25 ​szelfi az Árpád-korból 11 csillagozás

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373865 · Illusztrálta: Bertóthy Ágnes, Rátkai Kornél

Most olvassa 6

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Eddig offoltad a törit, mert nagyon unalmasnak találtad? Főleg az Árpád-házat a maga szentjeivel, a honfoglalással és egész korszakkal együtt? Akkor nagyon adni fogod ezt a könyvet, mert olyan poénosan tolja a pofidba az Árpádok profilját, hogy tutira eldobod tőle az agyad. Óriási ötlet Facebook-ra hangolni a magyar történelem ezen szegletét, hiszen nagyon nem könnyű a témát közel hozni az ifjúsághoz, meg kell tudni ragadni a figyelmüket, és ezt senki sem tudhatja jobban egy tanárnál. Lőrinc László ugyanis „civilben” az, ráadásul nem is akármilyen, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, aki természetesen online is aktív, a tenyleg.com oldal fűződik a nevéhez. Ehhez képes történelemrajongóként eddig még nem volt szerencsém hozzá, de simán megvett kilóra ezzel a könyvvel, ugyanis egyrészt betegre nevettem magam rajta, másrészt pedig még nekem is tudott újat mondani, márpedig az én gyengém az Árpád-ház, és sokat olvasok a témakörben gyerekkorom óta, vagyis nem mondanám magam tájékozatlannak. Na és, ahogy Árpád-házi Szent Margit folyamatosan oltja apukáját, az országot a tatárjárás után újjáépítő IV, Bélát, kihagyhatatlan élmény. Ahogyan az is, hogy Árpádék tolják a szelfit a Vereckei-hágóról, és chatelnek a családdal, de az sem utolsó, amikor Julianus barát együtt fotózkodik egy óhazai magyarral. De azért nem csak komolytalankodunk, minden rész végén van egy teljesen komoly leírás, amely röviden összefoglalja, mit kell tudni az aktuális témáról, sőt a legfrissebb kutatási eredményekről is értesülhetünk. Azon túl, hogy istenien szórakoztam a könyvön, nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy ilyen vicces, mégis tartalmas módon próbálják felhívni az iskolás korosztály figyelmét az Árpád-házra. Szerencsére már készül a folytatás, legközelebb a török korban fogunk kalandozni, a perceket számolom, amíg megjelenik!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/08/26/konyvkritika_…

>!
Hintafa P
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Jól kifundált játék ez a történelemmel. A képekkel és erős színekkel telített világunkban, a jópofa illusztrációknak köszönhetően minden alkalommal belépünk egy szituációba, aminek háttere, a beszélők motivációi, többé-kevésbé kiderül a mondandójukból. A tankönyvekben feketével kiemelt sorok helyett textúrát, sokféle színt, karaktert kapnak szereplőink. Nem kétséges, hogy érezzük a honfoglaló kipurcanását a sok kajtatás után, vagy Anasztáz testvér megkönnyebbülését, amikor elkészült a Halotti beszéd fordításával.

A képekre érkező megjegyzések után a szerző rövid (két oldalnál sosem hosszabb) ismertetője következik, amiben a beszélgetés részleteiről fellebben a fátyol. Lőrincz úgy próbálta megoldani -többnyire sikerrel-, hogy a színfalak mögé pillantva olvasmányosak, érthetőek legyenek az összefoglalók. Hogy összeálljon a kép, itt már kell egy kicsit figyelmesebben érdemes haladni, de megéri.

Kíváncsi voltam, hogy P-ben mennyire hagytak maradtak meg ezek az összefüggések. Az első olvasásoknál még úgy láttam, hogy az az érdeklődő zűrzavar uralkodik, de idővel az újraolvasásoknak köszönhetően le fog tisztulni. Annyi bizonyos, hogy azokon a napokon is magával cipeli a töri könyvét olvasgatni, amikor nincs órájuk.spoiler
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/09/11/tortenelem_karnyujta…

>!
Oláh_Zita P
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Na kérem, így kell tanítani! Méghozzá jól tanítani! Viccesen, szeretettel, ahol a friss, újszerű tálalásban nemcsak a gegek és a különféle poénok kapnak helyet, hanem a tényszerű információk is. És ezek nagyon jól megférnek egymás mellett, sőt, szerintem nagyon jól ki is egészítik egymást.
Több ilyen könyvet szeretnék olvasni, mert reggel elkezdtem, és instant vigyorogtam míg be nem értem a munkahelyemre. :))

>!
Trixi 
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Nem mindig vagyok feltétlen híve az effajta mókázásnak, de ennél a könyvnél visítva röhögtem :D :D :D . Minden egyes szelfi után van egy kis magyarázat a korról, az emberekről, az életükről. Sőt 1-2 dologról az is kiderül, hogy tán nem is tudtuk egészen jól ezeket (az ember mindig tanul :D). A poénokhoz kell egy kis előolvasás (tanulás, képesítés), hogy érthessük őket, pl: Feszty-körkép, nem biztos, hogy egy 10 éves azonnal tudná mi is ez. Pár poénnak volt némi mai áthallása :D :D . Azaz, régen katedrálisokat építettek és éhezett a nép, ma stadionok épülnek és éhezik a nép. Ki tudja, talán a ma stadionjai lesznek a jövő katedrálisai? :D :D :D . A következő rész a török időkről fog szólni, remélem az is legalább ennyire vicces lesz! :D

