A ​lányok 95 csillagozás

Lori Lansens: A lányok

Rose és Ruby – testvérek, legjobb barátok, egymás bizalmasai.
Barátságokat kötnek, szerelmesek lesznek, dolgoznak, imádják a nevelőszüleiket és megvalósítják az álmaikat. Ám a Darlen lányok élete mégsem nevezhető hétköznapinak, mivel a 30. születésnapjuk közeledtével ők lehetnek a leghosszabb kort megélt craniopagus ikrek, ugyanis a fejük kistányérnyi helyen összeforrt az egyik oldalon.
Egy orvosi vizsgálat után a könyvmoly Rose elhatározza, hogy megírja az önéletrajzát. Ám amikor Ruby megkérdezi, hogyan írhat egy összenőtt iker önéletrajzot, hiszen nem is egyedül élte az életét, megállapodnak, hogy néhány fejezetet a sokkal csinosabb testvér is papírra vet. Így kiderül, hogy bár sziámi ikrek és elvben ugyanazt élik át, nem mindenben egyezik a véleményük.
Sőt, még titkokat is őriznek egymás elől.
A mindenen átsegítő összetartozás és a függetlenség utáni vágy rendkívüli történetét sosem fogja elfelejteni az olvasó.

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pipacs könyvek Pioneer Books

>!
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638942340 · Fordította: Spiegl Máté

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

BoneB P>!
Lori Lansens: A lányok

A végére én még vártam valamit, pl. hogy még 3 évig éltek ezt és ezt csinálták, vagy a könyv kiadása után sajnos meghaltak, vagy valami. Az is furcsa, hogy hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ez egy jól kitalált „mese” vagy van valami valóság alapja is. Ha nincs alap (mármint nem szakirodalomra gondolok, hanem hús-vér emberekre), akkor honnan tudta, hogy mit éreznek a sziámi ikrek, milyen lehet így élni, milyenek a hétköznapok, stb. Érdekes, hogy a csajok 29-30 évesek miközben írják a könyvet, mégis úgy érzi az ember, hogy tizenéves kamaszok írogatnak, mintha az agyuk is sérült lenne, pedig erről szó sincs. Az, hogy nem csak Rose írja a könyvet (az ő ötlete volt, hogy megírja az önéletrajzát), hanem Ruby is ír pár fejezetet szerintem jó ötlet, hiszen mégis csak együtt éltek át mindent, nem lehet azt mondani, hogy Rose egyedül volt valahol, igaz néha úgy írják, mintha a másik ott se lett volna. „Elmentem nyílhegyeket gyűjteni” vagy „Nick meghívott…” persze a másiknak is mennie kellett. Érdekes, hogy külön mennek szabadságra, külön dolgoznak, mégis együtt kénytelenek csinálni mindent.
Már régen vágytam erre a könyvre és végre sikerült megszereznem. Igaziból nem bántam meg, hogy elolvastam, mert mástól úgyse hittem volna el, se azt ha jót mond róla, se azt ha rosszat, ez olyan neked kell elolvasnod és átélned típusú könyv.

6 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Lori Lansens: A lányok

Nekem Ruby leírásai tetszettek a legjobban. Valahogy közelebb éreztem magamhoz. Lehet, hogy gyerekesebben írta le a történetet, de legalább a lényegről beszélt. Rose részeit nehezebben olvastam el, ide-oda ugrált az időben. Ő töbször kitért olyan dolgokra, amikre nem voltam kíváncsi. Sajnos amire igazán kíváncsi voltam, hogy élnek ikrekként, nem volt benne. Többször éreztem, hogy csak simán ikrek, nem sziámi ikrek, akik össze vannak nőve.

Szilvi1111 P>!
Lori Lansens: A lányok

Ez a könyv engem nem bírt különösebben meghatni, sajnos. Bár az alapsztori nagyon érdekes, még sem sikerült olyan jóra a történet megírása. A közepétől már nagyon vártam, hogy vége legyen. Aztán a vége is olyan semmilyen volt.

