Számláld ​meg a csillagokat 524 csillagozás

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Nos, ​bátor vagy-e kicsi lány? – kérdi Henrik bácsi 10 éves unokahúgát. 1943-at írunk. Annemarie Johansen élete sajátos elegye a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról a kislány úgy gondolja, az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet.
Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie legjobb barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz. Ellennek és Annemarienak nagy lélekjelenlétre van szüksége, amikor a késő éjszaka a házba érkező náci tiszt az iránt érdeklődik, miért nem szőke Ellen is, mit a testvérei.
A könyv olvasói -a főhős kislány nézőpontjából- megismerik a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó lakosságot -mintegy 7000 embert- csónakokon, kis hajókon átmenekítik Svédországba.
Lois Lowry története arra emlékeztet, hogy a háború és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2021
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248713 · Fordította: Bátori Tamás
>!
Animus, Budapest, 2021
144 oldal · ISBN: 9789633248720 · Fordította: Bátori Tamás
>!
Animus, Budapest, 2019
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243138 · Fordította: Bátori Tamás

4 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Piroska · Annemarie Johansen · Ellen Rosen


Kedvencelte 61

Most olvassa 11

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Holokauszt lehet tagadni, lehet angyali szobrokat alkotni, lehet pár embert kiemelni innen vagy onnan, de tagadhatatlan tény, hogy mi elengedtük sőt helyenként gyorsítottunk a MAGYAR állampolgárok elhurcolását, miközben az északiak, dánok, finnek, norvégok mindent megtettek ami lehetett, hogy mentsék, hátráltassák a polgáraik elhurcolását. Más világ, más életek de valószínűleg a skandináv Szerbek, Rejtők, Radnótik ezerfajta történeteket meséltek el a hajózásról, a bujkálásról, itt is olvashatunk egyet, mert ők még tudtak mire emlékezni, a mieinknek láncos ostorral verték szét a tollukat, milliónyi embert kísért az érdektelenség és a bürokrácia a halálba.
Ideje lenne felébredni a hagymázas álomból, nehogy Kertésznek igaza legyen.
Testvéreim vagytok ti izraeliták, romák, szerbek, ruszinok, tótok és románok…mindenki aki itt él ebben a szép medencében (amit szeretünk posványnak gondolni) és azért dolgozik és fizet adót, hogy nekem és a gyerekemnek jobb legyen, együtt élünk, együtt halunk és nincsenek vagyis ne lehessen egyenlőbbek az egyenlők között, mi se, senki se.
Dánok meg tudták oldani, finnek is, és most nézzük meg most hol is tartanak, és a nagy magyar széthúzásdi mire is vitte?
Pipa vagyok? Igen! Pipa a keményfejű kispolgárokra akik szeretik másba keresni a saját népük boldogulásának hibáját, összeesküvés elméleteket gyártanak az helyett hogy megértenék ha együtt is haladnánk, és csak az elemi toleranciát megadnánk másoknak, egy sokkal élhetőbb kis ország képét mutatnánk, amíg másokat és másik népet okolunk addig itt semmi nem fog változni, marad a mindent elborító erkölcsi katymaz.
Mesekönyv gyerekeknek, egy pokol olyan bugyráról ahol még volt egyetértés ezért megmaradt a remény.

Jagika P>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

A második világháború Dániában gyerekszemmel…
Megdöbbentő, megható. A félelem végig jelen van, nincs nyugodt és gondtalan gyermekkor, mert az utcákon fegyveres német katonák járőröznek, alig van élelem és érezhető a rettegés. Annemarie szinte szemünk láttára nő fel, hisz édesanyjával együtt segít megmenteni barátnőjét, hogy átjusson a biztonságot és életet jelentő Svédországba. Szomorú-szép könyv…

Levandra>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Rengeteg történetet olvastam már a holokausztról, jót is, rosszat is. Attól, hogy ezt a témát feszegetjük, nem feltétlenül kötelező jelleggel ötcsillagos történetek születnek az írók tollából. A szándék nagyon fontos, felhívni az emberek figyelmét arra, hogy történtek szörnyű dolgok. Lois Lowry munkásságát ismerve ezzel a művel is a figyelemfelkeltés és a tanítás volt a cél. A koncepció kifogástalan, viszont a kidolgozással most rengeteg problémám volt.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/03/lois-lowry-sza…

Lynn>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Nem sok könyvet olvastam a holokausztról, és úgy gondolom, hogy ez a könyv jó választás volt ahhoz, hogy a témával írott formájában is kezdjek megbarátkozni.
Eleinte emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy ez fiataloknak íródott könyv, így tuti nem lesz benne úgy leírva semmi, hogy már előre rettegjek a lehetséges borzalomtól. Fontos az, hogy ezt a témát nagyobb gyerekeknek is érthető módon feldolgozzák az írók.
Nagyon tetszett az az összefogás, amit a regényben megismerhettünk, az egymásért való kiállás (nem csak a szomszédokért, akikre napi szinten rá vannak utalva az emberek, hanem a német katonák szemébe mondva, hogy a királyért is!), az egymás támogatása, Annamarie bátorsága. Kellett a történetbe Kirstin, az ő ártatlansága, kellett a nagybácsi, akire fel lehet és kell nézni és persze kellett Peter is, aki sok-sok fiatal sorsát mutatja be egy személyben.
Az utószót érdemes elolvasni, sokat hozzátesz.

Trudiz >!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Rövid, szomorú, háborús időszakban játszódó történet, melyben Annemarie bátor viselkedése emberek életét mentette meg. A mesés elemek segítettek: Piroska és a farkas…
Soha ne legyen háború!

Niki P>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Egy szívmelengető, fantasztikus történet egy kislányról és „élményeiről” a náci megszállás alatt. Megdöbbentő történet, miken kellett keresztülmennie Annemarie-nak, mennyire nyugtalan és borzasztó korban kellett felnőnie a szemünk előtt. De sosem adta fel, erős maradt. Könnyen olvastatta magát, minden újabb oldalon egyre jobban izgultam, hogy mi fog történni.

Csoszi>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Egyszerű nyelvezetű könyv, amely könnyen olvasható és érthető a mai gyerekek számára is. Fontos témát dolgoz fel. A dánok büszkék lehetnek magukra, hogy összefogásuknak, bátorságuknak köszönhetően több száz zsidó honfitársukat sikerült kimenteniük a nácik karmai közül. A szerző a történet végén leírja, hogy a könyvben mely részek valóságosak, illetve kitaláltak.

ggizi P>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Egy nagyon könnyen olvasható történetben, egy kislány nézőpontján keresztül kaptunk bepillantást a Dániát sújtó német megszállás időszakára, a gyerekek kényszerű felnőtté válásába, és az elengedhetetlen segítségnyújtás fontosságára. Nagyon meghatározó kiegészítője volt a könyvnek a szerző utószava is, ami valós keretek közé illeszti a történetet, hogy milyen konkrét tényekre alapozva írta meg a könyvet. spoiler

Papírra_vetett_gondolataim>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Annak ellenére, hogy a könyv valódi, megtörtént eseményekről ír, a stílusa könnyed és gyorsan olvasható. A cselekmény izgalmas és fenntartja végig az érdeklődést, a szereplők könnyen az ember szívéhez nőnek. Számomra ez a regény egy igazán megható, mégis gyors utazás volt a holokauszt idején.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/08/a…

LepkeLány>!
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

„Nos, pontosan ennyit jelent a bátorság: megbirkózni a félelemmel, s csak arra gondolni, amit meg kell tenned.”

Ez az első II. világháborúról szóló könyv, amit olvastam. Nem bánom, hogy ezzel kezdtem.
Szép történet a bátorságról, az összetartásról.
Elgondolkodtató, mivel gyerekek szemszögéből íródott. Kirsti például nem is emlékszik olyan utcaképre, ahol nem álltak német katonák minden sarkon. Annamarie pedig visszaemlékszik, milyen is volt régebben.
Az utószó nagyon érdekes, lehet belőle tanulni, új dolgokat megtudni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

tataijucc>!

Az egész világ megváltozott. Csak a tündérmesék maradtak a régiek.

23. oldal

Parakaktusz>!

„…Ne a háború előtti időkbe álmodjátok vissza magatokat! Az álmotok inkább az legyen, öregnek és fiatalnak egyaránt, hogy egyszer az emberi tisztesség uralkodjon a földön, s nem egy beszűkült, előítéletekkel teli világ. Erre a hatalmas ajándékra áhítozzatok, ezért érdemes élni és harcolni…”

Theana>!

[…] könnyebb bátornak lenni, ha semmit nem tud az ember.

Booklovelinn>!

Nos, pontosan ennyit jelent a bátorság: megbirkózni a félelemmel, s csak arra gondolni, amit meg kell tenned.

126. oldal

Jagika P>!

A dánok befogadták, etették, ruházták, elbújtatták őket, és mintegy hétezer embert, csaknem a teljes dániai zsidóságot átcsempészték a biztonságos Svédországba.

137. oldal

tmezo P>!

Az egyik sarki őrszem egy arra járó tizenéves fiúhoz fordult:
– Ki az a lovas? – kérdezte.
Apa mosolygott magában, hogy a német katona még ezt sem tudja, s figyelte, mit válaszol a fiú.
– Ő a mi királyunk – mondta a katonának. – Dánia királya.
– De hol van a testőre? – kérdezte a katona.
– És tudod, mit válaszolt neki a fiú? – kérdezte apa Annemarietól. Akkor még kicsit volt, csak hét éves. Megrázta a fejét, és várta a választ.
– A fiú egyenest a katona szemébe nézett, és azt mondta: „Az ő testőre egész Dánia.”

20. oldal

PöttömP>!

Mama sírt, és az eső miatt úgy tűnt nekem, mintha az egész világ sírna.

47. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Uri Orlev: Sziget a romok között
Lev Kasszil – Maksz Poljanovszkij: Vologya utcája
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Igor Newerly: Visszanyert emberek szigete
Lev Kasszil: Drága fiaim
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Tatay Sándor: Kinizsi Pál
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya