Elveszett ​Gondvána 29 csillagozás

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Néhány hét alatt bejárható tartomány a világ, amelynek határán túl megzavarodik a valóság. Abe Kaledon, a fiatal tudós ezt a különös sávot kutatja, ám elmélete a határ természetéről felborítja a tartomány szívének, Sadness Springs városának kényes hatalmi egyensúlyát. A melankólia forrásaira épült városban a munkások és vezetők, emberek és hártyások között feszülő ellentét forrpontra jut: Abe felfedezése és a titokzatos iparmágnás, Gustavo Omerigo expedíciója olyan titkokat szabadít el, amelyeket nem lehet többé elrejteni.

Lőrinczy Judit, az Ingókövek szerzője új regényében egy társadalmi feszültségektől terhes városból vezet el egy olyan birodalomba, ahol a valóság törvényei érvényüket vesztik.

>!
GABO, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634066729
>!
GABO, Budapest, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066705

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
pat P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Grandiózus alkotás, felejthetetlen élmény… Előbbi hajszál híján, utóbbi viszont bizonyosan, de csak részben a szó pozitív értelmében.
Nem gondolom, hogy nagy közönségsiker lesz a könyv – pedig akár az is lehetne. No de haladjunk sorban.

A regény a maga 500+ oldalas terjedelmével meglepő ívű utazásra invitálja a mit sem sejtő olvasót. Ahogy az első lapokon felsejlő, sötéten disztopikus város-entitás China Mieville-t idézően weird, szakszervezetek és forradalmak hevítette hangulatából átkerülünk a (nekem legalábbis) Clive Barker furcsa és bizarr lényeit felidéző, a valósággal igen laza kapcsolatban álló létsíkokra, miközben a regény végén tán kevesebbet értünk, de jóval többet képzelünk és borzongunk, mint az elején… Az szerintem egy igazán páratlan élmény – legalábbis a magyar fantasztikumban biztosan, és ez vitán felül jelentőssé teszi Lőrinczy Judit második regényét. Az elképesztő profin megírt szöveggel egyetemben, természetesen.

De. Valahogy mégsem működik hibátlanul a szöveg: túlírt, kilógnak belőle elemek, botlik a logika, csúszkál a fókusz, bizonyos komponensek olyan benyomást keltenek, mintha a proto-verzióban még a helyükön lettek volna, szerepük lenne, de aztán túlhaladt volna rajtuk a történet evolúciója, és én igazán nem is tudom, csiszolni kellett volna-e még a szöveget, vagy abbahagyni a cizellálást jó pár verzióval hamarabb. És ha rövidebb úgy 200 oldallal, az se biztos, hogy ártott volna neki…
És például a cím és a borító sem fogja elősegíteni, hogy a könyv és a valódi célközönsége gyorsan egymásra találjon: ez nem egy sárkányos-romantikus, virágba borult réten egymás felé szaladós, boldoganélnekmíg típusú történet finom lelkű, könnyeden pörgő lapokra vágyó ifjú olvasóknak – bármi dolga is van a borítón annak a svájci tehenészfiúnak azzal a láthatóan meghibásodott villanypásztorral.

2 hozzászólás
>!
Noro MP
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Egy sötét, mocskos és faji ellentétekkel terhes város áll a világ és a történet középpontjában. Az ezt körülvevő világ alig néhány heti utazással körbejárható. A bezártság, az erőforrások szűkössége egyre nagyobb feszültségeket gerjeszt. A titokzatos képességekkel rendelkező, majdnem-emberi hártyások népét, amely a közönséges emberek között él, egyre erősebb félelem övezi. A föld alatt pedig olyan erők mozgolódnak, amelyek valóban rettenetesek, ép elmével fel sem foghatók. A határterület kutatását a konzervatív hatalom visszafogja, pedig a terjeszkedés talán megmenthetné a tartományt – de az is lehet, hogy elpusztítaná, hiszen a határon túl az ellenőrizhetetlen káosz az úr.

