Locked ​in Time – Időbe zárva 6 csillagozás

Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatalság titkáért meg kell halni.

Nore Roberts nem vágyott új életre, de miután az édesanyja meghalt, az apja pedig újranősült, Árnyasligetben kell új otthonra lelnie egy régi, polgárháború korabeli kúriában, ahol az új családja él. Amikor találkozik a mostohaanyjával, Lisette-tel, rögtön szembetűnik neki a nő fiatalsága és szépsége. Bár a mostohatestvérei barátságosak, később egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy titkolnak előle valamit. Nore kutatni kezd a múltjukban, és miután kiderül néhány döbbenetes furcsaság, rájön, hogy a megérzése nagyon is megalapozott. Vajon sikerül-e felfednie a mostohaanyja sötét titkát, mielőtt ő maga is a gonosz varázslat áldozatává válik?

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576051 · Fordította: Hajdú Beáta

Most olvassa 2

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Igazából egy percig sem volt számomra kérdés, hogy elolvasom-e ezt a könyvet, hiszen a fülszöveg rettentően felkeltette az érdeklődésemet, habár a főhősnőt nem Nore Robertsnek és pláne nem Nora Robertsnek hívják, hanem Nore Robbinsnak, amit bátorkodtam kijavítani az eredeti fülszövegben. Ez óriási elírás, na mindegy…
Gyorsan haladtam vele, olvastatta magát és izgalmasnak bizonyult. Soha egy pillanatra sem ült le a cselekmény, ami külön piros pontot érdemel.
Sötét folyosókhoz hasonlóan elkapkodottnak éreztem a végét és úgy vélem, hogy nem lett eléggé kidolgozva a cselekmény lényege sem. Ezt roppant módon sajnálom, mert az alapötlet kitűnő és megannyi potenciál rejlett benne. :(
Szívesen és sokkalta bővebben olvastam volna még az egész voodoo háttérről, valamint Lisette és a gyermekei indokairól, motivációiról, múltjáról.
A karakterek sem lettek kellőképpen kidolgozva. A szerelmi szál kicsit erőltetettre és haloványra sikeredett.
Nore szimpatikus volt, de olyan sok mindent nem tudtunk meg róla, hogy együtt érezzek vele vagy kötődni kezdjek hozzá.
A legérdekesebb karakter mindenképpen maga Lisette, akiben keveredett Scarlett O'Hara állhatatossága, Rebecca de Winter önzése és a Hófehérke mostohájának végzetes hiúsága, gonoszsága.
A férfi karakterek teljesen semlegesek maradtak a számomra. Leginkább Josie-t tudtam megkedvelni és megsajnálni.
Imádtam viszont az egész déli, misztikus, mocsaras, ködös légkört, ami mindent átjárt és különlegessé tett.
A hangulat első osztályú és kárpótolt minden hibáért.
Nem volt horrorisztikus, igazából félelmetes sem, inkább kellemesen borzongató, lidérces, ami ebben az őszi időben határozottan jót tett a lelkemnek.
Árnyasliget minden szobája, minden bokra és fája élt, lélegzett, láttam magam előtt, megelevenedett, akárcsak anno a Manderley ház.
A kötet végén megint volt egy interjú az írónővel, amiből kiderült, hogy ez a sztori is modernizálva lett, ráadásul Lois Duncan maga nyilatkozta már többször, hogy szereti az olvasók fantáziájára bízni a történetei valódi befejezését.
Összességében tehát: készüljetek fel, hogy megannyi nyitott kérdés marad megválaszolatlanul, mégis szórakoztató olvasmány, ahol garantált a jóleső borzongás, a sok lappangó és gyilkos titok, valamint önállónak kell lennünk, hiszen Lois Duncan – sok más íróval ellentétben – nem rág mindent a szánkba.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/11/konyvkritik…

>!
deen
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Lois Duncan könyvei nem szoktak csalódást okozni. Mindig érdekes ötleteket valósít meg és kellőképpen izgalmasak a cselekményei. Nore új családjával töltött nyara nem éppen úgy alakul, ahogy reménykedett. Mostohaanyja Lisette kedves és gyönyörű, mégis furcsa benne valami. Gyerekei Gabe és Josie pedig nem úgy viselkednek, mint a gyerekek. Nore egyre inkább érzi, hogy valami nem stimmel ezzel a családdal, de minél közelebb jut az igazság megtalálásához, annál nagyobb veszélybe kerül. Hiszen senki sem akarja, hogy a titkai napvilágra kerüljenek. A Berge család pedig bármit megtenne, hogy múltjuk továbbra is rejtély maradjon. A könyv cselekménye nagyon gördülékenyen halad, és fokozatosan növekszik a feszültség, Nore-ral együtt versenyt futunk az idővel, hogy túléljük ezt a nyarat. Tetszett a magyarázat is, hogy mi történt ezzel a családdal, és valahol még Lisette-et is meg lehet érteni, csak a módszereit nem lehet elfogadni. Gabe sem volt jobb, habár bebizonyította, hogy más, mint az anyja. Nore pedig igazi túlélő, bár néha nagyon sajnáltam, hogy hiába küzd, mindig egyet előre lép, kettőt hátra. Érdekes olvasmány volt.

>!
ap358 P
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Első olvasásom az írónőtől, és a könyv végén található kérdésekből kiderült, hogy igencsak az ifjúsági történetek terén közkedvelt.
A könyv rövid, gyorsan lehet vele haladni, a cselekmény is pörgős, szinte minden fejezetben történik valami. Felnőtt fejjel először kissé zavart a sok véletlen, a megérzések (álmok), és az, hogy mindig minden jel ott van az orrunk előtt, de gyorsan belerázódtam az ifjúsági vonalba, és úgy sokkal élvezhetőbb lett.
Lisette érdekes karakter lett, róla szívesebben olvastam volna még, hogy pontosan mi is zajlott le benne, miként élt, stb.
Az írás elképesztően jó, hangulatteremtésben profi az írónő, szinte éreztem a mocsaras vidék hőségét, a tikkasztó meleget. A stílus az, ami elnyeli a történet gyermekiségét, és komorságot ad neki.
A lezárás érdekes, szeretnivaló. Azt hiszem, az írónő többi munkájával is meg kell ismerkednem.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Az Időbe zárva egy baromi izgalmas regény, ami odatapad az ember kezéhez. Nagyon élveztem az olvasást, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan az írónő többi könyvére is rávetem magam.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/10/konyvkritika-lois-duncan…

>!
Mimibookworld P
Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva

Iszonyatosan izgalmas történet volt, pár óra alatt ki is olvastam, és nagyon szerettem volna már tudni, mi is a pontos oka annak, hogy Nore édesapjának új felesége Lisette és annak gyerekei nem öregszenek.

Lisetteről egyből a gonosz mostoha jut eszembe, aki elcsábítja a férfit, majd a lányát is a piros almával kínálja, aztán kiderül, hogy egy boszorkány. Még inkább a szépség utáni vágynak is betudható az elképzelésem.

Ennél a történetnél viszont jobban örültem volna, ha picit hosszabb varriációt kapunk, jobban megismerjük a család történetét, illetve az egész WooDoo koncepciót aminek keretein belül megalkotásra került ez a könyv.

A karaktereket egy kicsit kidolgozatlannak éreztem, a fent felsoroltak tekintetében.

A szereplők szimpatikusak voltak számomra, és kicsit meg is értettem Lisette motivációját akármilyen is volt, hiszen ha akart volna sem tudott változtatni azon ami már egyszer megtörtént, így kénytelen volt bizonyos dolgokat megtenni azért, hogy a gyerekei élhessék az életüket, még akkor is ha már ők sem igazán akartak ebben a korban maradni.

http://www.mimibookworld.com/2019/11/mindorokke-fiatal-…


Népszerű idézetek

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

– Az olyan fickók, mint Dave, téged szépnek tartanak. Engem meg egy pillantásra sem méltatnak!
– Még pár év… – kezdtem.
– Semmi különbség nem lesz! – A szavai zokogásba fulladtak. – Túlságosan gebe vagyok… Pattanásos… és nincs is cicim… Ronda vagyok… Ronda, ronda, ronda, ronda!
A könnycseppek, amiket ha nehezen is, de eddig sikerült visszatartania, most hirtelen kicsordultak, mintha átszakadt volna egy gát, és egy évszázadnyi szenvedés tört volna a felszínre. Első reakcióként ölelésre tártam a karom, ő pedig felugrott, hogy belevesse magát. Magamhoz szorítottam ezt a zokogó lányt, aztán megfogtam a vállát, és megráztam, mintha az anyja lennék, annyira megdöbbentett és megrémisztett ez a heves kifakadás.
– Nem vagy ronda! – tiltakoztam. – Tizenhárom éves vagy, ami egy borzasztó időszak. Nem vagy már gyerek, mindenféle furcsa, új érzéseid vannak, de nem vagy még felnőtt, így nem tudsz velük mit kezdeni. Amit meg kell értened, Josie, az az, hogy mindenki átesik ezen a korszakon. Én is emlékszem, milyen rettenetes volt. Csak pár év, és minden más lesz.
– Nem, nem lesz más! – kiáltotta elkeseredve. – Soha semmi nem fog változni, Nore! Az idő telik, de az semmit sem számít.
– De igenis számít – válaszoltam a teljes tehetetlenség érzésével. – Csak türelmesnek kell lenned. Ha felnősz, megszépülsz.
– De én nem fogok. – Alig tudtam kivenni a szavait, ahogy az arcát a vállamnak nyomta. – Mindig ilyen maradok, amilyen most vagyok.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

