Utazz ​velünk tevekaravánnal 21 csillagozás

Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Magyarország legnépszerűbb írójának Lőrincz L. Lászlónak (Leslie L. Lawrence) csodálatos mesekönyvét tartja kezében az olvasó. Bimba és Dordzsi, két mongol kisfiú nagyapjukhoz indulnak nyári vakációra a Góbi-sivatagba. Egy kis hófehér tevecsikó, Gombóc lesz állandó kísérőjük, együtt keverednek kalandokba, együtt találnak drágaköveket, őslénycsontokat, s együtt találkoznak a feje tetején álló Gombóccal, azaz a délibábbal. Velük együtt mi is megismerkedhetünk tarbagán vitézzel és a sivatag sok pompás csodájával. Kalandra fel, induljon a tevekaraván!

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Studium Plusz, Budapest, 2011
94 oldal · ISBN: 9786155054334 · Illusztrálta: Egri Mónika
>!
Móra, Budapest, 1981
76 oldal · ISBN: 963112410X · Illusztrálta: Kalmár István

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Paulina_Sándorné
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Bimbával és Dordzsival ismerkedhettem meg a könyvet olvasva és a kultúrájukkal, életükkel. Számomra furcsa volt, hogy az apjuk, elengedte őket (egy óvodást és egy első osztályost) egy ismeretlennel, aki tevekaravánnal megy át a Góbi-sivatagon. Szép lehet az a vidék, bár nem mindig barátságos. Szívesen találkoznék Gombóccal, nagyon aranyos jószág lehet.

>!
ReniK
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Aranyos kis történetek gyűjteménye a könyv, szerethető alakokkal; de erős túlzásnak érezném, ha valaki esti mese gyanánt felolvasná a gyermekének.

>!
Gombos_Niki
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Kedves kis történet, bájos a kis tevebaba, Gombóc. Érdekes utazáson vett részt a testvérpár, szívesen elmennék én is egy ilyen karaván-útra!

Gyerekeknél még nem próbáltam ezt a könyvet, valamikor remélem tesztelhetem.
Örülök, hogy elolvastam végre! Jöhet a második rész! :)

>!
Móra, Budapest, 1981
76 oldal · ISBN: 963112410X · Illusztrálta: Kalmár István
>!
hablaty P
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Az első két fejezeten jutottunk túl, és nem tudom jutunk-e tovább. Az 5 éves kisfiamat egyáltalán nem köti le, de meg kell mondanom, engem sem.
Egyik kedvenc íróm igazán megmaradhatott volna a krimiknél. De ha már mese írásra adta a fejét, akkor legalább sajátos, lebilincselő stílusát megtarthatta volna.
Nem is tudom, a stílus a Pöttyös Panni könyvekre hasonlít, annak finom bája nélkül.
Vagy nem jól látom???

>!
gregsys P
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Ezt is imádtam, akárcsak a másikat. Kár hogy ezekből a történetekből nem írt sokat Laci bácsi.

>!
fluoro
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Most fejeztük be a gyerekekkel. Nagyon jó! Amikor a férjem olvasta az estimesét, akkor is jöttem hallgatni. Pont jó arányban van a cselekmény és az ismeretterjesztés ahhoz, hogy egy 5 évest is lekössön. Az illusztrátornak, Egri Mónikának is hatalmas gratuláció a végtelenül kedves akvarellekért!

1 hozzászólás
>!
Miner
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

A könyv elsősorban olvasni tudó kisiskolásoknak nyújthat maradandó élményt, egyrészt hogy végigküzdhetik magukat egy könyvön (sikerélmény), másrészt hogy szórakoztató módon juthatnak tudományos ismeretekhez, harmadrészt a könnyen megszerethető figurák miatt (elsősorban Bimba és Gombóc). Nálunk remekül működött esti meseként, a lassan hét éves lányomnak olvastam fel egy-két fejezetenként. Minden este nagyon várta a folytatást. Azóta ledaráltuk a folytatást is, a Nyaralj velünk az Altaj hegységbent is! Köszönjük, Laci bácsi!

>!
Qwerf
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal

Tipikus felnőtt lettem, legalábbis abban az értelemben, hogy elfelejtkeztem gyerekkoromról (na jó, nem teljesen). Így nem is tudok a fejükkel gondolkozni, de felnőtt szemmel nézve nem rossz kis mese ez, olyan „egyszerolvasós”, meghallgatja a gyermek, oszt' jó éjt…
De aztán lehet az én hibámba esett a szerző – illetve én estem abba, mint ő – , hogy felnőttfejjel elgondolva tűnik csak alkalmasnak a meseolvasásra, a kicsiket meg nem annyira köti le. Legalábbis @hablaty véleménye is ezt látszik alátámasztani. Azért kíváncsian várom még más véleményét is, aki gyermekének olvassa fel.
Az biztos, hogy stílusban messze kerültünk Andersen világától, amelynek szépséges nyelvezete jogosítja a „szépirodalom” titulusra. Egyszerűen leírva a cselekmény, mint a faék.
Mégis olyan kedves marad az egész, van egy kis hangulata a történetnek, és hangyányi humora is… Több nem.


Népszerű idézetek

>!
Arianrhod MP

Felettünk ott ragyogtak a csillagok, s Mőmő bácsi megmutatta, hogy melyik a Göncölszekér, vagy ahogy erre mifelénk mondják, a Hét Öregember. Sokáig nézegettük a csillagokat, míg végre elaludtunk.

>!
Arianrhod MP

– Tudjátok, gyerekek, amerre megyünk, nincsen víz. Vagy ha van is, nagyon kevés. De a teve kibírja az utat víz nélkül is. Most jól teleissza magát, aztán egy hétig meg sem szomjazik.
– Egy hétig? – csodálkozott Dordzsi.
– Sőt enni sem eszik. Ha nincs mit, azt eszi, ami a púpjában van.
– A púpjában? – kérdeztem csodálkozva. – Hát nem igazi a púpja? Én azt hittem, hogy oda van neki nőve.

>!
Arianrhod MP

Tudtuk, hogy a Göncölszekeret nevezik Hét Öregembernek. De vajon miért?
– Igen régi történet ez – mondta az egyik fiú, és felnézett az égre. – Én úgy tudom, hogy élt hét öreg bácsi itt a földön, s mert mindenkihez nagyon kedvesek voltak, segítettek a szegény, beteg embereken, a szivárványtündér létrát eresztett le nekik az égből, azon felmásztak, és csillagokká változtak. Most azonban onnan világítanak a pusztai vándoroknak, hogy rátaláljanak a haza vezető útra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: Marco Polo és a Titkos Szövetség
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Kertész Erzsi: Labirintó
Bökös Borbála: Szmirkó
Berg Judit – Polgár Judit: Alma
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
Lakatos István: Dobozváros
Neumann Ottó: Tettes után tipegő
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Mészöly Ágnes: Hanga és a lényegrablók