Stanley ​kincse (Stanley, a szerencse fia 1.) 18 csillagozás

Louis Sachar: Stanley kincse

Stanley Yelnatson egy átok ül. Ez az átok legelőször a mocskos disznólopó ük-ük-ükapjára csapott le, azóta pedig a Yelnats család egyetlen generációja sem úszta meg szárazon… Így hát Stanley sem kivétel. Egy nap valahonnan az égből a fejére pottyan egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre lopással vádolják, s hamarosan – igazságtalanul – egy fiúknak való javítóintézetbe, a Zöld-tó táborba találja magát. A tó már rég nincs sehol, teljesen kiszáradt, és a puszta földet most hatalmas lyukak tarkítják. Ugyanis az itt lakóknak az a feladata, hogy egész gödröket kell ásniuk, ezzel fejlesztve személyiségüket.
Nem tart sokáig, mire Stanley rájön, hogy többről van szó, mint személyiségük fejlesztéséről. Azért kell ásniuk, mert a felügyelő keres valamit… Vajon mi lehet eltemetve egy kiszárad folyó medre alatt? Rejtély és kaland vár Stanleyre, aki megpróbál fényt deríteni az igazságra.

Stanley, a szerencse fia címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2016
264 oldal · ISBN: 9789632617121 · Fordította: Loósz Vera

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Louis Sachar: Stanley kincse

A regény felépítése zseniális, a szerző remekül adagolja az információt a jelenből és a múltból, úgy tartja fenn a feszültséget, hogy semmiképp ne akard letenni a könyvet. Puzzle darabkákhoz hasonlítanám ezeket a részeket, érzed, hogy összeillenek, de csak a végén látod, hogy milyen képet raktál össze. Három generáció életéből olvashatunk részleteket, egyik sem könnyed téma, sőt, van itt rasszizmus, családi átok, szegénység, de ezek mellett nem hiányoznak a vicces dolgok sem, mint a borzalmasan büdös lábszag problémája.
A gödrök.. Persze, hogy azonnal rájön Stanley is, hogy nem az elítéltek személyiségének fejlesztése a célja az ásásnak. Szabadnap nélkül, hajnali fél ötkor kelve kell kiásniuk a gödrüket, gyakorlatilag sivatagi környezetben, a tűző napon. Az élelem és a víz is szűken szabott, inkább egy munkatáborhoz hasonlítanám, ami egy felnőttnek is emberpróbáló, nemhogy fejlődésben lévő gyerekeknek. Még ilyen körülmények között is volt pofája a felügyelőnek csökkenteni a vízadagot, csupán a hatalma fitogtatása érdekében.
A szerző leírásai részletesek, vizuálisak, tökéletesen el tudtam képzelni a környezetet, a repedezett kiszáradt talajtól a távolban felbukkanó hegyek körvonaláig. A nyelvezet fiatalos, könnyen olvasható, a részletesség ellenére sem fordul unalmasba egyetlen fejezet sem. Nem kellett hozzá pár oldalnál több, hogy Stanley karakterét megszeressem, a kissé túlsúlyos, kissé kocka, ne nagyon jóindulatú srácot. Szerettem benne, hogy naív, barátságos, nagy az igazságérzete, szívja magába az információkat és dolgozik az agya. Megmutatta, hogy nagyon bátor is tud lenni, ha kell (a teherautós jelenet mindent vitt), kiáll a barátjáért a legkilátástalanabb helyzetben is.
Zero a másik kedvencem, annyira megérdemli, hogy jobbra forduljon a sora. Szerencsére a jég hátán is megél (jelen esetben a sivatag közepén), kifelé a butát mutatja, illetve, hagyja, hogy ezt higgyék róla, belül azonban rendkívül érdeklődő, nagyon is fejlődőképes. Az ő esetében mennyire igazzá vált a mondás: A tudás hatalom. Itt átírnám erre: Az olvasás hatalom.
Még a regény vége felé is értek meglepetések, csavarok, ez még megemelte a feszültséget, ami igazán frappáns befejezéssel zárult.
Szívből ajánlom nemtől és kortól függetlenül, szórakoztató, tanulságos regény!

Mpattus>!
Louis Sachar: Stanley kincse

Kicsit sajnálom, hogy ilyen sokáig vártam a kötettel. Most is szerettem a történetet, valószínűleg a naiv és humoros oldalát huszonéves fejemmel többre is értékeltem, mint amennyire felfedeztem volna akkoriban, de az igazi élményt szerintem tizenéves önmagamnak adta volna meg.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/04/stanley-kincse.html

napsugar213>!
Louis Sachar: Stanley kincse

Nagyon jó kis történet volt .
A kedvencem Zéró volt .

Kismohar>!
Louis Sachar: Stanley kincse

Azzal kezdeném, hogy volt szerencsém tizenévesen a régi fordítást (Stanley, a szerencse fia) is olvasni, amit imádtam!
Nemrég megláttam, hogy kiadták új fordításban. Nosztalgikus érzés fogott el, és nem bírtam ki hogy ne olvassam el újra.
Több év távlatából meg tudom érteni a gyerekkori önmagamat, hogy miért is rajongott ezért a könyvért. Ahogy olvastam, egyre inkább az volt az érzésem, hogy ezt a könyvet nyugodtan be lehet írni az ajánlott olvasmányok közé.
Hogy miért?
A főszereplőnk, IV. Stanley Yelnats, egy szerethető regényhős, akivel sokan tudunk azonosulni. Túlsúlyos, ügyetlen, és sosincs szerencséje. Hősünkön ugyanis egy családi átok ül, amit a „redves-rohadt-rosszéletű-malaclopó” ükapjának köszönhet. Egy olyan bűnért amit nem ő követett el, a Zöld-tó Tábor nevű nevelőtáborba kerül, ami a nevével ellentétben egy barna kiszáradt tómederben található. Az itteni srácok közé próbál beilleszkedni több-kevesebb sikerrel, és a végére, rengeteg izgalmas kalandon, és egy nagyon jó jellemfejlődésen megy keresztül a mi Stanley-nk.
Mivel nem akarom ellőni a csavarokat a történetből nem szeretném a cselekményt tovább ismertetni.
A szerző humorán és jó stílusán kívül még azért ajánlom a könyvet, mert olyan témákkal foglalkozik elrejtve a könyv cselekményében, mint a beilleszkedési zavarok, és az előítéletek és a rasszizmus normális megítélése.

Hastings>!
Louis Sachar: Stanley kincse

Én a régebbi kiadást is olvastam (Stanley, a szerencse fia), de új formában is tetszett.


Népszerű idézetek

Mpattus>!

Most tényleg úgy gondolkodom, mint akinek nincs ki a négy kereke. Vajon az őrültek tudják magukról, hogy őrültek?

Mpattus>!

Sokan nem hisznek az átkokban.
Persze sokan nem hisznek a sárgafoltos gyík létezésében sem, bár ha beléd mar, tökmindegy, hogy hiszel-e benne vagy sem.

Mpattus>!

Ha fogsz egy rossz kölyköt, és minden áldott nap kiásatsz vele egy gödröt a tűző napon,
jófiú válik belőle.
Legalábbis némelyek így gondolták.

Mpattus>!

A kígyókkal meg a skorpiókkal kapcsolatban létezik itt egy üdvös szabály, melyet az eszedbe kell vésned. Ha te nem abajgatod őket, ők sem bántanak téged.
Többnyire.
Ha megmar egy skorpió vagy akár egy csörgőkígyó, az nem a legrosszabb, ami történhet veled. Abba nem fogsz belehalni.
Többnyire.


A sorozat következő kötete

Stanley, a szerencse fia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Katherine Paterson: Híd a túlvilágra
Kate DiCamillo: Cincin Lovag legendája
Sharon Creech: Anya nélkül soha
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Scott Westerfeld: Leviatán
Hugh Lofting: Doktor Dolittle utazásai
Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram!
Rebecca Stead: Mire eljutsz hozzám
Bálint Ágnes: Szeleburdi család