Locked ​in Time – Időbe zárva 95 csillagozás

Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatalság titkáért meg kell halni.

Nore Roberts nem vágyott új életre, de miután az édesanyja meghalt, az apja pedig újranősült, Árnyasligetben kell új otthonra lelnie egy régi, polgárháború korabeli kúriában, ahol az új családja él. Amikor találkozik a mostohaanyjával, Lisette-tel, rögtön szembetűnik neki a nő fiatalsága és szépsége. Bár a mostohatestvérei barátságosak, később egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy titkolnak előle valamit. Nore kutatni kezd a múltjukban, és miután kiderül néhány döbbenetes furcsaság, rájön, hogy a megérzése nagyon is megalapozott. Vajon sikerül-e felfednie a mostohaanyja sötét titkát, mielőtt ő maga is a gonosz varázslat áldozatává válik?

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
216 oldal · ISBN: 9789635612789 · Fordította: Hajdú Beáta
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
216 oldal · ISBN: 9789639492776 · Fordította: Hajdú Beáta
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576051 · Fordította: Hajdú Beáta

Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

DarknessAngel >!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Én ezt egyszerűen imádtam. Annyira érdekes és borzongató a történet, hogy egyszerűen muszáj egy ültő helyben elolvasnod. Nore nem semmi titokra derít fényt az új családjával kapcsolatban. Bevallom, engem rázott a hideg Lisette-től és a birtokától. Mondjuk az utóbbi egyszerre volt káprázatos is :)
Párszor eszembe jutott a könyvről az Aki bújt, aki nem film, ami hatalmas kedvenc♡ Persze ez lightosabb verzió a fiataloknak, de szerintem más korosztály számára is élvezhető. Szerintem speciel a vége is szuper lett. Természetesen én is jobban örültem volna, ha hosszabb lenne a könyv, mert olvastam volna még egy darabig, de így is tökéletes volt.
Csak ajánlani tudom.

Klodette>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Igazából egy percig sem volt számomra kérdés, hogy elolvasom-e ezt a könyvet, hiszen a fülszöveg rettentően felkeltette az érdeklődésemet, habár a főhősnőt nem Nore Robertsnek és pláne nem Nora Robertsnek hívják, hanem Nore Robbinsnak, amit bátorkodtam kijavítani az eredeti fülszövegben. Ez óriási elírás, na mindegy…
Gyorsan haladtam vele, olvastatta magát és izgalmasnak bizonyult. Soha egy pillanatra sem ült le a cselekmény, ami külön piros pontot érdemel.
Sötét folyosókhoz hasonlóan elkapkodottnak éreztem a végét és úgy vélem, hogy nem lett eléggé kidolgozva a cselekmény lényege sem. Ezt roppant módon sajnálom, mert az alapötlet kitűnő és megannyi potenciál rejlett benne. :(
Szívesen és sokkalta bővebben olvastam volna még az egész voodoo háttérről, valamint Lisette és a gyermekei indokairól, motivációiról, múltjáról.
A karakterek sem lettek kellőképpen kidolgozva. A szerelmi szál kicsit erőltetettre és haloványra sikeredett.
Nore szimpatikus volt, de olyan sok mindent nem tudtunk meg róla, hogy együtt érezzek vele vagy kötődni kezdjek hozzá.
A legérdekesebb karakter mindenképpen maga Lisette, akiben keveredett Scarlett O'Hara állhatatossága, Rebecca de Winter önzése és a Hófehérke mostohájának végzetes hiúsága, gonoszsága.
A férfi karakterek teljesen semlegesek maradtak a számomra. Leginkább Josie-t tudtam megkedvelni és megsajnálni.
Imádtam viszont az egész déli, misztikus, mocsaras, ködös légkört, ami mindent átjárt és különlegessé tett.
A hangulat első osztályú és kárpótolt minden hibáért.
Nem volt horrorisztikus, igazából félelmetes sem, inkább kellemesen borzongató, lidérces, ami ebben az őszi időben határozottan jót tett a lelkemnek.
Árnyasliget minden szobája, minden bokra és fája élt, lélegzett, láttam magam előtt, megelevenedett, akárcsak anno a Manderley ház.
A kötet végén megint volt egy interjú az írónővel, amiből kiderült, hogy ez a sztori is modernizálva lett, ráadásul Lois Duncan maga nyilatkozta már többször, hogy szereti az olvasók fantáziájára bízni a történetei valódi befejezését.
Összességében tehát: készüljetek fel, hogy megannyi nyitott kérdés marad megválaszolatlanul, mégis szórakoztató olvasmány, ahol garantált a jóleső borzongás, a sok lappangó és gyilkos titok, valamint önállónak kell lennünk, hiszen Lois Duncan – sok más íróval ellentétben – nem rág mindent a szánkba.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/11/konyvkritik…

