Nyáron ​történt 267 csillagozás

Lois Lowry: Nyáron történt

Meg irigykedik nővérére, Mollyra, akit sokkal csinosabbnak és sikeresebbnek lát. Molly fegyelmezettebb és rendesebb, ő indulatosabb és rendetlenebb. Kettejük különbözősége akkor válik nehezen elviselhetővé, amikor városi otthonukból vidékre költöznek, s nekik közös szobán kell osztozniuk. Aztán Molly megbetegszik. Megnek jó ideig fogalma sincs, mennyire súlyos az állapota, s mit kezdjen a nővére és a szülei viselkedésében végbemenő változásokkal. Egy kedves, bölcs öregember és egy fiatal házaspár barátsága, valamint egy számára egyre többet jelentő hobbi, a fényképezés is segíti a kislányt, hogy átvészelje e nehéz hónapokat.

Eredeti mű: Lois Lowry: A Summer to Die

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2016
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244661 · Fordította: Ilyés Emese
>!
Animus, Budapest, 2003
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639307912 · Fordította: Ilyés Emese

Enciklopédia 2


Kedvencelte 45

Most olvassa 8

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Lois Lowry: Nyáron történt

Sokféleképpen jelen van az életünkben a változás. Van, amikor egy költözés indítja el a folyamatot. Összecsomagoljuk addigi életünket és elindulunk valami ismeretlen felé, ahol nem tudjuk, mi vár majd ránk. Addigi életünk minden egyes szálát elvágjuk. Szálakat, amik emberekhez, szomszédokhoz, barátokhoz, osztálytársakhoz fűztek, mint amikor lezárunk egy fejezetet.

Ez a sztori Molly epilógusa. A véget meséli el, egy fiatal élet elmúlását. Ugyanakkor prológus is, mert Meg most kezdi felfedezni önmagát, kikukucskálva nővére árnyékából, ahol eddig, alul értékelve képességeit, adottságait, nem tudott kibontakozni. Egyszerre szomorú és szép történet, egy tizenhárom éves lány szemén keresztül, ahogy szembesül az elmúlással, a búcsúval és az állandóan jelenlévő lelkiismeretével.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/04/lois-lowry-nya…

>!
ggizi P
Lois Lowry: Nyáron történt

Egy gyönyörűen egyszerű történet, melynek szívmelengető hangulata a történet egészét áthatotta. Még a legfájdalmasabb pillanatokat is fellágyította az a varázslatos légkör, ami azt a vidéki kis házat és a környezetét belengte. Nagyon megkapó volt a helyszín ezekkel a különleges barátságokkal, főleg Meg fényképész szemén keresztül nézve. És amellett, hogy a búcsúzás szomorúsága is jelen volt, nagyon pozitív és reményteljes érzéseket tudott ébreszteni.

>!
Trudiz
Lois Lowry: Nyáron történt

Mire elkészült a KÖNYV, sok kedves embert ismerhettünk meg. Az életből távozás és érkezés is szerepel a történetben, s egy tehetség kibontakozása. Will karaktere igen tetszett. Kedvelhető kis regény.

>!
BoneB
Lois Lowry: Nyáron történt

Hirtelen ötlettől vezérelve olvastam el a könyvet, egy moly (@Zedalin) ajánlása miatt. Igaz, hogy nyári lityi-lötyi könyvet akartam olvasni, és valljuk be ez nem az a műfaj. Nyárinak nyári is, de azért itt igen komoly dolgok történtek. De az a ritka eset állt elő, hogy az összes főbb szereplőt a szívembe zártam. Meg (Margaret) egy nagyon okos kis csajszi, irigyeltem is, hogy így ért a fényképezéshez. Will egy szerethető „nagypapa”. És a fiatalok is nagyon tüneményesek és viccesek voltak. A szülők is, amolyan mesébe illők, akik mindig jól kezelik a két cserfes lány ballépéseit, civakodásait. De ebbe az idilli környezetbe csak felütötte a fejét a rossz, amit ki így, ki úgy próbált feldolgozni.
Örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet. Köszönöm az ajánlást!

1 hozzászólás
>!
Jaina
Lois Lowry: Nyáron történt

Nem teljesen értem, hogy Lowry műveit miért az ifjúsági irodalom műfajban tartják nyílván. Eddig egy könyvet sem sikerült olvasnom tőle, amit valóban ide sorolnék. Attól, hogy tizenéves a főszereplő, még nem lesz valami ifjúsági…
Nagyon nehéz témát dolgoz fel (szokásához híven) – igazából örültem volna, ha a fülszöveg és a molyos cimkék nem ennyire spoileresek, mert akkor valahogy jobban együtt tudtam volna „haladni” Meggel ezen az úton. A végét végigbőgtem, pedig ez nem jellemző rám.

