Az ​emlékek őre (Az emlékek őre 1.) 1147 csillagozás

Lois Lowry: Az emlékek őre Lois Lowry: Az emlékek őre

A 12 éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…
     Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.

Eredeti mű: Lois Lowry: The Giver

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Animus, Budapest, 2016
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241318 · ASIN: 2158301 / 1035204 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242711 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Animus, Budapest, 2013
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241318 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

7 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Jonas · Az Örökítő


Kedvencelte 290

Most olvassa 48

Várólistára tette 505

Kívánságlistára tette 393

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Lois Lowry: Az emlékek őre

Nos, ezt a könyvet nem igazán tudtam letenni, és már az első fejezetek után éreztem, hogy kedvenc lesz belőle. Így is lett, imádtam minden sorát! Kicsit olyan érzésem volt, mintha a mostanában olvasott disztópiák alapja lenne az Emlékek őre, úgy tűnik, hogy ebből használtak fel pár dolgot az írók, legalábbis a számomra ismerős részeknél ezt éreztem. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásokra, főleg egy ilyen befejezéssel, ami semmire nem ad választ, csak kérdőjelek halmaza maradt a fejemben. Viszont most, hogy elolvastam, a filmes borítót egyáltalán nem értem… ehhez a történethez nagyon nem passzol ez a kép, ettől függetlenül meg fogom majd nézni, de túl sokat nem merek várni tőle…

5 hozzászólás
>!
fülcimpa
Lois Lowry: Az emlékek őre

Nem adnám gyerekek kezébe. Nem és nem. Engem, mint sokat próbált felnőttet annyira megrázott, hogy darabjaimra estem szét, akkor egy gyermeket?
Érdekes, minap érdeklődött tőlem egy kolléganőm, mi a francot tegyen 15 éves lányával, aki keresi a kérdést az élet értelmére, minden miatt nyafog, életunt, depresszív lett és ott vannak a folytonos vívódási: miért kell iskolába járni, miért kell valamivé válni, felnőtt korban dolgozni? Túl sok a kérdés, amit persze az anyuka próbál megválaszolni, de a reakció nulla. Gondoltam odaadom a lánykának a könyvet. De neeeeem… Olvassa el az anyuka, merítsen belőle és újra beszéljék át a kérdéseket.
Rémület ami ebben a történetben van. Megdöbbentő, elkeserítő, fájdalmas és… úgy érzem az összes kétkedő, picsogó, elégedetlenkedő felnőtt ismerősömnek ajánlani fogom. Meg kell ismerniük Jonast. És a saját emlékeiket.

19 hozzászólás
>!
Csoszi P
Lois Lowry: Az emlékek őre

A filmet már láttam korábban, és akkor el is határoztam, hogy kell a könyv is, de csak most adódott lehetőségem az olvasásra. A disztópiát, mint műfajt nem igazán kedvelem, mert az abban bemutatott világ általában komor és lehangoló. A könyv alapötlete jó, bár furcsa volt spoiler. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

>!
Animus, Budapest, 2001
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 963930719X · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
7 hozzászólás
>!
Levandra P
Lois Lowry: Az emlékek őre

Tökéletes társadalom nem létezik. Mégis megkísérlik megépíteni, ahogy ebben a könyvben is, ahol erős túlzásokba esnek. Olyan fontos alkotóelemeket vesznek el az emberek életéből, melyek nélkül mi olvasók elképzelhetetlennek tartjuk a mindennapjainkat. Ki szeretne ilyen irányított zombiként élni? Ki szeretné, ha begyógyszereznék és eltompítanák az érzékszerveiket azért, hogy rend és fegyelem uralja a világunkat. A világmegváltás nem itt kezdődik, nem a tagadásnál. Az emlékek őre egy sor fontos kérdést boncolgat és lehetőséget ad az olvasónak, hogy gondolkodjon, mérlegeljen és próbálja megtalálni a lehetőségeket a saját világában, de leginkább arra tanít, hogy a döntéseinket magunk hozzuk meg.
Többször olvasós könyv, nagyon szeretem. Abszolút kedvenc.

