25 ​szelfi a felvilágosodás korából 49 csillagozás

Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Merj ​a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy).

Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).

A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: 25 szelfi Kolibri

Kolibri, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634378013 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Wolfgang Amadeus Mozart · Ludwig van Beethoven · Mária Terézia · II. Rákóczi Ferenc · Berzsenyi Dániel · Bessenyei György · Brunszvik Teréz · Kölcsey Ferenc · Tessedik Sámuel · Wenzel Anton von Kaunitz (1711–1794)

Jagika P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Tessék: sorozatfüggő lettem! Még szerencse, hogy egy ilyen remek kiadványé, ami a történelmi ismeretek mellett szórakoztat is. Amint elolvastam a könyvet, kíváncsian lapoztam a következő rész témamegjelöléséhez, mely az 1830 és az 1900 közötti időszakból hozza majd a pillanatképeket.
A mai nyelvhasználat háttérbe szorítása jót tett a műnek, örültem a nyelvújítás alkotta kifejezéseknek, melyek már önmagukban is humorosak. Fanni hagyományait érzeményes nyálcsurgoványnak nevezni! Nahát!

Gelso>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Nagy kedvencem ez a sorozat – off – ebben a sorozatban nem elsősorban a történelmi rész, hanem a civilizációs, kultúr-, és művelődéstörténeti pluszinformációk fogtak meg.
Már a sorozat első részére is jellemző, de ebben rengeteg ilyen „ami a történelem-könyvből kimaradt” pluszinformáció olvasható.
Nagyon érdekes volt és érdeklődéssel olvastam valamennyi részt, a könyv humorán pedig most is jókat mosolyogtam, sőt, időnként többször is hangosan felnevettem – leginkább Brunszvik Terét kisdedóvója, a virágzó barokk kori tudósok, iskolák, a Georgikon, a Himnusz körüli részek tetszettek; de élvezettel olvastam a pesti sajtóról, az egyetemlétesítésekről, vagy az összeesküvőkről, meg a halászokról, vagy a kávé, csokoládé, tea megjelenéséről szóló részeket is.
A rajzokért pedig egyszerűen rajongok – annyira találóak a fényképprofilokat helyettesítő ábrák! Minden elismerésem az illusztrátornak, Rátkai Kornél -nak.
Imádom nézni, böngészni, elveszni a részletekben!
Nagyon sokat ad a könyv tartalmához.
Külön öröm, hogy feltűnik ő maga is a könyv egyik szelfijén, sőt még a kommentekbe is bekapcsolódik – off.
Köszönöm – részemről – hogy ez a szerzőpáros hozzásegített ahhoz, hogy felnőtt fejjel szeressem és érdeklődéssel forduljak és nyíljak meg a történelem (művelődéstörténet) irányába.
Megtudhatod mi is a a biribics, csukoláta vagy kofi ház, továbbá csak megsejtettem, mi az a vérnősző vagy ki is az a Blasius Cavesieder; mi köze van Agostino Mazzocatonak hazánkhoz és a selyemhernyókhoz; és hogy Kármán már női olvasókkal is számolt, és hogy Beethovennek „már Bécsben bejöttek a magyarok”, viszont Kölcsey meg „iszonyatosan berágott Metternichen meg az összes rohadék bécsi orkon”, Szemere azonban reményt ad neki víziójával a Himnuszról – amitől Kölcsey szerint nem lehet úgy beindulni, mint a Marseillaistől", de Szemere rávágja, hogy majd a „zene dob rajta”. Minden elismerésem Mária Terézia előtt, megtudtam, hogy szerelemből házasodott, férjét élete végéig szerette és 16 gyermekük született.

„soha a földnek golyobissán egy Nemzet sem tehette addig magajévá a' böltsességet, mélységet, valameddig a' tudományokat, a maga Anya nyelvébe bé nem húzta.” (Bessenyei) amit mi úgy ismerünk, hogy „minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, idegenén sohasem”.

Szóval igen sokáig és igen részletekbemenően lehetne belőle mazsolázni – olyan könyv, amiben mindig találsz valami újat, vagy aktuálisan érdekeset.
Ajánlom mindenkinek!

Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

A török kor jobban tetszett, de igazából ez sem volt színvonalban kevesebb. Történelem tanárként élveztem és tudom ajánlani a tizenéves korosztály számára. Tényleg közelebb hozza hozzánk a régmúlt magyar történelmét.

Cs_N_Kinga P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Nos, úgy látom én leszek az első, aki nem fog áradozni a könyvről. De én nagyon nagyot csalódtam. Az én hibám ez én ezzel tisztában vagyok. Hiszen egy kedves, humoros kötetre számítottam, az ifjúság részére, izgalmassá és érdekessé téve a (magyar) történelmet. Hát ehelyett kaptam egy történelem könyvet. Jó volt benne képregény rész és chat-es részek, aztán két oldal magyarázat, de a képregény és a chat nem is igazán tetszett, a magyarázat rész, meg hát tömény történelem. Ez inkább egy ismeretterjesztő könyv lenne, ami „kicsit” erőltetetten akar nagyon mai lenni, a képregénnyel és a chat-es beszéddel.
Mindezek ellenére volt benne ami érdekes volt és tetszett is. Nekem! Pl. Kempelen Farkas sakkgépe, vagy Martinovics aki egy áruló volt, vagy az első óvoda és még sorolhatnám. De én egy felnőtt ember vagyok, akinek régről jönnek elő az emlékecskék. Viszont egy kötetet még tuti fogok olvasni, mégpedig az Árpád-házi-t mert a kisfiam nem sokára azt fogja tanulni és ezt akarom neki kihozni hozzá a könyvtárból, hát kíváncsi leszek mit fog hozzászólni….
Nagyon sajnálom, mert nagyon nagy kedvvel izgalommal és bizalommal fordultam e könyv felé……

Kiss_Julianna P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Az Árpádkori szelfiket olvastam. Akkor nehezen állt rá a szemem az olvasásra.
Azt hittem most is így lesz. De kellemesen csalódtam. Már az elejétől fogva gördülékenyen tudtam vele haladni. Sőt, élveztem a stílus. Sokat nevettem a szellemes, mai szleng szó használattól. Ugyanakkor sokat lehet tanulni a könyvből. Nagyon jó a szelfik utáni magyarázat. Így a célközönség akik már tanulták a történelemnek ezt a fejezetét, jobban megértik.
Ezekután újra elolvasom az Árpádkort, és Török szelfiket is.

Molymacska>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Szinte már megszokott, hogy az évben is jön a 25 szelfi, és így megint olvashattam a szelfiző történelmi karakterekről. Hmmm érdekes volt.
A felvilágosodás korának az az érdekessége, hogy itt kicsit háttérbeszorul a konkrét történelem, és történelmi események, és a nagy része inkább arról szól, hogy is ment az a bizonyos átmenet és fejlődés a barokkból a felvilágosodás korába. Elsődlegesen a mindennapokat, a vallást, a művészetet mutatta be, és csak utána szólt a történelemről.
Izgalmas volt, bár eléggé furcsa is. Én szerettem mert a történelem egyes eseményei annyira nem hoznak lázba, ez viszont emiatt is nagyon érdekes volt (és szó volt a könyvtárakról is, szóval nekem oké).
Alapvetően a színvonal olyan volt, mint a többi kötetben. Arra kell számítani, és abban nagyon jó is. Még mindig.

kratas P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Ezt megint élmény volt olvasni, imádom ezt a finom tanítást, hogy olyan módon van tálalva a történelem, ami érdekessé teszi és nem szárazzá és olyan adalékok is vannak, amiket a történelemkönyvekben nem említettek – vagy amikor én tanultam, akkor még nem volt a tananyagban – mint a selyem kapcsán a gazdasági helyzet, de Brunszvik Teréz óvodájáról szóló rész is sok újdonsággal szolgált.
A képregényes részekért annyira nem voltam oda, de a szelfis részek kiegészítve a tényleges információkkal zseniálisak voltak.