Az ember azt hinné, hogy Sadness Springs városa már maga a weird fantasy – főleg, mivel ravaszul fel van cicomázva a China Miéville Perdido Pályaudvarát idéző motívumokkal: szakszervezetekkel, munkáslázongással, titkosrendőrökkel. Sőt, maga a városi főpályaudvar az egyik legkarakteresebb, legjobban kidolgozott helyszín – szerintem aligha véletlenül. De tévedésben vagyunk, mert ebben a világban ez a normális, a rendezett, az ismert tartomány. Az igazi weirdness odaát van. Amint átlépjük a határvonalat, moorcock-i stílusú metafizikába csöppenünk, ahol a Rend kis szigetei a Káosz óceánjában sodródnak. Álomszerű kvázivalóságok, a világot már-már metatextuális szinten érzékelő szörnyetegek spoiler várják az utazókat.

A könyv látszólagos széttagoltsága, a tartományban zajló események és az odakinti vándorlás közötti fókusz csúszkálása szerintem mindjárt értelmet nyer, ha a metafizikát metaforikusan kezeljük. A vándorlás a szubjektív valóságokban, amelyben mindenki más utat jár be, még akkor is, ha nem egyedül utazik – ez a lelki útkeresés testet öltött formában. A tartomány látszólagos biztonsága csupán az otthon hamis stabilitása, amelyet Abe, Okszána, a Kapitány és a többiek mind a maguk módján kezelnek – nem csoda hát, hogy mind kvázi egy külön világban találják magukat. Én pedig külön zseniálisnak találom, hogy mindehhez nem csak a szürreális fantasy elemeit, de egy szürreális tudományágat spoiler is felhasználja.

Két mondat a borítóról: egyrészt jó ez a fényes felület, mert korábban több Gabo könyvről is az volt a benyomásom, mintha már újonnan is kopottak lettek volna. Másrészt ez az amis gyerek a pipacsföldön egyáltalán nem ez a regény. Ez a regény kozmikus horrorba oltott metafizikai szürrealitás, cinikus politikai realitásban pácolva.

1 hozzászólás
>!
Bori_L P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Én azt hiszem, hogy Lőrinczy Judit kiterített maga elé egy (esetleg kettő vagy három) pakli Dixit kártyát, elkezdett írni, és amikor befejezte, ott volt az Elveszett Gondvána története.

Bevallom őszintén, hogy először nagyon vártam ezt a könyvet, aztán pedig amikor elkezdtem olvasni, nagyon untam. Körülbelül 60%-nál azon gondolkoztam, hogy befejezés után ez is a nemsokára-eladó polcra fog kerülni, hogy legyen hely a kedvenceknek, akármennyire is vártam ezt a könyvet, akármennyire is kíváncsi voltam rá.
Jelentem, elvetettem ezt az elgondolást.

Az Elveszett Gondvána számomra azok közé a könyvek közé tartozik, amiket csak a teljes kép ismeretében, a történet végén tudok igazán értékelni. Már csak azért is, mert őszintén szólva a könyv első felében fontosabb szerepet kapó miéville-i város, a maga szakszervezeteivel, helyszíneivel és titkaival engem nem igazán tudott lekötni, csak a végén, amikor kiderült, hogy mi köze is van a városnak az egészhez. Többen is írták/mondták, hogy a könyv második fele átcsap alami kaotikus-weird dologba, ami alaposan összekuszálja a szálakat – egy kicsit tartottam is ettől, ha már az eleje nem tetszett nekem, amiről annyit áradoztak, akkor vajon a káoszhoz mit fogok szólni?

Hát, azt szólom, hogy ez a világ-koncenpció meg az Őrület Birodalma nekem ezerszer jobban bejött, mint a város, még az álomszerű látomásokat is izgatottabban olvastam, mint az x-edik leírást az expedícióról meg a városi marakodásról! Biztos a városi részeknek is vannak mélyebb jelentésrétegei, és nagyobb szerepük annál, hogy előkészítsék a végjátékot, de számomra ez a könyv az utolsó harmadában emelkedett ki a „jó-jó, de ennél többet vártam” kategóriából.

Sajnos nagyon nehéz róla spoilerek nélkül írni, de azért annyit elárulhatok, hogy aki a borító miatt olvasná, az inkább ne tegye, akit viszont elbizonytalanít a borító, az inkább kösse be vagy hagyja figyelmen kívül, de tegyen vele egy próbát.* Nekem az olvasás alapján amúgy nem csak Miéville ugrott be, hanem Dukaj is ( spoiler ).

Gyönyörű ez a történet, és nem csak azért, mert hihetetlenül komplex (ez egy kicsit hátránya is egyébként, én sokszor utólag jöttem rá, hogy hoppá, 100 oldallal korábban valami fontosat szalasztottam el) és jól átgondolt, nem csak azért, mert végül mindenre fény derül, de nem ám olyan szájbarágósan, hanem úgy, hogy beférkőzik az ember gondolatai közé, és ott gyökeret ereszt és terebélyesedik, és gondolatokat bont. Nekem elsősorban azért gyönyörű, mert mesterien vegyíti a fantasy világokat némi sci-fi körítéssel (említettem már Dukajt, ugye?), és a legvégén győzött meg róla, hogy ezt újra kell majd olvasnom, bármennyire is untam az elejét.

spoiler

spoiler

*a kalapos kisfiún kívül egyébként az összes mozzanatot tudom értelmezni a borítón, de összességében azért eléggé félrevezető

10 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Kicsit többet vártam ettől a regénytől a fülszöveg és a gyönyörű borító alapján. Az első kétszáz oldalon úgy kellett átszenvednem magamat, annyira untam. Az ún hártyások miatt érződött, hogy fantasy, de a helyszín az ipari forradalom kezdetének egy városára hasonlított. Elégedetlen munkások, gazdag felsőbb osztály, nyomornegyegyedek, gyárak, szakszervezet. Bár Sadness Spring a Taromány fővárosa, ahonnan nem vezetnek utak sehova. Elszigetelt hely, az egyetlen ismert világ. Egy fiatal tudós azonban az ellenkezőjét készül bizonyítani. Az igazi kalandok a 200. oldal után kezdődnek, és végre, feltűnik egy sárkány. Kicsit szürreális mese ez felnőtteknek, kezdetről és végről, az idő hatalmáról. Nekem kicsit kevés volt a befejezés.

>!
Dominik_Blasir
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Igazi felfedezés ez a regény, ilyen tekintetben az egyik legérdekesebb a magyar fantasy történetében. Pedig a rejtélyközpontú regények elég rosszul is elsülhetnek, de az írónő jó érzékkel adagolta az információkat, ügyesen tartotta fenn a feszültséget, így unatkozni igazán nincs időnk. Azért „igazán”, mert nekem kellett olyan száz-százötven oldal, mire belerázódtam és elkapott magának a történet tempója-hangulata – utána viszont nagyon jó érzés volt elmerülni ebben a különös világban, ezekkel a különös karakterekkel.
Ha az Elveszett Gondvána nem is tökéletes, de mindenképpen figyelemre méltó, különleges alkotás, amit érdemes kézbe vennie mindenkinek, aki érdeklődik a fantasy iránt.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-09…

>!
zamil
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Csalódott vagyok, mert nagyon vártam ezt a könyvet, sőt inkább úgy mondom nagyon vártam bármit az írónőtől mert az Lőrinczy Judit: Ingókövek nálam nagy kedvenc lett. Sajnos bármennyire szerettem volna ez a könyv nem érte el azt a szintet és élményt amire vártam.
A történet érdekes egyedi, ezzel semmi gondom nem is volt, az írónő stílusa, mondatai még mindig elvarázsolnak. Mégis mi volt a gondom? A karakterekkel egyáltalán nem voltam kibékülve, egyik sem volt amelyik kicsit is belopta volna a szívembe magát. A történet közepe, ahol a lapokon történő utazások vannak, túl sok volt mind oldalban, mind ötletben (olyan volt mint egy trippes utazás, ahol az ember csapong az eseményekben). Ez a rész volt, ahol elveszett az érdeklődésem, és hiába talált vissza végén a történet a jó mederbe már nem volt az igazi. Kicsit olyan érzésem van, hogy az évek alatt túl sok ötlet került bele a könyvbe, annyi ami akár több könyvre is elég lett volna.
Ettől függetlenül élmény volt olvasni a sorokat, és várom a következő könyvet.

>!
kvzs P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Nagyon vártam ezt a könyvet, mert az Ingókövekért rajongtam. Sajnos ez a történet messze nem került olyan közel hozzám, mint Sztálingrád meséje.
A könyv elején egy izgalmas, újszerű fantasy történetre számítottam, ami azonban középtájon átváltott valami weird szerű furcsasággá. Sajnos ekkor/ezután döccent is párat számomra a történetvezetés, amit próbáltam először a fáradtságomra és a figyelemhiányomra fogni, aztán kezdtem rájönni, hogy valószínűleg nem az én készülékemben van a hiba…
Befejeztem a könyvet, de azt nem mondhatom, hogy meg is értettem. Vannak ugyan elképzeléseim a miértekről és a hogyanokról, de ezeket is inkább érzem, mint értem.
A történet furcsaságai ellenére a szöveg, és az ötletparádé lenyűgöző, nagyon jó hazai szerzőtől ilyen újszerű látásmódot és furcsa világot kapni. Az egyetlen félelmem az, hogy a borító alapján olyanok fogják megtalálni, akik nem a célközönsége ennek a stílusnak, és a könyv nem fog a megérdemelt helyére kerülni a palettán.

4 hozzászólás
>!
Vackor6 P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Jajj bajban vagyok.
Judit az Ingókövekkel teljesen levett a lábamról. Amikor a könyvfeszten @hanna bejelentette, hogy új regény van készülőben, úgy tapsikoltam, mint egy lelkes kislány. Annyira nagyon vártam.
Ezért is hagytam a nyaralós időszakra, hogy egyben tudjam élvezni, zamatolgatni.
A világépítés valami pazar, Judit pedig nagyon mesterien ír. Ennek ellenére sajnos be kell valljam az első harmada után kezdett érdektelenné és unalmassá válni számomra. Valami ott leült, túlírt lett. Viszont ahogy azóta telnek a napok érzékelem, hogy a regény lenyomatai bennem maradtak.
Nyitott szívvel és hasonló lelkesedéssel fogom várni a következő történetet is.

>!
CaptainV P
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Minél többet gondolkodom a könyvön, annál jobban hajlok afelé, hogy pozitívan nyilatkozzak róla, holott olvasni nem volt annyira átütő élmény, de ha elemeire bontom, mégis úgy vagyok vele, hogy hát igazán jó lenne, ha több és még több fantasy-szerző elő tudna magából húzni ilyen nem sémakövető, kreatív ötleteket, mint Lőrinczy Judit. Ezek miatt az összetevők miatt leginkább az „eklektikus” szót tudnám használni arra, ahogy a világ, a történet, a konfliktus össze van olvasztva, és meg kell hagyni, van is valamifajta csábereje, de a szálak keveredése nekem egy idő után kibicsaklott, pontosabban én sántultam le, ugyanis túl sűrűn követték egymást főbb checkpointok, és hamar eljött az érzés, hogy egyszerűen telitődtem, elég infóm van, köszönöm, a konklúzió érdekelne most már. PEDIG a végében érezni véltem valami hasonlót ahhoz, amit az Ingóköveknél, amit szerettem, nagy hatással volt rám. És furcsa, de a Lépcsők városa is beugrott az egészről.
Azt hiszem, egy kicsit összerántottabb és letisztultabb formában nagyon szerettem volna ezt a regényt. Így most annyi történt, hogy tudom, hogy Lőrinczy Judit, még ha ezt nem is nekem írta, kreatív és eredeti szerző, és remélem, a következő regényével jobban megtalálom a közös hangot.

>!
chibizso
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

"Az vitathatatlan, hogy Lőrinczy különleges regénnyel gazdagította a magyar fantasztikumot. Ez leginkább a történetvezetésben tűnik ki, ami mentén két részre oszthatjuk a könyvet: az első felében a szerző az orrunknál fogva vezet. A városvezetőség mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse Abe-t, még az erőszaktól sem riad vissza: ez a motívum egy klasszikus totalitárius rendszer képét igyekszik számunkra felrajzolni, ezért a folytatásban leginkább forradalom szervezését (ez a háttérben nagyon is zajlik), lázadást és szabadságharcot várnánk, s mivel Abe-t atrocitások érik, azt hihetjük, ő fog a későbbi harcok középpontjába kerülni.
Aztán jön a regény második fele, és minden előzetes várakozásunkat felülírja.
A könyv teljes élvezhetősége végett nem is beszélnék arról, Lőrinczy hogyan éri ezt el. De elöljáróban annyi bőven elmondható, hogy habár szinte minden a feje tetejére áll, és semmi se az, aminek látszik, azért úgy érezzük, mégis minden a helyén van, egyik dolog következik a másikból. Mindez pedig azt bizonyítja, a szerző teljes irányítása alatt tartja történetét, tudatosan építette fel úgy, ahogy. (…)

Ismerős de mégis újszerű környezet és remekül felépített cselekmény – eddig ez mind igaz az Elveszett Gondvánára. Akár azt is mondhatnám, meg is van minden a tökéletes olvasásélményhez. Azonban ez mégsem mondható el. A regényből egy valami hiányzik: az erő.

Az az erő, ami képes azonnal beszippantani a történetbe, ott tartani, sőt függővé tenni, hogy mindig vissza-visszavágyjunk a regénybe. Miért nem történik ez meg az Elveszett Gondvánában?

Nem az eszképista fantázia világ hiánya és nem is a sötétebb tónus jelenléte miatt. Egy történetnek ezek ellenére is meg kell mutatnia az erejét. Inkább a történet tálalásában látom a problémát, az nem engedi megmutatni a könyv tényleges potenciáljait. A cselekmény nagyon lassan indul, az első száz oldalon nem is történik jelentős esemény. Hosszú, kissé terjengős leírásokból ismerjük meg a helyszínt és több jelentős vagy kevésbé fontos szereplő múltját és jelenét. A később kirajzolódó nagyobb események előkészítése is lassú és túlságosan is megfontolt. Mikor jobban beindulnak az események, akkor is megmarad ez a tempó: sokára jutunk el A-ból B pontba. A történet folyamát a sok szereplő nyomon követése is megtöri, a sávon túl játszódó részeket már-már érdektelenné is teszik az ide-oda masírozó karakterek. Pedig a történet lezárása és a szereplők sorsa jó értelemben kiszámíthatatlan, és számos olyan nyitott kérdést is marad, amin kellemes elgondolkodni azután is, hogy a könyv végére értünk. Kár, hogy nehéz út vezet idáig."

A teljes cikk: https://roboraptor.24.hu/2018/08/13/a-korrupt-vilagbol-…


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Nem az a kérdés, mi van odaát, hanem az, hogy mi van az odaát után.

>!
ViraMors P

Most pihenjenek le, holnap átlépünk az Őrület Birodalmába.

>!
ViraMors P

A vörös nap az égen vörös könnyeket hullatott, melyek sercegve olvadtak a tengervízbe.

>!
Habók P

Mindig van egy bója, amit meg kell kerülni.

426. oldal

>!
Marcsi061

Sokan akarnak változást, de csak kevesen tesznek érte.

38. oldal

>!
Marcsi061

Az ígéretek betarthatóbbak, ha nem beszélünk róluk.

275. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Imre Viktória Anna: A bosszúszomjas doktor
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Richelle Mead: Véreskü
Joe Hill: NOS4A2
Clive Barker: Korbács
Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Gaura Ágnes: Túlontúl
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Robert Jackson Bennett: Csodák városa