>!
Évy
Lois Lowry: Nyáron történt

Ez volt az utolsó könyv, amit nem olvastam még az írónőtől, azonban ez is megváltozott. A könyvet egy ajándékozás keretei között kaptam, aminek nagyon örültem. Igaz, anyuval sikerült úgy eldugni a bontatlan csomagot, hogy el is felejtettük, hogy ott van, és már mindent kibontottunk, amikor eszembe jutott, hogy nekem volt egy ajándékozásom is. :D

Régóta szemezgettem a könyvvel, azonban mindössze most jutottam el az olvasásig. Valójában a fülszövegen kívül nem volt sok információm a könyvről, így azt tettem, amit a legtöbb esetben: csak nekiálltam az olvasásnak. És nem bántam meg.

Az írónő könyvei mindig is lenyűgöztek, hiszen van bennük valami különleges: a gyermeki báj, amivel mesél, ugyanakkor mindig komoly témákat feszeget. Itt is ez történik, ami nagyon megkapó volt.

A cselekmény fő szála Molly betegsége. Először én sem döbbentem rá semmire, hiszen nem ismerem ezt a betegséget részletesebben. Amikor azonban elkezdte szedni a gyógyszereket, spoiler akkor több tippem is volt: spoiler Sajnos az egyik igaz is lett.

Ami nagyon megfogott a történetben, hogy nem a beteg szemszögéből mesél, hanem az egyik nagyon közeli hozzátartozó áll a középpontban, és az ő érzéseit láthatjuk elsősorban.

Aki olvasott az írónőtől, és tetszettek is nekik a könyvei, nem döbbennek meg, ha azt mondom, hogy ebben az esetben szinte kötelező elolvasni! :)

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Lois Lowry: Nyáron történt

Testvérharcok, ellentétek, viszályok mindig is voltak és lesznek is.
Sejtettem, miután nem ez az első könyvem az írótól, hogy ez nem lesz egy egyszerű, hétköznapi eset. Az elejétől kezdve vártam a tanulságot, mi aztán meg is érkezett.
Mondhatom, hogy szép történet volt, sok szeretettel, ám volt azért, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet.
A szülők titkolózása volt az egyik Meg előtt, aztán a betegség leírása is gyanúsan elégtelennek bizonyult számomra.
Persze, tudom, nem orvosi regény, és nem a hitelességen van a hangsúly, hanem az elméleten.
Aztán a szülés, meg úgy általában az előzményei. A meztelenség a kamaszlány előtt, a teljes kitárulkozás egy ártatlan lélek előtt, aki még egy ugyan nyitott lelkű, de mégiscsak egy kislány.
Aztán a visszaköltözés, a menekülés. Persze ezt is ki tudom védeni azzal, hogy a csuda tudja, hogyan reagálna az ember hasonló helyzetben. Lehet, hogy még a világból is kifutnék fájdalmamban.
Mindezek ellenére és mellett nagyon is a lelkembe hatolt a történet.
A tragédia ellenére van egy kis happy end is, ami kicsit old mindenen.
De azért nem vonok le semmit, mert megérintett, elgondolkodtatott, és hasznos időtöltésnek tartottam az olvasást, ráadásul a könyv borítója is nagyon esztétikusra és vonzóra sikeredett.

>!
marcitomi
Lois Lowry: Nyáron történt

Bevallom, hogy férfi létemre majdnem elkezdtek potyogni a könnyeim a regény végégnél. Ciki lett volna délután a 3-as metrón elkezdeni sírni :) Megdöbbentő!

>!
Poe_Tompora P
Lois Lowry: Nyáron történt

Összekevertem a szerzőt Sacharral, aki a Stanleyt írta. Hasonló a keresznevük, csak talán a személyijük első jegye nem egyezik.
Egyik helyen megpedzette ezt a 'könyörgöm', kezdetű mondat. Ilyenkor valamiért mindig feltolul az egy hete megemésztett reggeli kis epével. Ilyet fiúk szájából sose hallottam még. Eggyel több ok fiúkkal haverkodni.
Különben tele van sajtóhibával. Ilyen igénytelen nyomtatott holmit ritkán lát az ember. Valahol az egyik mondat végének értelmét semmilyen kriptográfiával nem lehetett kisakkozni. Néhol elfelejtették befejezni a mondatot, ami egy remek dolog, ha azt vesszük, hogy a jóreményű fiatalság részére íródott.
Olykor találunk fényképészettel kapcsolatos szavakat; ez kicsit megdobja az értékét.
Mint halpiacon az árut a díszcsomagolás. Azt mondja, friss, de tanúja volt Noé bárkájának vízreúsztatásakor.
A 157 oldalon kevés betű per lap, a fejezetek elé betűzdelt rajzokkal és a gondolat, hogy nyáron történt valami jó, elviheti az egyént afelé, hogy esetleg elolvassa.
A végefelé olvastam egy konkrét orvosi tévedést. lehetne azt mondani, hogy nem a szerző, hanem csak a karakter dezinformációs, de nem hinném, hogy ez pont így lenne épp ennél a szerzőnél.

>!
tgorsy
Lois Lowry: Nyáron történt

Az emlékek őre-trilógiával Lowry beírta magát a szíve közepébe. Azt nem mondom, hogy most csalódtam, de ha ezt olvasom először nem veszek több könyvét a kezembe. Olyan kötelezőirodalom jellege van. Miről kell beszélni osztályfőnöki órán? Na akkor írjunk hozzá segédanyagot.
Ismerek egy pár tizenhárom évest. Nos, ők nem ennyire gyermetegek és nem ennyire koravének.


Népszerű idézetek

>!
Viv_

Az egy szobában való együttélést az is megnehezíti, hogy képtelenség bármit is elrejteni a másik elől. Persze, nem a pár nélküli koszos zoknikra gondolok, vagy arra a galacsinná összegyűrt, tizennégy papírlapra, rajtuk egy sikertelen vers próbálkozásaival. Elrejteni a legbensőbb magánjellegű dolgokat kell: a könnyeket, melyek olykor az ember szeméből kikívánkoznak, a gondolatokat, melyeket egy csöndes, magányos zugban szeretne végiggondolni, a szavakat, melyeket hangosan szeretne kimondani, hogy hallja, hogyan hangzanak – de más ne legyen fültanúja.

1 hozzászólás
>!
Dormeck P

Különös, de valahányszor ügyetlennek vagy kétbalkezesnek érzem magam, elég csak kézbe vennem a fényképezőgépemet, belenézni a keresőbe, és máris érzem, hogy én irányítom a dolgokat: a fókuszt, a fényeket, a beállítást. Tudom, hogy képes vagyok megragadni a látványt, mégpedig úgy, ahonnan azt más nem láthatja.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fényképezés
>!
spoiler

Molly nélkül soha semmi nem lesz már olyan, mint régen. Ám idővel a gyász sajgó fájdalma átadja helyét az emlékezésnek, s az ember lényének üresen kongó részei újra megtelnek hangokkal, beszéddel, nevetéssel.

1 hozzászólás
>!
tataijucc P

Az ember szeret bűnbakot keresni. Nem bánja, ha ő maga a bűnbak, még akkor sem, ha a lelke mélyén tudja, hogy semmi értelme sincs az egésznek.

>!
Dormeck P

Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy az ember életében legyenek ilyen búvóhelyek, amelyeknek a titkát csak a kiválasztottakkal osztja meg.

>!
Trudiz

Rájöttem, hogy van egy igazi barátom, aki megérti, és nagyra becsüli azokat a dolgokat, amelyek fontosak a számomra.

70. oldal

>!
SzarnyasLany

– Siratod-e, Margaret, hogy el kell hagynod az aranyligetet? – kérdezte Will.
– Micsoda?! – Teljesen zavarba jöttem. Will még sohasem hívott Margaretnek. Mi a csodáról beszél?
Ám ő csak mosolygott.
– Ez egy Hopkins-vers, apád biztosan ismeri. Az ember pusztulásra született. Csak magadat siratod, Margaret. – folytatta.
– Nem magamat! – feleltem nyeglén. – Nem szoktam magamat siratni!
– Mindannyian azt tesszük, Meg – válaszolta Will. – Mindannyian.

121-122. oldal

>!
Ardena

– Hát nem lenne nagyszerű – szólt nagyon lassan –, olyan férfihoz férjhez menni, aki így tud szeretni? Aki ilyen gyengéden mosolyog, valahányszor a feleségére gondol?

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
Dormeck P

Én egész lényemmel arra vágytam, hogy legyen belőlem valaki. Szerettem arra gondolni, hogy egy szép napon, ha már felnőtt leszek, az emberek mindenhol tudják majd, hogy ki vagyok, mert akkorra véghezviszek valami nagyon fontosat, valami olyasmit, ami arra készteti majd az embereket, hogy a nevemet, azt, hogy Meg Chalmers, tiszteletteljesen ejtsék ki.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni
Jenny Downham: Amíg élek
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
John Green: Csillagainkban a hiba
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
John Green: Teknősök végtelen sora
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Nicola Yoon: Minden, minden
Tommy Wallach: Kösz, hogy…
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér