Egy ​régimódi lány 25 csillagozás

Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Volt egyszer egy Amerika, s benne egy gazdag család, s a családnak egy szép, szegény vendége. A lányban annyi az erő, a természetesség, a báj, hogy a könyv minden szereplőjének életét attól kezdve ez az erő, természetesség és báj irányítja. Akkor is, amikor életsorsok veszedelmeiből és szerelmek vidám szövevényeiből kell végül mindennek jóra fordulnia. Még mi, olvasók is e lánynak köszönhetjük, hogy megismerhetjük ezt az egyszervolt Amerikát.

Régimódi lány és Régimódi kisasszony címmel is megjelent.

Eredeti mű: Louisa May Alcott: An Old-Fashioned Girl

Eredeti megjelenés éve: 1870

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1990
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631166724 · Fordította: Lukács Laura

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Fanny Shaw · Maud Shaw · Polly Milton · Tom Shaw


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Renkou
Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Ismét egy méltatlanul hosszú ideig a polcomon olvasatlanul várakozó könyvecske. Soha sem fogom megtudni, miért halogattam eddig. Kiszámítható volt, de nagyon aranyos, élveztem olvasni.
Polly főleg az elején kicsit Anne Shirley-re emlékeztetett, talán épp ezért is tetszett meg ennyire.

>!
PTJulia P
Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Kamaszkoromban odavoltam érte, milliószor olvastam, mert annyira kedves! Vágyott, soktestvéres, barátos, romantikus kis világ, abszolút nem zavart, hogy cirka másfél százada írták (ez a fordító érdeme lehet). Most újraolvasva szintén bájos, de azért a közepétől kezdve már ásítoztam, és némiképp didaktikusnak találtam egyes elemeket. No de akkor is, egész aranyos, inkább legyünk így régimódiak, mint ma deviánsok.

>!
Kisanna
Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Kedves történet, olyan igazi lányregény. Kicsit túl rózsaszínű volt…

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Jaj, hát nagyon megkínlódtam vele. Lapos volt, tele unalmas leíró részekkel, nehézkes fogalmazással és egy semmilyen történettel. Alig vártam, hogy vége legyen.

>!
Annie1416
Louisa May Alcott: Egy régimódi lány

Félve kezdtem bele az olvasàsba. De kellemesen csalódtam. Tetszett a történet, gazdagok és szegények közös élete,története. Polly karaktere aranyos volt, bàjos ,kedves làny. Fanny az elején ellenszenves volt, de aztàn őt is megkedveltem. Tom és Sydney is szimpatikusak voltak. Kellemes kikapcsolódàs volt. ☺


Népszerű idézetek

>!
Szelén

Az élet, testvéreim, olyan, mint a szilvás lepény – kezdte Polly, és jelentőségteljesen összefonta lisztes karját. – Némelyiknek a tetején van az összes szilva, és mi vígan esszük, míg el nem fogy. Máskor a szilva a tepsi fenekére süllyed, s hiába kutatunk utánuk, sokszor pediglen akkor találunk rájuk, amikor már nem telik bennük semmi örömünk. Ám az okosan elkészített lepényben egyenletesen oszlik el a szilva, s minden falat kész gyönyörűség. Jórészt magunk sütjük a süteményünket, legyen hát gondunk rá, testvéreim, hogy a keverék a legjobb recept szerint s egyenletesen forró sütőben készüljön, midőn pedig megsül, hálás szívvel s mértéktartón lássunk neki.

267. oldal - XVI. fejezet: Nagymamásdi (Móra, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: élet · Polly Milton
>!
Szelén

Ideje kimenni az állomásra, Tom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Fanny Shaw · Tom Shaw
>!
Szelén

Egy gyönyörűséges szilvás lepény volt az, a tetején apró kis csokorral, fehér, mázas szélén pedig rózsaszín felirat futott körbe, akárcsak minden évben, ameddig Tom vissza tudott emlékezni.
– Név, kor és dátum, akárcsak egy szép fehér sírkövön – jegyezte meg Maud önelégülten, mely megjegyzés hallatán Mrs. Shaw, aki a különleges napra való tekintettel jelen volt, leejtette a szalvétáját, és azonnal repülősót kért.

271. oldal - XVI. fejezet: Nagymamásdi (Móra, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Maud Shaw · Tom Shaw
>!
Szelén

Időközönként házasodási járvány üti föl a fejét, főleg tavasz táján, megtizedelve a társadalmat, és ritkítva az agglegények sorait, nyomában pedig a legcsinosabb lányokat sirató anyák maradnak.

301. oldal - XVIII. fejezet: Tom sikere (Móra, 1990)

>!
Kisanna

Az eljegyzés óta Trix vidámabb, mint valaha, egyfolytában flörtöl mindenkivel,aki csak fölbukkan a láthatáron, Tom pedig őrjöng.

106. oldal, Hat év múlva.

>!
Roziboszi

Az őszinte szerelmi jelenetek leírhatatlanok; azok ugyanis, akik szerepeltek benne, a legkidolgozottabb jelzést is egyhangúnak fogják találni, azok szemében pedig, akik nem voltak szereplők, a legegyszerűbb kép is túl színesnek bizonyul.

>!
AllyD

Mr. Shawn azonban igen elfoglalt ember volt, olyannyira lekötötte a vagyon gyarapítása, hogy képtelen volt örömét lelni abban, amit már birtokolt.

36-37. oldal

>!
AllyD

Nem a legfinomabb ruhával lehet a legtöbbet elérni, hanem azzal, amelyik a leginkább tükrözi az egyéni ízlést és karaktert.

177. oldal

>!
AllyD

– Ez milliószor kedvesebb, de sokkal jobban földhöz vágott, a kedvesség mindig megrendítőbb.

275. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: A vörös kalóz
Marjorie Damon: Kettő a kislány
Goldy Moldavsky: Nyírd ki a bandát!
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Kerstin Gier: Zafírkék
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Faylné Hentaller Mária: A Sződy leányok
Kristin M. Furrier: A történet folytatódik