Number ​the Stars 11 csillagozás

Lois Lowry: Number the Stars Lois Lowry: Number the Stars Lois Lowry: Number the Stars Lois Lowry: Number the Stars Lois Lowry: Number the Stars

Ten-year-old Annemarie Johansen and her best friend Ellen Rosen often think of life before the war. It's now 1943 and their life in Copenhagen is filled with school, food shortages, and the Nazi soldiers marching through town. When the Jews of Denmark are „relocated,” Ellen moves in with the Johansens and pretends to be one of the family. Soon Annemarie is asked to go on a dangerous mission to save Ellen's life.

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
138 oldal · ISBN: 0440227534

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

WildWorld>!
Lois Lowry: Number the Stars

Ahogy azért szép lassan idősödöm, kezdem egyre inkább látni, mekkora felelősség az, hogy milyen történeteket mesélünk a gyerekeinknek. Nekem édesapám ha a Holokauszt szóba került, sosem mulasztotta el elmondani, hogy Dániában bizony az emberek az életüket kockáztatva kicsempészték a zsidó honfitársaikat. És ez nem csak azért lényeges, mert az emberek nyilván jobban szeretik a felemelő történeteket, hanem azért, mert olyan gyakran takaróznak azzal, hogy nem volt választásuk. Mindenkinek van választása. Legfeljebb utólag nem büszke a döntésére.

Ebben a történetben egy tíz éves kislány hordja magán a teljes világ súlyát néhány napig, amíg próbálják kicsempészni a legjobb barátnőjét és az ő családját az országból. Bátor vagy-e kicsi lány? – kérdezi tőle a nagybátyja, és nyilván érezzük, mennyire igazságtalan az élet, hogy ennek a lánynak kell bátornak lennie és megtennie valamit, amire abban a pillanatban csak ő képes. És persze ez egy gyerekeknek szóló történet, de ugyanakkor Lois Lowry is írta, szóval attól még, hogy nincs szem előtt a borzalom, azért az epilógus elég rendesen szíven szúrt. Rövidke könyv ez, de fontos és jó dolgokat mond, ezért felnőtt olvasóknak is abszolút élvezhető pár órára.

Mellesleg Lowry még mindig rettenetesen szimpatikus, a jubileumi kiadás előszavában beszélt egy kicsit a könyv hátteréről és utóéletéről, és ezt is legalább olyan szívesen olvastam, mint magát a regényt. Az meg szintén nyilvánvaló, hogy nem spórolta ki a kutatást sem a regényből, egy részlet még engem is meglepett, mert még sosem hallottam róla, és nagyon lenyűgözőnek találtam, főleg azt, hogy még igaz is volt (arra gondolok, hogy hogyan szerelték le a kutyákat).

tees06>!
Lois Lowry: Number the Stars

Lois Lowry regényét nagyon szerettem. Könnyed és olvasmányos regény, de egy elég kemény témát dolgoz fel. A gyermeki szemszög pedig bár nem egyedi, de mégis tetszett. Nagyon emlékeztetett John Boyne A csíkos pizsamás fiú c. kötetére, amely mellesleg nagy kedvencem, de mégsem titulálnám utánzatnak. Két külön regény, különböző történet és különböző ötlet. :) Nekem tetszett, egyszer mindenképpen megéri elolvasni, hiszen Annemarie szerintem mindenki kedvence lesz.

http://discussion.blog.hu/2017/11/02/elfeledett_csillag

jolanka2>!
Lois Lowry: Number the Stars

Leginkább az utószót szerettem, ahol kiderült, mennyi a történetből a valóság és mennyi a fikció. Bár maguk a karakterek a valóságban nem léteztek, jó volt betekintést nyerni az akkori Dánia életébe. (Talán nem én vagyok az egyetlen, aki nem sokat tud az észak-európai államok történelméről.) A könyv nem hibátlan – a vége kimondottan nem tetszett, de úgy érzem, ma is tanultam valamit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Avi: Crispin – The Cross of Lead
Jack Gantos: Dead End in Norvelt
Mary Hooper: The Fever and the Flame
Mary Hooper: Fallen Grace
Celia Rees: Sovay
Eleanor Coerr: Mieko and the Fifth Treasure
Emma Carroll: Sky Chasers
L. M. Montgomery: The Golden Road
Wendelin Van Draanen: Flipped
L. M. Montgomery: Rilla of Ingleside