Ibanez P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Bessenyei: … Tudod, a franciáknál van egy olyan, hogy felvilágosodás.
Kata: Új lámpák?
Bessenyei: Francokat. Az agyakban gyúlnak a fények.
Kata: Lámpák az agyban? Hülye franciák. A csigát is megzabálják.

A szelfis sorozatból ezt olvastam először, addig nem is akartam értékelni, amíg legalább egy másik darabot el nem olvasok (hogy legyen pici összehasonlítási alapom is). Egy leheletnyivel kevésbé tetszett, mint az Árpád-kori szelfizés, talán annak hatására, hogy úgy éreztem, ebben több olyan esemény van, ami nem kiemelkedő jelentőségű. Ugyanakkor sokkal több volt a „kitekintés” a nem magyar eseményekre is, ez tetszett, szerintem érdemes lenne akár nagy történelmi eseményeket minden ország részvételével vizsgálni egy ilyen „profilban”.

Ecsedi: Mi ez?
Paksi: Viza. Hat méter a kicsike.
Ecsedi: Kamu. Photoshop.

A humor még mindig jó, ugyancsak érdemes apránként olvasni, hogy ha esetleg nem élünk ebben a nyelvezetben, akkor könnyebben emészthetőbb legyen, volt, hogy jobban tetszett a normál magyarázó szöveg, mint maga a beszélgetés nagy része. Nagy kedvenceim még mindig az egyes fejezetindító beposztolási kommentek, némelyik annyira el lett találva.

Pray: Hogy mit fejlesztesz?
Hatvani: Ménkőt.
Pray: Pont elég a normál ménkő, nem kell, hogy pluszban még fejlesztett villám gyújtsa meg a gatyánkat."

Jók a bele rakott ismeretanyagok és a magyarázó részek, megtudhatjuk például azt is (én nem tudtam!), hogy a Filatorigát honnan kapta a nevét. A rajzok is fergetegesek, érdemes minden részletet megfigyelni. Nagyon jó kis sorozat, alig várom, hogy elolvassam a harmadik részt és hogy folytassa az író, van bőven miről ilyen lezseren beszélni.

Jóska: Ki az az öreg tag a képen?
Melánka: Ő a manufaktúra igazgatója. 70 és a halál között, ő is olasz.

Anna Maria: És jól vagy, Wolfikám? Nem fájdult meg ott semmid a nagy felvilágosodástól?
Mozart: Háát, kiütéseim, azok lettek…
Anna Maria: Nem baj, fiam, majd eret vágatunk, az mindig segít…

Dsheavenofbooks>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Nagyon szeretem a vicces és kreatív megoldású könyveket, így nem is volt kérdés, hogy szeretném megismerni ezt a 25 szelfit a felvilágosodás korából. Én teljesen odáig voltam ezért a kötetért. Érdekesnek találom a történelmet, számomra mindig jó érzés elmerülni a múltról szóló anekdotákban. A könyv tökéletesen ötvözte az elmúlt időket a 21. századra jellemző internetes világgal. Nagyon jókat mosolyogtam olvasás közben, imádtam a messenger és facebook üzenőfal beszélgetéseket, a mini képregényekről már nem is beszélve! Tipikusan egy olyan olvasmány, amely szórakoztatva tanít. Az illusztrációk sajátosak, viccesek, segít közelebb hozni a történelmet mindazok számára, akik nem szeretik a száraz, tömény anyagokat. Minden szelfi után kapunk egy kitekintést, hogy mi igaz a kommentben leírtakból, mi hogyan zajlott a valóságban az író és a történészek legjobb tudomása szerint. Ezek a tudásanyagok sem keltették egy unalmas, száraz szöveg érzetét, hanem nagyon is érdekesek voltak, rövidek (2 oldalasak), gördülékeny stílusban megfogalmazva. Rengeteg érdekességet megtudtam ebből a kötetből, és jó volt feleleveníteni a gimis éveimben tanultakat. 100%-is biztos vagyok benne, hogy ez a könyv minden korosztálynál célt érhet, hiszen olyan formátumban tárja elénk a felvilágosodás korának neves eseményeit és személyeit, amelynek köszönhetően garantáltan megragad bennünk, amit láttunk és olvastunk. Ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki szeretne kicsit elmerülni a történelemben – mindezt a modern kor szemüvegén keresztül.

link

fulbea P>!
Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

Az eddigi részek közül ez tetszett a legjobban, talán azért, mert a történelmi események mellett nagyobb hangsúlyt kapott a kultúra, a felfedezések, alkotások, ismert személyek.