Na jó, kimondom kerek perec: bosszantani akartam Lisette-et. És csókolózni akartam a fiával.
Úgyhogy az izgatottságtól remegve kiosontam Josie-val a folyosóra, le a lépcsőn, majd ki a varázslatos, virágoktól illatozó éjszakába.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

Figyelve ezt a néma összhangot anya és gyermekei közt, ismét az az érzésem támadt, hogy lemaradtam valamiről. Mintha ez a három ember olyan régi, olyan bensőséges kapcsolatban lett volna, hogy már szavak nélkül is értik egymást.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

Itt, Árnyasligetben Lisette kezében van a döntés, nem az enyémben.
Ami pedig a barátságot illeti…
Belenéztem abba a ragyogó szempárba, és borzongás járt át. Nem a barátság ígéretét láttam azokban a szemekben, hanem valami furcsa, baljós érzésem támadt.
Rettenetes szó villant át az agyamon. Az, hogy „halál”.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

– Indulhatunk? És mégis hová? – tudakoltam.
– Ahová csak akarunk. Kezdetnek megtenné Kalifornia. Sokan élnek ott, a part mentén nagy a jövés-menés. Senki sem tudja a másikról, hogy honnan jött vagy kicsoda. Kibérelhetnénk egy lakást. Még az is lehet, hogy filmstatisztának állnánk. Vagy te elmehetnél pincérnőnek, én pedig… mit tudom én. Nem sokat számítana, amíg szabadok vagyunk, és amíg együtt vagyunk.
– Azt akarod, hogy együtt éljünk? – suttogtam elképedve.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

– Bízz bennem, drágám, kérlek! Elkövettem egy csúnya hibát, de újabbat nem szándékozom. Ha Gabe és Chuck lánya egymásba szeretnének, az mindent tönkretenne. Még a végén Gabe elmondaná neki, hogy…
– Dehogyis mondaná!
– Nore Robbins túlságosan veszélyes. – Lisette halkan beszélt, de a pohár segítségével olyan jól hallottam, mintha egy telefonkagylót tartottam volna a fülemhez. – Soha senki nem jelentett még számunkra ekkora fenyegetést.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

Nem kellett volna meglepődnöm. Korábban is voltak ilyen álmaim. De azt hiszem, az ilyesmit nem lehet megszokni.
– Anya – szólaltam meg –, te mit keresel itt? Hiszen meghaltál!
– Számodra nem – jelentette ki az ismerős hang. – Számodra nem haltam meg, Nore. Most pedig figyelj, mert valami fontosat akarok mondani neked. Csomagolj össze, és azonnal hagyd el Árnyasligetet!
– Hagyjam el Árnyasligetet? – kiáltottam fel. – De hát csak most érkeztem! Apa azt akarja, hogy itt töltsem a nyarat. Szeptemberben megyek vissza New Englandbe, iskolakezdésre.
– Akkor már túl késő lesz – mondta anya. – Rettentő veszély leselkedik rád és apádra! Beszélned kell vele! Szólnod kell neki! Nore, hallasz engem egyáltalán?
De már nem hallottam.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog

A gyász okozta látomások rendszeresen tönkretették az éjszakáimat.
Racionális gondolkodású ember vagyok, nem hiszek a szellemekben.
Amiben viszont most már hiszek, az sokkal ijesztőbb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Deborah Harkness: Az élet könyve
Amanda Stevens: A próféta
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Margit Sandemo: Örvényben
Meg Cabot: Jinx
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Naomi Novik: Rengeteg