25 ​szelfi az Árpád-korból 63 csillagozás

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373865 · Illusztrálta: Bertóthy Ágnes, Rátkai Kornél

Enciklopédia 9


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Nekem nem tartozott kedvenc tantárgyaim közé a történelem, de ezt a könyvet könnyedén, nevetgélve végigolvastam és sok új és igazán érdekes információhoz jutottam.
A történelmi események nem egy unalmas olvasnivalóként lépnek ezzel a könyvvel a diákok és olvasók elé, hanem vicces, tréfás, szórakoztató formában, így azt lehet mondani, hogy játszva, nevetve tanít.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/10/lorinc-laszlo-25-…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Eddig offoltad a törit, mert nagyon unalmasnak találtad? Főleg az Árpád-házat a maga szentjeivel, a honfoglalással és egész korszakkal együtt? Akkor nagyon adni fogod ezt a könyvet, mert olyan poénosan tolja a pofidba az Árpádok profilját, hogy tutira eldobod tőle az agyad. Óriási ötlet Facebook-ra hangolni a magyar történelem ezen szegletét, hiszen nagyon nem könnyű a témát közel hozni az ifjúsághoz, meg kell tudni ragadni a figyelmüket, és ezt senki sem tudhatja jobban egy tanárnál. Lőrinc László ugyanis „civilben” az, ráadásul nem is akármilyen, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, aki természetesen online is aktív, a tenyleg.com oldal fűződik a nevéhez. Ehhez képes történelemrajongóként eddig még nem volt szerencsém hozzá, de simán megvett kilóra ezzel a könyvvel, ugyanis egyrészt betegre nevettem magam rajta, másrészt pedig még nekem is tudott újat mondani, márpedig az én gyengém az Árpád-ház, és sokat olvasok a témakörben gyerekkorom óta, vagyis nem mondanám magam tájékozatlannak. Na és, ahogy Árpád-házi Szent Margit folyamatosan oltja apukáját, az országot a tatárjárás után újjáépítő IV, Bélát, kihagyhatatlan élmény. Ahogyan az is, hogy Árpádék tolják a szelfit a Vereckei-hágóról, és chatelnek a családdal, de az sem utolsó, amikor Julianus barát együtt fotózkodik egy óhazai magyarral. De azért nem csak komolytalankodunk, minden rész végén van egy teljesen komoly leírás, amely röviden összefoglalja, mit kell tudni az aktuális témáról, sőt a legfrissebb kutatási eredményekről is értesülhetünk. Azon túl, hogy istenien szórakoztam a könyvön, nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy ilyen vicces, mégis tartalmas módon próbálják felhívni az iskolás korosztály figyelmét az Árpád-házra. Szerencsére már készül a folytatás, legközelebb a török korban fogunk kalandozni, a perceket számolom, amíg megjelenik!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/08/26/konyvkritika_…

Gelso P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Nagyon klassz, élvezetes, jópofa könyv és még hasznos is.
Ha kézbeveszed – elsősorban szórakozol, pukkadozol a nevetéstől. Valójában most lehet, hogy meglepőt mondok, de ha a címe miatt vetted meg, vagy emelted le valamelyik könyvtár polcáról, elég is, ha a szelfik után következő kommenteket végigköveted. Szórakoztató történelmi pillanatokat kaphatsz a történelem egy olyan szakaszából, ahol rengeteg esemény történt, és meglehet, csak érintőlegesen, féloldalnyi ismeretként szerepel a törikönyvben, vagy még úgy sem…
Viszont, ha pontosításokat szeretnél – azaz, ki volt konkrétan egy-egy kommentelő, sőt, valós volt-e vagy kitalált, azt már csak a kommentek utáni mesélő részből tudhatod meg… ha van kedved, olvasd mellé, mert így nem foghatsz mellé egy-egy beszélgetés vagy esetleges töri-felelés során.
Én – bevallom – nem voltam egy nagy történelem tantárgy rajongó, (éppen még ezeket a magyar őstörténeti részeket kedveltem is) de élvezettel és néhol felkacagva olvastam – örülnék, ha a gyerekeim belelapoznának, ezért valószínű beszerzek egy példányt otthonra – mindkét gyerekem tanulja még ezeket a történelmi szakaszokat – csak remélni tudom, hogy hasonlóan szórakoznak és épülnek ebből a könyvből, mint én.
Igazából, azt nem tudtam pontosan felmérni, megfelel-e formailag a szelfi+komment rész az igazinak, de a történelmi résszel biztosan nincs baj.
Öröm, hogy nemcsak egy jó ötlet és kezdeményezés, hanem könyv is született belőle, sőt, hogy folytatása is lesz!

