A ​női agy 41 csillagozás

Louann Brizendine: A női agy Louann Brizendine: A női agy

Miért ​kommunikálnak jobban és többet a nők, mint a férfiak? Miért emlékeznek sokkal tisztábban egy veszekedés részleteire? És vajon miért kötődnek jóval mélyebben a barátnőikhez, mint a férfiak a saját barátaikhoz? Ezekre, és még sok hasonló kérdésre kaphat választ Louann Brizendine forradalmian új szemléletű könyvéből. A szerző saját klinikai gyakorlata során megismert valódi élettörténetek (a kaliforniai egyetemen nők és tinilányok hormonális és kedélybetegségeire koncentráló szakrendelést indított 1994-ben) és a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján mutatja be, hogyan is működik a női agy. Könnyed, olvasmányos stílusa és forradalmi eredményei a kritikusokat sem hagyták hidegen: máig élénk vita folyik méltatói és a kétkedők között. Egy dologban azonban mindannyian egyetértenek: a szerző szakértelme a témában kétségbevonhatatlan. Rengeteg hasznos információval és jó pár meglepő meglátással szolgál a női agy elemi, sejtszintű működéséről az élet különböző periódusaiban,… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102374 · Fordította: Tesfay Sába
>!
Libri, Budapest, 2013
270 oldal · ISBN: 9789633102374 · Fordította: Tesfay Sába
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100400 · Fordította: Tesfay Sába

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág
Louann Brizendine: A női agy

Érdekes és informatív könyv, könnyen érthető formában magyarázza el, hogy mi köze a neurobiológiának és neuro-endokrinológiának ahhoz, hogy a nők hogyan élik meg a különböző élethelyzeteket. Babakortól a kamaszkoron át az anyaság évein majd az időskoron követjük végig a változásokat a női agyban – és egy percig sem lesz unalmas!
Megnyugodtam, hogy nekem is női agyam van. És nem hisztis vagyok :)

>!
Risus P
Louann Brizendine: A női agy

Az elején megijedtem, mert nem igazán tudtam eldönteni a hormoncsaládfa után, hogy mire is számíthatok, aztán hála áttért az író komolyabb hangvételbe. Persze nem olyan szakszerűen és tudományos nyelven íródott, hogy ne legyen érthető.
Nekem picit zavaró volt, hogy néhány témakörnél több, pontosabban nagyobb terjedelemben volt a példa leírva, mint maga a téma kifejtése.
Szerintem ezt a könyvet már tini kortól lehet olvasni, nemtől függetlenül.

>!
Négygyerekanyja P
Louann Brizendine: A női agy

Pozitívumok: szaktudás, példákkal szemléltetett leírások, érthető megfogalmazás.

Negatívumok:
-ömlesztett írásmód: a közel 200 oldalban egyetlen!! ábra, a többi mondanivaló mind rázúdítva az olvasóra. Még a bekezdések előtt sincs sorkihagyás.

-megint csak kikről szól? A gazdag, amerikai, függetlenségre vágyó nőkről. „Valósítsd meg önmagad!”, „Csak magaddal törődj!”, „Építs jó nagy karriert!” Ez egyáltalán nem az én világom.

-Értékelem, hogy az írónő sokat tanult, mind neves egyetemeken, és hogy x éves praxis áll mögötte, de ezt talán nem kellett volna annyiszor felemlegetni.

Nem tudtam eldönteni, hogy a könyv tudományos leírás akart-e lenni vagy inkább valami közvetlen, haverkodós előadásmóddal elmesélt történet, így nem is tudtam azonosulni vele. Igazán ott tartottam el magamtól a könyvet, ahol az író a „csecsemő bőgését” említette. Felénk a tehénre szokták mondani, hogy „bőg”, nem egy kis emberre…

Egy szó mint száz: tanultam a könyvből, tudott újat mondani, de annyira távol áll tőlem az író szemléletmódja, hogy igazából ennyi, amit a könyvről elmondhatok.

>!
heysunny P
Louann Brizendine: A női agy

Érdekes olvasmány volt, az biztos. Szerintem minden fiúnak és férfinak el kéne olvasnia, valószínűleg sokszor jól jönne az a tudás, amit a könyv meg tud adni.

>!
RedAngel
Louann Brizendine: A női agy

Nagyon jó könyv. Tetszett, hogy a női testben lezajló biológiai változásokat és pszichológiai jelenségeket párhuzamba vonta. Néha kicsit megrémisztett, hogy mennyi minden befolyásolja azt, hogy a nők mit éreznek és mit gondolnak. Mindenkinek tudom ajánlani, aki jobban meg akarja ismerni, hogy a nők miért is olyanok amilyenek.

>!
Gitta_Bry
Louann Brizendine: A női agy

Ajánlom minden nőnek. Meg persze férfinak is. Sokat tanultam belőle, és bárki más is sokat tanulhat magáról, egymásról, a kapcsolatainkról – hogy mit miért és úgy csinálunk, mi, nők, ahogy. Mert tényleg sok minden agyban dől el – no persze nem abban az értelemben, ahogy ezoterikus meg annak látszó megmondók sulykolják nyakra-főre.
Hormonok, biokémia, enzimek, és mindenféle nyalánkság, mi szem-szájnak ingere! Ha azt hiszed, hogy te döntesz, csalódni fogsz. Legalábbis sokszor. Idézhetnék belőle rengeteget, de az már felérne egy könyvmásolással. Inkább olvasd el!

>!
Agnese
Louann Brizendine: A női agy

Elolvastam, pipa… Nem mond se többet, se kevesebbet , mint az összes női-férfi lelket elemezgető és azokban vájkáló könyv…. Nem ez a „nagy durranás” a témában…

3 hozzászólás
>!
noemi_
Louann Brizendine: A női agy

Sajnos az első fejezet után félre kellett raknom. Nekem túl tudományos, szakirodalomszerű. Nem kötött le….pedig szeretem az ilyen témájú könyveket. Talán majd egyszer újra neki állok.

>!
OlvasóMókus
Louann Brizendine: A női agy

Olvasmányos könyv a női agyról, a nőkben lejátszódó pszichés és biológiai folyamatokról. Minden nő megtudhatja belőle, hogy különböző életkorokban hogyan működik a teste, mi miért történik vele. A férfiaknak is jót tenne, ha elolvasnák, így jobban megértenék a nőket.


Népszerű idézetek

>!
megan29

Egy ölelkezést vizsgáló kísérletből azt is tudjuk, hogy ha húsz másodpercet töltünk partnerünk karjaiben, oxitocin szabadul fel az agyunkban, ami megerősíti az ölelkezők kapcsolatát, és beindítja a bizalom hálózatatit. Csak annak engedjük tehát, hogy megöleljen, akiben meg akarunk bízni.

89

5 hozzászólás
>!
megan29

Egy átlagos férfi kevesebb szóval él, és nem beszél olyan gördülékenyen, mint az átlagos nő, emiatt a nőkkel folytatott heves vitákban rendszerint alulmaradnak. A férfiak előbb fejezik ki mérgüket fizikai úton, ami leginkább abból a frusztrációból fakad, hogy nem képesek szóban felvenni a versenyt a nőkkel.

158

5 hozzászólás
>!
megan29

A férfit kétszer-háromszor gyakrabban kell megérinteni, hogy ugyanolyan oxitocin szintet tudjon fenntartani.

94

>!
megan29

Az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy csökkenthető az Alzheimer-kór veszélye, ha az ösztrogénpotló terápiát a menopauza elején még akkor elkezdik, amikor az idegsejtek egészségesek.

206

>!
Gitta_Bry

Sok olyan párnál, akik között rossz a kommunikáció, a fő probléma abban rejlik, hogy a férfit gyakran heves agresszív reakciókra késztetik az agyi hálózatai, a nő pedig megijed és bezárkózik.

6. fejezet: Az érző agy

>!
megan29

Pontosan olyan jelentős a férfiak számára, mint a nőknek a verbális kommunikáció. Ha a nővel a partner nem osztja meg gondolatait, vagy nem mutat érzelmi reakciókat, akkor agya elhiteti vele, hogy a férfinak kifogása van vele szemben, esetleg valami rosszat csinált, vagy a férfi már nem szereti őt. Pánikba esik, hogy el fogja veszíteni. Vagy talán arra gondol, hogy a férfinak viszonya van valakivel.

118

>!
megan29

Minél komolyabb válaszra készteti az amigdalát egy feszült helyzet – mondjuk egy baleset- vagy egy kellemes esemény – például egy romantikus vacsora –, az élménynek annál több részlete raktározódik el a hippokampuszban.

155

>!
megan29

A tesztoszteronnal kezelt nők szintén arról számolnak be, hogy a tűréshatáruk hirtelen lecsökken. A férfiak korosodásával párhuzamosan tesztoszteronszintjük folyamatosan csökken, így az amigdala veszít aktivitásából, és a prefrontális agykéreg nagyobb szerephez jut. Dühük emiatt már nem tör ki olyan váratlanul.

157

>!
megan29

Örökletes biologiai működésünk megértése hozzásegít, hogy jobban megtervezhessük a jövőnket.

189

>!
megan29

ösztrogén:…Az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy az ösztrogén elősegíti az agysejtek fennmaradását, növekedését és regenerálódását.

195


Hasonló könyvek címkék alapján

Randy Pausch: Az utolsó tanítás
Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Az erőszak sodrásában
Tomáš Halík: A gyóntató éjszakája
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret
Csernus Imre: A férfi
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Csernus Imre: A nő
Jared Diamond: A világ tegnapig
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Heller Ágnes: Filozófiai labdajátékok