Kisasszonyok (Kisasszonyok 1.) 821 csillagozás

Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a történet végére.

Négy leány címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Ulpius-ház Klasszikus világirodalom Ulpius-ház

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
354 oldal · ISBN: 9789634038368 · Fordította: Barta Judit
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036340 · Fordította: Barta Judit · Illusztrálta: Ella Bailey
>!
Lazi, Szeged, 2020
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632674605 · Fordította: Sóvágó Katalin

8 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Kisasszonyok

4 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2020. június 15., 19:09 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Theodore Laurence · Amy March · Meg March · Mrs. March · John Brooke · Mr. Laurence · March néni


Kedvencelte 144

Most olvassa 84

Várólistára tette 782

Kívánságlistára tette 645

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Régóta várólistás könyv, amiben nem kellett csalódnom. Sőt, még meg is lepett pozitívan!
A Jóbarátoknak hála hallottam a négy lány történetőről, amiben még ha Rachel el is spoilerez egy-két dolgot, tudtam, hogy el kell olvasnom. Mondjuk azt nem tudtam, hogy van olyan kiadás is, amiben az első két rész, egy könyvet alkot, így most úgy érzem, mintha kimaradtam volna valamiből. Nem is kérdés, megyek a folytatásért.

Meg, Jo, Beth és Amy kedves, aranyos lányok, akiket könnyű megszeretni. Tetszett a mindennapi életük, a szeretetük, testvéri kötelékük, ami még akkor is szorosan összetartja őket, amikor épp civakodnak. Szeretek ilyen testvérekről olvasni, mert nem rivalizálnak, nem irigykednek egymásra. A March család igazán összetartó.
Édesek voltak a lányok a sok fogadkozással, hogy jobb emberek leszenk, kedvesebbek, önzetlenebbek, szerényebbek… Gondolkodtam, hogy melyikük a kedvencem, de nem tudok választani. Mind a négy lány a maga módján csodálatos:)
Laurie, John és Mr. Laurence is egy-kettő a szívemhez nőttek. Nagyon érdekelnek a következő részek.

19 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A történet maga csodálatos, és úgy gondolom, mindenkinek ismernie kellene. A kivitelezés ezzel szemben nem tetszett, unalmasnak és vontatottnak találtam. A film sokkal nagyobb hatással volt rám. Ennek ellenére én ajánlom mindenkinek, mert varázslatos üzeneteket hordoz.

3 hozzászólás
csillagka P>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kb. két éve keresek kifogásokat és nyafogásokat, miért is soroljam még hátrább ez a könyvet a várólistámon, most már nem volt hová.
Alapvetően elnézést kérek a rajongóktól, mert sajnos a leánykönyvek előhozzák belőlem az eltemettetett feministát és végül már tényleg olyan kákát se találok, amelyen ne lennének csomók, ha muszáj mikroszkóppal kutatok utánuk. Komolyan azért bárki belegondolt amikor ez az asszonysorsra nevelő példabeszéd megjelent, a fiúk „Jules Verne: Grant kapitány gyermekeit” kapták karácsonyra? Mindenki a helyzetének megfelelően, lányoknak életmód tanácsadás, fiúknak kaland. Sajnos a könyv maga jól van megírva, bájosan naiv és még azt se lehet mondani, hogy bármiféle kivetnivaló lenne benne attól a ténytől eltekintve, hogy amit mond az annyira van messze a valós élettől, mint a lótenyésztés a vidéki lókupec mesterkedéseitől.
Azt is lehetne, hogy későn olvastam, de ez nem igaz, hiszen korral elnézőbbé válok, (kamaszként pár oldal után dobtam dobtam a sarokba és ízes káromkodással az ajkamon) kicsit már az elbutulás jelének érzem, hogy néhol kimondottan élveztem, és bizony sokszor könnyeztem rajta, megérintett a ördög ujja, ami miatt a kemény női énem, most megrovóan figyel a háttérben.

