Kisasszonyok (Kisasszonyok 1.) 428 csillagozás

Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a történet végére.

Négy leány címmel is megjelent.

Eredeti mű: Louisa May Alcott: Little Women

Eredeti megjelenés éve: 1868

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai, Ulpius-ház Klasszikus világirodalom

>!
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634036340 · Fordította: Barta Judit · Illusztrálta: Ella Bailey
>!
Lazi, Szeged, 2016
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632673004 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Ventus Libro, Budapest, 2013
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155240164 · Fordította: Medgyesy Zsófia

4 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Beth March · Amy March · Theodore Laurence · John Brooke · Meg March · Mrs. March · March néni · Mr. Laurence


Kedvencelte 66

Most olvassa 29

Várólistára tette 425

Kívánságlistára tette 264

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kb. két éve keresek kifogásokat és nyafogásokat, miért is soroljam még hátrább ez a könyvet a várólistámon, most már nem volt hová.
Alapvetően elnézést kérek a rajongóktól, mert sajnos a leánykönyvek előhozzák belőlem az eltemettetett feministát és végül már tényleg olyan kákát se találok, amelyen ne lennének csomók, ha muszáj mikroszkóppal kutatok utánuk. Komolyan azért bárki belegondolt amikor ez az asszonysorsra nevelő példabeszéd megjelent, a fiúk „Jules Verne: Grant kapitány gyermekeit” kapták karácsonyra? Mindenki a helyzetének megfelelően, lányoknak életmód tanácsadás, fiúknak kaland. Sajnos a könyv maga jól van megírva, bájosan naiv és még azt se lehet mondani, hogy bármiféle kivetnivaló lenne benne attól a ténytől eltekintve, hogy amit mond az annyira van messze a valós élettől, mint a lótenyésztés a vidéki lókupec mesterkedéseitől.
Azt is lehetne, hogy későn olvastam, de ez nem igaz, hiszen korral elnézőbbé válok, (kamaszként pár oldal után dobtam dobtam a sarokba és ízes káromkodással az ajkamon) kicsit már az elbutulás jelének érzem, hogy néhol kimondottan élveztem, és bizony sokszor könnyeztem rajta, megérintett a ördög ujja, ami miatt a kemény női énem, most megrovóan figyel a háttérben.

>!
Orsi_olvas
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Bűbájos történet a 19.századból négy leánytestvérről, az életükről, apró küzdelmeikről, a kis dolgokban rejlő boldogságról és a szeretet erejéről.
Igazi romantikus lányregény, pasztell színekkel, halk zongora kísérettel, lágy virágillattal átszőve. Gyönyörű és bájos és minden ízében tökéletes világban, korban játszódik, mikor az emberekben élénken élt a hit, az őszinteség, a remény, az erkölcs, a jómodor.
Igen, ma olvasva irreálisan tökéltes minden szereplő, kis botlásaikat megmosolyogjuk, az erkölcsi tanításokat idejétmúlnak érezzük. És mégis feltámad az emberben a vágy, hogy egy ilyen tiszta korban, közegben élhessen. Igazi szívmelengető történet, olyan, ami képes visszaadni az emberi jóságba vetett hitünket. Nem pörgős, nem akciódús, nincsenek váratlan fordulatok, de tele van kedves, szeretetreméltó szereplőkkel és tiszta, gyermekien ártatlan világszemlélettel.
Igazi lélekbonbon!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
320 oldal · ISBN: 9789639348882 · Fordította: Bartha Judit
>!
IrodalMacska P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyokat olvasni olyan élmény volt, mintha Jane Austen és L.M. Montgomery hőseit és történeteit gyúrták volna össze: volt benne finom úri hölgy (Meg), rosszcsont leányzó (Jo) és Mrs. March révén minden fejezet egy tanulsággal végződött.
Lélekmelengető olvasmány volt, élveztem a XIX. századbeli család mindennapjairól olvasni és betekintést nyerni a lányok titkaiba, csínytevéseibe. Leginkább azért simogatta a lelkemet ez a kedves kis lányregény, mert egy olyan őszinte, erkölcsös világba repített el, ahol még számított a becsület, az összetartás, a segítőkészség és a szeretet minden formája.

>!
Nefi P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Hangulatos, lassú folyású télies történet, mely 4 lány életéről szól. Inkább az életük bemutatása a cél, ahogy szépen szerényen élnek és próbálnak megküzdeni az élet problémáival. Tetszett, bár néha némi pörgösség ráfért volna, de lehet inkább azért, mert máshoz vagyok szokva.

>!
Linszyy
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Könnyebben olvasható, mint Jane Austen. Színes és jól körvonalazott karakterek. Szerelmi szál és családi kötelék. Egyszóval: imádtam, szeretném a második részt is! :)

>!
ppeva P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nagyon régen láttam filmen, és úgy emlékeztem, hogy a film nagyon tetszett. A regény közel sem volt olyan lenyűgöző. Mondhatnám, időközben talán kiöregedtem már a lányregényekből, de nem, hiszen L. M. Montgomery: Anne otthonra talál és Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben sorozatait nem is olyan régen olvastam, és azok sokkal jobban tetszettek.
Talán a túlzásba vitt erkölcsi tanulságokból és a tökéletes szereplőkből lett nekem sok ebben a könyvben. De hát figyelembe kell venni azt is, hogy közel 150 évvel ezelőtt íródott, bizonyára kisleánykák okulására…

3 hozzászólás
>!
clarisssa P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kisasszonyok, avagy kalandjaim Meggel, a gyermekkertésznővel, a karácsony szürke hajnalán elsőként felserkenő Joval, a toldalékokat hol hibásan, hol helyesen megkapó Beth-szel, a sokat prézsmitáló Amyvel, a szeleverdi szomszédfiúval és ótatával

Sokáig azt hittem, hogy ez a könyv lesz számomra az év csalódása: egy habos-babos, nevelő célzatú, idilli lányregény, ami nem nagyon köt le, viszont annál jobban idegesít a förtelmes fordításával (a fent bemutatott szavak csak a jéghely csúcsát képzik!). Aztán lassacskán, körülbelül a kötet közepe táján azt vettem észre, hogy mégis megérintett a történet: engem is meglepett, de együtt sírtam és együtt nevettem a szereplőkkel. Igaz ugyan, hogy véleményem szerint némelyikük a sok babusgatás helyett egy nevelő célzatú péklapátsuhintásra is rászolgált, de hála a karácsonyi hangulatnak, most elnéző vagyok velük. El fogom olvasni a második kötetet is.

>!
Lazi, Szeged, 2004
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138005 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Shauna P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Nehéz véleményt írnom erről a történetről, mert hol lekötött, hol pedig előre lapozgattam, hogy megtudjam történni fog-e valami érdekes… A történet néha csigalassúsággal vánszorgott előre…
Igazából aranyos volt, de talán túl aranyos.
Valahogy ebben a regényben minden túl „tökéletes” volt, a karakterek oldalanként beismerték a hibáikat és rájöttek mit és hogyan rontottak el…
A szerelmi szál megmosolyogtatott, de nem igazán éreztem azt a bizonyos nagy szerelmet… talán azért mert ez a könyv picit gyerekszemmel nézi az eseményeket, mivel a szereplői is gyerekek.
Mindegyik lányt szerettem, de főleg Amy-t. Azt, hogy miért pont őt kedveltem a legjobban, azt megmagyarázni nem igazán tudom, talán azért, mert rajta kacagtam a legtöbbet.
Adok rá négy csillagot, mert sokszor elgondolkodtató volt (Rám is rám férne egy "zarándoklat"), megnevettetett, és nagyrészt érdekelt is, hogy mi lesz a lányok sorsa.

>!
Dixy05 P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Aranyos kis könyv volt, kedves, szerethető szereplőkkel. Egyszerre mutatta be az élet szép és árny oldalát, valamint a helyzetekből levonható tanulságokat is. Ez egy olyan történet volt, amelyet ha lesznek gyerekeim és már nagyobbak lesznek, szívesen elolvasok majd nekik is. Persze azért nem rágtam tövig a körmöm, és nem éreztem késztetést, hogy egy nap alatt elolvassam, de pont így volt jó, lassan, kényelmesen haladni a cselekménnyel. Már az első pár oldal után ismerősnek tűnt a történet, mire rájöttem, hogy én ezt már pár évvel korábban olvastam, angolul, rövidített változatban, amikor nyelvvizsgára készültem. Nem bántam meg, hogy elolvastam, elképzelhető, hogy idővel majd a további részeket is elolvasom.

>!
Lazi, Szeged, 2016
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632673004 · Fordította: Sóvágó Katalin

Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

(…) én itt tartom a könyvemet az asztalon, és minden reggel olvasok egy keveset ébredés után, mert tudom, hogy jót fog tenni, és átsegít a napon.

II. fejezet: Boldog karácsony, 17. oldal (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
ppeva P

Gyanítom, hogy az igazi vonzerő a kiváló és gazdag könyvtár volt, amely por és pókok prédája lett March bácsi halála óta. (…) Jo-nak ez volt a paradicsom, ez a földgömbökkel, kényelmes karszékekkel berendezett, poros, félhomályos szoba, ahol mellszobrok bámultak le a magas polcokról, és ő kedvére barangolhatott a könyvek őserdejében. Amint March néni elszundított vagy társaságot kapott, Jo tüstént rohant a csendes szobába; összegömbölyödött a fotelben, és habzsolt verset, regényt, történelmet, útleírásokat, képeket, akár egy igazi könyvmoly.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · könyvmoly · könyvtár · March néni
2 hozzászólás
>!
Nusii

Apa és anya elment, Isten pedig olyan messze van, hogy sehol sem találom!

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jo March
>!
házisárkány

Sok Beth van a világon, akik félszegek és csendesek, ülnek a sarokban, míg nem szólnak hozzájuk, és olyan boldogan élnek másokért, hogy senki sem veszi észre apró áldozataikat, mígnem egyszer ezek a kis tücskök abba nem hagyják a ciripelést a tűzhely mellett, és édes, napfényes jelenlétük szerte nem foszlik, hogy fájó némaságot és homályt hagyjon maga után

Kapcsolódó szócikkek: Beth March
>!
BZsofi +SP

Az igazi tehetségnek és jóságnak nem kell attól tartania, hogy örökké árnyékban marad, de ha még így is történne, birtoklásuk tudata akkor is bőven elég a lélek nyugalmához. Minden erő legnagyobb vonzereje a szerénység.

80. oldal, VII. fejezet: Amy a Megaláztatás Völgyében (Lazi, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: jóság · szerénység · tehetség
>!
Nusii

Bethben attól kezdve megszűnt minden félelem, és olyan meghitten csacsogott neki, mintha egész életében ismerte volna, mert a szeretet kioltja a félelmet, és a hála legyőzheti a kevélységet.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beth March · Mr. Laurence
>!
Orsi_olvas 

Az ember ne hallgasson más tanácsára!

64. oldal, 5.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: tanács
>!
Mpattus P

Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig ott a fény.

>!
Orsi_olvas

– Nem karácsony a karácsony ajándékok nélkül – duzzogott Jo a szőnyegen elnyúlva.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Jo March · karácsony
>!
Mpattus P

A semmittevésből semmi jó nem származik.

161. oldal, 11.fejezet


A sorozat következő kötete

Kisasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eleanor H. Porter: Miss Billy
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lisa Genova: Fél testben ép lélek
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Tess Gerritsen: A sebész
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
E. Lockhart: A hazudósok
Michael Palmer: Bűnszövetség
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!