Schmidt ​története 8 csillagozás

Louis Begley: Schmidt története

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Albert ​Schmidt, büszke és hagyománytisztelő, előítéletekkel teli úriember, a régi típusú amerikei ügyvédek egyik utolsó képviselője. A kemény munkával töltött évtizedek után hirtelen ráeszmél: romokban az élete. Felesége, akit imádott, hosszú betegség után meghal. Lánya, Charlotte, olyasvalakihez akar feleségül menni, akit Schmidt képtelen elfogadni, mert a férfi korábban a beosztottja volt, ráadásul nem is keresztény. Munkatársai pedig, akikről azt hitte, tisztelik őt, sorra elfordulnak tőle. Az élet elviselhetetlenné válik a számára. Hol a zsibbasztó unalom, hol a testet dermesztő félelem béklyójában vergődik, és nem találja a kiutat.
A megoldást végül egy furcsa szerelem, valamint egy nem várt örökség hozza el. A sors fintora, hogy a szerelem egy „nem fehér”, a vagyon pedig egy „nem keresztény” ember révén lesz Schmidté.
A bizarr, fekete humorral átszőtt, társadalomkritikába oltott, az emberi lélek legbelsőbb rétegeit boncolgató regény óriási sikert aratott az… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2003
298 oldal · ISBN: 9639441589 · Fordította: Szántai Zsolt

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
marcipáncica P
Louis Begley: Schmidt története

Az az érdekes ebben a könyvben, hogy valójában az égvilágon semmi sem történik benne, és Schmidten kívül minden egyes karaktert utáltam spoiler, mégis jó volt olvasni. Egyébként Schmidt maga sem szerethető, egy megkeseredett zsugori öregember, de valahogy jól működött, mint főszereplő minden (jobbára csak) negatív tulajdonságai ellenére is spoiler. Nem volt egy szirupos, nagy változásokról szóló, családi összeborulós dráma, de nem bántam. Tetszett Begley stílusa, tetszett, ahogy a narrálás ugrált első és harmadik személy között. Jó volt, hogy nem voltak hosszúra nyúlt terjengős visszaemlékezések és filozofálgatások, és még a pénzügyi elemzések részletes ecsetelését is megbocsátom.
Nem egy tradicionális 4.5 pontos könyv, de mivel nagyon élveztem végig, ezért megérdemli.


Népszerű idézetek

>!
Enola87 MP

Az egyik fülcimpájába hatalmas karikát dugott. Két kisebb karikát a füle felső részébe. Olyan vastagok, hogy biztos átsüt a nap a fülén, ha kiveszi őket.

148. oldal

>!
Enola87 MP

Az ember értéke nem azonos az általa elért anyagi siker mértékével.

87. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sándor Márai: Die Glut
Sándor Márai: Gloed
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Frances Mayes: Édes élet Itáliában
Julie Garwood: A jutalom
Bertrice Small: Édes holnapok
Kristin Hannah: Titkok tava
Kathleen E. Woodiwiss: A farkas és a galamb
Margot Berwin: A vágy virágai
Alison Lurie: Végállomás, Florida