7 hozzászólás
>!
h_orsi P
Lois Lowry: Az emlékek őre

Én már megszoktam, hogy furcsa esetleg bizarr világban találom magamat, de ez egészen máshogy alakult, ahogyan én azt eredetileg elképzeltem. Először egy teljesen átlagos képpel kezdődik, majd folyamatosan mélyülünk bele a világába. Kiderül, hogy ebben az antiutópiában minden ellentéte a hétköznapinak. Nincsenek színek, domborzatok és komolyabb kapcsolatok az emberek között.

Felvetül a kérdés: Vajon tényleg annyira különbözik ez a világ a miénktől?

>!
DoreenDelevigne
Lois Lowry: Az emlékek őre

Kedves Te, aki még nem olvasta ezt a könyvet!

Először is, szégyelld el magad. Most azonnal hagyd abba amit csinálsz és figyelj ide. Nem érdekel, nő vagy, vagy férfi, kicsi vagy nagy, állat, vámpír, földönkívüli, varázsló vagy csak sima mugli. Mindenkihez beszélek.

Lois Lowry zseni. Állítsunk neki szobrokat és boruljunk térdre előtte. A történetét úgy meséli el, hogy szerintem mindenki értené, persze egy adott életkoron felül. A története mintha egy szépen becsomagolt ajándék lenne egy kis meglepetéssel benne. Rejtett üzenet, ami mindenki számára teljesen világos és érthető.
A világ, amit elénk tár irtó ötletes, nagyon jól megalkotott. Senki sem akarna ott élni.
A szereplők, ahogy ők működnek… minden okkal történik, minden zseniális.
A gondolatok, amiket megfogalmaz az írónő mindenkit elgondolkodtat szerintem. A stílus, amivel papírra vetette a történetet is kiemelkedő.
Rövid egy könyv, de annál tömörebb és fantasztikusabb. Én fangirl lettem. Megvett engem az írónő kilóra.

Ha van alkalmad mindenképp olvasd el majd ezt a könyvet, kedves Te. Kihagyhatatlan. Én még kötelezőnek is adnám. Garantálom, hogy tetszik majd. Tetszeni fog.

Puszi a családnak:
Doreen

>!
Adryenne1991
Lois Lowry: Az emlékek őre

A könyvet egy egyetemi óra kapcsán ismertem meg, ahol kötelező olvasmánynak adták. Ebből kiindulva azt gondoltam, hogy borzalmas lesz, hiszen a legtöbb kötelező nem túl jó. A tartalmát elolvasva is hasonló álláspontja jutottam.
Nem olvastam ezelőtt disztópiákat. Valahogy szeretek valós dolgokról olvasni.
Ezután elkezdtem, és teljesen levett a lábamról.

Most újra elolvastam, mert tetszett annyira, hogy újra a kezembe vegyem. Talán másodszorra annyira nem izgalmas, hiszen pontosan tudjuk, hogy mire számítsunk, de így is jó volt.

Amit viszont nem értek: hogy lehet egy ilyen könyv gyermek- és ifjúsági kategóriába sorolni? Szerintem egy olyan társadalmat mutat be, aminek a lényegét nem érti egy tizenéves fiatal.

Ennek ellenére mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. A regény végére talán átértékeljük magunkban a dolgokat. Vajon érdemes lenne változtatni a mostani helyzetünkön? Jonas világa vajon jobb az embereknek?

4 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Lois Lowry: Az emlékek őre

Ezzel a könyvvel különös a viszonyom. Még húgom kapta egy iskolai karácsonyozás szülinapozás? alkalmával egyik barátnőjétől, és emlékeim szerint el is olvasta talán. Lényeg, hogy hosszú éveken át pakolásztam ezt a könyvet, aminek az elején egy béna szánkó van, majd végül eladtam. Talán itt a molyon pont. Úgy, hogy nem olvastam.

Most ezt pótoltam, és vegyesek az érzelmeim. Egyrészt ez tényleg gyerekkönyv, másrészt megdöbbentő, hogy már 2001-ben – az otthoni internetkorszak előtt vagyok még, helló! – ilyen minőségi disztópiához juthatott az egyszeri könyvmoly. Oké, én ekkoriban Harry Pottert olvastam, meg szépirodalmat. Azt se tudtam mi fán terem akkoriban a disztópia, persze Orwelltől tudtuk már, az ébredés nem mindig boldog egy szép új világban.