Naiva P>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

„Sok young adult-könyv van manapság, aminek halhatatlanok a szereplői, de ezek a halhatatlanságnak nem az ijesztő oldalát domborítják ki, inkább pozitív világot festenek róla.”
Minden irónia nélkül állítom, bírom az olyan könyveket, amelyikben egy tini lánynak kell megoldania a rejtélyt, mert sokkal több rátermettség szorult belé, vagy olykor sokkal több esze van, mint az őt körülvevő felnőttnek.
Rövid és gyorsan olvasható, olykor egész’ izgalmas történet, amiből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Érdemes figyelembe venni, hogy 1985-ben írta az írónő. Ezért is volt számomra olyan furcsa, hogy akkor mit keresnek a könyvben olyan mai, eszközök, mint az iPhone dokkoló, laptop, e-mail, plazmatévé, internet. A könyv végen abból a rövid kis interjúból az írónővel, kiderült, hogy a történet át lett írva, át lett helyezve a 21. századba. Így már világos.
Korábban nem olvastam még Lois Duncantől, ezért nem ismerem a többi írását, de ebben a könyvében tetszett a hangulat és a feszültség, amit megteremtett. Az meg különösen, hogy a történetet az Államok, louisianai mocsaras, világtól eldugott részére helyezte. Mintha ott is megállt volna az idő.
A történet legérdekesebb, legtragikusabb sorsú karaktere szerintem kétség kívül Josie.spoiler Ha úgy vesszük, ő csupán a körülmények áldozata lett. Míg Gabe-ről ugyanezt már nem tudnám elmondani. Mégis úgy gondolom, hogy még a mostoha anya sem volt valójában gonosz, csak megkeseredett. A könyv rövid ugyan, viszont annál több feszültséget és izgalmat tartogat. Én élveztem.

2 hozzászólás
deen>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Lois Duncan könyvei nem szoktak csalódást okozni. Mindig érdekes ötleteket valósít meg és kellőképpen izgalmasak a cselekményei. Nore új családjával töltött nyara nem éppen úgy alakul, ahogy reménykedett. Mostohaanyja Lisette kedves és gyönyörű, mégis furcsa benne valami. Gyerekei Gabe és Josie pedig nem úgy viselkednek, mint a gyerekek. Nore egyre inkább érzi, hogy valami nem stimmel ezzel a családdal, de minél közelebb jut az igazság megtalálásához, annál nagyobb veszélybe kerül. Hiszen senki sem akarja, hogy a titkai napvilágra kerüljenek. A Berge család pedig bármit megtenne, hogy múltjuk továbbra is rejtély maradjon. A könyv cselekménye nagyon gördülékenyen halad, és fokozatosan növekszik a feszültség, Nore-ral együtt versenyt futunk az idővel, hogy túléljük ezt a nyarat. Tetszett a magyarázat is, hogy mi történt ezzel a családdal, és valahol még Lisette-et is meg lehet érteni, csak a módszereit nem lehet elfogadni. Gabe sem volt jobb, habár bebizonyította, hogy más, mint az anyja. Nore pedig igazi túlélő, bár néha nagyon sajnáltam, hogy hiába küzd, mindig egyet előre lép, kettőt hátra. Érdekes olvasmány volt.

Molymacska P>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

A szerző neve miatt olvastam el a történetet, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én történetem.
A történet lényege, hogy egy lány anyja meghalt, apja új barátnőjéhez megy egy déli, vidéki tanyára. A tanyán hirtelen fura dolgokat hall, majd lassan összerakja azt a természetfelettit, amit az olvasó a címből már tud. Hát igen… lehet a fülszöveget hibáztatni, a címkéket, meg az értékelőket, de ha a cím konkrétan a fő sztorit spoilerezi… hát nem tudom. Szerintem nem volt jó ötlet.
Nemrég egy ismerősömmel beszélgettünk, hogy mennyire szeretem az „okos” könyveket, és ő visszakérdezett: miért? léteznek buta könyvek? Én akkor mismásoltam, pedig a szerző könyvei szerintem pontos definíciója lehetne a buta könyveknek. Mert miről szól igazán? hogy egy halál buta (vagy fiatal) lány tök egyértelmű dolgokból nem vágja le, hogy természetfeletti dolgok vannak a környezetében. Amikor levágja, akkor is bután viselkedik, az olvasó pedig közben a falat kaparja, mert három lépéssel előrébb jár, mint a főszereplő (tudom, hogy ennek két oka volt jelen esetben: az egyik, hogy túlképzett vagyok, és több olyan történetet olvastam, ami ennek az alapja pl Poe-tól, de Lovecrafti vonal is van benne, másrészről azé' ez még mindig a nyolcvanas években készült. Akkor még ez „újító” volt a lány YA vonalon)
A mögöttes tartalom is érdekes volt: egyrészről egészen csak a felszínt kapargatta a könyv spoiler de közben több szempontot nem jár körbe. Egyrészről, hogy értelmi és érzelmi szempontból az anya végeredményben még gyermek, amikor a döntést hozza. Nem a kora miatt gyermek, hanem a mentalitása, felelőtlensége, gondolatisága miatt. Bár egyes szempontok szerint felelősséggel tartozik például a gazdaság iránt, mégis az öröme a férjében és a bálozásban van. Hosszabb távú tervei nincsenek, életcéljáról nem tudunk meg semmit (talán nincs is?)
Közben pedig ott van Josie és Gabe karaktere. Mindkettő eléggé… rendhagyó. Gabe karakterét nem is értettem, hiszen spoiler. Josie teljesen más miatt furcsa számomra, hiszen ő a teljesen pozitív, önzetlen karakter. De miért? spoiler
Ami még idegesített, az a háttértörténet. Nyilván olvasott vagyok, így minden kis utalásmorzsát jól megrágtam, és azt hittem, az lesz a vége, hogy x évente szükséges csinálniuk egy szertartást EZÉRT spoiler. Aztán kiderül, hogy sokkal egyszerűbb a sztori, így viszont a fő konfliktust se értem spoiler ezzel kapcsolatban pedig spoiler
Ha összegezni szeretném, limonádéhrrornak elment szódával, de nem az én zsánerem ez. Ezt a történetet már túlhaladtuk minden szinten, túl egyszerű, túl langyi, túl régi. A déli vonal érdekesebbé tehette volna, de nem fektettek rá akkora hangsúlyt, szóval még ez se sikerült igazán… 12-13 éveseknek belépő lehet a borzongatóbb olvasmányok felé, felette viszont annyira nem izgalmas.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Huh, ez aztán tényleg halálosan izgalmas könyv volt, le sem tudtam tenni, annyira tetszett.
Jövő hónapra volt előirányozva, aztán láttam, hogy e-hó végén lejár a kihívása ezért előbbre vettem. Aztán olvastam pár friss értékelést, amiben a tagtársak teljesen el voltak ragadtatva tőle, ami még nagyobb kedvet csinált hozzá. Nem okozott csalódást, hamar befaltam.
A történet eredeti volt, az örök életről, az öregedés hiányáról szólt, miközben egy izgalmas krimi és thriller keretében pörögtek az események.
A helyszín nagyon vonzó volt, én is szívesen ellaknék Árnyasligetben, ahol az amerikai déliek ráérős, déli forróságban sziesztázó élete folyik még ma is, az amúgy rohanó világban.
A karakterek is nagyon tetszettek, a gyönyörű fekete özvegy és soha fel nem növő csemetéi, a szerelmes író özvegy apa és annak talpraesett leánya.
A múlt hátborzongató titkai, amik lassan bontakoznak ki a főszereplő Nore előtt, igen csak elgondolkodtatóak, vajon milyen lehet az örök élet és fiatalság és megéri-e az ezzel járó áldozatokat.
Nagyon frappáns volt a könyv befejezése, el sem tudtam képzelni jobb véget neki, de hát ezért vagyok én olvasó és nem író.
Ajánlom a borzongást kedvelő olvasóknak.