Annamarie P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Érdekes és egyedi vállalkozás a történelem régmúlt elemeit modernizálni, a gyerekek nyelvére átfordítani, ami jelen esetben azt jelentette, hogy egy szelfit készíteni és egy hozzá kapcsolódó chat-elést leírni.
Aztán magyarázatként két oldalban kifejteni a valós eseményeket.
Az ötlet jópofa, az illusztráció zseniális, főként a borító nyerte el a tetszésemet, de nekem személy szerint ez semmiféle plusz élményt nem adott, tudásomat nem mélyített el, vagy tett élményszerűvé egy sztorit. De ettől függetlenül másnak ez bejöhet, és érdemes tenni vele egy próbát.
A szelfihez kiválasztott rajzok tipikus elemeket csípnek el, a chat alatta számomra a sok szereplő miatt nehezen élvezhető, a kifejtés pedig lényegre törő, akár egy tankönyvben kiemeléseket használ, érdekes.
Inkább kiegészítése vagy alapja lehet egy beszélgetésnek, oktatásnak.
De nem kell mindennek szépirodalmi magaslatokra törekedni, igaz?
A kalandregényként leírt történetmesélés hozzám közelebb áll.

Nikolett0907 SP>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Bővebb értékelés a blogomon:
https://ujalmok.blogspot.com/2020/03/lorinc-laszlo-szel…

Mostanában igen érdekes könyveket sikerült felfedeznem.
Különleges, mert szokatlan az írástechnika, vagy számos olyan elemet tartalmaz, amit a megálmodón kívül még senkinél sem tapasztaltam.
Persze ezen újítások csak egy jó pont a kezdeti élményhez, ettől még akadt olyan, amiről messze se tudtam jó véleményt alkotni, pedig igyekeztem.

Ez az értékelés is egy ilyen kis különlegességről szól.
Én egy számomra fontos lista alapján leltem rá, magamtól valószínű nem mostanában kerül a kezeim közé.
Tíz éves kortól ajánlott, de azt kell, hogy írjam kortalan olvasóját tekintve.
Jómagam nagyon szeretem a történelmet, annak minden pozitív (van neki!) és negatív oldalával együtt.
Szerintem nem árulok zsákbamacskát avval, mennyire sok a tankönyv, vagy tömör irodalmi mű!
A tömör evidensen az adatokkal telítettséget jelenti, mely olyan száraz, hogy egy pohár vízzel sem akar lecsúszni olvasója torkán.

csgabi MP>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Valószínűleg azért nem tetszett olyan nagyon a könyv, mert a szelfik és a chatelés világa nem az én világom, és még ha kíváncsian vártam is a könyv olvasását, nem tudtam megbarátkozni ezzel a felépítéssel. Az illusztráció béna volt, a chat szövege nekem egyáltalán nem jött be, viszont az tetszett, hogy minden fejezet végén a szerző megismertetett a történelmi tényekkel, ezáltal sok hasznos információhoz jutottam. Vagy nem hasznoshoz, csak érdekeshez, például nem tudtam, hogy Gizellát tizenkét évesen adták hozzá Istvánhoz.
Nos, ez nem az én könyvem volt, de gyanítom, hogy nem is azoké a gyerekeké, akiket célközönségnek szánt a szerző. Nagyon izzadtságszagú volt a kötet, és ezt nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is megérzik.

kratas P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Hát, ezt adom! :D
Nagyon várom a következő részt, szuper volt, vicces, tartalmas, ügyes, a rajzok pedig pont a stílushoz illőek, lazák és mókásak.

Hintafa P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Jól kifundált játék ez a történelemmel. A képekkel és erős színekkel telített világunkban, a jópofa illusztrációknak köszönhetően minden alkalommal belépünk egy szituációba, aminek háttere, a beszélők motivációi, többé-kevésbé kiderül a mondandójukból. A tankönyvekben feketével kiemelt sorok helyett textúrát, sokféle színt, karaktert kapnak szereplőink. Nem kétséges, hogy érezzük a honfoglaló kipurcanását a sok kajtatás után, vagy Anasztáz testvér megkönnyebbülését, amikor elkészült a Halotti beszéd fordításával.

A képekre érkező megjegyzések után a szerző rövid (két oldalnál sosem hosszabb) ismertetője következik, amiben a beszélgetés részleteiről fellebben a fátyol. Lőrincz úgy próbálta megoldani -többnyire sikerrel-, hogy a színfalak mögé pillantva olvasmányosak, érthetőek legyenek az összefoglalók. Hogy összeálljon a kép, itt már kell egy kicsit figyelmesebben érdemes haladni, de megéri.

Kíváncsi voltam, hogy P-ben mennyire hagytak maradtak meg ezek az összefüggések. Az első olvasásoknál még úgy láttam, hogy az az érdeklődő zűrzavar uralkodik, de idővel az újraolvasásoknak köszönhetően le fog tisztulni. Annyi bizonyos, hogy azokon a napokon is magával cipeli a töri könyvét olvasgatni, amikor nincs órájuk.spoiler
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/09/11/tortenelem_karnyujta…

wzsuzsanna P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Amint először megláttam ezt a könyvet, rögtön tudtam, hogy mindenképpen szeretném elolvasni. Máshol is hangoztattam már, hogy pedagógusként nagyon örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami az iskolai tudásanyagot valamilyen alternatív megközelítésből igyekszik feldolgozni, és ha van rá lehetőség, én is próbálom ezeket beépíteni a munkámba. Ráadásul a történelem abból a szempontból is izgat, hogy jól tudom, nagy-nagy hiányosságaim vannak belőle, így nekem se árt, ha érdekes, gyerekbarát módon tálalják elém. :) Lőrinc László, aki egyébként a Történelemtanárok Egyletének alelnöke, maga is gyakorló pedagógus, így naprakész tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, hogy a mai iskolások számára hogyan lehetne kicsit izgalmasabbá és szórakoztatóbbá tenni a történelem-leckéket. Így született meg a 25 szelfi az Árpád-korból című kötet, melynek segítségével különös és humoros utazásra indulhatunk, és megismerhetjük múltunk négyszáz évének legérdekesebb figuráit.
Ahogy a cím is sugallja, a könyvben 25 fejezeten keresztül ismerhetjük meg az Árpád-kor fontosabb személyiségeit és eseményeit. És amitől az egész igazán modern lesz, az a formai megvalósítás, ugyanis a fejezetek egy-egy szelfivel kezdődnek, melyet a kor szereplőinek komment-folyama követ. A mókás és rövid részekben honfoglaló őseinktől kezdve eljutunk III. András koráig, mindeközben pedig számos érdekességet megtudunk a korabeli életmódról, szokásokról és legendákról. Korábban már láttam hasonló kezdeményezéseket, ahol facebookos felületen próbáltak feldolgozni egy-egy irodalmi művet vagy történelmi eseményt, de az teljesen újszerű, hogy valaki egy egész kötetet erre a megoldásra építsen. Persze rögtön megjelentek bennem a kétely csírái is, hiszen nem mindig sül el jól, amikor egy felnőtt író próbál szlenges stílusban fogalmazni, többször tapasztaltam már, hogy az ilyesmi könnyen válik erőltetetté vagy kínossá. Jelen esetben garanciát az jelenthet, hogy a szerző egyben gyakorló tanár, aki napi kapcsolatban van a gyerekekkel, ráadásul a bevezetőből kiderül, hogy igénybe is vette az írás során diákjai segítségét. (…)
Ami leginkább tetszett, hogy minden egyes szelfi és kommentelgetés után következett egy szintén rövid fejezet, amiben az író elmeséli nekünk, hogy is volt minden valójában. Itt tér ki arra, mi az, amit az adott korszakról vagy személyekről biztosan tudunk, mi az, amit csak sejtünk, és mi az, ami csak a szerzői szabadság terméke. Nagyon pozitív volt, hogy végig objektív és ítéletektől mentes volt ez a magyarázó rész, ráadásul tele volt apró érdekességekkel, olyan információkkal, amiket egy töri tankönyvből nem valószínű, hogy megtudnánk. Ezek jól kiegészítették a képzeletbeli Facebook-profilokat, ha valamilyen poént ott nem értettem vagy nem állt össze pontosan, ki kicsoda, itt minden kérdésemre választ kaptam. (…)
Összességében egy nagyon bátor kezdeményezésnek tartom ezt a könyvet, aminek minden lapjáról érződik a szerző tanítás és gyerekek iránti tisztelete és szeretete. Nagyon kíváncsi vagyok, hány kötet fog még megjelenni belőle, arról olvashatunk, hogy már előkészülőben van a következő, ami a török korban fog végigkalauzolni minket. Ha voltak is apróbb problémáim vele, ezek eltörpülnek ahhoz képest, hogy mennyire újszerű és jól alkalmazható a könyv, én biztos, hogy egy-két diákomnál be fogom vetni a fejlesztő foglalkozások során. Jó lenne, ha minél több iskolai könyvtárba, tanulóhoz és pedagógushoz eljutna, hogy kicsit megszínesítse és vidámabbá tegye a kötelező tanórákat.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/09/25-szelfi-az-ar…

Kiss_Julianna P>!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Nagyon jó kis könyv! Mai gyerekek értékelni tudják. Unokám miatt olvastam, de neki még nem való. Majd ha már tanulja a történelmet, érteni fogja. Talán ebbe a formába írt történetek, jobban megmaradnak a gyerekek fejében. Megszeretik a történelmet.