Igazából tetszett a könyv, a rövid fejezetek miatt elég könnyű volt olvasni a tömegközlekedési eszközökön. A történet sincs túlbonyolítva, pont annyit mond, amennyit kell, mégis átragad rád a hangulata, a fájdalom, a hiány, folyamatos kérdőjel az egész könyv. Gyerekesnek gondoltam, és valahogyan mégsem az, súlyos kérdések vannak a felszín alatt.
Mégsem tudom hova tenni a könyvet. Talán későn olvastam. Lehet egy disztópiát későn olvasni?

és az a befejezés…. könyörgöm??? megyek a folytatásért persze

13 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Lois Lowry: Az emlékek őre

Réges-réges-régen el kellett volna olvasnom már, most is csak a film közelsége – és egy ezen a közelségen alapuló Olvasd el… kihívás – miatt álltam neki. Végre!

Amikor először kiadták Magyarországon még nem is hallottam az utópiákról és disztópiákról – tizenévesen inkább a fantasy könyvek és a szerepjátékok foglaltak le. Csupán néhány éve kezdtem elmerülni az ilyen túl jó / túl rossz jövőképeket megjelenítő művekben, bár mint később kiderült: filmben már rég szerettem, csak nem tudtam a műfajt hozzátársítani…

A borító ezzel a hóban pihenő, üres szánkóval egyszerűen semmitmondó, nem vonzza az olvasót magához – én is hiába láttam meg a használtkönyv árusnál, ha nem tudom, hogy hamarosan kijön filmen ÉS ifjúsági disztópia, akkor ott hagyom. Pedig a címe érdekesnek tűnne magában… vagy legalábbis elolvasnám a fülszövegét a hátoldalán, ha maga kelletőbb kép lenne a borítón. Gondoltam olvasás előtt, de amikor a könyvben elértünk a szánkózáshoz…! Egyből megszerettem a borítót!

A történet csodálatos és ijesztő. A könyv pedig könnyen olvasható, jól felépített, de nem gyerekes vagy egyszerű. Már megtanultam, hogy az ilyen tökéletes társadalmaknak mindig van pár mocskos, kis titkuk, de elsőre mindig jónak tűnnek a szememben! Érdekes, egyedi és nagyon-nagyon várom a filmes megvalósítást.

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/08/lois-lowry-…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/mozizo3.html

Könyvklubos új bejegyzés: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/05/azemlekekor…

>!
Animus, Budapest, 2001
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 963930719X · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
>!
Sol
Lois Lowry: Az emlékek őre

Jonas látja az összefüggéseket és bölcsen mérlegel, ami miatt el is nyeri az Emlékek Őre tisztségét. A feladata egyszerű, de korántsem könnyű: ismerni a világot, tudni mindent, és mindez alapján tanácsokkal segíteni a közösséget. Magára vállalni a világ minden fájdalmát és bűnét, hogy tapasztalataival segítsen fenntartani az egyenlet egyensúlyát. És Jonas mit tesz? Felborítja azt, mert látja annak hibáit, tökéletlenségeit, igazságtalanságát. Jonas és tanítója, az Örökítő a történet lázadói, az egyedüliek, akik ismerik az igazságot, és hajlandóak végre tenni is valamit az emberekért.

Karakterük emiatt nagyon hasonló és mégsem ugyanaz, rendkívül kidolgozott és élő. Helyt álló továbbá Jonas barátainak és családjának a karaktere is, de mégsem ez az, ami kiemelkedővé teszi ezt a könyvet: a világa az, ami igazán lenyűgöző. Lowry olyan közösséget ábrázolt, mely éppúgy lehetetlenné teszi a szenvedést, mint a szeretetet. Rideg és sarkított, tűpontos bemutatása az emberi érzelemmentességnek. Tetszenek a szertartások, a képességenkénti beosztás, és az önirónia, ami áthatja az egész képet: elvégre az egyik legcsodálatosabb dolgot, az anyaságot tartja a legalantasabb foglalkozásnak.

Teljes értékelés: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/04/lois-lowry-az-…


Népszerű idézetek

>!
Farby

– Az emlékek őrzésében nem a fájdalom a legrosszabb – folytatta az örökítő –, hanem az egyedüllét. Az emlékek arra valók, hogy az emberek osztozzanak rajtuk.