A két képregényen kívül mindegyik szelfi humoros, és érdekes volt. Szívesen időztem a Kofi Házban, Debrecenben Hatvani Istvánnal, akiről eddig nem sokat hallottam, Egerben pláne off Eszterházyval. Vicces volt a Mozartos fejezet is, és még sorolhatnám.
Várom a következőt.

Chöpp P>!

A kis Mozart hatévesen, 1762. október 13-án zongorázott a schönbrunni kastélyban Mária Terézia és férje, valamint lányuk, a hétéves Mária Antónia főhercegnő jelenlétében.

Kapcsolódó szócikkek: Mária Terézia · Wolfgang Amadeus Mozart
Chöpp P>!

Én cafrangos, nyüves Pestet írtam, csak Bécsre javította az autokorrektor.

Chöpp P>!

Bessenyei: Ja, a franciában már haladok. Képzeld, Voltaire-t olvasok.
Kata: Az ki?
Bessenyei: Hatalmas arc. Tudod, a franciáknál van egy olyan, hogy felvilágosodás.
Kata: Új lámpák?
Bessenyei: Francokat.

Kapcsolódó szócikkek: Bessenyei György · felvilágosodás · Voltaire
Chöpp P>!

Rákóczi: Nekem nincs mitől félnem. Isteni küldetésem van, nem halhatok meg egy vacak kis pestistől. Csak, a francba, élne még valaki, aki megtömi a pipámat!

Kapcsolódó szócikkek: II. Rákóczi Ferenc · pestis · pipa
Jagika P>!

Öt új település keletezett ekkor: Istensegíts, Fogadjisten, Andrásfalva, Hadikfalva és Józseffalva.

Kapcsolódó szócikkek: Hadik András
Könyvtolvaj_96>!

Szemere: El fogják mondani minden iskolai ünnepségen 200 év múlva is.
Kölcsey: Ne fárassz! Mit értenek abból a hétéves kiscsókák, hogy „nyújts feléje védőkart”, meg hogy „megbűnhődte”? Pláne 200 év múlva.

Kapcsolódó szócikkek: Kölcsey Ferenc
JPityu I>!

Zmeskall Miklós: Már megint hogy nézel ki? Ezért adtam neked azt a tükröt?
Beethoven: Nem tök mindegy, hogy milyen a séróm? Fésűt különben sem adtál…
Zmeskall: Ezt, hogy „séró”, már nem mondják, nem trendi.
Beethoven: Mire ez a szelfis könyv kijön, amiben flexelünk, még visszajöhet.

129. oldal - Beethoven Martonvásáron (Kolibri, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Ludwig van Beethoven · tükör
Chöpp P>!

Tessedik: Bevezettem a suliban a föcit, kémiát, bioszt, emberi test, ilyenek, meg táplálkozástan, aztán házépítést, pénzügyeket. Már nem veszik be a fake newst.
Berzsenyi: Ezek a végén nem is parasztok lesznek, hanem olümposzi héroszok!

Kapcsolódó szócikkek: Berzsenyi Dániel · tantárgy · Tessedik Sámuel
Könyvtolvaj_96>!

Paksi: Látod. Itt a szelfi.
Ecsedi: Ez csak egy rajz, nem fotó! A Rátkai Kornél rajzolta.
Paksi: Jó, most nem tök mindegy?
Ecsedi: Ember! Mi még nem is ismerjük a fényképezőgépet!

Kapcsolódó szócikkek: szelfi
JPityu I>!

[…] Az addig oké, hogy a hülyeségeiket Párizsból vették, de ők maguktól és ingyen hülyék.

125. oldal - Mindenki gyanús - demokrata összeesküvők (Kolibri, 2021)