Megjelenésének várható időpontja: 2019. április 23.

Kisasszonyok (Kisasszonyok 1.) 413 csillagozás

Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyok minden idők egyik legkedveltebb lányregénye, amely a szerző saját gyermekkori élményein alapul.

A March család az amerikai polgárháború idején apa nélkül marad, és a négy nővér, akik imádattal csüggnek anyjukon, szinte egy év leforgása alatt kamasz lányból fel-nőtt nővé érik. Meg, a legidősebb és legcsinosabb közülük, a tizenöt éves Jo író szeretne lenni; Bethnek a zene a mindene, míg Amy, a szőke szépség imád festeni.
Képzelt és valóságos szerelem, ártatlan és baljós pletykák, testvériség és féltékeny-ség szövi át a March nővérek eme különös és szívderítő történetét.

Louisa May Alcott írói pályája során tíz-egynéhány regényt, számtalan novellát és költeményt írt, melyek közül igazi hírnevet a Kisasszonyok szerzett neki. A Jane Austen vagy a Brontë nővérek regényeit kedvelők nem fognak csalódni, hiszen a Kisasszonyok a romantikus női irodalom csúcsa.

Négy leány címmel is megjelent.

Eredeti mű: Louisa May Alcott: Little Women

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai, Ulpius-ház Klasszikus világirodalom

>!
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036340 · Illusztrálta: Ella Bailey · Megjelenés időpontja: 2019. április 23.
>!
Lazi, Szeged, 2016
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632673004 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Ventus Libro, Budapest, 2013
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155240164 · Fordította: Medgyesy Zsófia

4 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Amy March · Theodore Laurence · John Brooke · Meg March · Mrs. March · March néni · Mr. Laurence


Kedvencelte 66

Most olvassa 29

Várólistára tette 406

Kívánságlistára tette 222

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kb. két éve keresek kifogásokat és nyafogásokat, miért is soroljam még hátrább ez a könyvet a várólistámon, most már nem volt hová.
Alapvetően elnézést kérek a rajongóktól, mert sajnos a leánykönyvek előhozzák belőlem az eltemettetett feministát és végül már tényleg olyan kákát se találok, amelyen ne lennének csomók, ha muszáj mikroszkóppal kutatok utánuk. Komolyan azért bárki belegondolt amikor ez az asszonysorsra nevelő példabeszéd megjelent, a fiúk „Jules Verne: Grant kapitány gyermekeit” kapták karácsonyra? Mindenki a helyzetének megfelelően, lányoknak életmód tanácsadás, fiúknak kaland. Sajnos a könyv maga jól van megírva, bájosan naiv és még azt se lehet mondani, hogy bármiféle kivetnivaló lenne benne attól a ténytől eltekintve, hogy amit mond az annyira van messze a valós élettől, mint a lótenyésztés a vidéki lókupec mesterkedéseitől.
Azt is lehetne, hogy későn olvastam, de ez nem igaz, hiszen korral elnézőbbé válok, (kamaszként pár oldal után dobtam dobtam a sarokba és ízes káromkodással az ajkamon) kicsit már az elbutulás jelének érzem, hogy néhol kimondottan élveztem, és bizony sokszor könnyeztem rajta, megérintett a ördög ujja, ami miatt a kemény női énem, most megrovóan figyel a háttérben.

>!
Orsi_olvas
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Bűbájos történet a 19.századból négy leánytestvérről, az életükről, apró küzdelmeikről, a kis dolgokban rejlő boldogságról és a szeretet erejéről.
Igazi romantikus lányregény, pasztell színekkel, halk zongora kísérettel, lágy virágillattal átszőve. Gyönyörű és bájos és minden ízében tökéletes világban, korban játszódik, mikor az emberekben élénken élt a hit, az őszinteség, a remény, az erkölcs, a jómodor.
Igen, ma olvasva irreálisan tökéltes minden szereplő, kis botlásaikat megmosolyogjuk, az erkölcsi tanításokat idejétmúlnak érezzük. És mégis feltámad az emberben a vágy, hogy egy ilyen tiszta korban, közegben élhessen. Igazi szívmelengető történet, olyan, ami képes visszaadni az emberi jóságba vetett hitünket. Nem pörgős, nem akciódús, nincsenek váratlan fordulatok, de tele van kedves, szeretetreméltó szereplőkkel és tiszta, gyermekien ártatlan világszemlélettel.
Igazi lélekbonbon!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
320 oldal · ISBN: 9789639348882 · Fordította: Bartha Judit
>!
Nefi P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Hangulatos, lassú folyású télies történet, mely 4 lány életéről szól. Inkább az életük bemutatása a cél, ahogy szépen szerényen élnek és próbálnak megküzdeni az élet problémáival. Tetszett, bár néha némi pörgösség ráfért volna, de lehet inkább azért, mert máshoz vagyok szokva.

>!
ppeva P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagyon régen láttam filmen, és úgy emlékeztem, hogy a film nagyon tetszett. A regény közel sem volt olyan lenyűgöző. Mondhatnám, időközben talán kiöregedtem már a lányregényekből, de nem, hiszen L. M. Montgomery: Anne otthonra talál és Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben sorozatait nem is olyan régen olvastam, és azok sokkal jobban tetszettek.
Talán a túlzásba vitt erkölcsi tanulságokból és a tökéletes szereplőkből lett nekem sok ebben a könyvben. De hát figyelembe kell venni azt is, hogy közel 150 évvel ezelőtt íródott, bizonyára kisleánykák okulására…

3 hozzászólás
>!
clarisssa P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kisasszonyok, avagy kalandjaim Meggel, a gyermekkertésznővel, a karácsony szürke hajnalán elsőként felserkenő Joval, a toldalékokat hol hibásan, hol helyesen megkapó Beth-szel, a sokat prézsmitáló Amyvel, a szeleverdi szomszédfiúval és ótatával

Sokáig azt hittem, hogy ez a könyv lesz számomra az év csalódása: egy habos-babos, nevelő célzatú, idilli lányregény, ami nem nagyon köt le, viszont annál jobban idegesít a förtelmes fordításával (a fent bemutatott szavak csak a jéghely csúcsát képzik!). Aztán lassacskán, körülbelül a kötet közepe táján azt vettem észre, hogy mégis megérintett a történet: engem is meglepett, de együtt sírtam és együtt nevettem a szereplőkkel. Igaz ugyan, hogy véleményem szerint némelyikük a sok babusgatás helyett egy nevelő célzatú péklapátsuhintásra is rászolgált, de hála a karácsonyi hangulatnak, most elnéző vagyok velük. El fogom olvasni a második kötetet is.

>!
Lazi, Szeged, 2004
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138005 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Shauna P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nehéz véleményt írnom erről a történetről, mert hol lekötött, hol pedig előre lapozgattam, hogy megtudjam történni fog-e valami érdekes… A történet néha csigalassúsággal vánszorgott előre…
Igazából aranyos volt, de talán túl aranyos.
Valahogy ebben a regényben minden túl „tökéletes” volt, a karakterek oldalanként beismerték a hibáikat és rájöttek mit és hogyan rontottak el…
A szerelmi szál megmosolyogtatott, de nem igazán éreztem azt a bizonyos nagy szerelmet… talán azért mert ez a könyv picit gyerekszemmel nézi az eseményeket, mivel a szereplői is gyerekek.
Mindegyik lányt szerettem, de főleg Amy-t. Azt, hogy miért pont őt kedveltem a legjobban, azt megmagyarázni nem igazán tudom, talán azért, mert rajta kacagtam a legtöbbet.
Adok rá négy csillagot, mert sokszor elgondolkodtató volt (Rám is rám férne egy "zarándoklat"), megnevettetett, és nagyrészt érdekelt is, hogy mi lesz a lányok sorsa.

>!
Biba
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Ez a regény nagyon jól esett nekem, kedves volt, és ötletes. Lassan csordogál a történet, közben mindig történik valami megmosolyogtató vagy megható esemény. Amivel engem megvett a könyv kilóra, az a lányok fantáziadús játékai és szórakozásai, amikkel feldobják a hétköznapokat. Mindig is szerettem volna testvért, de sajnos nincs, ez a történet viszont megadta ezt az élményt addig is, amíg olvastam.

>!
renata_pocsi
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagyon bájos és kedves könyv, néha talán túlzottan is. Én nem tettem be a hűtőbe.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppeva P

Gyanítom, hogy az igazi vonzerő a kiváló és gazdag könyvtár volt, amely por és pókok prédája lett March bácsi halála óta. (…) Jo-nak ez volt a paradicsom, ez a földgömbökkel, kényelmes karszékekkel berendezett, poros, félhomályos szoba, ahol mellszobrok bámultak le a magas polcokról, és ő kedvére barangolhatott a könyvek őserdejében. Amint March néni elszundított vagy társaságot kapott, Jo tüstént rohant a csendes szobába; összegömbölyödött a fotelben, és habzsolt verset, regényt, történelmet, útleírásokat, képeket, akár egy igazi könyvmoly.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · könyvmoly · könyvtár · March néni
2 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

(…) én itt tartom a könyvemet az asztalon, és minden reggel olvasok egy keveset ébredés után, mert tudom, hogy jót fog tenni, és átsegít a napon.

II. fejezet: Boldog karácsony, 17. oldal (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
Nusii

Apa és anya elment, Isten pedig olyan messze van, hogy sehol sem találom!

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
>!
házisárkány

Sok Beth van a világon, akik félszegek és csendesek, ülnek a sarokban, míg nem szólnak hozzájuk, és olyan boldogan élnek másokért, hogy senki sem veszi észre apró áldozataikat, mígnem egyszer ezek a kis tücskök abba nem hagyják a ciripelést a tűzhely mellett, és édes, napfényes jelenlétük szerte nem foszlik, hogy fájó némaságot és homályt hagyjon maga után

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
>!
BZsofi +SP

Az igazi tehetségnek és jóságnak nem kell attól tartania, hogy örökké árnyékban marad, de ha még így is történne, birtoklásuk tudata akkor is bőven elég a lélek nyugalmához. Minden erő legnagyobb vonzereje a szerénység.

80. oldal, VII. fejezet: Amy a Megaláztatás Völgyében (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: jóság · szerénység · tehetség
>!
Nusii

Bethben attól kezdve megszűnt minden félelem, és olyan meghitten csacsogott neki, mintha egész életében ismerte volna, mert a szeretet kioltja a félelmet, és a hála legyőzheti a kevélységet.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beth March · Mr. Laurence
>!
Orsi_olvas

Az ember ne hallgasson más tanácsára!

64. oldal, 5.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: tanács
>!
Mpattus P

Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig ott a fény.

>!
Orsi_olvas

– Nem karácsony a karácsony ajándékok nélkül – duzzogott Jo a szőnyegen elnyúlva.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · karácsony
>!
Mpattus P

A semmittevésből semmi jó nem származik.

161. oldal, 11.fejezet


A sorozat következő kötete

Kisasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lisa Genova: Fél testben ép lélek
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Tess Gerritsen: A sebész
Eleanor H. Porter: Miss Billy
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
E. Lockhart: A hazudósok
Michael Palmer: Bűnszövetség
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!