The ​Giver (The Giver 1.) 36 csillagozás

Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver Lois Lowry: The Giver

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In ​the „ideal” world into which Jonas was born, everybody has sensibly agreed that well-matched married couples will raise exactly two offspring, one boy and one girl. These children's adolescent sexual impulses will be stifled with specially prescribed drugs; at age 12 they will receive an appropriate career assignment, sensibly chosen by the community's Elders.
This is a world in which the old live in group homes and are „released”--to great celebration--at the proper time; the few infants who do not develop according to schedule are also „released,” but with no fanfare.

Lowry's development of this civilization is so deft that her readers, like the community's citizens, will be easily seduced by the chimera of this ordered, pain-free society. Until the time that Jonas begins training for his job assignment--the rigorous and prestigious position of Receiver of Memory--he, too, is a complacent model citizen. But as his near-mystical training progresses, and he is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780544157880 · ASIN: 0544157885 · Illusztrálta: P. Craig Russell
>!
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780544336261
>!
HarperCollins, London, 2014
224 oldal · ISBN: 0007578490

3 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jonas


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
mandris
Lois Lowry: The Giver

Ez a könyv csalódás volt számomra. Lehet, hogy a fokozott elvárások miatt. Mindenesetre ami elvárásom van egy disztópiával kapcsolatban, azt nem igazán tudta megugorni. Pedig jól indult. Aztán elkezdtem hiányolni, hogy ami leginkább érdekelne, azzal nem foglalkozik részletekbe menően. spoiler Meg jöttek a logikai hibák. spoiler
És még eredeti megoldásokból is viszonylag kevés volt. A legtöbb elem inkább régi ismerős valahonnan. spoiler Az elegyük viszonylag – hangsúlyozom, viszonylag – újszerű, de ez még kevés. A végén pedig szívesen elbúcsúztam volna Jonastól, menjen Isten hírével, és inkább az érdekelt volna, mi történik távozása után a közösséggel. De ez nem kívánságműsor.
Talán ha most lennék tizenéves, és kezdenék ismerkedni a disztópiák világával… Elsőnek talán jó lenne…

>!
littlelinda P
Lois Lowry: The Giver

Nagyon erős emlékek kötnek ehhez a könyvhöz: már anno 13-14 évesen is szerettem, és amikor kórházba kerültem, anyukám többek között ezt a könyvet is felolvasta nekem – persze magyarul. Szerintem ez a könyv még pont azok közé az új hullámú, ifjúsági disztópiák (Az útvesztő, Éhezők viadala, stb) közé tartozik, amiknek még volt mondanivalója. Jonas története abszolút szívszorító, ahogy szép lassan felfedezi, hogy a világ, a közösség, a család amiben élt, egy hazugság. Bármikor olvassa az ember, teljesen elképzelhetetlen olyan természetes dolgok hiánya, mint a színek, és egy olyannyira szabályos és egyenlő társadalom léte, mint amiben Jonas élt. Tökéletes utópiának van beállítva, hiszen valamilyen szinten az is, miközben az Emlékek Őre az egyetlen, aki szenved; a közösség élete pedig monoton – de mivel nem ismernek mást, így nem is vágynak változásra, hiszen egyébként is minden el van döntve a közösség tagjainak előre, aki pedig nem tartja be a szabályokat, azt kitaszítják: spoiler Egy végtelenül tanulságos történet, egy nehéz témával, de úgy gondolom ez olyasmi, amit jó, ha minél hamarabb megértenek a fiatalok is. Nagyon kíváncsi vagyok a sorozat többi részére is, mert nem olvastam még mindet, jó lesz végre megtudni, hogyan folytatódik a történet.

>!
WerWolf
Lois Lowry: The Giver

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a regény!
Minden megvan benne, ami a YA kategóriához kell, mégis jócskán túlmutat rajta. Az írónő, bár egyszerű szövegkörnyezetbe ültette át a gondolatait, a világ melyet megalkotott, igenis kidolgozott.
Egy igazi utópia, ami a benne élők számára maga a paradicsom. Mindenkinek megvan a helye a társadalomban és mindenki meg van elégedve. Nincs központi hatalom, ami önkényuralmával befolyásolná az életet. Az öregek tanácsa is örökölt szabályok szerint dolgozik, azaz nincs egyéni hatalomvágy. A „felszabadítás” vagy „elbocsájtás” is része az életüknek, azaz az élet velejárója.
Érdekes és izgalmas történet. Folyamatosan fenn tudta tartani az érdeklődésemet, annak ellenére, hogy a filmet már láttam.
A vége pedig hihetetlenül izgalmas. Bár nem erre számítottam, ott a pont!
Ne a film alapján ítélj, hiszen azt olyan szinten átdolgozták és fogyaszthatóvá tették, hogy a könyv hangulatát mindössze az első 20 percben tudja csak hozni.
Kíváncsi vagyok a folytatásra is, bár tudom, hogy ez egyszeri és megismételhetetlen. Sci-fi rajongóknak is nyugodt szívvel ajánlom.

>!
Juci P
Lois Lowry: The Giver

Minél többet gondolkodom rajta, annál soványkábbnak érzem. De végül is még van három rész, ott minden kiderül, meg meg lesz építve rendesen, ugye? Most mindenesetre az az érzésem, hogy tizenévesen többet lehet profitálni ennek az elolvasásából, mint harminc felett (vagyis hát pontosítsunk: negyven alatt).

3 hozzászólás
>!
mrsp
Lois Lowry: The Giver

Jó pár disztópiás könyvvel a hátam mögött azt hittem, hogy Lowry már nem fog tudni újat mondani – de tudott. A könyvbeli antiutópikus társadalmat nagyon érdekesnek találtam, semmihez sem hasonlíthatónak. Nagyon tetszett az egész elgondolás és az összes apró részlet, ami még jobbá tette a történetet. De valahogy mégis kevés volt. Hiába imádtam, valahogy olyan érzésem volt, mintha félbehagyták volna a könyvet. Sok minden nem derült ki, sok részlet maradt homályban, hónapok munkája sűrűsödött pár mondatba. Az írónő belekezdett egy fontos esemény részletezésébe, egy szereplő fejlesztésébe, aztán egyszer csak félbehagyta. Számomra a könyv függővége is egy nagy érvágás volt, hiszen hiába sorozat tagja a könyv, a következő kötet nem ott veszi fel a cselekményt, ahol abbahagyta az előző kötet. Az alapötlet zseniális, csak szerintem egy kicsit jobban ki kellett volna dolgozni.

http://mostjo.blogspot.hu/2014/11/lois-lowry-az-emlekek…

>!
hypedne
Lois Lowry: The Giver

Milyen szörnyű lehet egy olyan világban élni, ahol nincsenek színek és érzések! Aztuán pedig milyen jó megtudni, hogy léteznek ilyen dolgok. Nagyon szeretem ezt a történetet, nem lehet megunni és szerintem nem kifejezetten csak gyerekkönyv, felnőttek is olvashatják, mert ugyanúgy nekik is szól és nekik is lehet érdekes.

>!
Ametiszt21
Lois Lowry: The Giver

Nehéz értékelnem ezt a könyvet.
Teljesen más irányt vett, mint amire számítottam. Hogy élveztem-e? De még mennyire. Hogy elgondolkodtatott-e? Mi az hogy. Sokmindent megkérdőjelezett és újraértékelt bennem. Nem, nem volt tökéletes. Távol állt tőle. De különleges volt, és ez most pontosan elég volt.

>!
ftpetra
Lois Lowry: The Giver

Végre újraolvastam, az angol szöveg igazán könnyű, egy-kettő nehezebb szótól eltekintve bátortalan középszintű beszélők szerintem nyugodtam belevághatnak.

Mindamellett szép és talán… a legnehezebb „gyerekkönyv”, amit valaha olvastam. A végének az értelmezésével kapcsolatban kicsit bizonytalan vagyok (A Messengernek sokkal egyértelműbb a vége), amikor kistiniként először olvastam, sokkal optimisábban értelmeztem, mint most.

>!
Viki55
Lois Lowry: The Giver

Olvastam már több disztópiás könyvet, de ez tetszett eddig a legjobban. A könyv elég rövidnek tűnik, mégsem volt hiányérzetem, pontosan annyit közölt az író, amennyit kellett. Talán csak a legvégén ijedtem meg egy kicsit, amikor már csak 20 oldal volt, de még javában zajlottak az események.
A cselekmény gyorsan folyt, képtelen voltam abba hagyni az olvasást. A világ felépítése fantasztikus. Kicsit olyan érzésem volt, mintha ez lenne az összes disztópiás könyv ősatyja. Mintha minden későbbi disztópiás könyv elragadna egy elemet ebből a könyvből.
Már azelőtt elakartam olvasni, mielőtt tudtam volna, hogy film lesz belőle, de csak most sikerült. A filmben biztos hogy lesznek változtatások, már a trailerből is látszik pár (Jonas sokkal idősebb), de szerintem nem baj ha kicsit különbözik a kettő, sőt lehet hogy így még jobb is lesz.
Szerettem volna rögtön folytatni a sorozatot, de miután rájöttem, hogy az már más szereplőket tartalmaz, kicsit elment a kedvem tőle. Annyira megkedveltem Jonast, tudni akarom mi történik vele a könyv után is.
Ettől függetlenül lehet hogy majd a film után elolvasom a második részt is.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

I feel sorry for anyone who is in a place where he feels strange and stupid.

>!
mrsp

There was never any comfortable way to mention or discuss one’s successes without breaking the rule against bragging, even if one didn’t mean to.

>!
mrsp

„I can't even swim very well,” he said. „My swimming instructor said that I don't have the right boyishness or something.”
„Buoyancy,” Jonas corrected him.
„Whatever. I don't have it. I sink.”

>!
mrsp

We don't dare to let people make choices own.

75. oldal

>!
mrsp

ATTENTION. THIS IS A REMINDER TO FEMALES UNDER NINE THAT HAIR RIBBONS ARE TO BE NEATLY TIED AT ALL TIMES.

>!
Ryia

It's just that… without the memories it's all meaningless.

101. oldal

>!
Ryia

Trust the memories and how they make you feel.

120. oldal

>!
Ryia

I liked the feeling of love, (…) I wish we still had that.

120. oldal

>!
mrsp

Jonas remembered, suddenly and grimly, the time in his childhood when he had been chastised for misusing a word. The word had been „starving.” You have never been starving, he had been told. You will never be starving. Now he was. If he had stayed in the community, he would not be. It was as simple as that. Once he had yearned for choice. Then, when he had had a choice, he had made the wrong one: the choice to leave. And now he was starving. But if he had stayed … His thoughts continued. If he had stayed, he would have starved in other ways. He would have lived a life hungry for feelings, for color, for love.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jonas
>!
mrsp

The worst part of holding the memories is not the pain. It's the loneliness of it. Memories need to be shared.

114. oldal


A sorozat következő kötete

The Giver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The Red Pyramid
Victoria Schwab: The Archived
Neal Shusterman – Eric Elfman: Edison's Alley
Wendy Mass: Finally
Morgan Rice: A March of Kings
Holly Black – Cassandra Clare: The Golden Tower
Katherine Paterson: Bridge to Terabithia
Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle
Scott Westerfeld: Behemoth
R. J. Palacio: Wonder