Kriszta_89 P>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagy klasszikus rajongó vagyok, és már tavasz óta a polcomon csücsült a Kisasszonyok, de direkt téli kuckós időszakra tartozgattam. És milyen jól tettem, pluszként még kis karácsony is van benne :)
Pont abban a helyzetben amiben ebben az évben vagyunk, nagyon aktuális is lehet a könyv mondanivalója. Tanuljuk meg értékelni amink van, és bizony találjuk fel magunkat az adott pillanatban, azért mert nem járkálhatunk mindenfele minden nap, nem azt jelenti, hogy üresnek kell lennie a napjainknak.
A testévéri szeretet nagy húzóerő ebben a történetben, jól mutatja Jo féltékenysége is ahogy fél, hogy elveszítheti a testvérét akár egy házassággal is.
A lányok igazi gyerekek akik megélik a gyerekkort, történeteket alkotnak, rajzolnak, olvasnak, hangszeren játszanak, kirándulnak vagy épp egymással jókat játszanak.
Különösen tetszett a munkához való hozzáállásuk, ahogy ők is besegítenek az otthoni tevékenységekbe vagy plusz keresetért vállnak más munkát is.
Kedvencem Jo karaktere, szinte rajta keresztül épül fel a történet. Igazi kis huncut teremtés, csöppet hasonlítok is rá no nemcsak az olvasás miatt, hanem ahogy felforr a dühtől és ezt nem tudja jól kezelni és hirtelen indulatból olyat mond vagy tesz amit nem kellene. Megmosolyogtam, hogy na lám én is ilyen voltam, és még néha vagyok is :)
Számomra nagyon bájos történet, amit biztosan folytatok is. Jókat mosolyogtam rajta és sokat tanulhattam is belőle, picit hiányzik ez a világ amikor még nem a technikai ördögeivel ütötték el az emberek a szabadidejüket.
A könyv pedig csodaszép kívül belük, a plusz tartalmakért is jár a piros pont, megismerhetjük az írónő életét, ahogy a könyv elkészült és párhuzamot az író élete és a könyv között, illetve is kvízt is találhatunk benne :)

6 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A négy testvér mindennapjait láthatjuk, leginkább Jo-t és Beth-t ismerhetjük meg. Jo a legerősebb, legösszetettebb karakter, az írónő magáról mintázta meg, ahogyan az egész családot is a saját családjáról. Az egyszerűség, szerénység, összetartás, barátságosság jellemzi őket. Mikor felmerül annak a lehetősége, hogy egyikük megházasodik, Jo kézzel-lábbal tiltakozik a változások ellen.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036340 · Fordította: Barta Judit · Illusztrálta: Ella Bailey
Deziréé>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagy Jóbarátok rajongó vagyok már évek óta és a sorozat egyik részében Rachel Joey-nak ajánlja ezt a könyvet, így már évek óta szemezek ezzel a könyvvel és mikor megláttam, hogy megjelenik ilyen csodaszép borítóval is rögtön tudtam, hogy most jött el az ideje, hogy megvásároljam és elolvassam. Nagyon jól tettem, hogy elolvastam, mert annyira szép és kedves történet. A végén egy könnycseppet is ejtettem… nagyon sok szép és elgondolkodtató mondat van a könyvben, amelyeket nem ártana megfogadni és valóban megbecsülni azt amink van.
Leginkább Jo állt közel hozzám, de mindegyik testvér szimpatikus lett, így nagyon tetszett, hogy belecsöppentem az életükbe. Igaz ebben a történetben nincs annyi romantika, amelyet nagyon szeretek a könyvekben, de mégis nagyon örülök, hogy elolvastam, mert csodaszép a történet és sok gondolatával megmelengette a szívem és annyira jól esett olvasni.
Nagyon várom már a folytatást, az is egész biztos nagyon fog tetszeni.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Télvíz idején nagyon jól tud esni az ember lelkének egy szívmelengető klasszikus. Racionális közgazdász lévén eléggé hidegen hagynak a romantikus könyvek, azonban én is lányból vagyok és máig nem felejtettem el tinikorom nagy kedvencét, az 1994-ben készült Kisasszonyok című filmet Christian Bale-el, Gabriel Byrne-nel, Susan Sarandon-nal és Winona Ryder-rel. Most került a mozikba a legújabb feldolgozás, ennek örömére letudtam egy régi nagy adósságomat, és elolvastam a film alapjául szolgáló könyvet. Voltak aggályaim, de nem véletlenül klasszikus műről van szó, viharsebesen magával ragadott a történet, hiszen fő témája, a család, a szeretet és az élet kisebb-nagyobb megpróbáltatásaival való szembenézés időtlen, és bár egy kicsit túlságosan habos-babos a sztori, mégsem felszínes. Nem kicsit idilli ugyan a March család a négy bájos lánnyal, mégsem érzi úgy az olvasó, hogy egy szappanopera szövegkönyvét olvassa, mert jól meg vannak írva a karakterek, gördülékenyen pereg a történet, nagyon lehet drukkolni a szereplőknek, hogy révbe érjen az életük. Csak a vége lett egy kicsit szirupos, de ám legyen, annyira szerethetőek a lányok, akik tinikori önmagunkra emlékeztet bennünket (mert csak a korok változnak, a fiatal lányok problémái mindig ugyanazok: bálok, ruhák, fiúk, munka, tanulás, stb.), előkerülnek a saját felnőtté válásunk történetei, jókat mosolygunk egykori önmagunkon és hatalmasat nosztalgiázunk, miközben peregnek az oldalak. Mindig van erkölcsi tanulság, a lányoknak ott van az édesanyjuk, aki bölcsen irányítja az életüket, miközben nagyon hiányzik neki a férje és meglepő őszinteséggel beszél arról, hogy milyen nehezen fékezte meg saját hirtelen természetét és lett kiegyensúlyozott feleség és asszony. Különös, sok évvel ezelőtt még a lányoknak drukkoltam teljes szívemből, 43 éves fejjel viszont már az édesanya erejét csodálom, ez van, múlnak az évek, az ember lánya változik. De a könyvet ugyanúgy szerettem, mint a filmet.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/02/03/konyvkritika_…

ScarlettBlair P>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Ez a könyv egy könnyed délutáni olvasmány, tele szeretettel, kedvességel, és bájjal.
Ennek ellenére viszont nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a maga egyszerűségében mégis mennyire a földtől elrugaszkodott egy történet. Nagyon szépen meg van írva, a karakterek egytől-egyik édesek, de valahogy túl sok a cukormáz. A March család iszonyatosan szegény, de mégis van szolgálójuk, meg tudnak homárt vacsorázni. Vagy az 1800-as évek vége felé az nem volt olyan drága mulatság?. Beth karaktere már-már a végletekig ki van sarkítva, én még soha nem talákkoztam ennyire jámbor és jótét lélek emberrel.
Azt hiszem a négy nővér közül talán Amy volt a kedvencem, mert szórakoztató volt minden hibája ellenére.
Laurie-t néha soknak éreztem, persze ez gondolom a kiváltságos élethelyzetéből is adódik.
Jó kis olvasmány ez, és kíváncsi vagyok a folytatásra, de azért inkább csak egy habos-babos leányálom az egész számomra.
U.i.: Ez az új borító valami meseszép!

ViviPapp>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagyon nagyon imádtam ezt a könyvet!
Bár már a filmeket is szerettem, a korábbit jobban, mint az újat, szívesebben olvastam róla és meg is értem, hogy miért lett ez a mű később számos könyvnek az inspirációja, illetve ihletése.
Biztos újra fogom olvasni még valaha életemben, illetve szeretném beszerezni a következő részt, az új megjelent köntösben. :)

AniTiger P>!
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Közhelyektől és felszínességtől mentes olvasmány, ami az olvasó lelkéig hatol a maga óvatosan csepegtetett tanulságaival. Megtanuljuk, hogy a semmittevés is lehet unalmas, megbánhatjuk, ha haraggal a szívünkben térünk nyugovóra, ahogy azt is, hogy a legcsendesebb kisegér karakter is képes összeszedni a bátorságát, és a zord szomszéd úrral összebarátkozni a zene által. Bár azt mondhatnám, hogy sodró lendületű és olvasmányos ez a regény, de elég sokszor kaptam magam azon, hogy szinte alig haladok vele.

Értékes olvasmánynak tartom, nagyon megszerettem a March lányokat meg a férfi szomszédaikat, de néha untam ezt a történetet. Kell egy elhatározás ahhoz, hogy nekiveselkedjen az ember lánya, de megéri elolvasni, és abszolút megértem, hogy miért vált klasszikussá ez a regény. Sajnos a második résszel alkotna számomra teljes egészet a történet, ugyanis a filmfeldolgozásoknak hála megismertem a „lezárását”. (Alkalomadtán el kellene olvasnom azt is.)

Apró örömök az életben: csodás az új kiadás! Bár több illusztrációra számítottam, annyira igényes és szemet gyönyörködtető a regény, hogy nem zavart a rajzok csekélysége.

Bővebben a regényről és a két megnézett adaptációról!
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/10/louisa-ma…

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036340 · Fordította: Barta Judit · Illusztrálta: Ella Bailey

Népszerű idézetek

BZsofi P>!

(…) én itt tartom a könyvemet az asztalon, és minden reggel olvasok egy keveset ébredés után, mert tudom, hogy jót fog tenni, és átsegít a napon.

17. oldal, II. fejezet - Boldog karácsony (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
Chillingó>!

Sok Beth van a világon, akik félszegek és csendesek, ülnek a sarokban, míg nem szólnak hozzájuk, és olyan boldogan élnek másokért, hogy senki sem veszi észre apró áldozataikat, mígnem egyszer ezek a kis tücskök abba nem hagyják a ciripelést a tűzhely mellett, és édes, napfényes jelenlétük szerte nem foszlik, hogy fájó némaságot és homályt hagyjon maga után

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
Daru>!

(…) jónak lenni kemény munka, és sokszor a könnyebb utat választjuk, így aztán nem is teszünk meg érte mindent, amit kell.

17-18. oldal (Ulpius-ház)

Kapcsolódó szócikkek: Meg March
Mpattus P>!

Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig ott a fény.

BZsofi P>!

Az igazi tehetségnek és jóságnak nem kell attól tartania, hogy örökké árnyékban marad, de ha még így is történne, birtoklásuk tudata akkor is bőven elég a lélek nyugalmához. Minden erő legnagyobb vonzereje a szerénység.

80. oldal, VII. fejezet: Amy a Megaláztatás Völgyében (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: jóság · szerénység · tehetség
ppeva P>!

Gyanítom, hogy az igazi vonzerő a kiváló és gazdag könyvtár volt, amely por és pókok prédája lett March bácsi halála óta. (…) Jo-nak ez volt a paradicsom, ez a földgömbökkel, kényelmes karszékekkel berendezett, poros, félhomályos szoba, ahol mellszobrok bámultak le a magas polcokról, és ő kedvére barangolhatott a könyvek őserdejében. Amint March néni elszundított vagy társaságot kapott, Jo tüstént rohant a csendes szobába; összegömbölyödött a fotelben, és habzsolt verset, regényt, történelmet, útleírásokat, képeket, akár egy igazi könyvmoly.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · könyvmoly · könyvtár · March néni
2 hozzászólás
DarknessAngel >!

– Utálom a modortalan, nem hölgyként viselkedő lányokat!
– Ki nem állhatom az affektáló, finomkodó csitriket!

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy March · Jo March
adrienn_szucs>!

Csak ne essetek át a másik végletbe, hogy úgy robotoljatok, mint a rabszolgák. Legyen meghatározott ideje a munkának és a játéknak, legyen minden napotok hasznos és kellemes, azzal mutassátok meg, mennyire tisztában vagytok az idő értékével, hogy jól osztjátok be. Akkor örvendezhettek az ifjúságotoknak, nem sok megbánásra lesz okotok hajlott korotokban, és a szegénységben is sikerrel élhetitek le az életet.

92. oldal

BeliczaiMKata P>!

[…] minél jobb dolga van az embernek, annál jobbat akar…

124. oldal

Nusii P>!

Apa és anya elment, Isten pedig olyan messze van, hogy sehol sem találom!

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March

A sorozat következő kötete

Kisasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
E. Lockhart: A hazudósok
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
James Fenimore Cooper: A préri
Gergely Márta: Szöszi
Jack London: A vadon szava
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Bálint Ágnes: Szeleburdi család