Számláld ​meg a csillagokat 406 csillagozás

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Nos, ​bátor vagy-e kicsi lány? – kérdi Henrik bácsi 10 éves unokahúgát. 1943-at írunk. Annemarie Johansen élete sajátos elegye a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról a kislány úgy gondolja, az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet.
Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie legjobb barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz. Ellennek és Annemarienak nagy lélekjelenlétre van szüksége, amikor a késő éjszaka a házba érkező náci tiszt az iránt érdeklődik, miért nem szőke Ellen is, mit a testvérei.
A könyv olvasói -a főhős kislány nézőpontjából- megismerik a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó lakosságot -mintegy 7000 embert- csónakokon, kis hajókon átmenekítik Svédországba.
Lois Lowry története arra emlékeztet, hogy a háború és a… (tovább)

Eredeti mű: Lois Lowry: Number the Stars

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243138 · Fordította: Bátori Tamás
>!
Animus, Budapest, 2009
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884557 · Fordította: Bátori Tamás
>!
Animus, Budapest, 2002
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639307203 · Fordította: Bátori Tamás

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Piroska · Annemarie Johansen · Ellen Rosen


Kedvencelte 57

Most olvassa 8

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Holokauszt lehet tagadni, lehet angyali szobrokat alkotni, lehet pár embert kiemelni innen vagy onnan, de tagadhatatlan tény, hogy mi elengedtük sőt helyenként gyorsítottunk a MAGYAR állampolgárok elhurcolását, miközben az északiak, dánok, finnek, norvégok mindent megtettek ami lehetett, hogy mentsék, hátráltassák a polgáraik elhurcolását. Más világ, más életek de valószínűleg a skandináv Szerbek, Rejtők, Radnótik ezerfajta történeteket meséltek el a hajózásról, a bujkálásról, itt is olvashatunk egyet, mert ők még tudtak mire emlékezni, a mieinknek láncos ostorral verték szét a tollukat, milliónyi embert kísért az érdektelenség és a bürokrácia a halálba.
Ideje lenne felébredni a hagymázas álomból, nehogy Kertésznek igaza legyen.
Testvéreim vagytok ti izraeliták, romák, szerbek, ruszinok, tótok és románok…mindenki aki itt él ebben a szép medencében (amit szeretünk posványnak gondolni) és azért dolgozik és fizet adót, hogy nekem és a gyerekemnek jobb legyen, együtt élünk, együtt halunk és nincsenek vagyis ne lehessen egyenlőbbek az egyenlők között, mi se, senki se.
Dánok meg tudták oldani, finnek is, és most nézzük meg most hol is tartanak, és a nagy magyar széthúzásdi mire is vitte?
Pipa vagyok? Igen! Pipa a keményfejű kispolgárokra akik szeretik másba keresni a saját népük boldogulásának hibáját, összeesküvés elméleteket gyártanak az helyett hogy megértenék ha együtt is haladnánk, és csak az elemi toleranciát megadnánk másoknak, egy sokkal élhetőbb kis ország képét mutatnánk, amíg másokat és másik népet okolunk addig itt semmi nem fog változni, marad a mindent elborító erkölcsi katymaz.
Mesekönyv gyerekeknek, egy pokol olyan bugyráról ahol még volt egyetértés ezért megmaradt a remény.

>!
Levandra P
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Rengeteg történetet olvastam már a holokausztról, jót is, rosszat is. Attól, hogy ezt a témát feszegetjük, nem feltétlenül kötelező jelleggel ötcsillagos történetek születnek az írók tollából. A szándék nagyon fontos, felhívni az emberek figyelmét arra, hogy történtek szörnyű dolgok. Lois Lowry munkásságát ismerve ezzel a művel is a figyelemfelkeltés és a tanítás volt a cél. A koncepció kifogástalan, viszont a kidolgozással most rengeteg problémám volt.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/03/lois-lowry-sza…

>!
Lynn
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Nem sok könyvet olvastam a holokausztról, és úgy gondolom, hogy ez a könyv jó választás volt ahhoz, hogy a témával írott formájában is kezdjek megbarátkozni.
Eleinte emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy ez fiataloknak íródott könyv, így tuti nem lesz benne úgy leírva semmi, hogy már előre rettegjek a lehetséges borzalomtól. Fontos az, hogy ezt a témát nagyobb gyerekeknek is érthető módon feldolgozzák az írók.
Nagyon tetszett az az összefogás, amit a regényben megismerhettünk, az egymásért való kiállás (nem csak a szomszédokért, akikre napi szinten rá vannak utalva az emberek, hanem a német katonák szemébe mondva, hogy a királyért is!), az egymás támogatása, Annamarie bátorsága. Kellett a történetbe Kirstin, az ő ártatlansága, kellett a nagybácsi, akire fel lehet és kell nézni és persze kellett Peter is, aki sok-sok fiatal sorsát mutatja be egy személyben.
Az utószót érdemes elolvasni, sokat hozzátesz.

>!
Trudiz
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Rövid, szomorú, háborús időszakban játszódó történet, melyben Annemarie bátor viselkedése emberek életét mentette meg. A mesés elemek segítettek: Piroska és a farkas…
Soha ne legyen háború!

>!
ggizi P
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Egy nagyon könnyen olvasható történetben, egy kislány nézőpontján keresztül kaptunk bepillantást a Dániát súlytó német megszállás időszakára, a gyerekek kényszerű felnőtté válásába, és az elengedhetetlen segítségnyújtás fontosságára. Nagyon meghatározó kiegészítője volt a könyvnek a szerző utószava is, ami valós keretek közé illeszti a történetet, hogy milyen konkrét tényekre alapozva írta meg a könyvet. spoiler

>!
Molymacska P
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Holokausztról szóló történetek mindig kicsit szívbemarkolóak. Ez is, de mégis képes volt egy picit máshogy tekinteni a történtekre, és ez a más nézőpont miatt volt annyira jó olvasmány.
Nem tudom, ki milyen holokauszt történeteket olvasott eddig, de a főszereplő legtöbbször zsidó, ellenben itt egy dán kislány (ebből különleges az is, hogy dán, hiszen arról a térségről is keveset olvasni, és az is különleges, hogy egy lány, hiszen nagyon bátran kell viselkednie). A fő történet pedig a barátnő családjának menekülése, amely miatt betekintést nyerhetünk Dánia helyzetébe a 2. világháború alatt. (érdekes, hogy bár nem voltak tömény és száraz szövegek a politikáról, nagyon jól bemutatta, mi húzódik az egész mögött)
Érdekes olvasmány, nem annyira szomorú (vagy depresszív) és mivel ifjúsági (és kisregény) ezért elég gyorsan olvasható is. Van, aki kötelező olvasmánynak adja fel ezt a kis könyvet és mélységesen egyet tudok érteni vele. Olvassa el mindenki!

>!
BoneB
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Rövid kis történet a bátorságról, összetartásról. Igaz, hogy a végén ugrottunk az időben a háború végéig, de kíváncsi lettem volna egy olyan részre is, ahol Ellen és Annemarie esetleg újra találkoznak. Külön érdekesség volt, hogy az író az Utószóban leírta, hogy a történetből mi volt igaz és mi volt a képzelete szüleménye.

>!
Theana
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Miért is van háború? Mi a célja? Eddig elért már valamit? Elérte az országok közötti békét? Más lett a világ a háborúk által??

Nem. Nem értek el semmit. Nincs béke. Maximum azt érték el, hogy az adott országnak nagyobb a területe. A háború önző dolog. Csakis önmagáért szolgált. Földterületért. Többek között. Rengeteg ember meghalt emiatt. Biztosan volt olyan is, hogy gyerekek szeme láttára.

A könyv tényleg megmutatja, milyen nyomorúságos is volt az az idő (1943.). Szomorú történet, de annyira tanulságos, még akkor is, ha nem több mint 130 oldalon keresztül. Lois Lowry megpróbálja rávilágítani az embert, hogy létezhet olyan világ, ahol van tisztesség…

Hogy lehet olyan világ, ahol lehet szabadság. Vallásszabadság, szólásszabadság, és a többi. Ahol az emberek ténylegesen felszólalhatnak. Ahol felvállalhatják a hitüket – több értelemben is.

Talán ez egy gyermek könyv, de felnőtteknek is sokat mondana.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Gyerekeknek szánt, de mégiscsak a zsidókról, a rájuk váró pusztításról szóló történet.
Sajnos rövid, ez a legnagyobb hibája.
Néhányszor eszembe jutott közben az Anne Frank naplója, de ha egyszer az alaptörténet sajnos adott, nincs ezzel mit tenni.
Megható, ahogy Annemarie-nak eszébe jutott a nyakláncot elvenni Ellentől, így megmenteni az életét, de nagyon hiányoltam, hogy nem derült ki, visszament-e a család Dániába.
Kicsit befejezetlen, de miután nem ismerünk minden részletet, így tudjuk bátran elképzelni a jövőt.Ahogy Henrik bácsi mondta.

>!
Gólyanéni
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Aránylag sok könyvet olvastam a holokausztról. Előszeretettel válogatok azokból a kötetekből, melyek gyerekek szemén keresztül mutatja be a borzalmak világát. Ez a könyv is épp ilyen. Pont ezért számtalan hasonlóságot fedeztem fel olvasás és az önkéntelenül végzett összehasonlítás közben. Most is egyre-másra bukkantak fel a címek / A csíkos pizsamás fiú, Anne Frank naplója, A lehetetlen valóra vált, a Sziget a romok között, a Fuldokló…/, a történetek, a korábban már megismert szereplők, helyszínek.
Mégis más ez a kötet. Egyedi, hiteles, lendületes.
Hozzájárult ahhoz, hogy „átéljek” egy másik, múltbéli világot, mely remélhetőleg rémségeivel együtt végleg múltidőbe kerülhet.


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Az egész világ megváltozott. Csak a tündérmesék maradtak a régiek.

23. oldal

>!
Parakaktusz

„…Ne a háború előtti időkbe álmodjátok vissza magatokat! Az álmotok inkább az legyen, öregnek és fiatalnak egyaránt, hogy egyszer az emberi tisztesség uralkodjon a földön, s nem egy beszűkült, előítéletekkel teli világ. Erre a hatalmas ajándékra áhítozzatok, ezért érdemes élni és harcolni…”

>!
Theana

(…) könnyebb bátornak lenni, ha semmit nem tud az ember.

>!
Booklovelinn

Nos, pontosan ennyit jelent a bátorság: megbirkózni a félelemmel, s csak arra gondolni, amit meg kell tenned.

126. oldal

>!
tmezo P

Az egyik sarki őrszem egy arra járó tizenéves fiúhoz fordult:
– Ki az a lovas? – kérdezte.
Apa mosolygott magában, hogy a német katona még ezt sem tudja, s figyelte, mit válaszol a fiú.
– Ő a mi királyunk – mondta a katonának. – Dánia királya.
– De hol van a testőre? – kérdezte a katona.
– És tudod, mit válaszolt neki a fiú? – kérdezte apa Annemarietól. Akkor még kicsit volt, csak hét éves. Megrázta a fejét, és várta a választ.
– A fiú egyenest a katona szemébe nézett, és azt mondta: „Az ő testőre egész Dánia.”

20. oldal

>!
PöttömP

Mama sírt, és az eső miatt úgy tűnt nekem, mintha az egész világ sírna.

47. oldal

>!
PöttömP

A barátok majd gondoskodnak róluk… – mondta mama lágyan. – Ezért vannak a barátok.

31. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Christopher Paolini: Eragon
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted
Alan Gratz: Menekültek
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Lynne Reid Banks: Aurelia
Lev Kasszil – Maksz Poljanovszkij: Vologya utcája
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Majtényi Zoltán: A furfangos Thyl