206-207. oldal 20 (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
Milli

– Apa, Anya, szeretnék kérdezni valamit.
– Halljuk, Jonas – nézett rá az apja.
Jonas elpirult zavarában, de azért kipréselte magából a kérdést, amit a hátsó szárnyból hazafelé egész úton gyakorolt.
– Ti szerettek engem?
Szavait pár másodpercnyi kínos csend követte. Aztán Apa elnevette magát.
– Ejnye, Jonas. Ha valakinek, neked tudnod kellene, milyen fontos a helyes szóválasztás.
– Miért mondod ezt? – értetlenkedett Jonas. Mindenre számított, csak arra nem, hogy nevetve megdorgálják.
– Azért, Jonas – magyarázta Anya – , mert egy nagyon általános jelentésű szót használtál. Ez az ige olyan üres és semmitmondó, hogy már szinte teljesen feledésbe merült.
Jonas döbbenten bámult az anyjára. Üres? Soha semmit nem érzett még olyan tartalmasnak,mint a szeretet emlékét.
– A közösség élete csak akkor folyhat zökkenőmentesen, ha az emberek pontosan fogalmaznak – folytatta Anya. – Ha azt kérdezed, örömet lelünk-e benned, arra tudunk válaszolni: igen.
– Vagy kérdezd azt, hogy büszkék vagyunk-e a teljesítményedre – ajánlotta Apa. – Lelkes igennel fogunk felelni.
– Most már érted, miért helytelen az, ha a „szeretni” igét használod? – kérdezte Anya.
Jonas bólintott.
– Igen, köszönöm, értem – motyogta. Ekkor hazudott először a családjának.

16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jonas
3 hozzászólás
>!
Veronika_Hunyak

– De azért tetszett az emlék. Értem, hogy miért ez a kedvenced. Csak sajnos nem tudom a szót az egész érzésre, ami olyan erős volt ott a szobában.
– Szeretet – mondta az örökítő.
– Szeretet – ismételte Jonas. Ahogy az érzés, úgy maga a szó is új volt számára.

169. oldal, 16. fejezet

>!
DoreenDelevigne

Mindenkit sajnálok, aki olyan helyre kerül, ahol idegennek és butának érzi magát.

14. oldal

>!
zöldszemesostoros

Jonas azonban ismerte az igazi szomorúságot. Ismerte a gyászt, a csüggedést, és tudta, hogy azokra nincs gyors vigasztálás.
Azok mélyebben gyökereznek, és nem kell beszélni róluk. Azokat érzi az ember.

178. oldal 17 (Animus, 2001)

>!
csuriburi

Nem merjük megengedni az embereknek, hogy maguk döntsenek.
– Mert veszélyes? – kínálta fel a szót az örökítő.
– Nagyon veszélyes – jelentette ki határozottan Jonas.

134. oldal 13 (Animus, 2001)

>!
NinaAva

Meghallott valamit, amit azelőtt soha, de amiről tudta, hogy az a zene.

237. oldal

>!
zöldszemesostoros

– Apa, Anya, szeretnék kérdezni valamit.
– Halljuk, Jonas – nézett rá az apja.
Jonas elpirult zavarában, de azért kipréselte magából a kérdést, amit a hátsó szárnyból hazafelé egész úton gyakorolt.
– Ti szerettek engem?
Szavait pár másodpercnyi kínos csend követte. Aztán Apa elnevette magát.
– Ejnye, Jonas. Ha valakinek, neked tudnod kellene, milyen fontos a helyes szóválasztás.
– Miért mondod ezt? – értetlenkedett Jonas. Mindenre számított, csak arra nem, hogy nevetve megdorgálják.
– Azért, Jonas – magyarázta Anya – , mert egy nagyon általános jelentésű szót használtál. Ez az ige olyan üres és semmitmondó, hogy már szinte teljesen feledésbe merült.

171-172. oldal 16


A sorozat következő kötete

Az emlékek őre sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Eragon
Rick Riordan: Az elveszett hős
Maggie Stiefvater: A hajsza
Victoria Forester: A lány, aki tud repülni
Morgan Rice: A királyok sorsa
Rick Riordan: A vörös piramis
Jacob Grey: Vadak
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Neil Gaiman: Coraline