ap358 P>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Első olvasásom az írónőtől, és a könyv végén található kérdésekből kiderült, hogy igencsak az ifjúsági történetek terén közkedvelt.
A könyv rövid, gyorsan lehet vele haladni, a cselekmény is pörgős, szinte minden fejezetben történik valami. Felnőtt fejjel először kissé zavart a sok véletlen, a megérzések (álmok), és az, hogy mindig minden jel ott van az orrunk előtt, de gyorsan belerázódtam az ifjúsági vonalba, és úgy sokkal élvezhetőbb lett.
Lisette érdekes karakter lett, róla szívesebben olvastam volna még, hogy pontosan mi is zajlott le benne, miként élt, stb.
Az írás elképesztően jó, hangulatteremtésben profi az írónő, szinte éreztem a mocsaras vidék hőségét, a tikkasztó meleget. A stílus az, ami elnyeli a történet gyermekiségét, és komorságot ad neki.
A lezárás érdekes, szeretnivaló. Azt hiszem, az írónő többi munkájával is meg kell ismerkednem.

bodor_regina>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Nagyon érdekes koncepció, még nem olvastam ehhez foghatót, nagyon érdekelt, hogy mégis mi a titok, amire fény derül. Habár a címből sejteni lehetett, mégsem spoilerezte el teljesen az egészet.
Amit viszont sajnáltam, az az, hogy a karakterek hiába voltak különlegesek, izgalmasak, mégsem kaptam eleget belőlük. Volt egy rész a könyvben, amikor a szereplők szinte teljesen elzárkóztak egymástól. Nagyon hiányoltam a párbeszédeket is. Kevés volt az interakció és az információ.
Az apa-lánya kapcsolat is olyan kis gyenge volt. Nem volt meg a bizalom, nem is keresték egymás társaságát, egyszerűen egymás mellett éltek.
Daveről is megtudtam volna szívesen többet, és Gabe is nagyon mély és szerethető karakter lett volna számomra, az elején azt hittem, hogy elindul egy spoiler közöttük. Szinte vártam, hogy ez bekövetkezzen, de aztán nagyon elhidegült ez a vonal is a történetben.
A nyomozás izgalmas volt, nem volt túl butának beállítva Nora, ami engem nagyon tudott volna zavarni, legalább a nyilvánvaló dolgokat észre vette. Annak is örülök, hogy legalább a könyv felénél kiderült a titok, és nem lett elhúzva az utolsó pár oldalra..
Összességében nagyon tetszett, gyorsan lehetett vele haladni. Kellemes, izgalmas olvasmány volt. A végével is elégedett voltam. Nagyon sajnálom, hogy a vp-s könyvek között nem kapott nagyobb felkapottságot ez a könyv.

Leliana >!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Legutóbb, amikor náluk jártam, kicsi unokahúgom bújócskázni hívott. Elrejtőzött a házban, már kb. 5. alkalommal a pelenkázó mögé, de hova is tudna még szegény, amikor már minden búvóhelye ismert mindenki számára? :) Mindezt úgy, hogy a fél teste kilátszott mögüle. Természetesen elkezdtem keresgélni mindenfelé a lakásban. Na, ez a könyv kb. ennyi rejtélyt és izgalmat tartogatott, mint utána vadászni. Mindent az arcunkba tolnak már az elején, aztán elvárják, hogy lelkesen nyomozzuk a főszereplővel, mi újság az új családjával..
Ami átgondolásra adott volna okot, nevezetesen, hogy milyen lehet örökké fiatalnak, x évesnek lenni, már sokszor felmerült, sok könyv kapcsán, legyen szó boszorkányosról, vagy vámpírosról, úgyhogy ezen sem túl sok merengeni való volt. Tudom, hogy ifjúsági regény, de még így is a faék volt az első szó, ami eszembe jutott vele kapcsolatosan. :(

ari159>!
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Valljuk be őszintén, mindenki eljátszik az örök élet gondolatával egy kicsit.
De az már teljesen más, ha valóban nem fog rajtad az idő, és örökké élsz.
A történettel viszonylag gyorsan lehet haladni, ha több ideje van az embernek, akár pár óra alatt is ki lehet végezni.
A szereplők között, egyedül Josie karaktere ragadott meg legjobban. Valószínűleg azért mert nekem is van, egy tini korú húgom, és bele gondoltam, mi lenne ha sose öregedne, és örökre gyerek maradna.
A vége viszont érdekes volt, és elgondolkodtató :spoiler
Amúgy Nore apjában csalódtam picit. Való igaz hogy elég földtől elrugaszkodott dolgot állított a csónakos dolog után Gabe-el kapcsolatban, de nem kérhette volna számon egy kicsit a fiút, vagy bővebb magyarázatot hogy miért is nem vigyázott jobban a lányára? Kicsit elhatalmaskodott rajta az a fene nagy szerelem.

Szívesen olvastam volna még a gris-grisről, meg a hiedelmekről egy picit, kár hogy ebből csak egy kicsit kaptunk.
A könyv szerintem méltó befejezést kapott.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Anno>!

A jelen, mint tudjuk, jelentőségét tekintve szinte elsikkad a dolgok nagy egészének rendszerében. Valójában egyedül arra szolgál, hogy hidat alkosson a múlt és a jövő között.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Itt, Árnyasligetben Lisette kezében van a döntés, nem az enyémben.
Ami pedig a barátságot illeti…
Belenéztem abba a ragyogó szempárba, és borzongás járt át. Nem a barátság ígéretét láttam azokban a szemekben, hanem valami furcsa, baljós érzésem támadt.
Rettenetes szó villant át az agyamon. Az, hogy „halál”.

KMReni P>!

Racionális gondolkodású ember vagyok, nem hiszek a
szellemekben.
Amiben viszont most már hiszek, az sokkal ijesztőbb.

sophiemacsay>!

Otthon dolgozott ugyanis számítógépen, amikor hazatelefonáltak a suliból. (Megjegyzem: minden barátnőmnek normális szülei voltak, akik a munkahelyükre jártak dolgozni.)

Alessana>!

– A pakolóőr az egész életét elmesélte, amíg megszámolta az aprót. Így megy ez itt délen. Az a szó, hogy sietni, nincs is benne a szótárukban.

12. oldal, 1. FEJEZET

sophiemacsay>!

– Pont, mint az Elfújta a szélben! – kiáltottam fel elképedve.
– Igen, olyan – értett egyet apa.

sophiemacsay>!

A jelen, mint tudjuk, jelentőségét tekintve szinte elsikkad a dolgok nagy egészének rendszerében. Valójában egyedül arra szolgál, hogy hidat alkosson a múlt és a jövő között.

sophiemacsay>!

A barátok idővel elmaradnak mellőled, és meghalnak. Ezért jobb nem kötődni hozzájuk túlzottan. Különben csak szomorú leszel.

sophiemacsay>!

Folytatva lassú utunkat felfelé a folyón, halvány levendulaszínű virágok jelentek meg a csónakunk mellett, vízijácintok, mint Gabe–től megtudtam. Minél messzebb jutottunk, annál több lett belőlük, míg végül egybefüggő, lila takaróvá álltak össze, ami teljes székében beterítette a folyót.

sophiemacsay>!

… Nem sokat számítana, amíg szabadok vagyunk, és amíg együtt vagyunk.
– Azt akarod, hogy együtt éljünk? – suttogtam elképedve. – De hát annyira nem is szeretsz!
– De igen, Nore. És tudnálak szerelemmel is szeretni, ha engednék az érzéseimnek – mondta Gabe. – Hát te? Mit gondolsz, belém tudnál szeretni, ha akarnál?
– Hát… lehetséges… – feleltem habozva.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jacqueline West: Csal minden álom
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Csóti Lili: Hetedvérig
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
David Levithan: Majd egy nap
Robert McCammon: Egy fiú élete
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka