Fiatalurak (Kisasszonyok 3.) 55 csillagozás

Louisa May Alcott: Fiatalurak

Jo March nem is lehetne boldogabb: van két kisfia, ráadásul egy tucat tanítványa a plumfieldi rendhagyó iskolában, melyet férjével, Bhaer professzorral együtt vezet. Ám a fiúknak megvan az a tulajdonságuk, hogy örökké bajba keverednek, még akkor is, ha a jószívű, kedves Marchék viselnek gondot rájuk. Zűrzavar és kalandok kísérik a fiúk útját, amíg megtalálják helyüket Plumfield közösségében. A March család kalandjai tehát folytatódnak…

Eredeti megjelenés éve: 1871

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai

>!
Lazi, Szeged, 2006
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138781 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jo March · Friedrich Bhaer


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

Mircsi>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Kedves kisasszonyaink felnőttek, gyerekeket nevelnek, főleg Jo és Bhaer professzor kerül itt központba. Ugyanazzal a bájjal van ez megírva, mint a Kisasszonyok, idilli történet.

Katona_Zsuzsanna>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Lássuk csak, hol is tartunk most!
A Jó feleségek vége óta eltelt néhány év, a lányok anyák lettek. Jo valamennyire lenyugodott, de azért nem teljesen, mert most is, akár csak lánykorában, kedvvel mászik fára, szaladgál és vesz részt kópéságokban.
Neki van a legtöbb gyereke, zömében fiú és kölcsönkapott, és férjével az iskolájukban olyan szépen nevelik őket, hogy az már példaértékű. Bölcs szeretettel irányítják őket. Buktató pedig van bőven, ennyi fiú között óhatatlanul, de minden helyzetre találnak megfelelő megoldást, ami az érintett feleknek megelégedésére és épülésére van.
Ilyen iskolából kellene ma is minél több!

elzazi>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Ennél aranyosabb könyvet még nem olvastam! :-)

Sokan írtátok, hogy túl csöpögős, hogy Mrs Jo elvesztette a fiús vadócságát, de én most nagyon éreztem ezt a kötetet! :-) Szerintem így kéne működnie egy iskolának. Jól is esett most ezt olvasni, ilyen borús időkben (és tanár szemmel). Bárcsak lenne idő egyéni fejlesztésre, ahol a tanárok tényleg hagyják a gyerekeket a saját ritmusuk és érdeklődésük szerint fejlődni! Bárcsak lenne idő tanulni a hibáinkból, és mindenhez egy-egy allegóriás tanmesét fűzni! Szóval ez könyv (pláne ilyen karanténos időkben) nagy megnyugvást jelentett, és szerettem a könyv béke szigetén lenni. :-)

Vivogle>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Most jött el az ideje, hogy végleg búcsút vegyek az én Kisasszonyaimtól, és teljesen elszakadjak tőlük. Be kell ismernem, hogy ők már nincsenek többé. Felnőtt nők már, nem pedig a velem egykorú lányok, akiket úgy szerettem, akiken annyit nevettem, és ha úgy adódott, akiktől annyit tanultam. Beth nagyon hiányzik, Amy és Meg is, hisz róluk alig szól pár sor ebben a részben, de az az igazság, hogy Jo is hiányzik, hiába forog körülötte jóformán az egész könyv – az a Jo hiányzik, akinek megismertem. Az a vadóc, fiús leányzó. Nem tetszik, hogy ő már egy hölgy, aki nevel, takarít, dolgozik és folyton elérzékenyül. Ha nem lábadt könnybe a szeme vagy hússzor ebben a részben -csupán az elérzékenyüléstől- akkor egyszer sem. Hát ez az én erős, független Jo-m? Valahogy így éreztem Anne Shirley felnőtté válásakor is, de ő mégis kevésbé vesztette el az (úgy érzem) identitását. Komolyan mondom, ha felnőtté válni azt jelenti, hogy minden addigi tulajdonságunkat és azt, ami azzá tesz, amik vagyunk, el kell vesztenünk, akkor én nem akarok felnőni :P.
Ez a kis eszmefuttatás után végre szólnék pár szót a könyvről is: ha nem nosztalgiázunk a régi szép időkről, és elfogadjuk a jelent, jó kis könyv ez. A gyerekek hihetetlenül elbűvölőek (bár a Kisasszonyok akkor is elbűvölőbbek voltak náluk), a kedvencem Nat és Tommy. Néha furcsa volt, hogy a rossz gyerekek milyen gyorsan „megjavultak”, de ezt némileg enyhítette az, hogy bizony tettek rossz fát is a tűzre. Kíváncsi leszek, mi is fog még történni a lányainkkal (és fiainkkal) az utolsó részben. spoiler