6 hozzászólás
>!
Keissye
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Egyszerűen zseniális.
Soha nem voltam töri zseni, mindig szerettem volna megtanulni, érteni hozzá, de valahogy csak a magolásig jutottam, ez a sok név és évszám mindig megkavart.
Valószínűleg az sem segített, hogy minden töri tanárom unalmasan lehadarta az anyagot és kész.
Ennek a felépítése, ahogy lépésről-lépésre végig megy az Árpád-koron nagyon tetszik, egyszerűen úgy érzem most a káosz rengeteg összeállt a fejemben, legalabbis ez a kis töredéke.
Azon sajnos ez a könyv se tud változtatni, hogy az agyamban van egy „évszám-feketelyuk”, de segített lineárisan megérteni.
Viccesek a szelfik és a kommentek, de csak vicckönyv lenne magyarázatok nélkül.
Na meg az ismétlés, az egymásra utalások két szelfiknél, ezek mégjobban mélyítették a tudást.
Szerintem ez a mai és a következő nemzedéknek hatalmas segítség lehet. (:
Hihetetlen nehéz lehetett ezt megírni…
Vicces, érdekes, ízléses és képes tanítani.
Várom a folytatást! :D

>!
Jagika
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

A Magyar vándor című film óta szeretnék ilyen könyvet, s végre teljesült egy kívánságom. Szórakoztató módon lehet olvasni a történelmünket, sziporkázó nyelvi szójátékokkal – emiatt nagyon várom a többi korszak feldolgozását is.
A szelfik (illusztrációk) is zseniálisak és viccesek, teljesen passzolnak a párbeszédekhez.
Az is jó ebben a könyvben szerintem, hogy elég széles olvasóközönséget tud lenyűgözni a humorával: teszteltem a családomban…


Népszerű idézetek

>!
Caledonia_Valley P

Kézai Simon:… Összegereblyéztem mindent, amit a hunokról különböző krónikákban találtam, és néhány dolgot odakopiztam hozzá a magyar történelemből.
Márk: Miért?
Kézai Simon: Hát mert eléggé hézagos maradt volna a hun történet, gondolhatod. Meg szereplők is kellettek, az ő neveiket helynevekből buheráltam. Random csatákat is raktam bele, olyan helyekhez kapcsolva, ahol római romok vannak. És hát mitől lennének romok, ha nem a hunmagyarok pusztításaitól? Mi az, ami pusztító? A csata. Ennyi.

>!
Ferenczi_Szilvia I

Árpád: Na jó, leereszkedünk, majd küldünk még képet.
Tarkacsu: Sokat! Panorámaképet is.
Árpád: Feszt. Körbe, panorámát.

>!
Ferenczi_Szilvia I

Alberik apát: A legbölcsebb tudósok szerint, és ebben magam is kénytelen vagyok velük egyetérteni, a macska a Sátán megtestesülése. Különösen a fekete. Posztolása komoly kísértést jelent a jámbor fészbukozónak.

>!
Caledonia_Valley P

IV. Béla király: Mit képzeltek? Ő nem Isten, ő a lányom…
Szabina, apáca: Nem igaz! Margit egy szent!…
Benedikta, apáca: Nagyon cool, sohase mosakszik… A testét már fullosan ellepték a tetvek. Egy igazi szent!

>!
Caledonia_Valley P

Alina: Úristen! Micsoda férj az ilyen? o.O Ne is törődj vele, siess haza!
Eufémia: Haza? Hol vagyok én otthon? A muterom görög, idegen Kijevben, a faterom kijevi, a férjem egy kretén magyar.

>!
Jagika

Carlo: Szép idők! Emlékszel Anzelm professzorra, aki tudott úgy olvasni, hogy közben nem mozgott a szája?

146. oldal Kézai Simon krónikája

>!
Jagika

Alexandrinus: Ki az abszolút lúzer? Aki el akarja adni magát rabszolgának, de nem veszik meg.

109. oldal Az óhaza keresése


Hasonló könyvek címkék alapján

Freya Stephan-Kühn: A lovagok
Középkor
Eduardo Trujillo: Keresd meg a középkorban!
Kasznár Veronika Katalin (szerk.): Lovagok és várak
Christopher Gravett: Várak
Brigitte Gandiol-Coppin: Hogyan épül a középkori katedrális?
Birgit Bondarenko – Matthias Raden (szerk.): Lovagok
Andrea Schaller: Középkor
Alain Quesnel: Indiánok
Thérèse Adam – Jean-Pierre Adam: Regélő kövek