kte P>!
Lori Lansens: A lányok

A fejüknél összenőtt ikrekről szóló történet különleges, hiszen kevés ilyen ikerpár létezik és érdekes és tanulságos volt arról olvasni, hogy miképp befolyásolja az életüket ez a sajátosságuk. A lányok hozzáállása a helyzethez irigylésre méltó, nekik ez a természetes, nem sajnáltatják magukat, nem keseregnek, hanem próbálnak teljes életet élni.
Az írónő elhitette velem, hogy tényleg egy ikerpár írta a könyvet, keresgéltem is, hogy létezett-e Rose és Ruby, de valószínűleg a néhány valódi esetet feldolgozva hozta létre a szereplőket. Az írásmód nem a legkiválóbb, ami lehet szándékos is, mégis néhol nehéz volt követni. Az események és a két iker nézőpontja között is ugrálunk.
Az emberek közötti viszonyok igen szépen vannak ábrázolva, maguk az események azonban nem mindig tetszettek, helyenként kissé szürreális volt.
A borító fantasztikusan sikerült.

mokus33>!
Lori Lansens: A lányok

Csalódást okozott ez a könyv, mert másra számítottam. Arra lettem volna kíváncsi, hogyan élnek a sziámi ikrek, lelkileg hogyan lehet elviselni ezt az állapotot, valamint a mindennapokban hogyan lehet megoldani fizikailag és érzelmileg azt, hogy sosem vagyunk egyedül. Persze erről is szó volt, de alapjában véve inkább egy keszekusza, laza szálra felfűzött történethalmazt olvashattam, ami tele volt szürreális elemekkel és történésekkel. Sokszor nem is jött át igazán, hogy az elbeszélők sziámi ikrek, néha úgy éreztem, egy-egy epizód meg sem történhetett volna, gyakran nagyon hihetetlen volt az egész.
Természetesen voltak meghatározó és elgondolkodtató gondolatok is a könyvben, ezeket szívesen olvastam, olyankor kicsit felélénkültem olvasás közben, és úgy éreztem, hogy szívesen olvasok, de aztán újra érdektelenségbe fulladt az egész. A lányok kicsit furcsa gondolkodásúak voltak, a velük történt dolgok gyakran túl hihetetlen történetekké formálódtak, és az időben ide-oda csapongás sem segített, hogy lekössön a könyv. Nem azt érzem, hogy nem kaptam meg mindent ettől a könyvtől, amit vártam, hanem éppen hogy túl sok volt, túlságosan meghökkentő akart lenni, és ettől nekem hiteltelen lett. Sajnálom:(

Barbikönyvek>!
Lori Lansens: A lányok

Mindenképpen érdekes és tanulságos sztori. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a való világban is élnek összenőtt iker-párok. Ők a világ legidősebb craniopagus ikrei. Sosem lehettek egyedül, mégis voltak titkaik egymás előtt. Dolgoztak, tanultak, éltek… mint minden normális ember :)

mcborzaska>!
Lori Lansens: A lányok

Érdekes történet volt. Egyszer olvasható. Ahhoz képest, hogy a főszereplők 30 évese – többször is megemlítődik a könyvben –, nekem mégsem tűntek többnek 16-17-nél… Valahogy nem tűntek felnőttnek, inkább tiniknek. A vége pedig mintha nem is lenne befejezve.

Doreen>!
Lori Lansens: A lányok

Nagyon jó kis történet. Igaz, nem tekinthető igazi történetnek, mert nem egymásból következnek a cselekmények, és nem is mindig van időrendben. Az is zavart még, hogy bár 30 évesek az ikrek, mégis úgy írnak mintha tinédzserek lennének.
A szereplők egyébként szimpatikusak voltak és az alapsztori is érdekes, de egy kissé légből kapott az egész, úgy érzem, nincsen valóságalapja. Amikor olvastam, úgy éreztem, hogy ez jó és tényleg tetszik, de amikor a végére értem és becsuktam a könyvet, elfondolkodtam. Nincs is vége a történetnek, nem éreztem jónak a lezárást és nem is tudjuk, hogy van e benne egy kis valóság is.
Viszont aki elolvassa, az tényleg jobb ember lesz tőle!

