Vírusok 2 csillagozás

Lomniczi Béla: Vírusok

Tartalom, ​ajánló: Egy-két évtizede még a szakemberek is vitatkoztak azon, hogy mik a vírusok, és egyáltalán élőlények-e. Még ma is tartja magát egy olyan felfogás, hogy a vírusok átmenetet képviselnek az élő és élettelen anyag között. De a viták – mint mindig – ezúttal is csak addig tartottak, amíg e parányi lényekkel kapcsolatos ismereteinkben több volt a feltételezés, mint a tény. Ma sem állíthatjuk, hogy mindent tudunk a vírusokról, de ahhoz már eleget, hogy tevékenységük lényegét értsük. Talán kevesen tudják, hogy nemcsak kórokozó vírusok vannak, sőt a többségük nem az. Mégis a felfedezésük óta eltelt alig 80 év alatt majdnem kizárólag csak a betegségokozókat tanulmányozták – növényen, állaton, emberen. A molekuláris biológia módszereinek elterjedése lehetővé tette, hogy a kutatók behatoljanak a vírusélet titkaiba. Kiderült többek között, hogy a vírusok nem mások, mint vándorló, sőt fertőző gének. Nemcsak feltűnően hasonlítanak sejtjeink öröklődési anyagához, hanem a sejt… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1978
326 oldal · ISBN: 9632805216

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Éli>!
Lomniczi Béla: Vírusok

Az országunk jelenleg tíz millió virológust számlál, ezért éreztem, tovább kell képezzem magam.
Alapvetően egy régi könyvről beszélünk és laikusként próbáltam úgy olvasni, hogy ne kőbe vésett írásnak tekintsem. A tudomány fejlődik és lehet, hogy a könyv megjelenése óta a „fű kék, az ég pedig zöld”.
A kémia és a biológia mikroszkopikus szintjét már nem értettem meg, de az alapvető működéseket, igen. A könyv bemutatja az állati, az emberi és a növényi vírusokat is amolyan szemléltetésként. Végül is a vírusok működési elvüket, szaporodásukat és halálukat is. A formájukat, az elterjedésüket. Nagyon jó lenne egy ilyen könyv a mai kutatások alapján is.

birogeri P>!
Lomniczi Béla: Vírusok

Abszolút közérthető nyelven megírt mű, néhol nekem kicsit túlságosan is alapvető dolgokat magyarázott el, de egy laikusnak ez nagyszerű lehet. Persze a végén már dobálózhat az RNS-szálú vírusok és ribofágok közös őstől való származásának molekulárbiológiai cáfolatával, hiszen addigra mindenki érteni fogja, hogy miről is van szó. Csak azért 4,5 csillag, mert 31 éves könyv és a nem alapvető információk a vírusokról már nagy százalékban elavultnak számíthatnak.
Így kell megírni egy ismeretterjesztő könyvet, kérem szépen. (ismeretterjesztő alatt nem oroszlánok és elefántok látványos fotóit bemutató albumokra gondolok, hanem valódi természettudományos ismeretekbe bevezető művet)


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Radetsky: Láthatatlan betolakodók
Greg Bear: A vér zenéje
Richard Preston: Halálzóna
Duda Ernő: Állati vírusok
Szőr Péter: A vírusvédelem művészete
Horváth József: Növényvírusok, vektorok, vírusátvitel
Farmosi István – Kis János – Szegedi Imre: Víruslélektan
Michael Crichton: Az Androméda-törzs
Stephen Paul Thomas: Gócpont
James Dashner: Halálparancs