Maffialeckék 12 csillagozás

Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben
Louis Ferrante: Maffialeckék

A Maffialeckék megdöbbentő és sajátságos humorral átszőtt tanulságos történetei a maffiakatonákról, capókról és donokról – akár milyen hihetetlenül is hangzik – hasznos tanácsokkal szolgálnak beosztottaknak, középvezetőknek és felső vezetőknek egyaránt.
Louis Ferrante a hírhedt Gambino család egykori tagja nem a levegőbe beszél. Életfogytiglanra ítélték, de nyolc és fél év után szabadult. A börtönben olvasta el élete első könyvét, amelyet újabbak követtek. Ezek segítették, hogy fejében végre helyére rakja a világot, miközben saját szerepét egy percig sem vitatta.
Szabadulása után egyre tisztábban látta, mivel kell leszámolnia, mit érdemes az új életébe magával vinnie, és mi az, ami gengszteréletéből mások számára is tanulsággal szolgálhat. Ezért úgy döntött, könyvet ír tapasztalatairól, és első kézből foglalja össze mindazt, amit az üzleti élet szereplőinek érdemes megtanulniuk az egyik legrégebbi vállalattól, a maffiától.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2013
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633041079 · Fordította: Bojtár Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Ikarosz
Louis Ferrante: Maffialeckék

Louis Ferrante: Maffialeckék Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben

Ennek a firkálmánynak az az egyetlen szerencséje, hogy John Dickie Cosa Nostra-ja előtt olvastam. Mert ha fordítva történt volna, valószínüleg a 10. oldal könyékén járva megragadtam volna ezt az amúgy sem túl nagyszerű kiadványt, és tiszta erőből kivágom az ablakon.
Ez a Louis Ferrante még most is a maffiát szolgálja. Ezzel a könyvvel is. Próbálja előadni, hogy ő a kiugrott, jó útra tért gengszter, közben az alvilág propagandáját nyomja a „jó maffiáról” meg a becsültről. Kicsit vicces, amikor a következő fejezetben már arról ír, hogy az álltala példának állított gengszter hogyan zsarolt, gyilkolt, fosztogatott.
Próbálja párhuzamba állítani a maffiát Periklésztől kezdve a személyi kölcsönig bármivel, amivel fenn tudja tartani a cukormázat. Vicces, hogy bár felállítja a párhuzamot, mindig az a végkövetkeztetés, hogy a maffia igazából milyen jó dolog, az fel sem sejlik benne, hogy talán az emberi természetben kellene keresni a hasonlóság okát… És mindezt teszi a szándékos csúsztatás és a tájékozatlanság könnyed keverékével, a „Haver, láttam egy fél órás filmet Pupienus-ról a Spektrumon, és már értem az egész Római Birodalmat, mekkora király vagyok már vazze!” stílusban, ami azon túl, hogy irritáló, még jobban kihangsúlyozza, emberünk mért lett piti zsaroló és verőember, miért nem fizikus vagy csillagász.
Bár maguk a sztorik nem lennének rosszak, sok név röpköd ide oda, volt amelyiket ismertem, volt akit nem. Al Capone és Lucky Luciano elég ismert, de a Gambinokat meg egyébeket már nem nagyon tudtam mihez kapcsolni.spoiler
Szóval ez a kis könyvecske egy elég erőltetett próbálkozás a „jó maffia” illúziójának fenntartására, ami akár még sikerülhet is az erőteljes körítés miatt. Szóval mielőtt valaki elolvassa a könyvet, én azt tanácsolnám, hogy soha ne tévessze szem elől azt, hogy egy olyan szervezetről szól, amelyik pénzért elnyom, kizsákmányol, megfélemlít, és ha kell akkor embert öl. Egy kis hazudozás már meg sem kottyan.

>!
haban
Louis Ferrante: Maffialeckék

Louis Ferrante: Maffialeckék Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben

Fantasztikus sztorik összegyűjtve beosztottakról, középvezetőkről és nagyfőnökökről, így az átlag olvasóközönség jelentős része magára vagy kollégáira ismerhet a könyvből.
Mindezt remek humorral és éleslátással teszi – munkába menet és onnan jövet folyamatosan ezt olvastam; egy-egy nehéz nap után vagy előtt sikerült is kirángatnia az önsajnálatból!

>!
szikszai_2 P
Louis Ferrante: Maffialeckék

Louis Ferrante: Maffialeckék Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben

Tanulságos könyv egy maffiózótól mindenkinek. Sokat lehet belőle tanulni. Akár az üzleti életben, akár másutt.


Népszerű idézetek

>!
ribizlii

Az emberi agy és a test olyan, akár egy versenyautó, de ha nem megy be néha a bokszutcába feltankolni, akkor az észvesztő sebességet sem lehet a végtelenségig fenntartani. Vékony határvonal húzódik a kemény és a túl sok munka között. Az okos gengszterek ezért lazítanak időről időre.

54. Lecke

Louis Ferrante: Maffialeckék Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben

>!
haban 

Mielőtt még kiloccsantotta volna a megzápult agyát, Hitler búcsúlevelet írt, amelyben azt állította, hogy nem ő akarta a háborút, és az egész nem az ő hibája. Akkor kié? Stewie Griffiné a Family Guyból?

130. oldal, 31. lecke - A hússaláta és DeMeo. Mindenki felelős az embereiért (HVG Könyvek, 2013)

Louis Ferrante: Maffialeckék Amit az alvilágtól tanulhatunk az üzleti életben


Hasonló könyvek címkék alapján

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró
Roberto Saviano: Gomorra
Mario Puzo: A keresztapa
Mario Puzo: A szicíliai
Nelson DeMille: Az alvilág alkonya
Jake Adelstein: Tokió Vice
Lee Hays: Volt egyszer egy Amerika
Sidney Sheldon: Angyalok dühe
James Carroll: Életre halálra
Mario Puzo: Omertá