's Clothbound Classics, Scholastic Classics, Penguin Threads

>!
504 oldal · ISBN: 171732245X
>!
Aladdin, New York, NY, United States, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781534462205
>!
Amulet Books, New York, 2019
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781419741203

26 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Theodore Laurence · Amy March · Mrs. March


Kedvencelte 4

Most olvassa 13

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
rohanoazis P
Louisa May Alcott: Little Women

Nos, párhuzamosan olvastam a magyar és angol kiadást, mit ne mondjak, érdekes volt – és elszomorító is egyben, hogy milyen gyatrák, igénytelenek a magyar fordítások.
A könyv a maga idejében nagyot szólhatott. Alcott nem szívesen szánta rá magát a megírására, de a kiadója nagyon kért tőle egy lányok számára írott regényt.
A történet Bunyan a viktoriánus korban mindenki által olvasott – és az angol nyelvű irodalomnak ma is egyik alapkönyvének számító – The Pilgeim’s Progerss (A Zarándok útja) című könyvére van felfűzve. Az Amerikai Polgárháborúban lelkipásztori szolgálatot teljesítő férj és apa nélkül maradt négy épp felnövőfélben lévő lány története, akiket édesanyjuk a puritán erkölcsiség szellemében nevel. A lányok végigjárják a Pilgrim’s Progressben leírt kísértések útját, míg eljutnak a felnőtté válásig, ki hogyan.
A könyv tele van életrajzi hivatkozásokkal. A fő karakter, Jo, a második legidősebb lány, akit az írónő önmagáról mintázott, vadóc, fiús teremtés.
A mára már elavult, erősen didaktikus szöveg ellenére a kor egyik figyelemre méltó, a 19. századi amerikai puritán értékeket, és a női egyenjogúságért való küzdelem kezdeteit bemutató könyve.

Az illusztrátor Frank T Merrill 1848-ban született Bostonban. Mára talán ennek a könyvnek az illusztrációi által igazán ismert.

>!
BeetheBlessed
Louisa May Alcott: Little Women

Hát ez bizony elég nagy csalódás volt nekem. Alig vártam, hogy a végére érjek, ekkora giccsel régen találkoztam. Jo-t szerettem a lányok közül a legjobban, de igazán közel egyikőjük sem került hozzám. (Remélem a film (az új) jobban fog tetszeni, mert ez így…)

4 hozzászólás
>!
Esmeralda P
Louisa May Alcott: Little Women

Úgy megkönnyebbültem a végén! A film tele van szörnyűségekkel, itt meg minden habos, ahogy az egy lányregénytől el is várható :-)
Könnyített olvasmány volt (Oxford Bookworms), így hamar befaltam :-)

5 hozzászólás
>!
Ailey
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon tetszett, nem is gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni az olvasását. Különösen tetszett, hogy a lányoknak a feje tényleg nem azon járt, hogy kihez és hogyan és mikor menjenek férjhez. Nagyon szimpatikus volt majdnem mindegyik karakter, vicces is volt, komoly gondolatok is megfordultak benne. Szépen lezárult, de nekem azért mégis volt valami hiányérzetem. Ezt az érzést remélhetőleg a folytatás majd el fogja tüntetni. :D Ha minden úgy alakul Jo körül, ahogy én szeretném. Jo úgy hozzám nőtt, azt hiszem ő lett a kedvenc szereplőm, bár a végén kicsit túlreagált egy dolgot szerény véleményem szerint. De ettől függetlenül nagyon tetszett az egész.

1 hozzászólás
>!
Zsufie
Louisa May Alcott: Little Women

Ez nagyon aranyos volt, igazi kis szívmelengető olvasmány. Sajnálom, hogy nem volt kötelező olvasmány anno, mert ez aztán a lányregény – inkább ezt olvastam volna, mint mondjuk a Robinson Crusoe-t… (jó tudom, ha kötelező lett volna, akkor negatívan álltam volna hozzá, mert hát kötelező, de akkor is választható lehetett volna vagy alternatíva valami másik könyv mellett/helyett).
A történetet leginkább az új adaptáció miatt akartam elolvasni s végül a hangoskönyv változata mellett döntöttem, ahol minden szereplőnek más adott hangot, illetve a rövid fejezetekkel gyorsan lehetett haladni. Külön tetszett, hogy mindegyik fejezet valami tanulságot hozott magával, amolyan „hogyan kell az akkori hölgyeknek viselkedni egy-egy adott szituációban”. Kifejezetten jó volt olvasni a kedves, barátságos családi történetet. A négy lánytestvér közül a két legidősebbiket lehet a főhősöknek nevezni, illetve édesanyjukat, de a történet leginkább Jo életét mutatja be – LMA saját magáról mintázta a szereplőt. Nem akarom lelőni a poén(oka)t, de az egyetlen férfi szereplő Theodore 'Laurie' Laurence az idegeimre ment. :D spoiler
Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, legalább egyszer mindenképp érdemes elolvasni, nem kell túl sok dolgot várni tőle, úgy azért szórakoztató lehet.

>!
meseanyu P
Louisa May Alcott: Little Women

Sokkal többet vártam… Volt egy-két egész jó rész, de semmi fergeteges, és a nagy része unalom…

>!
negyvenketto P
Louisa May Alcott: Little Women

Nagyon kedves-bájos-idilli, de azt hiszem, ez valami olyasmire próbál tanítani, ami a mai világban már nem életképes. Biztosan nagyon szép dolog csak másokért élni és ebben örömet is lelni, de manapság ezért senki nem fog ennyire megdicsérni, és így boldogulni sem lehet. Na meg talán az is jót tett volna a történetnek, ha az írónő éppenhogycsak meghinti egy kis tanulsággal, és nem nagykanállal próbálja letuszkolni a torkomon. Persze ha ezekről sikerül egy kicsit elfeledkezni és belemerülni a történetbe, akkor elég jó :)

1 hozzászólás
>!
Amanga
Louisa May Alcott: Little Women

Lassan haladó, moralizáló, idealisztikus amerikai önéletrajzi lányregény. Eleinte nehéz elvonatkoztatni a sok tanító szándékú bölcsességtől, de ahogy haladt a cselekmény, úgy jött elő az írónő élcelődő, kritikus humora, ami ha hangsúlyosabb lett volna, sokkal élvezhetőbbé tette volna a történetet. A sok tanulságos esemény láttán először magam is idegenkedtem, sokan az írónő szemére is hányják, hogy túl didaktikus és ma már nem életképes az az értékrendszer, amit képvisel. Tudom, hogy javíthatatlanul idealisztikus vagyok, de tényleg annyira ártalmas lenne az életünkben, ha legalább csak törekednénk olyan egyetemes vezérelvekre, mint hogy segíts az elesetteken, törekedj a kiegyensúlyozott életre, olvass, tanulj, dolgozz és szeress minden nap?

>!
IfOnly
Louisa May Alcott: Little Women

Kedves kis regény, jó volt eredeti nyelven olvasni. Azt hiszem, a lányok közül Jo a kedvencem. Olyan energikus, ambiciózus, kreatív „csajszi”, szeretnék hasonlítani rá. Na meg a család szomszédait is a szívembe zártam, az idősebb Laurence-t éppúgy, mint az ifjú Laurie-t:)

Nagyon-nagyon várom, hogy kijöjjön a film karácsonykor! Meryl Streep, mint Aunt March, jaj, remek lesz <3

>!
Luca87 I
Louisa May Alcott: Little Women

Egyik kedvenc egyetemi oktatóm, a fordítástanárom, aki főként gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozott, sokszor emlegette ezt a regényt, az egyik kedvence volt. Egyszer egy csoporttársam felolvasta valamelyik magyar fordításból az első fejezetet, ami nem hozta meg hozzá a kedvemet. Eleve kerülöm a XIX. századi, angolszász romantikusokat, mert az a benyomásom, hogy a szereplők állandóan azon vekengnek, kihez kellene férjhez menni, illetve azon, hogy mennyire szegények, és de rossz nekik, mert már csak egy ötszobás kunyhóra, szakácsnőre és kertészre futja. Engem ez kiborít.

Tavaly tavasszal vagy nyáron olvastam egy cikket arról, hogy érkezik az új Kisasszonyok-film, és amikor a főszereplők között megláttam Emma Watsont és Saoirse Ronant, azonnal tudtam, hogy félre kell tennem az előítéleteimet és ellenérzéseimet, és el kell olvasnom a könyvet, mert látni akarom a filmet.

Nagyon kellemesen csalódtam. Valami hihetetlenül szívet melengető ez a történet – az egyik tanítványom mondta nemrég a filmről (mert ő már látta, a mázlista), hogy olyan érzés kerítette hatalmába a moziban, mint karácsonykor. És tényleg, az olvasás is hasonló élmény. Jó, itt is megy a sírdogálás, hogy jaj, de szegények vagyunk, már csak egy szakácsnőnk meg egy batár nagy házunk maradt, de most nem zavart, mert annyira rendkívüli a történet. Néha megható, néha humoros, mindig tanulságos, a szereplők szerethetőek, és a férjvadászós vonal teljes mértékben hiányzik a regényből. Persze, van némi pasiügy, de nem uralja túlságosan a cselekményt, és nem émelyítő.

Remélem, a tanárnő tudja, hogy elolvastam a könyvet, és teljes mértékben igazat adok neki. Nálam is kedvenc lett ez a mű.


Népszerű idézetek

>!
Ailey

'(…) My dear girls, I am ambitious for you, but not to have you make a dash in the world – marry rich men merely because they are rich, or have splendid houses, which are not homes because love is wanting. Money is a needful and precious thing – and, when well used, a noble thing – but I never want you to think it is the first or only prize to strive for. I'd rather see you poor men's wives, if you were happy, beloved, contented, than queens on thrones, without self-respect and peace.'

p97

>!
Ailey

There are many Beths in the world, shy and quiet, sitting in corners till needed, and living for others so cheerfully, that no one sees the sacrifices till the little cricket on the hearth stops chirping, and the sweet, sunshiny presence vanishes, leaving silence and shadow behind.

p42

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
>!
Moranzs

'Ach, mein gott! it is good angels came to us!' said the poor woman, crying for joy.
'Funny angels in hoods and mittens,' said Jo, and set them laughing.

p.16 (Collins classics, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
>!
Moranzs

Jo saw a big red-headed youth approaching her corner, and fearing he meant to engage her, she slipped into a curtained recess, intending to peep and enjoy herself in peace. Unfortunately, another bashful person had chosen the same refuge; for, as the curtain fell behind her, she found herself face to face with the 'Laurence boy'.

29. oldal (Collins classics; 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · Theodore Laurence
>!
nitamita

I don't know how long it will last, but I'm not afraid of storms, for I'm learning how to sail my ship.

1 hozzászólás
>!
Ballai_Nikolett

Meg's high-heeled slippers were dreadfully tight, and hurt her, though she would not own it, and Jo's nineteen hair-pins all seemed stuck straight into her head, which was not exactly comfortable; but, dear me, let us be elegant or die.

41. oldal, III. fejezet - Little Women (2014, Heritage Egmont kiadó)

>!
Lex

‘We never are too old for this, my dear, because it is a play we are playing all the time in one way or another. Out burdens are here, our road is before us, and the longing for goodness and happiness is the guide that leads us through many troubles and mistakes to the peace which is a true Celestial City. Now, my little pilgrims, suppose you begin again, not in play, but in earnest, and see how far on you can get before Father comes home.’

Chapter 1

>!
Lex

Have regular hours for work and play, make each day both useful and pleasant, and prove that you understand the worth of time by employing it well. Then youth will be delightful, old age will bring few regrets, and life become a beautiful success, in spite of poverty.’

Chapter 11

>!
nitamita

That's just why, because talent isn't genius, and no amount of energy can make it so. I want to be great, or nothing.


A sorozat következő kötete

Little Women & Men sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Douglas Wiggin: Rebecca of Sunnybrook Farm
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Laura Ingalls Wilder: These Happy Golden Years
Jean Webster: Daddy-Long-Legs
L. M. Montgomery: Anne of Windy Poplars
Kerstin Gier: Ruby Red
Meg Cabot: The Princess Diaries
Émile Zola: The Drinking Den
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never
Kerri Maniscalco: Escaping from Houdini