Halál ​hitelbe (Utazás az éjszaka mélyére 2.) 18 csillagozás

Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

Louis-Ferdinand Céline második regénye, a Halál hitelbe ott kezdődik, ahol az Utazás az éjszaka mélyére befejeződött, a külvárosi orvos történetével, hogy aztán azzal folytatódjék, amit az előző regény nem mondott el, a gyermekkor és a kamaszkor elbeszélésével. Céline ebben a regényben ér el pályájának zenitjére, megalkotva azt a könyvet, mely nemcsak a korban oly divatos kamaszregény egyik legeredetibb változata, hanem tágabban is, a 20. századi európai regény egyik kiemelkedő darabja.

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
Kalligram, Pozsony, 2006
486 oldal · ISBN: 8071497584 · Fordította: Szávai János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

A főhős, a mindentől is mindenkitől megcsömörlött orvos mizantrópiája és ebből következő világfelfogása egyértelműen a XX. századelő kríziseitől végleg elbizonytalanodott egyén, s rajta keresztül általában a modern ember kétségeinek, fájdalmainak, kilátástalanságának, undorának kifejezésre juttatója. De ez a mentális végstádium, ahová a fejlődésregény eljut, miután kalandosnál kalandosabb helyzetekben jeleníti meg a kamasz éveket. Hasonló kategóriában a Zabhegyező jutott eszembe, amelynek tán előfutára lehetett.
Céline híres, legjobbként emlegetett írásában, – én eddig csak ezt olvastam tőle –, állítólag ebben a regényben ért el Celine pályájának zenitjére, s megalkotta azt a könyvet, mely azóta is – nemcsak a korban oly divatos kamaszregény egyik legeredetibb változata – bár nekem a Zabhegyező, vagy a Brooklyni bátrak is nagyon tetszett, –, hanem egy új törekvés, a 20. századi modern európai regény kiemelkedő darabjának teszik.

3 hozzászólás
LuPuS_007 P>!
Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

Kissé megtört az olvasás. Az első 200 oldal kissé szenvedés, de amint láttam másnak is. Utána felpörgeti és hozza az első rész iróniáját, önutálatát és képmutatását. Visszatérünk a gyökerekhez és megmutatjuk mi történt az első részt előtt.
Gyermekkor, szar….kudarc. Morbid humorral ábrázolja, hogy az élet lehet szép is, csak kellenek hozzá a kudarcok, amelyek kiszínezik azt. Így tényleg tudunk a szépre emlékezni.

the_zone>!
Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

Második ziccer. Céline humora még vadabb ebben a könyvben!

gyurmapok>!
Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

Még az első könyvénél is nehezebben indult be nálam, sokáig azt hittem, hogy csak egy simán jó, négy csillagos folytatás, de aztán teljesen megcáfolta Céline. Amíg 100-150 oldal után még úgy gondoltam jogtalanul ennyire hosszú, az utolsó háromszáz oldalt alig bírtam abbahagyni és igencsak bántam, hogy máris megérkeztünk az Utazás az éjszaka mélyére elejéhez..
Rettentően jól mesél és ábrázol, rettentően jól meg tud nevettetni, de leginkább elborzasztani.

10 hozzászólás
Zoltán_Fleck>!
Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe

súlyos életek, sötét és értelmetlen, ámde szórakoztató, vagy mert ráismerünk vagy mert örülünk, hogy nem a mienk


Népszerű idézetek

gyurmapok>!

Dühös volt rettenetesen, mint minden ember, akinek nincs igaza…

262. oldal

Farohar>!

A vécéajtó mindig nyitva volt, hogy halljam, ha jönnek… Úgy szartam, mint két vihar közt a madár…

57. oldal

Farohar>!

És az én bolondos asszonyom, tőle ugyan mit is kaphatnék? Hasznosat? Vagy haszontalant? Hamvában holt éveink szomorú visszhangját?

371. oldal

le_petit>!

A ráncok legszebb éveink undorító nyomai a húsunkban.

12. oldal

Farohar>!

Ha az ember olyan nagylelkű, hogy szétszórja kincseit, akkor előbb-utóbb szem elől is veszíti őket.

11. oldal

Bla I>!

Ami kancsalságát illeti Vitruve-nél kancsalabbat én még életembe nem láttam. Fájt, ha ránéztem.

13. oldal

3 hozzászólás
Farohar>!

Vitruve nyanya borsillatot árasztott. Vörösöknél ez gyakori. A vörösök sorsa, azt hiszem, olyan, mint a vadállatoké, nehéz, tragikus, a szőrzetük függvénye.

13. oldal

Farohar>!

…a sorozatgyártást a kezdetektől ellenezte… Esküdt ellensége volt az első pillanattól fogva… A kisipar halálát, az emberi személyiség elkerülhetetlen hanyatlását jósolta…

282. oldal

Cicu>!

Sápítozáshoz nekem nincs jogom! Soha!… A sápítozás, a részvét, a tragédia csakis nekik van fenntartva! A szülőknek!… A gyerekek mind gazemberek, csibészek, hálátlan és felelőtlen semmirekellők!… Ha panaszkodni próbáltam, még ki sem mondtam az első szót, máris vöröset láttak mind a ketten… Máris jött a kitagadás! Hogy kegyetlen és gyalázatos vagyok! Iszonyatosan aljas!…

218. oldal


A sorozat következő kötete

Utazás az éjszaka mélyére sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anatole France: A pingvinek szigete
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Irvine Welsh: Skagboys
George Cooper: Magánügy
Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Vavyan Fable: Vészbejárat
Christopher Moore: Mocskos meló
Joe R. Lansdale: Veszett világ
Jodi Taylor: Semmi lány