Hírvivő (Az emlékek őre 3.) 515 csillagozás

Lois Lowry: Hírvivő Lois Lowry: Hírvivő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Matty hat éve, fékezhetetlen, vadóc kölyökként érkezett Faluba, s azóta egy vak férfi neveli, akit különleges képességei miatt Látónak neveznek. Matty immár a felnőtt kor küszöbén áll, s hamarosan megkapja igazi nevét, ami reményei szerint a Hírvivő lesz. Ám Faluban, ebben a különös, a boldogság szigetének tűnő kis világban valami baljós változás veszi kezdetét. Az emberek, akik eddig szívesen fogadták a hozzájuk menekülő idegeneket, ellenségesen kezdenek gondolkodni a külső világból, az Erdőn túlról érkezőkre. Mivel Matty az egyetlen, akit a titokzatos Erdő mindig baj nélkül keresztülenged, neki kell elvinnie a hírt az Erdőn túli közösségeknek, hogy Falu határát hamarosan lezárják. De van még egy kötelezettsége is: át kell juttatnia Erdőn Kirát, nevelőapja lányát, ameddig még lehet…

Lois Lowry: Messenger

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2021
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248737 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2019
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243145 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2015
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243145 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jonas · Matt


Kedvencelte 65

Most olvassa 19

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

blueviolet>!
Lois Lowry: Hírvivő

Csalódás. Az első részt számtalanszor olvastam gyerekkoromban, nagy kedvencem volt, a 2. kicsit kevésbé, de szintén tetszett. Ezt a könyvet viszont nem is értettem: most mi van ezzel a cserepiaccal? Meg mi baja van az Erdőnek? Nem áll össze nekem ez a történet, ráadásul nem szeretem az olyan könyveket, ahol a végén egy csapásra megoldódik minden.
Két csillagot adnék, a harmadik csak azért jár, mert tetszett, hogy szépen összeérnek a szálak a korábbi kötetekből.
Abban bízom, hogy a negyedik rész megadja majd a választ a kérdésekre, de egyelőre nem sok kedvem van elkezdeni.

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Lois Lowry: Hírvivő

A Falu története elképesztő, jó tudni, hogy van valami ilyen is a világukban. Imádtam a gondolatot, hogy létrehozták ezt a befogadó, szerető közösséget, ezt a csodát. Bírtam az Erdő intéseit, a cserepiacot is és az újra felbukkanó Mattyt, akit már a második részben megszerettem! Szerencsére megmaradt az a hebehurgya, ám elszánt felfedezőnek, aki volt! Nagyon jó, csupa szív főszereplő – imádtam őt és a Látót!

Minden más… csalódás.
A többit jobban szerettem olvasni. A cserepiac akkora csavar lehetett volna, de szinte elsikkadt. Azt éreztem, hogy tök jó, ám ki nem használt elemeket dob be az írónő – nem tudta kibontani igazán az „ő” képességét, nem lett jól felhasználva a szőttes, bár többet tudtam volna meg a Látóról, a Vezetőről, a Faluról és az Erdőről. Az Erdő intései vérfagyasztónak tűntek és mégis bár lélegzetvisszafojtva olvastam, ahogyan egyre közelednek az Erdő közepe felé – nem bírtam ezt a lezárást.
EZ mi volt? Félve várom az utolsó részt.

Kedvenc: Tulajdonképpen nagyon szerettem Mattyt, a Látót, Kirát, a Vezetőt és a kis kutyust is!
Fantasztikus ötlet: Cserepiac.

Blog: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/lois-lowry-…

luthienlovemagic IP>!
Lois Lowry: Hírvivő

A második rész után féltem attól, hogy ebben a részben is csalódom, mert a Valahol messze nagyon nem tetszett. Szerencsére hamar kiderült, hogy ez a rész sokkal jobb, mint a második, noha Az emlékek őrét még ez sem közelíti meg. Nagy erőssége volt, hogy felbukkantak benne szereplők az előző kötetekből, valamint az, hogy a hangulata sokban hasonlított az első kötetéhez. Tetszett még, hogy ebben a kötetben már horrorba hajló elemek is megjelentek, ami feltételezi, hogy az olvasók is a sorozattal nőnek, ami növelte nálam az kötet élvezeti értékét. A főszereplő személye nagyon jó választás volt, habár az elején kissé szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de a végére kellemeset csalódtam.

Ami az előző részhez hasonlóan nem tetszett itt sem, hogy a cselekmény még mindig nem elég. Sokat javult, de az elsőhöz képest még mindig kevés. Illetve egy bizonyos szereplővel kapcsolatban azt éreztem, hogy direkt nem fedi fel róla az információkat a szerző, mert majd a negyedik részből kiderül. Értem én, hogy szükséges írói fogás, de itt nagyon direktnek és erőltetetnek éreztem az olvasó homályban tartását.

Bővebben (A bejegyzés némi spoilert tartalmaz!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/08/lois-lo…

Csoszi>!
Lois Lowry: Hírvivő

Jó régen olvastam az első és a második részt, és nem is nagyon emlékeztem az előzményekre. Talán emiatt sem nyerte el túlságosan a tetszésemet és nem tudtam elhelyezni a korábbi szereplőket spoiler. Olvastam, olvastam és éreztem, hogy vannak benne lehetőségek, de nekem valahogy nem állt össze. Matty-t nagyon megkedveltem. A befejezés egyszerűen sokkolt. Annak ellenére, hogy ez nem az én sorozatom, egyszer majd sort kerítek a negyedik részre.

Levandra P>!
Lois Lowry: Hírvivő

Ebben a kötetben sem csalódtam. Egy kicsit ijesztő volt, ahogy rávilágított az emberi gyarlóságra a Cseremesterrel tapasztalt dolgokkal kapcsolatban. Az ember meddig képes elmenni, hogy beteljesüljenek a vágyai a könnyű utat választva? És mi lesz az ár, amit fizetni kell érte? A kísértés annyira életszagú, ott van, nyújtsd ki a kezed és vedd el, ne törődj a következményekkel. Matty, kedves és jó Matty, aki nem habozik, ha jót kell cselekednie, olyan üdítő folt tud lenni a maga egyszerűségével és jóságával, ellensúlyozva Cseremester gonoszságát és romboló erejét. Szurkoltam Kirának, hogy átjusson, örültem Jonasnak, hogy megtalálta a helyét. A vége pedig, nos ha jót cselekszünk, sokszor azért is meg kell hozni az áldozatokat. Ha nem így végződött volna, talán nem is tartottam volna hitelesnek ezt a tanmesét. Így volt kerek.

gab001>!
Lois Lowry: Hírvivő

Az eddigiekhez hasonlóan olvasmányos a stílus, szerethetőek a szereplők és érdekes a felépített világ. Itt azonban végre összeértek az első két részben megkezdett szálak, s kiderültek az összefüggések. Talán ez az oka, de nekem eddig ez a rész tetszett a legjobban. A vége viszont alaposan meglepett, nem voltam felkészülve ilyen fordulatra. Nehéz szabadulni a hatása alól.

>!
Animus, Debrecen, 2007
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639715509 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
csillabella>!
Lois Lowry: Hírvivő

Ebben a részben érnek össze a szálak. Falu befogad minden számkivetettet, Matty is ideköltözik, Kira apjához. Látó befogadja, fiaként szereti. Matty már nem az vadóc, akit az előző részből megismerhettünk. Falu lakói azonban megváltoznak, már nem óhajtanak több idegent befogadni, és Mattynek kell értesítenie a környékbeli településeket, mivel csak őt fogadja el Erdő. Kirát is szeretné eljuttatni Faluba, mielőtt még nem túl késő, az út hosszú, Kira lába béna, Erdő pedig már nem barátságos. A könyv vége kicsit csalódás volt.