4 hozzászólás
Bory_Gilmore P>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

A véleményem az, hogy ez már nem az a színvonal. Az első könyv? Szuper! A második könyv? Remek! De a harmadiknál már tisztán látható, hogy egyre romlik. Ez már nem is a négy March lányról szól! Lányregényből át megy fiúregénybe?Na ne, ez már több a soknál!

Ancsibe>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

A harmadik rész nekem nem jött be igazán. Nagyon aranyosak voltak a gyerekek, meg Jo is, de mégis megint mindig csak a tanító jelleg jött át a könyvből. Túl sok ez már szerintem. A másik, hogy voltak olyan részek, amikor olyan oldalszám bővítésnek tűnt a dolog. Például amikor a különböző állatokról meséltek a gyerekek.
Dan és Nat viszont nagyon szimpatikus volt.
Néha azért nem árt ilyeneket olvasnom, mert kicsit újra tininek érezhetem magam. Bár azt nem tudom, hogy ezek a könyvek akkor hogy nem kerültek a kezembe.

dianna76 P>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Lehet, hogy Alcott könyvei nem nekem valóak? Nem azt mondom, hogy nem tetszett, de talán kicsit unalmas volt. Nagyon kis egyszerű, hétköznapi, én meg szeretem az izgalmakat.
A másik az, hogy túl sok benne a jó, mindenki jót akar cselekedni stb. Még a gyerekcsínyek sem az igaziak. Azért a négy csillagot megérdemli.
Kissé zavaró volt a három hasonló név: Nat, Ned, Nan. Ezekbe az elején belegabalyodtam, pár pillanatra el kellett gondolkodnom, most melyik ki? A XII. fejezetnél (Áfonyázás) maga az írónő, vagy a fordító is megzavarodott. Ugyanis Nan helyett kétszer is Nat-ot írt, pedig végig a kislányról volt szó.
A kis Teddy pösze beszéde irritált, egyáltalán nem volt valósághű.
Azzal pedig, hogy a gyerekek pénzt kaptak a házimunkáért, a tojásért, nem értek egyet. Szerintem ez nem neveli jóra a gyerekeket. Az otthoni segítség a házimunkában ne legyen jutalmazás (legalábbis pénzbeli) eszköze. Tanulja meg a gyerek, hogy vannak dolgok amiket anélkül is el kell végezni, hogy pénzt kapnának érte, mert léteznek kötelességek is a világon.
Mindezeket leszámítva azért aranyos regény volt, hiszen gyerekekről szólt, és ezek a történetek a gyengéim. Ez a könyv azonban nem az a kategória amit el szeretnék még egyszer olvasni. Legalábbis most így érzem, de majd ha hintaszékben üldögélek nagymamaként, lehet, hogy ilyen regényekre fogok vágyni.