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

Kézai Simon:… Összegereblyéztem mindent, amit a hunokról különböző krónikákban találtam, és néhány dolgot odakopiztam hozzá a magyar történelemből.
Márk: Miért?
Kézai Simon: Hát mert eléggé hézagos maradt volna a hun történet, gondolhatod. Meg szereplők is kellettek, az ő neveiket helynevekből buheráltam. Random csatákat is raktam bele, olyan helyekhez kapcsolva, ahol római romok vannak. És hát mitől lennének romok, ha nem a hunmagyarok pusztításaitól? Mi az, ami pusztító? A csata. Ennyi.

Ferenczi_Szilvia I>!

Árpád: Na jó, leereszkedünk, majd küldünk még képet.
Tarkacsu: Sokat! Panorámaképet is.
Árpád: Feszt. Körbe, panorámát.

Szencsike MP>!

Helga: Drágám, nehogy megfázz. Van veletek elég meleg ruha?
János lovag: Ezt offoljuk. Nappal a péncéling alatt 50 fok van. Este 30.
Helga: Este vedd le. És amúgy? Minden rendben?
János lovag: A víz ihatatlan, sok a skorpió és egy fríz srácot szőröstül-bőröstül megevett egy krokodil. Csak az egyik csizmáját köpte vissza.
Helga: No jó, azonnal gyertek haza!
János lovag: Oké, és üdvözülni ki fog? Érted meg a gyerekek lelki üdvéért is rohadok itt, drágám. Meg viszek majd csomó szuvenírt, fuksz, brokát meg ilyenek. Csak várd ki.

101-102. oldal (A keresztes háborúk)

Kapcsolódó szócikkek: krokodil · skorpió
Jagika P>!

Alexandrinus: Ki az abszolút lúzer? Aki el akarja adni magát rabszolgának, de nem veszik meg.

109. oldal Az óhaza keresése

Kapcsolódó szócikkek: rabszolga
Ferenczi_Szilvia I>!

Alberik apát: A legbölcsebb tudósok szerint, és ebben magam is kénytelen vagyok velük egyetérteni, a macska a Sátán megtestesülése. Különösen a fekete. Posztolása komoly kísértést jelent a jámbor fészbukozónak.

Kapcsolódó szócikkek: macska
deaxx MP>!

Ilona: Igen, gyerek volt még. Az jobb?! Nem is értem, hogyan követhette a trónon a nevezetes László királyt egy ilyen suttyó paréj, mint a te Kálmán nagypapid. Embereket megvakítani!
Saul herceg: Mit akarsz? László király már azért megvakíttatott valakit, mert lopott egy tyúkot.

74. oldal - Vak Béla és Ilona esküvője

Kapcsolódó szócikkek: I. (Szent) László · Könyves Kálmán
deaxx MP>!

A terembulláját már ennek az Andrásnak.

97. oldal - Imre király és András herceg

Caledonia_Valley P>!

Alina: Úristen! Micsoda férj az ilyen? o.O Ne is törődj vele, siess haza!
Eufémia: Haza? Hol vagyok én otthon? A muterom görög, idegen Kijevben, a faterom kijevi, a férjem egy kretén magyar.

nagybettina P>!

Tarkacsu: Nagyapa hol van?
Árpád: Álmos? Ledőlt egy kicsit aludni. Most én vezetek.
Abacil: Nem hiába, Bendegúznak vére!
Vagyokakivagyok: Nono, csak szerényebben. Általam nyer őshazát.

nagybettina P>!

IV. (Gyermek) Lajos: Kiirtani? Nem is rossz ötlet. :) Csak kicsit sokan vannak hozzá a magyarok. Szép álom.
Hatto, mainzi érsek: Meg ugye, mi lennénk a keresztények, és ők a pogányok…
Sighard: Jó, hogy ilyen értelmes dolgokról dumáltok, de majd nézzetek azért hátra. Mögöttetek valami nagy porfelhő kavarog. Nem a magyarok jönnek véletlenül? Csak kérdezem. ;)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Freya Stephan-Kühn: A lovagok
Középkor
Eduardo Trujillo: Keresd meg a középkorban!
Kasznár Veronika Katalin (szerk.): Lovagok és várak
Christopher Gravett: Várak
Brigitte Gandiol-Coppin: Hogyan épül a középkori katedrális?
Birgit Bondarenko – Matthias Raden (szerk.): Lovagok
Andrea Schaller: Középkor
Alain Quesnel: Indiánok
Thérèse Adam – Jean-Pierre Adam: Regélő kövek