dokijano>!
Lori Lansens: A lányok

Érdekes könyv. A címéből ez ugyan nem derül ki, de ha beleolvasunk a fülszövegbe, máris felkapjuk a fejünket. Tényleg, hogy élhetnek ezek az ikrek „külön” életet, ha össze vannak nőve?
És hogyan viselik el egymás egészségügyi gondjait? Hogyan játszanak gyermekkorukban? Hogyan tolerálják egymás eltérő érdeklődési körét? Egyáltalán, hogyan alakul a hétköznapi életük egy kanadai kisvárosban? Még meglepetés-partit is szervez egyik a másiknak a 30. születésnapjukra.
Egy kicsit csapongó stílusban írják róla a külön-külön (!) naplójukat, de hát egyik sem képzett, csak hobbi szinten írogatnak. Ennek ellenére elég valószerűre sikeredett a naplójuk. Jól tükrözi a lelki fejlődésüket és a környezetükben élő emberekhez való viszonyuk alakulását. És még olvasmányos is!

chhaya>!
Lori Lansens: A lányok

Nem rossz ez a könyv, de nem a történet miatt. Néhány különleges helyzettől eltekintve (mint pl. a látogatás a babonás szlovák rokonoknál) a sztori legtöbb eseménye szinte bármelyik nem sziámi összenőtt testvérpárral megtörténhetett volna. Persze, ez is azt mutatja, hogy az állapotuk ellenére igenis élni akarták a saját életüket… De amikor kézbe veszek egy ilyen témájú könyvet, akkor elsősorban arra vagyok kíváncsi, mennyire tér el az ő életük a mienktől. Ezt kis adagokban kapjuk, mert Rose és Ruby nem sajnálják magukat, nekik ez a természetes. És ettől jó mégis ez a könyv: mert elgondolkodtat arról, hogy mennyire szerencsések vagyunk mi…


Népszerű idézetek

h_orsi >!

Minden pillanat egy csoda […].

115. oldal - A varjak titkos élete (Pioneer Books, 2012)

2 hozzászólás
h_orsi >!

A művészet az alkotás élménye.

344. oldal (Pioneer Books, 2012)

h_orsi >!

[…] az átlagemberek élete is különleges volt, csak nem tudtak róla.

119. oldal - A mennyek ajtaja (Pioneer Books, 2012)

h_orsi >!

Amikor felteszem magamnak a kérdést, hogy miért is élek, a válasz az, hogy a nővéremért.

142. oldal (Pioneer Books, 2012)

cassiesdream>!

Sosem néztem a húgom szemébe. Sosem fürödtem egyedül. Sosem álltam egyedül a fűben éjszaka és emeltem a karjaim a csábító hold felé. Sosem mentem vécére repülőgépen. Sosem volt rajtam kalap. Sosem csókolóztam. Sosem vezettem autót. Sosem aludtam át az éjszakát. Soha egy titkos beszélgetés, egy magányos séta. Sosem másztam fára. Sosem szürkültem bele a tömegbe. Annyi mindent nem csináltam, viszont nagyon szerettek.

BoneB P>!

Ha a mennyország toleráns, és beengedik az írókat is (habár összevissza hazudoznak), biztosan összeülnek egy kávéra és azon lamentálnak, mit kellett volna megírniuk ahelyett, amit megírtak.

208. oldal (Pioneer Books, 2012)

h_orsi >!

[…] nem hiszem, hogy azért ilyen jó a viszonyunk, mert összenőtt ikrek vagyunk. Inkább csak azért, mert testvérek vagyunk.

80. oldal (Pioneer Books, 2012)

BoneB P>!

Rájöttem, hogy a szülinapi vendéglista gyakorlatilag ugyanaz, mint a temetési lesz.

144. oldal (Pinoeer books, 2012)

Kovtünci>!

Sosem néztem a húgom szemébe,mégis a lelkébe látok.Sosem volt rajtam kalap,de csókolózni csókolóztam.Sosem emeltem fel egyszerre a két karom,de a hold így is elcsábított.Az alvás a csecsemőknek való.Autó helyett a busz is megteszi.És bár fára sosem másztam,de feljutottam egy hegyre,és ez nem akármi.

cassiesdream>!

A hivatal részéről mutatkozott némi bizonytalanság azt illetően, hogy egy vagy két útlevelet állítsanak-e ki nekünk. Lovey néni azzal győzte meg őket, hogy elküldött nekik egy fotósorozatot, amit Stash bácsi csinált, néhányat a húgom oldaláról, és párat az enyémről, és csak annyit írt mellé: Két lány. Két név. Két útlevél. Ha lesznek szívesek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartha Mária: Machu Picchu
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek
J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
J. L. Armentrout: Origin
J. L. Armentrout: Opál
J. L. Armentrout: Ónix
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. L. Armentrout: Obszidián
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege