A ​nyolc unokatestvér (A nyolc unokatestvér 1.) 36 csillagozás

Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Rose ​Campbell, az árvaságra jutott leány apja halála után nagynénjeihez kerül, majd -a végakaratot beteljesítve- a család nagy újítója, a radikális nevelési eléképzeléseket valól Alec nagybácsi veszi szárnyai alá. A tiszta lelkű Rose nem csupán egy természetközeli életformát tapasztal meg új otthonában, de az élet apró leckéin keresztül a szeretet, az önfeláldozás és a hála iskoláját is elvégzi, mégpedig kiváló eredménnyel. A kislány emberi tapasztalatait gazdagítják az aggodalmaskodó, a hiú, a borúlátó, a nagylelkű vagy az idős kora ellenére is friss gondolkodású nagynénik is. És ott vannak még a fiaik, Rose hét eleven unokatestvére: a bölcs Archie, a piperkőc Steve, Charlie herceg, a gyermeki tisztaságot megtestesítő Geordie, és Will, a csöpp Jamie, valamint a könyvmoly Mac, akikkel a kislány mély barátságot köt. Ezektől az édenei tisztaságú, mégis emberien esendő szereplőktől lesz oly megkapó a regény, amelynek központi alakját, Alec nagybácsit saját édesapjáról mintázta a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1875

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai

>!
Lazi, Szeged, 2007
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639690882 · Fordította: Leyrer Ginda

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Alec Campbell · Charlie Campbell (Herceg) · Jamie Campbell · Mac Campbell (Moly) · Phebe Moore · Rose Campbell · Steve Campbell (Úrfi)


Kedvencelte 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Ez megint egy Lazis olvasmány volt…kedveltem a kislányt, meg Alec bácsit, a kis Moly is jófej volt, de legtöbbször unatkoztam a történeten, nem kötött le.
Elolvastam, elment, de nem kiállt újraolvasásért.

Íme a rokonság:
„Ez a jól megtermett itt Charlie, a Herceg, ő Clara néni fia. A néninek csak egy fia van, így ő különleges példány. Ez itt Mac, a Könyvmoly, vagyis röviden Moly. Ez a csinos fickó Steve, az Úrfi. Nézd csak meg a kesztyűjét és a csokornyakkendőjét, kérlek! Ők Jane néni gyermekei, megérik a pénzüket, elhiheted. Ezek itt a Kölykök, az én öcséim, Geordie és Will, valamint Jamie baba.”

Kedvenc idézeteim:
„Ha ti, drága kislányok, rájönnétek, miben is rejlik az igazi szépség, és nem tartanátok olyan fontosnak az éhezést és a sápadt arcbőrt, jó sok időt és fáradságot megtakarítanátok. Az egészséges testben lévő boldog lélek a legszebb, legyen szó akár nőről, akár férfiról.”
„Ám egy bölcs öreg fickó egyszer azt mondta: Jót kell cselekedni, az nem szükséges, hogy boldog is legyél tőle.”
„– Az igazi áldozat az, amikor valami olyanról mondasz le, amit nagyon akarsz, vagy nagyon szeretsz…”

>!
Lahara ISP
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Ez nagyon cukormázas és nagyon tanulságos. Szinte már fárasztóan jól nevelt mindenki, és minden kisebb vagy nagyobb baklövést hatalmas lemondással és akaraterővel változtatnak meg. Kilenc éves kortól bátran lehet olvasni, mert hiába tizenhárom éves Rose, olyan kis naiv, hogy sokkal fiatalabbként viselkedik a koránál.

>!
vgabi SP
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Nem is tudom… Volt, hogy tetszett, de nagyrészt untam. Rose is néha aranyos volt, de előfordult, hogy idegesített.
A kedvenc fejezetem az volt, amikor Plenty nénit és Peace nénit bevonták Rose nevelésébe. A kedvenc karakterem pedig Mac. :)

>!
dorcika
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Nem tudom, tetszett-e vagy sem… Úgy hoztam ki a könyvtárból, hogy de jó, egy nekem való sztori, de valahogy túlságosan „erkölcsös”, vagy nem is tudom milyen volt. Akkor már inkább az Anne-sorozat :)

>!
Alizee
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Csalódás volt. Szeretem Louisa May Alcott könyveit, de ez a történet unalomba fulladt. A túl jó, túlidealizált kislány, a hasonlóan jó vagy egy csapásra megjavulni hajlandó unokatestvérek… alig vártam, hogy valaki elkövessen végre valami csínyt, ami nagy bonyodalmat okoz, hogy életet leheljen a történetbe… amit igazából alig lehet történetnek nevezni. Szeretem a romantikát, de a rengetek"tevagyalegjobbnagybácsi" és a „jajdejókislányvagybogaram”-ok miatt kínlódás volt olvasni. Ráadásul egyszerűen hiányzott a csattanó a végén, az is ugyanúgy unalmas lett, mint az egész, és a „ja, ez a vége?”-döbbenet volt a legintenzívebb érzés, amit kiváltott a könyv.

>!
Aeryn
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Ifjúsági regényhez képest elég komoly volt. Azt hittem majd a gyerekek kalandjairól, elkövetett kis csínytevéseikről szól a történet. Leginkább Rose volt a középpontban, a fiúk egy kicsit hátra szorultak. Alec bácsi az így az én jó kislányom, úgy az én jó kislányom szövegével kicsit unalmas volt. A végén, mikor választania kell kinél éljen, nem volt egyáltalán meglepő, hogy Alec bácsit választotta. Szóval kicsit unalmas volt, biztos nem lesz újraolvasós.

>!
Kisanna
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Szívesen olvastam volna még egy-két fejezetet, egyrészt mert jó kis könyv volt, másrészt kíváncsi lennék mi lesz a gyerekekkel felnőtt korukban.

>!
dianna76 P
Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Aranyos könyv volt, bár azt hitem több lesz benne a gyermeki csíntalanság, rosszaság, elevenség. Ezzel ellentétben inkább komoly, felnőttes regény volt. Ezért az egy csillag levonás, mivel ez egy ifjúsági könyv! Legalábbis a Tudásközpont oda sorolta.
Igazából nem a nyolc unokatestvérről szólt, hanem Rose-ról. A fiúk kevés szerepet kaptak.
Viszont van benne jó pár okos gondolat, amolyan tanulság, akár a Kis hercegben.


Népszerű idézetek

>!
Moranzs

Megtiltották neki, hogy akár egy pillantást is vessen könyvekre, és mivel ez volt az a tevékenység, amelyben a legnagyobb örömét lelte, nagy csapás volt szegény Molynak.

103-104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mac Campbell (Moly)
>!
Szédültnapraforgó

Egy esős vasárnap délután négy fiú próbálta csendesen eltölteni a napot a „könnytárban”, ahogy Jamie nevezte a helyiséget, amely a fiúk és a könyvek számára volt fenntartva Jessie néninél.

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Campbell
>!
Szédültnapraforgó

– Kezd pufók lenni! Igen, hála istennek, valóban. És folytatni is fogja ezt a változást, mivel a természet jobban tudja, hogyan kell kialakítani egy nőt, mint bármelyik fűzőkészítő.

Kapcsolódó szócikkek: Alec Campbell
>!
dianna76 P

Azokat az embereket, akik másokért áldozatot hoznak, nagyon szeretik és csodálják, ugye? – kérdezte fellelkesülve.
– Ha az áldozat szívből jön. Ám sokszor a legbátrabbakat nem ismerik, és ezért nem is részesülnek csodálatban. Ez azonban nem kisebbíti a tettük szépségét, habár valószínűleg megkeményíti őket, mivel mindannyian vágyunk az elismerésre – mondta dr. Alec, és alig hallhatóan felsóhajtott.

93-94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alec Campbell
>!
Szédültnapraforgó

Az anyák és az apák valóban túlságosan elfoglaltak az üzlet és a háztartás miatt, ezért nem tanulnak együtt a gyermekeikkel, és nem használják ki azt a szeretetteljes bizalmat, ami a gyermek legfőbb irányítója, és a szülő legfinomabb hatalma, így a fiatal szívek magukba zárják a gondjaikat, és nem beszélnek a kísértésekről, amíg meg nem történik a baj, de akkor már késő a bánat. Boldogok azok a fiúk és lányok, akik mindent szabadon elmondhatnak a szüleiknek, és biztosak lehetnek az együttérzésben, segítségben és megbocsátásban. De még boldogabbak azok a szülők, akik a saját tapasztalatukból okulva, vagy saját jobb meggyőződésükből tanítani és tökéletesíteni tudják a gondjaikra bízott kis lelkeket.

>!
Sierra_Bell

… mivel a mi furcsa világunkban gyakran a nőtlen nagybácsik és egyedülálló nagynénik keblében dobog apai és anyai szív. Személyes véleményem szerint ezek a derék emberek a természet nagyszerű megoldásai arra, hogy mások gyermekét fölneveljék.

187-188. oldal

>!
molybaba

Úgy tűnt, mintha felébredt volna, és látta az apját, amint az fölé hajol, és azt mondja: – Én kicsi Rose-om. – Igen, papa – válaszolt Rose, majd azt érezte, hogy az apja a karjába veszi, és gyengéden megcsókolja. Olyan édes és olyan valóságos volt ez az álom, hogy egy kiáltással felébredt. Egy barna képű, szakállas férfi karjaiban találta magát, aki magához vonta őt, és az apjához annyira hasonló hangon suttogta a fülébe, hogy a lány akaratlanul is hozzásimult.
– Te vagy az én kislányom, én pedig Alec bácsi vagyok.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alec Campbell · Rose Campbell
>!
molybaba

– Ne nősülj meg; elég asszony van már így is a családban – motyogta Mac bácsi, majd az urak sietve távoztak.

42. oldal

>!
molybaba

– … Tudom már, hogyan oldom meg a helyzetet! Örökbe fogadom őt! – Rose arca sugárzott ötlete nagyszerűségétől.
– Attól tartok, törvényesen nem teheted meg, amíg nagykorúvá nem válsz, és talán tőle is meg kellene kérdezni, egyáltalán tetszik-e neki a terv. Mindenesetre lehetsz hozzá nagyon kedves, hiszen bizonyos szempontból mindannyian testvérek vagyunk, és segítenünk kell egymáson.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Phebe Moore · Rose Campbell
>!
Cicu

Október tizenkettedike Rose születésnapja volt, de úgy tűnt, senki nem tartja észben ezt az izgalmas adatot, a lány pedig tapintatosabb volt annál, hogy megemlítse. A jeles nap előestéjén úgy aludt el, hogy nem tudta, fog-e ajándékot kapni bárkitől.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rose Campbell

A sorozat következő kötete

A nyolc unokatestvér sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Lisa Kleypas: Az ördög télen
Heather Graham: A szürkekabátos
Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Julianne Donaldson: Edenbrooke
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a prérin
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Leila Meacham: Somerset