takiko P>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

A négy közül ezt szeretem a legjobban, de talán elfogult vagyok, mert Dan a kedvenc karakterem. Mindenesetre kedves, jó dolgokra ösztönző, remek könyv. Szerintem méltó folytatása a sorozatnak. Imádom, hogy folyton kitalálnak valami komiszságot. Ez egy olyan hely, ahol bárki szívesen lakna. Én legalábbis biztosan…. :))

malenca>!
Louisa May Alcott: Fiatalurak

Nekem túl…. naív? Talán. Mindenesetre az az erősen moralizáló háttérzönge, ami a Kisasszonyokban és a Jó feleségekben is benne van, itt teljesen kivirágzik. És ez fáááárasztó. A mellett azonban, hogy mindenki tökéletes, és a tökéletes pedagógus megtanítja amúgy is tökéletes kis diákjait, hogyan érjék el a (tökéletes) erkölcsi tisztaságot, nagyon kedves is tud lenni. Csakhogy nekem már Szabó Magda tökéletes tanárai is az agyamra mentek! (a Mondják meg Zsófikánakból, meg a Születésnapból)


Népszerű idézetek

Cheril>!

Oly kevés kell ahhoz, hogy egy gyermek boldog legyen! Ehhez képest igazán sajnálatos, hogy egy világban, amely tele van napsütéssel és kellemes dolgokkal, még mindig vannak bánatos arcok, üres kezek, magányos kis szívek.

45. oldal

1 hozzászólás
Cheril>!

– Még sose jártam bálban. Mit kell ott csinálni? – kérdezte Nat.
– Á, csak megjátsszuk, hogy nagyok vagyunk, ülünk olyan mereven és bután, mint a felnőttek, és táncolunk a lányok kedvéért. Aztán behabzsolunk mindent, és eljövünk, amilyen hamar csak lehet.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bál
60 hozzászólás
Cheril>!

A pénz minden gonoszságnak a gyökere, mégis olyan hasznos gyökér, hogy ugyanúgy nem nélkülözhetjük, mint a krumplit.

180. oldal

GSzabina>!

(…) az ész ott fog a legjobban, amit a szív szeret.

47. oldal

Cheril>!

– Ugye, nem volt gazdag? – kérdezte Jack.
– Nem.
– Soha, semmivel sem keltett feltűnést?
– Nem.
– Csak jó volt?
– Csak jó. – Franz hirtelen szerette volna, ha John bácsi tett volna valamit, amivel dicsekedni lehetne, mert Jack nyilvánvalóan kiábrándítónak találta az ő szavait.
– Csak jó. Ez minden, és ez a minden – mondta Mr. Bhaer, mert hallotta az utolsó szavakat, és kitalálta, mi járhat a fiúk fejében.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Bhaer
Cheril>!

U.i. Mrs. Bhaer tiszteletteljes üdvözletét küldi.
U.i. Mr. Bhaer is azt küldené, ha tudná, hogy írok.

230. oldal

1 hozzászólás
Katona_Zsuzsanna>!

Oly kevés kell ahhoz, hogy egy gyermek boldog legyen! Ehhez képest igazán sajnálatos, hogy egy világban, amely tele van napsütéssel és kellemes dolgokkal, még mindig vannak bánatos arcok, üres kezek, magányos szívek.

45. oldal

Katona_Zsuzsanna>!

Olyan jól haladt a zenetanulásban, hogy tanítója megbocsátotta, ha más tárgyakban lassúnak mutatkozott, mert nagyon jól tudta, hogy az ész ott fog legjobban, amit a szív szeret.

47. oldal

molybaba>!

– Sokáig csendben vártam és figyeltem, mert arra gondoltam, először próbára teszlek, és ha kiállod, a legszebb ajándékkal jutalmazlak, amit adhatok. Kiálltad a próbát, és most nemcsak Demit, de a tulajdon fiamat is rád bízom, mert olyan dolgokra taníthatod őket, amiket egyikük sem tud.

211. oldal

Cheril>!

– Nem tudom, miért van az, hogy amit sutyiban eszik az ember, attól megfájdul a gyomra, de amit az asztalnál eszik, attól nem – tűnődött Pufi.

269. oldal


A sorozat következő kötete

Kisasszonyok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a prérin
Leila Meacham: Somerset
John Jakes: Menny és pokol
B. S. Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr
John Jakes: A Harcosok
Julia Quinn: Wyndham elveszett hercege
Isaac Bashevis Singer: A vagyon
Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.