https://kesztenye.blog.hu/2020/05/02/lois_lowry_az_emle…

teemaci P>!
Lois Lowry: Hírvivő

Ebben valamelyest visszatérünk Jonas történetének folytatásához, bár nem pont onnan folytatja az írónő a cselekményt ahol abbahagyta az első részben. Jonas ugyanis itt már felnőtt, ő Falu Vezetője.
Az emlékek őre után ez volt a kedvenc részem, azt hiszem érzelmileg ez hatott rám a legjobban.
Ebben újra nagyon jó a magyar fordítás, kedvenceim a “beszélő” nevek: Gyűjtögető, Mentor, Látó, Számadó, Cseremester, Vezető, stb.
Nekem módfelett tetszett a megszemélyesített Erdő ötlete. Az elején békés és barátságos (akárcsak Falu), majd elkezd furcsán viselkedni (ahogy Falu és az emberek is), először intéseket küld, majd teljesen ellenségessé válik: bűzös mocsár, életre kelt indák és tövisek, borotvaéles nádlevelek, indákkal és gallyakkal benőtt halottak… A könyvben választ kapunk a miértekre, valamint Erdő és Falu párhuzamos viselkedésére is.
Jól esett visszatérni Jonashoz is, Kirához is, a kedvencem mégis Matty lett, nagyon szerettem a jellemét, és off.

EgyKönyvmoly>!
Lois Lowry: Hírvivő

11 éve olvastam először az első részt.
11 éve rágódok azon, hogy mi lett a piros szánkós fiúval.
Végre, végre választ kaptam!!!!
Ne hagyjátok ki ezt a sorozatot!!!

15 hozzászólás
Adrirawia>!
Lois Lowry: Hírvivő

Másodjára sírok egy könyvön.
Az elején lévő utalások. Piros szánkó… És később esett le, hogy Mattyt honnan ismerem. Ez egy fantasztikus könyv. Lehet, elvagyok ragadtatva kicsit.
Érdekes történet, hogy az Erdő, hogy kezd elindulni a romlás útján. Hogy az emberek, hogy kezdenek elindulni a romlás útján.
A vége… Nem akartam elhinni.
Miért kell így vége lennie? Túlságosan a szívemhez nőtt.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

lapkasajt>!

– Céklát ne tegyél bele. Azt utálom.
– Pedig nagyon egészséges.
– Csak akkor, ha megeszik. Én viszont ki fogom dobni, ha beleteszed.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Matt
AniTiger P>!

Mikor fogok már leszokni róla, hogy egy vak embernek azt mondjam – „Nézd!”?

74. oldal

eduscho89>!

Most már tudta, hogy az ismert világnak, e végtelenül hatalmas térnek a tájain szétszórva mindenütt vannak közösségek, ahol emberek szenvednek. Nem mind veréstől vagy éhezéstől, nem mind úgy, ahogy ő szenvedett – hanem az elme sötétségétől. A nem tudástól. Attól, hogy tudatlanságban tartják őket.

Jagika>!

Csak amikor megláttam a könyveket, akkor jöttem rá, hogy megváltoztak a dolgok, hogy szabad vagyok, és hogy ott, ahonnan jöttem, megújult, jobbá lett a világ.

Aquarius P>!

– Sokszor azt kívánom, bár soha semmi ne változna meg.

Kapcsolódó szócikkek: Matt
Tigrincs P>!

Úgy hiszem, a könyvek a megbocsátás jelei voltak.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jonas
timcsigirl>!

[…] a dolgok többnek tűnnek, ha kicsi az ember. Nagyobbnak látszanak a tárgyak meg a távolságok.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matt
lapkasajt>!

Tudta, hogy ezzel megkötötte élete csereüzletét…

21. fejezet

Valentine_Wiggin>!

Vezető szomorkásan nevetett, mikor Matty rámutatott a különös
írásra az egyik könyvben.
– Ez görög nyelven van – magyarázta. – Én is csak pár szót értek belőle. Ahol a gyerekkorom telt, ott nem tanulhattunk ilyen dolgokat. Így hát a szabadidőmben idehívom Mentort, hogy nyelvekre tanítson. Csak hát… – Vezető sóhajtott. – Nagyon kevés a szabadidőm. Ha öreg leszek, talán már nem lesz más dolgom, mint ülni és tanulni. Szép is lenne…

4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jonas · Matt

A sorozat következő kötete

Az emlékek őre sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Dashner: Az útvesztő
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász
Jamie McGuire: Red Hill
Rick Riordan: A titán átka
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Cassandra Clare: Üvegváros
Linda Sue Park: Viharjelzés
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ernest Cline: Ready Player One
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi